image_pdfimage_print

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, λόγω εξαίρεσης του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Παναγιώτη Μπόσδα, Ελένης Ανδριανού, του αναπληρωματικού μέλους ’ρη Καρρέρ, που αντικαθιστά το τακτικό μέλος Π. Τερζή, του αναπληρωματικού μέλους Αικατερίνης Δουλγεράκη, που αντικαθιστά το εξαιρεθέν τακτικό Μανώλη Καραμπατσάκη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2154/16.01.07 εγκλήσεως της συν. Έρρικας Βαλλιάνου κατά των συν. Γιάννας Παπαδάκου, Γιάννη Μιχελάκη και Νίκου Ευαγγελάτου.

Η έγκλησή της εγκαλούσας, όπως συμπληρώθηκε, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Καταγγέλω την κα. Γιάννα Παπαδάκου για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε βάρος μου, που κατατείνει στην επαγγελματική μου μείωση ως υπεύθυνης δικαστικής συντάκτριας του “ΑΝΤ1” (από την ίδρυσή του)…
Η κα. Παπαδάκου έσπευσε να μου τηλεφωνήσει και να μου δηλώσει τη λύπης της για την απόλυση του συζύγου μου, Μάκη Γεωργίου, από τον “ΑΝΤ1”, αλλά και εγώ της εξέθεσα και τα δικά μου προβλήματα με τη νέα διεύθυνση υπό τον κ. Ευαγγελάτο (αφού είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι στον “ΑΝΤ1” δεν εμφανίζομαι!). Και όμως εργάζομαι ακατάπαυστα, υπεύθυνα και φιλότιμα.
Δεν έσπευσε, όμως, να μου τηλεφωνήσει και τώρα η κα. Παπαδάκου και να μάθει τι μου συμβαίνει, αφού εμφανίζεται και ξαναεμφανίζεται εκείνη στον “ΑΝΤ1” ως προσκεκλημένη δικαστική συντάκτρια…
Σε συνέχεια της έγκλησής μου κατά της κας. Γιάννας Παπαδάκου σας καταγγέλω ότι ανενδοίαστα τόσο η ίδια όσο και ο γενικός διευθυντής ειδήσεων του “ΑΝΤ1” κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο διευθυντής ειδήσεων κ. Νίκος Ευαγγελάτος, προχωρούν στη συνεργασία τους σε βάρος μου, προκαλώντας μου προσωπική μείωση και επαγγελματική δυσφήμιση.
Την Πέμπτη 25.01.07 για την προκήρυξη του Ε.Α. επικοινώνησα και πάλι με τους εισαγγελείς, αλλά αναγκάσθηκα να δώσω και πάλι τις πληροφορίες μου στον κ. Γιώργο Καραϊβάζ…
Αλλά και πάλι η κα. Παπαδάκου ήταν προσκεκλημένη στο δελτίο, με παρόντα τον αστυνομικό συντάκτη κ. Καραϊβάζ, ο οποίος είχε κάνει και το βίντεο, του είχα παραδώσει τις πληροφορίες μου, και παρότι σαφώς με μικρότερη εμπειρία από εμένα, πάντοτε είναι παρών -και σωστά- έστω και αν είναι προσκεκλημένος και άλλος αστυνομικός συντάκτης.
Κατανοείτε ότι την είδησή μου την ήθελαν και έσπευσαν να την διαφημίσουν. Αλλά η εντολή ήταν όλα να τα παραδώσω στον κ. Καραϊβάζ και προσκεκλημένη στο στούντιο να είναι η κα. Παπαδάκου. Αυτά, όταν από ιδρύσεως του “ΑΝΤ1” έχω χειριστεί ως υπεύθυνη του δικαστικού ρεπορτάζ όλα τα θέματα (ευθύνες μου ζητούνται βέβαια και σήμερα), όπως και στο ραδιόφωνο του “ΑΝΤ1″ και βέβαια και για το μείζον θέμα της τρομοκρατίας…”.

