image_pdfimage_print


Απόφαση υπ’ αριθμ. 4/2008

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Παναγιώτη Μπόσδα, Μανώλη Καραμπατσάκη, Ελένης Ανδριανού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της εγκλήσεως του συν. Επαμεινώνδα Χαλδούπη κατά του συν. Σπύρου (Χρήστου) Μουλίνου.

Η έγκληση του συν. Χαλδούπη ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…Ο κ. Χρήστος Μουλίνος, εκδότης και γενικός διευθυντής της εφημερίδας “Espresso” και μέλος του ΔΣ της εκδότριας εταιρείας «Ημερήσιος Τύπος», προχώρησε σε σειρά άδικων, εκδικητικών και αντισυναδελφικών ενεργειών εναντίον μου, οι οποίες κορυφώθηκαν με την παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυσή μου, τον περασμένο Ιούνιο…
Λίγους μήνες μετά την αντικατάσταση του έως τότε διευθυντή Αντώνη Σρόιτερ από τον κ. Μουλίνου, και ειδικότερα στις αρχές του τρέχοντος έτους, άρχισε να εκδηλώνεται η εκδικητική και αντισυναδελφική συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου, με αφορμή την παράνομη και εκδικητική απόλυση της συν. Βίκυς Καρατζαφέρη, η οποία κάλυπτε το ιατρικό ρεπορτάζ της εφημερίδας…
Οι ακραίες εκδικητικές μεθοδεύσεις του κ. Μουλίνου προς το πρόσωπό μου κλιμακώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και κατέληξαν στην παράνομη απόλυσή μου από την εφημερίδα. Τονίζω ότι σε αυτό το στάδιο ο κ. Μουλίνος προσέβαλε βάναυσα ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμά μου στην άσκηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, πράξη που καταδικάσθηκε αμέσως από το ΔΣ της Ένωσης με την ακόλουθη ανακοίνωση (20.06.07):
“Η ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση επαναπρόσληψη του Νώντα Χαλδούπη της εφημερίδας “Espresso”
Ανοιχτή πρόκληση προς τον δημοσιογραφικό κόσμο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί η απόλυση του συν. Νώντα Χαλδούπη από την εφημερίδα “Espresso”. Η απόλυση αυτή πέρα από τον καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρα της, πλήττει κατευθείαν την ελευθερία της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης, και τούτο διότι ο συνάδελφος απολύθηκε επειδή έθεσε υποψηφιότητα για την εκλογή του ως εκπροσώπου στο Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης και με επιστολή του αναφέρθηκε στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.”
…Σύμφωνα με τις καταγγελίες μου, στις αρχαιρεσίες επιχειρήθηκε, με ευθύνη και της συν. Έλενας Σολωμού, αντιπροσώπου των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο, εκτεταμένη νοθεία, με την αλλοίωση της λίστας των συναδέλφων, εργαζομένων στην “Espresso”, που είχαν δικαίωμα ψήφου στις εν λόγω αρχαιρεσίες.
Στη λίστα αυτή εντάχθηκαν παράτυπα συνάδελφοι απασχολούμενοι στις δύο άλλες εφημερίδες της ίδιας εκδότριας εταιρείας (“Traffic” και “Ισοτιμία”), με πλέον κραυγαλέα την περίπτωση του συν. Σταύρου Βρανά, διευθυντή σύνταξης της “Traffic”. Μάλιστα, ο συν. Βρανάς εμφανιζόταν και στη λίστα των νομίμων εκπροσώπων εφημερίδων που συντάσσεται από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ως εκδότης και διευθυντής της “Traffic” και είναι προφανές ότι βάσει των προβλέψεων του Καταστατικού (άρθρο 21) δεν είχε δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες για την “Espresso”…
Όπως πληροφορήθηκα αργότερα (την Δευτέρα, 18 Ιουνίου), όταν μου επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή στην οικία μου η εξώδικη δήλωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μου, συνοδευόμενη από πρακτικό της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με τη συμμετοχή και του κ. Μουλίνου, και με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για την απόλυσή μου, την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών και λίγο μετά την πρωτοκόλληση στην ΕΣΗΕΑ της επιστολής μου, συνεδρίασε το ΔΣ της εταιρείας για να αποφασίσει την απόλυσή μου!
Περαιτέρω, η εκδικητική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του κ. Μουλίνου προς το πρόσωπό μου συνεχίσθηκε και με την παρουσία του σε δύο δικαστικές διαδικασίες, που κινήθηκαν με πρωτοβουλία μου, με στόχο την άμεση επάνοδό μου στην εργασιακή μου θέση. Δύο φορές προσήλθε ως μοναδικός μάρτυρας της εναγόμενες εταιρείας «Ημερήσιος Τύπος» για να καταθέσει εναντίον μου…».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του συν. Σπύρου (Χρήστου) Μουλίνου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Ο μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Τζώρτζης Ρούσσος κατέθεσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Αναμίχθηκα στην υπόθεση του συν. Επαμ. Χαλδούπη όταν εκδηλώθηκε η εκδικητική συμπεριφορά από την πλευρά του κ. Μουλίνου προς το πρόσωπο της επίσης συναδέλφου Βίκυς Καρατζαφέρη. Αναλυτικότερα, στις αρχές του 2007 επικοινώνησε μαζί μου ο συν. Χαλδούπης, αναφέροντάς μου ότι προσπαθεί με διάφορες μεθόδους ο κ. Μουλίνος να απολύσει την κα. Καρατζαφέρη. Επειδή εκείνος πήρε σαφώς θέση υπέρ της συναδέλφου την ημέρα που της ανακοινώθηκε η απόλυση, ο κ. Μουλίνος της είπε ότι έπεται και ο κ. Χαλδούπης…
Μόλις έκλεισε η υπόθεση ξεκίνησε νέος κύκλος εκδικητικών συμπεριφορών προς το πρόσωπο του Επαμ. Χαλδούπη αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του κ. Μουλίνου αρχικώς διεκόπη η οικονομική σελίδα, που από την αρχή της εργασιακής του σχέσης κατήρτιζε ο συν. Επαμ. Χαλδούπης και ακολούθως μόνο σε αυτόν, απ’ όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας “Espresso”, διεκόπη με απόφαση του κ. Μουλίνου η παροχή εργασίας του κατά τις Κυριακές. Ακολούθως και περί τα τέλη Μαΐου, ο συν. Χαλδούπης έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροσώπου των εργαζομένων της εφημερίδας “Espresso” στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Κατά τον πρώτο γύρο της εκλογής διαπιστώθηκε και καταγγέλθηκε από τον ίδιο σωρεία παραβάσεων της εκλογικής διαδικασίας. Οι παραβάσεις καταγγέλθηκαν εγγράφως και αμέσως συνεδρίασε το ΔΣ της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα “Espresso” και αποφάσισε την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας του συναδέλφου.
Σημειώνεται δε ότι στο ΔΣ της εταιρείας συμμετέχει κατά παράβαση του Καταστατικού ως μέλος ο κ. Μουλίνος. Η απόλυση του συναδέλφου δεν ανακοινώθηκε άμεσα, καθότι ως φαίνεται από την αλληλουχία των γεγονότων ήθελαν να διαπιστώσουν τις άμεσες ενέργειες του συν. Χαλδούπη. Πράγματι, την επομένη της ημέρας που κατέθεσε επακριβώς τι είχε συμβεί, του κοινοποιήθηκε η απόλυση.
…Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητήσαμε την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να γυρίσει ο συνάδελφος στην εργασία του. Κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής προσήλθε ως μάρτυρας υπέρ της εργοδότριας –καθ’ ής η αίτηση, ο κ. Μουλίνος του έθεσα την ερώτηση «πώς ονομάζεται» και μου απάντησε «Σπύρος». Ακολούθως, του έθεσα την ερώτηση «ποια η σχέση που τον συνδέει με τον Χρήστο Μουλίνο», και μου απάντησε «είμαι το ίδιο πρόσωπο και χρησιμοποιώ ψευδώνυμο Χρήστος». Ο κ. Μουλίνος προσήλθε και κατά τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, καταθέτοντας εις βάρος του συν. Χαλδούπη…».

