image_pdfimage_print

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 8/2007

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 2 Μαΐου 2007 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, ’ρη Καρρέρ, Παναγιώτη Μπόσδα, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της εγκλήσεως του συν. Γιάννη Ψαράκη κατά του συν. Δημοσθένη Χρήστου.

Η έγκληση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση αν και ουδέποτε στη σχεδόν δεκαετή μου θητεία ως μέλος της Ένωσης Συντακτών είχα βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, να καταγγείλω την αντισυναδελφική και κυρίως αντιδεοντολογική συμπεριφορά του επίσης μέλους της ΕΣΗΕΑ κ. Δημοσθένη Χρήστου, και να ζητήσω την παραδειγματική τιμωρία του από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο κ. Χρήστου στις 19 Σεπτεμβρίου παρουσιάσθηκε στο 1ο Μονομελές Δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γεώργιου Γεωργαλά και της μητέρας του Μάτας Γεωργαλά, εκδότη και διευθυντή μέχρι πριν λίγο χρόνια της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», του περιοδικού «Τρίποντο» και πολλών άλλων δραστηριοτήτων της εταιρείας Γ. Γεωργαλάς Α.Ε. σε ποινική δίκη στην οποία είχα καταφύγει μετά από δικαστική διαμάχη τριών χρόνων για τεράστιες οφειλές της εν λόγω εταιρείας προς το πρόσωπό μου…
Τελειώνοντας να σημειώσω για την ιστορία, ότι το δικαστήριο επέβαλε 6 μήνες φυλάκιση και χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ στον Γ. Γεωργαλά…».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση του συν. Γιάννη Ψαράκη και άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του συν. Δημοσθένη Χρήστου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο εγκαλών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεσή του.

Ο εγκαλούμενος συν. Δ. Χρήστου, πρότεινε ως μάρτυρα τον κ. Γεώργιο Γεωργαλά, ο οποίος κατέθεσε τα ακόλουθα:
«Ο ιδιοκτήτης και εκδότης της εταιρείας “Γ.Ι. Γεωργαλάς Α.Ε.” ήταν ο πατέρας μου, η οποία από τον Δεκέμβριο του 2005 με απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών έχει ανασταλεί η λειτουργία της. Ο κ. Ψαράκης είχε οικονομικές και εργασιακές διαφορές με την εταιρεία. Είχε ασκήσει τα δικαιώματά του νομικά και είχε δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια για τις απαιτήσεις του, εντούτοις δεν αποζημιώθηκε, λόγω αδυναμίας της εταιρείας. Κατόπιν έχει επιδιώξει την είσπραξη των απαιτήσεών του με την ποινική δίωξη του προσώπου μου και της μητέρας μου.
Για την υπεράσπισή μου, κάλεσα τον κ. Δημοσθένη Χρήστου, ως το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, μετά τον Κλεομένη Γεωργαλά στα εκδοτικά δρώμενα της εταιρείας, για να καταθέσει σχετικά με τις αρμοδιότητές μου στην εταιρεία, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με τις εργασιακές και οικονομικές συναλλαγές του προσωπικού της. Σε κανένα σημείο της κατάθεσής του δεν αναφέρθηκε στο πρόσωπο του κ. Ψαράκη κατά οιονδήποτε προσβλητικό τρόπο».

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Δημοσθένης Χρήστου ανέφερε:
«Εργάζομαι ως σύμβουλος έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Basket Week”. Δεν είχα πρόθεση να θίξω την επαγγελματική αξία του συν. Ιωάν. Ψαράκη. Πρόθεσή μου στο δικαστήριο ήταν να υπερασπιστώ πλέον από ποινή φυλάκισης, τον κ. Γιώργο Γεωργαλά και τη μητέρα του Μάτα, καθώς από την εμπειρία μου ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», που εξέδιδε η εταιρεία Γ. Γεωργαλάς Α.Ε. από το 1998 έως το 2004, γνωρίζω ότι οι δύο κατηγορούμενοι ούτε ευθύνονταν για την απομάκρυνση του κ. Ψαράκη, ούτε είχαν την οικονομική δυνατότητα κατόπιν του θανάτου του Κλεομένη Γεωργαλά, να αποζημιώσουν τον συν. Ι. Ψαράκη.
Το γιατί ο συν. Ψαράκης δεν πήρε τα επιδικασθέντα χρήματα δεν το γνωρίζω. Οι άλλοι συνάδελφοι δεν ήταν στο μισθολόγιο, ενώ ο συν. Ψαράκης ήταν, απ’ ότι γνωρίζω, χωρίς να έχω δει όμως και τις μισθολογικές καταστάσεις. Ο κ. Ψαράκης ως αρχισυντάκτης είχε μόνιμη παρουσία στο έντυπο».

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τη μαρτυρική κατάθεση, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, θεωρεί ότι αποδείχθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Χρήστου, πράγματι κατέθεσε ως μάρτυρας της εργοδοσίας σε δίκη, που αφορούσε εργασιακά δικαιώματα του εγκαλούντος. Το ΠΠΣ φρονεί ότι το Α και το Ω της συναδελφικής αλληλεγγύης είναι η συμπαράσταση σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εργασιακά και μισθολογικά στις σχέσεις τους με την εργοδοσία.

Κατά πάγια θέση των Π.Σ. (υπ’ αριθμ. 18/03, 23/03, 20/05, 15/06 ΠΠΣ και 4/06 ΔΠΣ αποφάσεις) η μαρτυρική κατάθεση υπέρ της εργοδοσίας σε ανάλογες περιπτώσεις εργασιακών διαφορών, θεωρείται αντίθετη προς τους κανόνες δεοντολογίας

Κατόπιν αυτού, αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Δημοσθένης Χρήστου είναι πειθαρχικά ελεγκτέος κατά το κατηγορητήριο.

Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβάλλεται η ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Το μέλος που μειοψήφησε πρότεινε την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 26.06.07.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Παναγιώτης Τερζής Μαρία Χριστοφοράτου