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον των συν. Γιάννας Παπαδάκου, Γιάννη Μιχελάκη και Νίκου Ευαγγελάτου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και του άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Η μάρτυρας της εγκαλούσας συν. Ελένη Πλαβούκου, (εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο), ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Εργάζομαι στον Τ/Σ “ΑΝΤ1” ως εσωτερική συντάκτρια και είμαι εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο. Η κα. Παπαδάκου έχει φιλοξενηθεί στο δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ “ΑΝΤ1” 3-4 φορές. Την τελευταία φορά ως συντάκτης αποκλειστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Η κα. Βαλλιάνου μου είπε ότι θεωρεί ότι εμφανίζεται λιγότερο από όσο οι πληροφορίες της επιβάλλουν στα δελτία τα κεντρικά. Εμφανίζεται, βεβαίως, στα μεσημεριανά, όπως και η ίδια δέχεται, αλλά σπάνια στο κεντρικό των 8μμ το βράδυ. Η κα. Βαλλιάνου καλείται στις συσκέψεις σχεδόν καθημερινά, λόγω θεματολογίας, για να συζητηθούν πληροφορίες της. Η κα. Βαλλιάνου θεωρώ ότι είναι εξαιρετική επαγγελματίας και καλή συνάδελφος…”.

Ο μάρτυρας της εγκαλούσας συν. Γιώρ. Καραϊβάζ, κατέθεσε μεταξύ άλλων:
“Εργάζομαι στον Τ/Σ “ΑΝΤ1” ως αστυνομικός συντάκτης. Σχετικά με την εμφάνιση της συν. Γιάννας Παπαδάκου, δεν γνωρίζω αν έγινε επανειλημμένα, αλλά θυμάμαι μια συγκεκριμένη φορά που εμφανίσθηκε. Σε επίπεδο πληροφορίας δεν είχε να προσφέρει κάτι πρόσθετο από αυτό που είχε ήδη μεταφέρει στο σταθμό η κα. Βαλλιάνου. Βασικά τους προσκεκλημένους τους επιλέγει ο κ. Ευαγγελάτος. Σε άλλες περιπτώσεις μετέχει και ο κ. Μιχελάκης, αλλά στη συγκεκριμένη δε γνωρίζω αν είχε συμμετοχή στη πρόσκληση της κας. Παπαδάκου.
Δεν είναι αθέμιτο το να προσκαλούνται συνάδελφοι που καλύπτουν ομοειδές ρεπορτάζ σε άλλο Μέσο Ενημέρωσης, αρκεί βέβαια να παρίσταται -κατά τη γνώμη μου- ο επίσημα διαπιστευμένος του σταθμού…”.

Οι εγκαλούμενοι συν. Γ. Μιχελάκης και Ν. Ευαγγελάτος δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση.

Ο μάρτυρας της εγκαλουμένης συν. Γιάννας Παπαδάκου, συν. Αντώνης Δελατόλλας, κατέθεσε για την υπόθεση:
“Εργάζομαι ως σχολιαστής στο δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ “ΑΝΤ1” και έχοντας γνώση του ζητήματος που έχει ανακύψει, δηλώνω ότι η συν. Γ. Παπαδάκου εκλήθη από την διεύθυνση του σταθμού να καταθέσει τις απόψεις της για θέματα επικαιρότητας κι όχι για να καλύψει το ρεπορτάζ της διαπιστευμένης συντάκτριας κας. Βαλλιάνου. Αυτό, άλλωστε, είναι σύνηθες σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και γίνεται για την πληρέστερη και σφαιρικότερη ενημέρωση των τηλεθεατών. ’λλωστε, κι αυτή την περίοδο στον “ΑΝΤ1”, αλλά και σε άλλα κανάλια διάφοροι συνάδελφοι του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ παρουσιάζονται για να εμπλουτίσουν τις ειδήσεις, κι όχι για να δημιουργήσουν προβλήματα στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους…
Ποτέ η συν. Γ. Παπαδάκου δεν θα έκανε μια κίνηση για πρόσληψή της, δίνοντας αφορμή να απολυθεί μια συνάδελφος. Εκτιμώ ότι δεν το επιτρέπει το ήθος της. Όμως, κατανοώ την ανησυχία της κας. Βαλλιάνου για το επαγγελματικό της μέλλον στο σταθμό, τη συμμερίζομαι, αλλά αυτή δεν θα έπρεπε να συνδυαστεί με τις 2-3 εμφανίσεις της κας. Παπαδάκου…”.

