image_pdfimage_print

Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/2006

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, ’ρη Καρρέρ του αναπληρωματικού μέλους συν. Παναγιώτη Μπόσδα, ο οποίος αντικαθιστά το απουσιάζον τακτικό μέλος Ιωάννη Ευσταθίου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1527/13.09.05 έγκλησης του εκπροσώπου των εργαζομένων του Ρ/Σ “Planet” συν. Γεράσιμου Λιβιτσάνου κατά των συν. Σταύρου Ζαγκανά, Τηλέμαχου Σαντοριναίου, Αριστείδη Τσούπου (μη μέλος) και Κυριακής Πανάγου (μη μέλος).

Στην έγκλησή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ρ/Σ “Planet” συν. Γερ. Λιβιτσάνος, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοσταθμό, όπου «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ραδιοσταθμό (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (επίσχεση εργασίας) και προσφυγές στην δικαιοσύνη μετά την αναιτιολόγητη απόφαση της επιχείρησης τον Σεπτέμβριο του 2004 να σταματήσει την καταβολή των δεδουλευμένων» και συμπληρώνει:
«Από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η ιδιοκτήτρια εταιρία του ραδιοσταθμού ξεκίνησε την εκπομπή παράνομου προγράμματος, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις οφειλές και τις υποχρεώσεις της προς το σύνολο των εργαζομένων. Δυστυχώς, στο «πρόγραμμα» αυτό καταγράφεται η συμμετοχή σε δημοσιογραφική εργασία δύο μελών της ΕΣΗΕΑ, καθώς και δύο μη μελών. Πρόκειται για τους Σταύρο Ζαγκανά (μέλος της ΕΣΗΕΑ) και τον Τηλέμαχο Σαντοριναίο (μέλος της ΕΣΗΕΑ), καθώς και της Κυριακής Πανάγου και του Αριστείδη Τσούπου που δεν είναι μέλη της Ένωσής μας.
Η πρακτική των παραπάνω προφανώς υπονομεύει τις προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις του συνόλου των εργαζομένων στον Planet, που διεκδικούν την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων καθώς και την διατήρηση των θέσεων εργασίας του ραδιοσταθμού, όπως και την διατήρηση του ειδησεογραφικού του χαρακτήρα. Επίσης, συνιστούν ακραίο παράδειγμα αντιδεοντολογικής, αντισυναδελφικής και αντικαταστατικής συμπεριφοράς».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των συν. Σταύρου Ζαγκανά, Τηλέμαχου Σαντοριναίου, Αριστείδη Τσούπου (μη μέλος) και Κυριακής Πανάγου (μη μέλος), για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και στ’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. α’ και β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Στη συνέχεια, στις 06.12.05 εκλήθη να καταθέσει η μάρτυρας του εγκαλούντος συν. Αλεξάνδρα Χριστακάκη, η οποία ανέφερε:
«Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που με συνέπεια υπηρέτησε και εξυπηρέτησε τα εργοδοτικά συμφέροντα, κατέχει σήμερα τα μικρόφωνα του Ρ/Σ Planet, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων, που βρίσκονται στα αζήτητα της αγοράς, χωρίς η εργοδοσία να τους καταβάλει δεδουλευμένα, επιδικασθέντα, μα ούτε και αποζημίωση εργασίας.
Δεν μπορεί να δικαιωθεί η απεργοσπαστική τακτική αυτών που παραβίασαν αποφάσεις και δράσεις του συνδικαλιστικού μας Οργάνου. Και όλοι εμείς που συντεταγμένα πορευθήκαμε με την ΕΣΗΕΑ, να είμαστε στο στόχαστρό τους…».
Στις 06.12.05 προσήλθε και κατέθεσε η μάρτυρας του εγκαλούντος συν. Βασιλική Τρύφωνα, η οποία μεταξύ άλλων είπε:
«Οι τέσσερις εγκαλούμενοι σε πολλές περιπτώσεις τάχθηκαν με το μέρος της εργοδοσίας και ενάντια στους εργαζόμενους του Ρ/Σ Planet. Η κα. Πανάγου και ο κ. Σαντοριναίος εμφανίζονταν πολλάκις ως εκπρόσωποι της επιχείρησης και κατέθεσαν υπέρ απόλυσης δημοσιογράφου. Δεν συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και δεν ακολούθησαν ποτέ τις αποφάσεις. Η στάση αυτή των τεσσάρων δημιούργησε στους εργαζόμενους μεγάλα προβλήματα κατά τη διάρκεια των δικαστικών τους διεκδικήσεων, με αποτέλεσμα κάποιες δικαστικές αποφάσεις να βγουν εις βάρος των εργαζομένων.
Μάλιστα η κα. Πανάγου εμφανίζεται στα δικαστήρια ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας και καταθέτει εναντίον των εργαζομένων. Και οι τέσσερις έχουν δεύτερη εργασία και άρα δεν τίθεται θέμα επιβίωσής τους που να δικαιολογεί την επιστροφή τους ως εργαζομένων στο ραδιοσταθμό.
Σημειώστε, επίσης, ότι οι τέσσερις επικοινώνησαν πολλάκις με εργαζόμενους του ραδιοσταθμού, που βρίσκονται σε επίσχεση και έχουν δικαστικές απαιτήσεις, προκειμένου να τους πείσουν να αποσυρθούν από αυτές…».

