image_pdfimage_print

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Παναγιώτη Μπόσδα, Μανώλη Καραμπατσάκη, Ελένης Ανδριανού, του αναπληρωματικού μέλους ’ρη Καρρέρ, που αντικαθιστά το τακτικό μέλος Π. Τερζή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Νίκου Ευαγγελάτου.

Το ΠΠΣ στην 63η συνεδρίασή του της 21.11.06 άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Νίκου Ευαγγελάτου, επειδή από την εκπομπή του “Αποκαλύψεις” στις 01.11.06 που παρουσιάζει στον Τ/Σ “AΝΤ1”, προέβαλε πορνογραφικές εικόνες που αφορούσαν ανηλίκους. Παραβίαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. δ’ και άρθρου 7, παρ. β’ του Κώδικα Δεοντολογίας.

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Γιώρ. Βλαβιανός (β’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ), κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Καταρχάς θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχω δει την επίμαχη εκπομπή. Θυμάμαι ότι γενικότερα υπήρξε κατακραυγή για την παρουσίαση των βίντεο σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν έχω κάτι άλλο ν’ αναφέρω, πλην του ότι ο εν λόγω συνάδελφος είναι έντιμος και επαγγελματίας…”.

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Ν. Ευαγγελάτος ανέφερε:
“Η εκπομπή δεν προέβαλε καμία πορνογραφική σκηνή και κανένα πρόσωπο μαθητή ή άλλου ανηλίκου, αφού ήταν όλα καλυμμένα με το ειδικό εφέ. Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε γονείς και μαθητές για ένα πρόβλημα υπαρκτό και σοβαρό, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια…
Με την προβολή των βίντεο, στόχος μας ήταν να δείξουμε την πραγματική διάσταση, ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που ξεκίνησε ως αστεϊσμός, έχει λάβει επικίνδυνες και ενίοτε ανεξέλεγκτες διαστάσεις…
Το Ε.Σ.Ρ. επέκρινε όλες τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων που προέβαλαν το υλικό…”.

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τη μαρτυρική κατάθεση, την απολογία του εγκαλουμένου και τα στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η ενημέρωση των γονέων, αλλά και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου για ζητήματα που αφορούν την προστασία ανηλίκων από καταστάσεις που προκαλούν κινδύνους για την όλη υπόστασή τους, είναι δημοσιογραφικό καθήκον. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα όσα συμβαίνουν στη σχολική ζωή και την γενικότερη συναναστροφή των παιδιών μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες. Η δημοσιογραφική αυτή παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς να εκτρέπεται από το στόχο της ενημέρωσης σε διαδικασίες που υποβαθμίζουν τα εξεταζόμενα θέματα ή προβάλλουν στοιχεία ανεπίτρεπτα για την δεοντολογία, με καταφανή την σκοπιμότητα αύξησης της τηλεθέασης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εγκαλούμενος συν. Ν. Ευαγγελάτος και στην εκπομπή του “Αποδείξεις” στις 01.11.06, παρουσίασε από τον Τ/Σ “AΝΤ1”, το θέμα σεξουαλικών εμπλοκών μαθητών στα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν οι γονείς και να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες και συστάσεις. Δυστυχώς, όμως, δεν απέφυγε τον πειρασμό της τηλεθέασης και δρομολόγησε προβολή ερωτικών σκηνών μεταξύ ανηλίκων, που ναι μεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αλλά δεν απέφυγε η όλη παρουσίαση το πορνογραφικό στοιχείο. Και κατά το σημείο αυτό παραβίασε την δεοντολογία. Σχετικά μάλιστα η συγκεκριμένη εκπομπή επικρίθηκε και από το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως και ο ίδιος ο εγκαλούμενος παραδέχθηκε.

Ως εκ τούτου, κρίνεται ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Νίκος Ευαγγελάτος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος κατά το κατηγορητήριο. Ως προς την ποινή επιβάλλεται ομόφωνα επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 25.07.07.

Ο προεδρεύων                             Η γραμματέας

Ιωάν. Αποστολόπουλος              Μαρία Χριστοφοράτου