Ο μάρτυρας της εγκαλουμένης συν. Γιάννας Παπαδάκου, συν. Γιάννης Αγγέλης, κατέθεσε για την υπόθεση:
“Εργάζομαι στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” ως οικονομικός συντάκτης. Σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει θέλω να αναφέρω ότι η κα. Παπαδάκου, απ’ ότι γνωρίζω, καλείται συχνά σχεδόν σ’ όλα τα κανάλια, κυρίως για θέματα δικαστικού ρεπορτάζ. Το αντικείμενό της είναι το δικαστικό ρεπορτάζ και θέματα που έμμεσα ή άμεσα συνδέονται μ’ αυτό. Απ’ ότι γνωρίζω, για τις έκτακτες αυτές εμφανίσεις της δεν αμείβεται…
’λλωστε, και ο ίδιος έχω κληθεί και έχω πάρει μέρος σε συζητήσεις σε διάφορους σταθμούς για οικονομικά θέματα. Η παρουσία συναδέλφων σε συζητήσεις επί μέρους θεμάτων στα οποία έχουν αρμοδιότητα, λόγω του αντικειμένου του ρεπορτάζ που κάνουν, συνήθως είναι θετική για την καλύτερη παρουσίαση του θέματος. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από τον συντονιστή μιας τέτοιας συζήτησης και τις προθέσεις του”.
Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Νίκος Ευαγγελάτος, μεταξύ άλλων είπε:
“Η κα. Ε. Βαλλιάνου είναι εργαζόμενη στον Τ/Σ “ΑΝΤ1”, όπως είναι όλοι οι συνάδελφοι. Τον τελευταίο χρόνο που εργάζομαι στον Τ/Σ “ΑΝΤ1” κάνει κανονικά το ρεπορτάζ της, τα βίντεό της, ενίοτε τα παρουσιάζει και ζωντανά στα δελτία ειδήσεων.
Απ’ την άλλη πλευρά, δεν μπορεί ο σταθμός να απολέσει το δικαίωμα να καλεί κι άλλους δημοσιογράφους για να παρουσιάσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους. Συμβαίνει κατά κόρον στο πολιτικό ρεπορτάζ, στο οικονομικό ρεπορτάζ και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της δουλειάς μου, όπου αναγνωσμένης αξίας συνάδελφοί μας προσκαλούνται απ’ όλα τα δελτία ειδήσεων σε καθημερινή βάση.
Με την κα. Βαλλιάνου δεν έχω κανένα πρόβλημα, όσον αφορά την εργασία της στο σταθμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσω το δικαίωμά μου να καλώ όποιον επιλέγω στο δελτίο ειδήσεων…”.

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Γιάννης Μιχελάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σταθμός καλεί άλλους συναδέλφους από άλλα Μέσα για να καταθέσουν την άποψή τους ή στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας που έχουν κάνει στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Μια πρακτική που εφαρμόζεται από όλα τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης…
Επί της ουσίας της υπόθεσης, ακόμα στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού εμφανίζονται κατά καιρούς συνάδελφοι και από άλλα ρεπορτάζ, όπως το πολιτικό και το εξωτερικό δελτίο, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για τους συναδέλφους του σταθμού που καλύπτουν το ίδιο ρεπορτάζ…
Με την κα. Βαλλιάνου είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις και της έχω εξηγήσει ότι δεν πρέπει να έχει καμία ανησυχία για τη θέση της…”.

Απολογούμενη ενώπιον του Συμβουλίου, η εγκαλούμενη συν. Γιάννα Παπαδάκου, μεταξύ άλλων είπε:
“Πραγματικά έχω εμφανισθεί στον Τ/Σ “ΑΝΤ1”, μετά από σχετική πρόσκληση, ποτέ στο στούντιο, εκτός από την πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη. Πάντα μου έστελναν κινητές φορητές μονάδες (link) στο σπίτι μου. Μετά τη δεύτερη πρόσκληση μάλιστα είχα ρωτήσει τον άνθρωπο που με κάλεσε αν είχε πρόβλημα -σε σχέση με τη δική μου παρουσία- η κα. Βαλλιάνου και μου απήντησε ασφαλώς όχι.
Το περιεχόμενο των δηλώσεών μου στο κανάλι ήταν πάντα σχόλια, ποτέ δεν έδωσα είδηση, τις οποίες δίνω έτσι κι αλλιώς στα Μέσα που δουλεύω και την ίδια περίοδο είχα κληθεί ως προσκεκλημένη για τον ίδιο λόγο και στον Τ/Σ “Mega” και αν θυμάμαι καλά και στον Τ/Σ “Alter” και πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με link…”.

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις απολογίες των εγκαλουμένων, θεωρεί ότι αποδείχθηκαν τα εξής:

Η εγκαλούσα συνάδελφος που για πολλά χρόνια εργάζεται στον Τ/Σ “ΑΝΤ1”, δίκαια παραπονείται για επαγγελματική υποβάθμισή της. Κατ’ αρχήν δεν αμφισβητείται το δικαίωμα των επικεφαλής των τμημάτων ειδήσεων να προσκαλούν διάφορα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφους από άλλα Μ.Μ.Ε. Θα πρέπει, όμως, να λαμβάνεται υπόψη και η θέση του κατά περίπτωση αρμόδιου συντάκτη, ώστε να μην δημιουργούνται καταστάσεις επαγγελματικής μείωσης με παραγνώριση και του δικού του ρόλου.