Στις 06.12.05 προσήλθε και κατέθεσε η κα. Σμαράγδα Σταμουλακάτου, η οποία μεταξύ άλλων, είπε:
«Είμαι οργανωτική γραμματέας της ΕΤΕΡ και εργαζόμενη στον Ρ/Σ Planet, ως ηχολήπτρια. Οι συγκεκριμένοι εγκαλούμενοι είχαν, το λιγότερο που μπορώ να χαρακτηρίσω, αντισυναδελφική συμπεριφορά. Όταν οι συνελεύσεις των εργαζομένων, τα Σωματεία που εκπροσωπούσαν αυτούς, έπαιρναν αποφάσεις για κινητοποιήσεις στον Ρ/Σ Planet, απεργιακές, δικαστικές, καθώς και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, οι συγκεκριμένοι εγκαλούμενοι, έχοντας στην αρχή διαφορετική άποψη, που όλοι θεωρήσαμε ότι δεν ήταν δόλια –δεν έκρυβε κάτι το πονηρό- στη συνέχεια διαπιστώθηκε από τις πράξεις τους, δυστυχώς, το αντίθετο.
Αρχικά, μιλώντας με άλλους συναδέλφους, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με τα σωματεία τους στις κινητοποιήσεις, προσπαθούσαν να τους μεταφέρουν την άποψη της εργοδοσίας, περνώντας την «συμβουλευτικά», αλλά αυτό λειτουργούσε στους εργαζόμενους εκφοβιστικά, όπως καταλαβαίνετε…
Και όλο αυτό φάνηκε από το ότι οι συγκεκριμένοι βοήθησαν στο να ξεκινήσει παρανόμως τη λειτουργία του ο ραδιοσταθμός σε νέες εγκαταστάσεις, που δεν γνώριζαν οι υπάλληλοι του ραδιοσταθμού, ούτε το ΕΣΡ, και ενώ το θέμα στο ΕΣΡ ήταν ανοιχτό για την μη τήρηση της νομιμοποίησης του σταθμού, αυτοί προσέφεραν την εργασία τους, χωρίς να έχουν πάρει τα οφειλόμενα χρήματα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο ΕΣΡ να παρουσιάζονται οι συμβάσεις εργασίας τους και να δίνουν άλλοθι στο ΕΣΡ να ισχυρίζεται ότι ο ραδιοσταθμός δουλεύει με υπαλλήλους του Planet…».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η μάρτυρας ανέφερε:
«Η κα. Πανάγου εκπροσωπούσε την επιχείρηση, είχε έρθει σε συναντήσεις με τα σωματεία σαν εκπρόσωπος. Ο κ. Ζαγκανάς για κάποιο διάστημα μάζευε υπογραφές, παίρνοντας τηλέφωνα συναδέλφους, προσπαθώντας να δυσκολέψουν το έργο του εκπροσώπου και κατά προέκταση των υπολοίπων, που με τις κινητοποιήσεις διεκδικούσαν τα αυτονόητα. Ο κ. Σαντοριναίος ήταν διευθυντής ειδήσεων και όταν ερχόταν κάποιο κλιμάκιο από τα σωματεία, κάποιος συνδικαλιστής, απαντούσε για λογαριασμό της επιχείρησης…».