Η μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Βίκυ Καρατζαφέρη κατέθεσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Τον περασμένο Ιανουάριο (2007) που βρισκόμουν στην “Espresso” και κάλυπτα το ιατρικό ρεπορτάζ, και το ελεύθερο και το υπουργείο, με φώναξε ο διευθυντής κ. Μουλίνος στο γραφείο του και μου είπε ότι η εφημερίδα αλλάζει γραμμή και δε θα ξαναχρειαστούν πια ιατρικά θέματα. Και στη συνέχεια μου είπε ότι εξ αυτού του λόγου, και για κανέναν άλλο λόγο, όπως μου τόνισε, είτε προσωπικό είτε σε σχέση με την επαγγελματική μου αρτιότητα και επάρκεια, συνέβαινε αυτό. Στη συνέχεια μου είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει και με άλλα ρεπορτάζ, όπως για παράδειγμα «αύριο» ή την επόμενη φορά μπορεί να χρειαστεί να φύγει ο Νώντας ο Χαλδούπης γιατί δε θα χρειαζόμαστε οικονομικό ρεπορτάζ κ.ο.κ. Θεωρώ ότι δεν μου ανέφερε το όνομα του συν. Χαλδούπη τυχαία, κάτι που αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι αρκετό διάστημα μετά απέλυσαν και τον συνάδελφο Χαλδούπη.
Ωστόσο, εδώ θέλω να επισημάνω ότι ουσιαστικά ενώ μου ανακοίνωσε απόλυση –τη δική μου απόλυση- εγώ πήγα στον εκδότη και καταλήξαμε σε μια συμφωνία, να πάρω τριπλάσια αποζημίωση από αυτή που επρόκειτο να μου δώσουν και να υπογράψω παραίτηση. Η απόλυσή μου, όπως και η απόλυση του συν. Χαλδούπη, θεωρώ ότι είναι εκδικητικές απολύσεις.
…Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα παραστεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο συν. Χαλδούπης και με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι ο κ. Μουλίνος παρέστη ως μάρτυρας από την πλευρά της εργοδοσίας…».