Στην εξεταζόμενη όμως περίπτωση η εμφάνιση της συν. Γιάννας Παπαδάκου, έστω και δύο ή τρεις φορές στα δελτία ειδήσεων του Τ/Σ “ΑΝΤ1”, έγινε κατά παραγνώριση της εγκαλούσας συν. Έρρικας Βαλλιάνου, η οποία μάλιστα έχει μακρά και ευδόκιμη παρουσία στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ. ’λλωστε και η ίδια η συν. Παπαδάκου δηλώνει ότι πριν εμφανισθεί είχε ρωτήσει αυτόν που την κάλεσε, μήπως έχει πρόβλημα η κα. Βαλλιάνου και εκείνος απάντησε όχι. Δηλαδή, αναγνώριζε ότι η συν. Βαλλιάνου δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθεί.

Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι η γενικότερη επαγγελματική αντιμετώπιση της εγκαλούσας συναδέλφου είναι προβληματική, με μειωμένη παρουσία της στα δελτία ειδήσεων και άλλες ενέργειες. Και προς τούτο είναι υπεύθυνος κυρίως ο συν. Ευαγγελάτος, ο οποίος μετά την προκλητική απόλυση του συζύγου της, συν. Μάκη Γεωργίου, θα έπρεπε τουλάχιστον πέραν των άλλων, να επιδείξει την επιβαλλόμενη ευαισθησία προς το πρόσωπό της. Καθώς αναμφίβολα η απόλυση αυτή, όπως σε κάθε άνθρωπο, έτσι και στην συν. Βαλλιάνου, είχε αναπόφευκτα προκαλέσει ψυχική δοκιμασία. Και η όλη αυτή συμπεριφορά του, ανθρώπινα ανάλγητη και συναδελφικά απαράδεκτη κατά την πλειοψηφία, παραβιάζει τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δύο μέλη όμως διατηρούν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα.

Ως προς την ευθύνη του εγκαλουμένου συν. Γιάννη Μιχελάκη, το ΠΠΣ κατά πλειοψηφία διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις, αφού ο συν. Ευαγγελάτος ήταν ο κύριος χειριστής του όλου θέματος. Δύο μέλη, όμως, τον θεωρούν συνυπεύθυνο.

Ως προς την συν. Γιάννα Παπαδάκου η πλειοψηφία διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις, καθόσον μάλιστα εκείνη έλαβε διαβεβαίωση πριν εμφανισθεί ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με την εγκαλούσα. Δύο μέλη, όμως, θεωρούν ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς όφειλε τουλάχιστον να επικοινωνήσει απευθείας με την εγκαλούσα πριν εμφανισθεί και όχι να αρκεσθεί σε διαβεβαιώσεις τρίτων.

Με βάση τα όσα προεξετέθησαν το ΠΠΣ αποφασίζει:

α) Κρίνει κατά πλειοψηφία (με ψήφους 3 έναντι 2) ότι ο εγκαλούμενος συν. Νίκος Ευαγγελάτος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, κατά το κατηγορητήριο. Η μειοψηφία έκρινε ότι είναι πειθαρχικά μη ελεγκτέος, λόγω αμφιβολιών.

Ως προς την ποινή, επιβάλλεται με ψήφους 3 έναντι 2 η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την ποινή της απλής επίπληξης.

β) Κρίνει κατά πλειοψηφία (με ψήφους 3 έναντι 2) ότι ο εγκαλούμενος συν. Γιάννης Μιχελάκης είναι μη ελεγκτέος πειθαρχικά, λόγω αμφιβολιών. Η μειοψηφία τον θεώρησε πειθαρχικά ελεγκτέο.

γ) Κρίνει κατά πλειοψηφία (με ψήφους 3 έναντι 2) ότι η εγκαλούμενη συν. Γιάννα Παπαδάκου είναι πειθαρχικά μη ελεγκτέα, λόγω αμφιβολιών. Η μειοψηφία έκρινε ότι είναι πειθαρχικά ελεγκτέα.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 25.07.07.

Ο προεδρεύων                 Η γραμματέας

Ιωάννης Αποστολόπουλος        Μαρία Χριστοφοράτου