Στις 17.01.06 προσήλθε ο εγκαλούμενος και απολογήθηκε ο συν. Σταύρος Ζαγκανάς, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Όσον αφορά στην κα. Χριστακάκη που με κατηγορεί για συλλογή υπογραφών, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις. Αυτό δηλώνω κατηγορηματικά δεν έγινε ποτέ και αναρωτιέμαι γιατί δεν καταγγέλθηκε εκείνες τις ημέρες.
Η κα. Σταμουλακάτου με κατηγορεί ότι δεν εισέπραξα χρήματα για να ξεκινήσω την εργασία μου, ενώ έχω εξοφληθεί τα δεδουλευμένα και το δώρο Χριστουγέννων του 204.
Επίσης, το ότι οι συμβάσεις μας δεν αναφέρουν μισθό δεν είναι αληθές και αποδεικνύεται από την φωτοτυπία της σύμβασής μου, που έχω προσκομίσει.
Η κα. Β. Τρύφωνα με κατηγορεί ότι επικοινώνησα με εργαζόμενους προκειμένου να τους πείσω να αποσυρθούν από δικαστικές διεκδικήσεις, κάτι που είναι απολύτως αναληθές. Δεν τάχθηκα ποτέ εναντίον αποφάσεων του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακολούθησα πιστά τις αποφάσεις τις για απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα.
Θέλω να προσθέσω ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας εργαζόμενοι στο Ρ/Σ Planet, που είχαν υπογράψει την επίσχεση, αποσύρθηκαν παίρνοντας μέρος των δεδουλευμένων και υπογράφοντας παραίτηση…
Ο ίδιος αντιμετώπιζα πρόβλημα επιβίωσης και για τούτο αποφάσισα να επανέλθω στην εργασία μου. Υπήρξαν διαμαρτυρίες από τον εκπρόσωπο και άλλους συναδέλφους που συνέχιζαν την επίσχεση εργασίας, αλλά ο ίδιος τους δήλωσα ότι έχω πληρωθεί και γι’ αυτό επανήλθα».

(…)

Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1728/24.01.06 επιστολή που απέστειλε η συν. Κυριακή Πανάγου προς το ΠΠΣ, εκλαμβάνεται ως ένσταση και γίνεται δεκτή. Ως εκ τούτου, ανακαλείται η ασκηθείσα πειθαρχική δίωξη εναντίον της με καταχώρηση της άρνησής της να υπαχθεί στην κρίση των θεσμοθετημένων πειθαρχικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ.

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις απολογίες των εγκαλουμένων και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, θεωρεί ότι αποδείχθηκαν τα ακόλουθα:

Οι εγκαλούμενοι λειτούργησαν απεργοσπαστικά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων στο Ρ/Σ Planet που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν κάνει προσφυγές στη δικαιοσύνη, μετά την απόφαση της επιχείρησης να διακόψει την καταβολή των δεδουλευμένων. Η δικαιολογία που προβάλλουν ορισμένοι από τους εγκαλούμενους περί σοβαρών οικονομικών δυσχερειών δεν μπορεί να θεωρηθεί απαλλακτικό στοιχείο, διότι σε ανάλογη θέση και ίσως χειρότερη, βρίσκονται και άλλοι συνάδελφοι που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.

(…) Οι προπεριγραφόμενες πράξεις της απεργοσπαστικής συμπεριφοράς έγιναν κατά παραγνώριση μάλιστα και της από 13.09.05 σχετικής ανακοίνωσης του ΕΟΔ, που συγκεκριμένα ανέφερε:

«Στο Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλονται απεργοσπαστικά φαινόμενα στο Ρ/Σ “Planet”, όπου οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας μετά την απαράδεκτη ενέργεια της επιχείρησης να διακόψει την καταβολή των δεδουλευμένων εδώ και ένα χρόνο.
Ειδικότερα, γίνεται εκπομπή δημοσιογραφικού προγράμματος με τη συμμετοχή συγκεκριμένων δημοσιογράφων οι οποίοι, απροκάλυπτα, υπονομεύουν τον αγώνα των συναδέλφων τους στο σταθμό.
Το ΕΟΔ καταδικάζει την ανεπίτρεπτη αυτή συμπεριφορά εναντίον εργαζομένων που διεκδικούν το δίκαιό τους και υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν συγκεκριμένες διατάξεις του Καταστατικού και του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Ήδη έχει επιληφθεί το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που προχώρησε στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων».

Κατόπιν αυτών το ΠΠΣ αποφαίνεται ως κάτωθι:
(…)
Ο πρώτος εγκαλούμενος συν. Σταύρος Ζαγκανάς κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και στ’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. α’ και β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Επιβάλλεται παμψηφεί η ποινή της προσωρινής διαγραφής ενός έτους.
(…)

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 04.04.06.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας
Παναγιώτης Τερζής Μαρία Χριστοφοράτου

Ακριβές Απόσπασμα
Η γραμματέας

Μαρία Χριστοφοράτου