Ο εγκαλούμενος συν. Σπ. Μουλίνος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προτείνει μάρτυρες για την εναντίον του έγκληση. Κατόπιν, κλήθηκε σε απολογία και απέστειλε προς το ΠΠΣ το εξής απολογητικό υπόμνημα, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Μετά από 27 χρόνια μάχιμη δημοσιογραφίας (με 14 παραιτήσεις και 2 απολύσεις) βρίσκομαι για πρώτη φορά υπόλογος για αντισυναδελφική (και εκδικητική!!!) συμπεριφορά. Έχω εργασθεί (όπως κάποιοι ίσως γνωρίζετε) σε όλες σχεδόν τις μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας (Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Βήμα, Πρώτο Θέμα) ως αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής…
Δεν επιθυμώ να απαντήσω στο παραλήρημα του Επαμεινώνδα που ερχόταν στην εφημερίδα στις 5 και στις 6 το απόγευμα (η “Espresso” κλείνει στις 9 το βράδυ λόγω πειστηρίου) τους καλοκαιρινούς μήνες, περιγράφοντας στους υπόλοιπους στο γραφείο «πόσο ωραία ήταν σήμερα η θάλασσα».
Δεν επιθυμώ να απαντήσω σε όσα απίθανα μου καταλογίζει ο Επαμεινώνδας που κομπορρημονούσε πως έχει άλλες τρεις δουλειές, στις εφημερίδες «Χρηματιστήριο» και «Παρόν της Κυριακής» και σε γραφείο βουλευτή…
Η μοναδική αλήθεια που λέει ο «συνάδελφος» Χαλδούπης είναι ότι κατέθεσα ως μάρτυρας υπεράσπισης της εταιρείας «Ημερήσιος Τύπος ΑΕ» (και όχι ως μάρτυρας κατηγορίας του αφού αυτός ήταν ο ενάγων) σε αγωγή που ήταν όλη «προσαρμοσμένη» εναντίον μου με το κατηγορητήριο πανομοιότυπο με το κείμενο της έγκλησής του κατά του προσώπου μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Θεώρησα ως γενικός διευθυντής της “Espresso” και της “Espresso της Κυριακής”, ότι έπρεπε να πω την αλήθεια και όχι να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου…
Στον συνάδελφο (από την εφημερίδα «Κέρδος») Τζώρτζη Ρούσσο που τυγχάνει και δικηγόρος του στις δίκες που έχει ο «συνάδελφος» Χαλδούπης με την «Ημερήσιος Τύπος ΑΕ».
Στην κα. Βίκυ Καρατζαφέρη (που αποχώρησε από την “Espresso” υπογράφοντας έγγραφο παραίτησης)…».

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλούμενου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως εξής:

Καταρχήν εστάθμισε τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων του εγκαλούντα επειδή η μεν πρώτη βρίσκεται σε διένεξη με τον εγκαλούμενο, ο δε δεύτερος είναι δικηγόρος του, χωρίς όμως τα λεγόμενά τους να αφίστανται της πραγματικότητας.

Από την αποδεικτική διαδικασία προκύπτει ότι ο εγκαλούμενος συνάδελφος ως διευθυντής της εφημερίδας “Espresso” δρομολόγησε την απόλυση του εγκαλούντα συν. Επαμ. Χαλδούπη. Η απόλυση αυτή, χωρίς ουσιαστική αιτία, είναι αναμφίβολα παράνομη και καταχρηστική.

Ο συν. Μουλίνος, όπως ο ίδιος παραδέχεται, επιπλέον προσήλθε δύο φορές ως μάρτυρας υπέρ της εργοδοσίας ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων στα οποία προσέφυγε ο συν. Χαλδούπης εναντίον της απόλυσής του, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Ως εκ τούτου, παραβίασε με τις ως άνω πράξεις του την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συν. Μουλίνος κατά το παρελθόν έχει επιδείξει ανειλικρινή συμπεριφορά απέναντι στο ΠΠΣ. Όταν για άλλη υπόθεση έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του και το Συμβούλιο τον ανέφερε ως Χρήστο Μουλίνο στα έγγραφα που του κοινοποιούσε, δεν έσπευσε να διευκρινίσει, όπως είχε υποχρέωση, πως το όνομα Χρήστος δεν είναι το πραγματικό αλλά το Σπύρος. Έτσι, εφόσον με το όνομα Χρήστος δεν ανευρίσκετο στα μητρώα της ΕΣΗΕΑ θεωρήθηκε ως μή μέλος και δεν του επιβλήθηκε ποινή. Την εμπαικτική αυτή στάση συνέχισε και στην παρούσα υπόθεση, υπογράφοντας σε έγγραφα προς το ΠΠΣ άλλοτε ως Χρήστος Μουλίνος και άλλοτε ως Σπύρος Μουλίνος. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το πρόσωπό του.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Σπύρος (Χρήστος) Μουλίνος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, κατά το κατηγορητήριο.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επιβάλλει την προσωρινή διαγραφή 16 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 1 έτους.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 11.06.08.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Παναγιώτης Τερζής Μαρία Χριστοφοράτου