image_pdfimage_print

 

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

 Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

 ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 3/2023

 

Περίληψη:

To ΔΠΣ, ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη του ΠΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Π. Κ.

Ποινή:

Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η διατήρηση της πρωτόδικης ποινής της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών.

=====================

 Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του  προέδρου Παύλου Γερακάρη και με την παρουσία των τακτικών μελών Μιμής Τουφεξή, Κώστα Τσουπαρόπουλου, των αναπληρωματικών μελών Άννας Κωνσταντακάκη, Παναγιώτη Τερζή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 07.03.23 έφεση του συν. Π. Κ. κατά της υπ’ αριθμ. 2/2023 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Σ Κ Ε Π Τ Ι Κ Ο

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Ο δημοσιογράφος –και ο εφεσιβάλλων– ζει και εργάζεται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Έχει, λοιπόν, καθήκον να αφουγκράζεται τα μηνύματα που έρχονται για τον εξανθρωπισμό της, την ισότητα των φύλων. Και φυσικά θα έχει πληροφορηθεί τα κινήματα, όπως το «me too» και στην ελληνική κοινωνία με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά. Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά αλλού στον Τύπο, δεν αναφέρονται τέτοιες λεπτομέρειες, για παρόμοια περιστατικά, παρά μόνο ως σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο εφεσιβάλλων με βάση και τα όσα αναφέρθηκαν στη σχετική διάσκεψη του ΔΠΣ, αγνόησε την προϊούσα ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, απέναντι στην έμφυλη βία και ειδικά απέναντι στους βιασμούς ανηλίκων, οχυρωμένος πίσω από παρωχημένες αντιλήψεις για την «πιστή εκφορά και δημοσιοποίηση των ειδήσεων».

Ειδικότερα, παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 2, παρ. δ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας περί προστασίας ανηλίκων, επικαλούμενος μάλιστα ότι κάνει «ερευνητική δημοσιογραφία».

Εκτός αυτού, παραβίασε τις αρχές περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και μάλιστα ενός παιδιού.

Το ΔΠΣ, κρίνει ότι οι αναφορές του εφεσιβάλλοντος δεν προσέφεραν στην έρευνα της υπόθεσης. Αντίθετα, ο τελευταίος, επιδιώκοντας τον εντυπωσιασμό προς άγραν τηλεθεατών, επικαλούμενος τάχα την ερευνητική δημοσιογραφία, κατέφυγε σε μεθόδους που αντίκεινται παντελώς στις αρχές και τους κανόνες της πραγματικά ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Παρά τον ισχυρισμό του για την έλλειψη αντανακλαστικών της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνεται ότι για το θέμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε την από 12.10.22 ανακοίνωση, ενώ το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, εξέδωσε την από 349/14.10.22 ανακοίνωση, η οποία τόνιζε:

 «Η προκλητική και κατ’ εξακολούθηση παραβίαση και η έλλειψη σεβασμού στην αντιμετώπιση ενός τραγικού κοινωνικού φαινομένου, που δυστυχώς αφορά ανήλικα παιδιά, στο όνομα της δήθεν “ερευνητικής” δημοσιογραφίας, επιβάλλει εγρήγορση και άμεση δραστική παρέμβαση.

 Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, παρακολουθεί με αποτροπιασμό και οργή το διασυρμό που συντελείται από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και συμφωνεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στην καταδίκη τέτοιων απαράδεκτων περιπτώσεων.

 Τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι μέλη και μη μέλη της Ένωσης, οφείλουν να εναρμονίζονται με τις αρχές της δεοντολογίας του κλάδου και να απέχουν από κάθε μορφής παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά ανηλίκους.

 Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, καταδικάζει ανεπιφύλακτα την χωρίς όρια και φραγμούς δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και ζητά σοβαρότητα, ευθύνη και αυξημένη προσοχή από όλους τους συναδέλφους».

Το ΔΠΣ, επισημαίνει, επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με την υπ’ αριθμ. 38/2023 απόφασή του, η οποία ελήφθη στις 13.02.23 και δημοσιεύτηκε στις 29.03.23, επέβαλε ποινή εν είδει προστίμου  €190.000 για τη συγκεκριμένη εκπομπή της 13.10.22 «…» (ενώ αφορά και σε άλλες δυο εκπομπές τις 14.10.22 και 17.10.22) και στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«Επιβάλλει (…) τη διοικητική κύρωση του προστίμου: α) των 60.000 ευρώ για ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος, β) των 60.000 ευρώ για προσβολή προσώπου του ανηλίκου, γ) των 15.000 ευρώ για μη κατάλληλη σήμανση στο περιεχόμενο και μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών, δ) των 40.000 ευρώ για παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και ε) των 15.000 ευρώ για παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ ομόφωνα έκρινε ότι ο εφεσιβάλλων συν. Π. Κ. είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και του άρθρου 2, παρ. δ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 διατηρήθηκε η πρωτόδικη ποινή ήτοι της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 06.07.23.

 

O πρόεδρος                                                                           Η γραμματέας

 

 

Παύλος Γερακάρης                                                             Μαρία Χριστοφοράτου