image_pdfimage_print

Εισήγηση Μανώλη Μαθιουδάκη Προέδρου ΕΣΗΕΑ
στο Μικτό Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου 2003

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου, είχαμε πει: “Είναι η ώρα των ευρύτερων συμμαχιών. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους άλλους εργαζόμενους σε ένα πλατύτερο μέτωπο αγωνιστικής αλληλεγγύης”!
Η επισήμανσή αυτή άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές στιγμές.
Στις 2 και 4 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ, έγιναν δύο ευρύτερες συναντήσεις εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των Μ.Μ.Ε.
Στην πρώτη συνάντηση πήραν μέρος 14 Ενώσεις και στη δεύτερη 8. Και στις δύο συναντήσεις παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ παρ’ όλ’ ότι προσκλήθηκε απουσίασε και από τις δύο συναντήσεις.
Στις συσκέψεις αυτές θέσαμε κοινό ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο δράσης, που αφορά:
· Απολύσεις
· Μη εφαρμογή Σ.Σ.Ε.
· Διεκδίκηση νέων Σ.Σ.Ε.
· Διασφάλιση θέσεων εργασίας.
· Ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα καθώς και την περιφρούρηση των κεκτημένων.
Εκτιμήθηκε ότι αντιμετωπίζουμε ολομέτωπη επίθεση της ιδιοκτησίας και ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμένη κοινή αντίσταση για την επίλυση των προβλημάτων.
Συμφωνήθηκε ότι η δημιουργία Συνδικάτου στο χώρου του Τύπου και των ΜΜΕ είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ προτάθηκε η συνομολόγηση και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας συμφωνίας τιμής. Η πρόταση μας έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Η υπογραφή πρωτοκόλλου απ’ όλες τις Ενώσεις είναι ένα ιστορικό βήμα στην πορεία της Ένωσής και ανοίγει ουσιαστικά τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου συνδικάτου.
Το Συνδικάτο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται μεγάλη και προσεχτική προσπάθεια για να προκύψει από τη βάση, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες.
Κατά τις δύο συσκέψεις αποφασίστηκε η συγκρότηση πενταμελούς γραμματείας, που θα προγραμματίζει και θα συντονίζει την κοινή δράση των Ενώσεων. Οι αποφάσεις βέβαια θα λαμβάνονται από την ολομέλεια των εκπροσώπων των Ενώσεων που θα συνυπογράψουν το πρωτόκολλο.
Πρώτο θετικό βήμα θεωρείται η κοινή ανακοίνωση που συνυπέγραψαν 12 Ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΟΕΣΥ, για προβλήματα που αφορούν τον κλάδο ανάμεσα στα οποία και η απόπειρα αμφισβήτησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος από εκπροσώπους της ιδιοκτησίας του MEGA κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 24ωρης απεργίας στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Οι 12 Ενώσεις, οι οποίες συνυπέγραψαν την ανακοίνωση είναι:
· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
· ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
· ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
· ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
· ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
· ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
· ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

24ωρη απεργία στις εφημερίδες του Κ. Μήτση

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούμε και την 24ωρη απεργία στις εφημερίδες “Βραδυνή”, “Αδέσμευτος Τύπος” και “Ευρωοικονομία” του κ. Μήτση που κήρυξαν και στηρίζουν τα σωματεία:
· ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
· ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
· ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
· ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Η απεργία στις εφημερίδες του Μήτση άρχισε σήμερα στις 5 μ.μ. Αφορά την απόλυση δύο συναδελφισσών μας. Ο κ. Μήτσης είχε ανακαλέσει τις απολύσεις και μετά από 10 ημέρες τις απέλυσε εκ νέου.

Απεργίες στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και την ΕΡΤ

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός του μήνα ήταν οι 24ωρες απεργίες στην ΕΡΤ και στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σημείωσαν 100% επιτυχία. Δεν εργάστηκε ούτε ένας συνάδελφος, δεν μεταδόθηκε ούτε μια ενημερωτική εκπομπή.
Η επιτυχία της απεργίας δεν οφείλεται τόσο στην αδυναμία των εργοδοτών να αντιδράσουν αλλά κυρίως στη δύναμη των εργαζομένων να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Οφείλεται στην αγωνιστικότητα των συναδέλφων μας και μάλιστα στους νέους και στα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ.
Με τις 24ωρες απεργίες στείλαμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα, το συνδικαλιστικό δικαίωμα μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και ότι οι δημοσιογράφοι ενωμένοι είναι αποφασισμένοι αγωνιστικά να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους.

Συνελεύσεις σε χώρους εργασίας

Το Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς των ΜΜΕ ενώ το Δ.Σ. δεν σταμάτησε ούτε για μια μέρα τις παρεμβάσεις του στην εργοδοσία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων.
Παρεμβάσεις έγιναν στην εργοδοσία της “ΑΠΟΦΑΣΗΣ”, του “ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ”, της “ΑΥΡΙΑΝΗΣ”, του “ΦΙΛΑΘΛΟΥ” και της “ΒΡΑΔΥΝΗΣ”.

Συμπαράσταση σε εργαζόμενους

Με απόφαση του Δ.Σ. η ΕΣΗΕΑ στηρίζει τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κηρύχθηκαν στο Δήμο ’νω Λιοσίων και στις δημοτικές επιχειρήσεις για να αποτραπεί η απόλυση 400 εργαζόμενων στο τέλος του χρόνου.

Συνταξιούχοι

Οφείλω να υπογραμμίσω ότι παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τους συνταξιούχους και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και να λυθούν προβλήματα που τους απασχολούν, για να εξομοιωθούν οι αυξήσεις που παίρνουν μ’ εκείνες των εργαζομένων.
Το Δ.Σ. με θέληση, στρατηγική, με αρχές, με ισχυρή φωνή και αποφασιστικότητα προχωράει μπροστά και χαράσσει νέα πορεία στην ιστορία της Ένωσής μας.
Ανοίξαμε το δρόμο για ευρύτερη ενότητα των εργαζόμενων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και συμφωνήσαμε με τις άλλες Ενώσεις:
· Έντιμη και ισότιμη συνεργασία.
· Όλοι για τον έναν και ένας για όλους.
· Στόχος των προσπαθειών μας είναι η δημιουργία Συνδικάτου.
· Πρώτο ουσιαστικό βήμα η υπογραφή Πρωτοκόλλου Τιμής και Συνεργασίας.
Στη δύσκολη αυτή προσπάθειά δεν περισσεύει κανένας! Οφείλουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, χωρίς στενόκαρδη, εγωπαθή και μικροσυνδικαλιστική αντίληψη που τόσο έχουν βλάψει στο παρελθόν την Ένωση!