image_pdfimage_print

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Παναγιώτη Μπόσδα, Μανώλη Καραμπατσάκη, και των αναπληρωματικών μελών συν. ’ρη Καρρέρ, που αντικαθιστά το απουσιάζον τακτικό Παν. Τερζή, Αικατερίνης Δουλγεράκη, που αντικαθιστά το εξαιρεθέν τακτικό Ελένη Ανδριανού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της εγκλήσεως της Ευαγγελίας Παπαδάκη κατά της συν. Αγλαΐας-Νεκταρίας Ιατρίδου.

Η έγκληση της συν. Ε. Παπαδάκη αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής:
«Εγκαλώ τη συν. Αγλαΐα Ιατρίδου, με την οποία συνεργαζόμαστε στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84, για την κατ’ εξακολούθηση ανάρμοστη, αντισυναδελφική συμπεριφορά της που πέραν των άλλων συναδέλφων επιδεικνύεται και προς το πρόσωπό μου με επανειλημμένες, εξυβριστικές και προσβλητικές εκδηλώσεις. Το θέμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και ως εκ τούτου, θα αναφερθώ σε δύο πρόσφατα περιστατικά.
Το Σάββατο 12 Απριλίου, στις 17.20 για ένα επαγγελματικό θέμα που αφορούσε στη ρύθμιση της εκφώνησης δελτίου, μου πέταξε το ακουστικό του τηλεφώνου, ενώ καθόμουν στο απέναντι γραφείο, βρίζοντάς με αισχρά, παρουσία συναδέλφου…
Το Μεγάλο Σάββατο, 26 Απριλίου, στις 20.30, εξαφανίστηκε παρότι είχε υποσχεθεί να εκφωνήσει το δελτίο των 21.00, όπως είχαμε συμφωνήσει, καθώς είχα εκφωνήσει τα προηγούμενα 19.00, 19.30, 20.00, 20.30. Τελικά, έρχεται στις 20.55 –ενώ προσπαθούσα να τη βρω τηλεφωνικά, μέσω του κέντρου και απέρριπτε τις κλήσεις στο κινητό- και μπροστά στον φύλακα Γιώργο Μαλλιαράκη, όταν τη ρώτησα που ήταν, μου είπε: ‘’ντε, μωρή ψόλα’ και πήγε να πει το δελτίο…
Κατόπιν αυτών, θεωρώ ότι η ως άνω συνάδελφος κατ’ εξακολούθηση επιδεικνύει απαράδεκτη και αντισυναδελφική συμπεριφορά…
Είναι ανεπίτρεπτο και από τον κώδικα δεοντολογία να μην επιδεικνύεται η προσήκουσα συμπεριφορά εντός του εργασιακού χώρου, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ευόδωση των σχέσεων, να υφίσταται πλήγματα η συνεργασία και η ομαλή εξέλιξη της βάρδιας να εξαρτάται από τη διατήρηση της ψυχραιμίας, την εγκράτεια και τον επαγγελματισμό του επιμελέστερου».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον της συν. Αγλαΐας-Νεκταρίας Ιατρίδου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο μάρτυρας της εγκαλούσας, κ. Γιώργος Μαλλιαράκης, κατέθεσε τα εξής:
«Εργάζομαι στον Ρ/Σ ‘Αθήνα 9,84’ ως φύλακας. Θεωρώ ότι η κα. Ιατρίδου εκτρέπεται στη συμπεριφορά της όχι μόνο έναντι δημοσιογράφων, αλλά και άλλων εργαζομένων, ακόμη και σε μένα που δεν είμαι δημοσιογράφος. Μου μίλησε άσχημα και με προσέβαλε σε συγκεκριμένη περίπτωση. Το Μ. Σάββατο 26 Απριλίου στις 20:30-21:00 το βράδυ εξύβρισε πράγματι τη δημοσιογράφο Εύα Παπαδάκη, που εργάζεται επίσης στον σταθμό, με την προσβλητική φράση που αναφέρεται στην έγκληση την οποία και επιβεβαιώνω. Το επεισόδιο αυτό έγινε στην είσοδο του σταθμού όπου βρισκόμουν και ο ίδιος.
Η κα. Ιατρίδου, που είναι ιδιαίτερα εριστική, έχει κι άλλες φορές δημιουργήσει επεισόδια με την κα. Παπαδάκη. Αλλά δεν ήμουν παρών, απλά άκουγα απέξω φωνές. Τον ίδιο μήνα Απρίλιο στις 12/04 το απόγευμα είχε πάλι γίνει ένα επεισόδιο και η κα. Ιατρίδου, όπως μου ανέφερε η κα. Παπαδάκη, την είχε πάλι εξυβρίσει με χυδαίες φράσεις. Η κα. Παπαδάκη έκανε την έγκληση, όπως μου είπε, γιατί δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση αυτή.
Θεωρώ τη στάση της κας. Ιατρίδου προσβλητική για την κα. Παπαδάκη και μάλιστα σε χώρο εργασίας έναντι συναδέλφου…».

Η εγκαλούμενη συν. Ιατρίδου δεν πρότεινε μάρτυρες, ούτε προσήλθε παρότι εκλήθη προς απολογία, αλλά ούτε και απέστειλε απολογητικό υπόμνημα προς το ΠΠΣ.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ αφού εξέτασε τη μαρτυρική κατάθεση και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία, η εγκαλούμενη συν. Ιατρίδου, πράγματι επέδειξε και μάλιστα επανειλημμένα (12/4 και 26/4/09) συμπεριφορά προσβλητική έναντι της συν. Παπαδάκη, στο χώρο εργασίας τους στο Ρ/Σ Αθήνα 9,84. Διαταράσσοντας με τη συμπεριφορά της αυτή το πνεύμα καλής συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, που επιβάλλεται μεταξύ συναδέλφων στον εργασιακό τους χώρο.

Κατόπιν αυτών, αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι η εγκαλούμενη συν. Αγλαΐα-Νεκταρία Ιατρίδου είναι πειθαρχικά ελεγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, ομόφωνα επιβάλλεται η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 24.02.09.

Ο προεδρεύων                                     Η γραμματέας

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                        Μαρία Χριστοφοράτου