image_pdfimage_print

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στον μήνα που πέρασε. Η δημοσίευση των καταλόγων και οι συμβασιούχοι.
Παράλληλα είχαμε τις απεργίες στον FLASH καθώς και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων (απολύσεις, μη πληρωμές δεδουλευμένων κ.λπ.).
Όπως γνωρίζετε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε παρέμβει στη διαδικασία δημοσίευσης του καταλόγου που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για διευκρινήσεις, όπως αναγραφόταν στην πρόσκληση. Η ακρόαση έγινε στις 3 Μαρτίου και αναμένεται η απόφαση.
Στο μεταξύ ο Υπουργός Επικρατείας μας έστειλε και δεύτερο, συμπληρωματικό του πρώτου, κατάλογο. Κι αυτός όμως ήταν ελλιπής όπως επισημάναμε με επιστολή μας στον Υπουργό.
Το Δ.Σ. σύμφωνα με την απόφαση που είχε πάρει δημοσιοποίησε και τον συμπληρωματικό αυτό κατάλογο αφού αφαίρεσε όσα ονόματα είχαν δημοσιοποιηθεί με τον πρώτο.
Η επιτροπή που συστήθηκε από συναδέλφους με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Αναστασόπουλο συνεχίζει το έργο της και σύντομα θα παραδώσει τις προτάσεις της για τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Το θέμα των συμβασιούχων παραμένει στις προτεραιότητες του Δ.Σ.
Οφείλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για να μην υπάρξουν παρανοήσεις και πιθανόν σκόπιμες παρερμηνείες.
Η κρίση των συμβασιούχων γίνεται σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004. Υπάρχει δηλαδή ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε.
Η διαδικασία της κρίσης τελειώνει με την έκδοση απόφασης από το ΑΣΕΠ. Αυτή τη στιγμή δηλαδή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο ΑΣΕΠ θα σταλούν από τις διοικήσεις όλοι οι φάκελοι και εκείνων που κρίθηκαν ευνοϊκά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και εκείνων που δεν κρίθηκαν.
Όπως έχουμε υπογραμμίσει και άλλη φορά κατά το στάδιο της διαδικασίας επιλογής δεν έχουμε από το νόμο δυνατότητα παρέμβασης. Ούτε ως παρατηρητές μπορούσαμε να συμμετέχουμε στα υπηρεσιακά συμβούλια γιατί αυτό θα οδηγούσε στην ακύρωση όλης της διαδικασίας.
Διευκρινίζω ότι η συμμετοχή μας στα υπηρεσιακά συμβούλια προϋποθέτει την τροποποίηση του Οργανισμού Προσωπικού της ΕΡΤ δηλαδή νομοθετική ρύθμιση.
Τα κριτήρια επιλογής είναι αυτά που ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα δηλαδή ορισμένος χρόνος προϋπηρεσίας και κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.
Επί της ουσίας. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλοι οι συνάδελφοι που απασχολούνται στην ΕΡΤ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξ αντικειμένου.
Δεν μπορεί σε έναν Οργανισμό όπως είναι η ΕΡΤ που κύριος σκοπός του είναι η ενημέρωση να υπάρχουν δημοσιογράφοι που εργάζονται με τις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου. Η ενημέρωση, από μόνη της, αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη. Την ανάγκη αυτή καλύπτουν οι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ.
Αυτό ήταν και το επιχείρημα που ανέπτυξαν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων κατά τη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Επικρατείας και τον Πρόεδρο της ΕΡΤ.
Ο Υπουργός ζήτησε προθεσμία 10 ημερών.
Σήμερα έστειλα δύο επιστολές, μια στον κ. Ρουσόπουλο και μια στον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλο. Στις επιστολές επισημαίνεται ότι πέρασε η προθεσμία που είχε ζητήσει ο κ. Υπουργός και ζητάμε από τον κ. Ρουσόπουλο να ορίσει αμέσως νέα συνάντηση με συμμετοχή του Προέδρου της ΕΡΤ και των Προεδρείων της ΠΟΕΣΥ και των Δημοσιογραφικών Ενώσεων που μετέχουν σ’ αυτήν.
Από τον κ. Παναγόπουλο ζητήσαμε να έχουμε εντός της ημέρας υπεύθυνη ενημέρωση προκειμένου να συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας με την ΠΟΕΣΥ και τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις.
Αυτή την ώρα που συνεδριάζει το Μικτό Συμβούλιο συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα των συμβασιούχων και του Προεδρικού Διατάγματος με αποκλειστικό σκοπό να θεωρηθούν όλοι οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ και των Πρακτορείων ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κατά συνέπεια έχει εφαρμογή για όλους το Προεδρικό Διάταγμα.
Η συζήτηση προκλήθηκε ύστερα από αίτημα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο Πρόεδρός της ΕΣΗΕΜ-Θ συνάδελφος Δημήτρης Γουσίδης πήγε στις Βρυξέλλες, εμφανίσθηκε ενώπιον της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε αναλυτικά και με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να έχει εφαρμογή για όλους.
Πριν από λίγο συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και αποφάσισε, μέσω της ΠΟΕΣΥ, να εισηγηθεί στις άλλες Ενώσεις που μετέχουν στην Ομοσπονδία την κήρυξη 48ωρης απεργίας στην ΕΡΤ και σε όλα τα άλλα μέσα που έχουν εργοδότη το Δημόσιο.
Με ενέργειες της ΠΟΕΣΥ οι Ενώσεις – μέλη της αναμένεται να γνωστοποιήσουν εγγράφως τις θέσεις τους επί της προτάσεως της ΕΣΗΕΑ.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ για να ενημερωθεί το Δ.Σ. της για τις κινητοποιήσεις που αποφασίσθηκαν από το Δ.Σ. της Ένωσής μας.

Έρχομαι τώρα σε θέματα καθημερινής πρακτικής.
Στα ραδιόφωνα γενικώς η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική.
Ο FLASH είχε να πληρώσει τους εργαζόμενους δύο μήνες. Πραγματοποιήσαμε τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις και τελικώς οι συνάδελφοι πληρώθηκαν. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί. Γι’ αυτό είμαστε σε επαγρύπνηση.
Οι Δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν προβλήματα με σοβαρότερα εκείνα στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου.
Ο ΣΚΑΙ συνεχίζει τον πόλεμο κατά της ΕΣΗΕΑ, με την ποινική δίωξη που κίνησε εναντίον του μέλους του Δ.Σ. Δημήτρη Τρίμη αλλά και με την προσφυγή στη διαδικασία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με αφορμή την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους απεργοσπάστες Παπαδημητρίου, Μπότσαρη, Ακριβοπούλου που δεν είναι βέβαια μέλη μας αλλά δεν παύουν να είναι εργαζόμενοι οι οποίοι όχι μόνο δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη απεργία αλλά την πολέμησαν στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Για την απεργοσπαστική τους κίνηση επιβλήθηκε στο σταθμό χρηματική ποινή από το ΕΣΡ. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή πανεργατική απεργία στην οποία η ΕΣΗΕΑ συμμετείχε με δίωρη στάση εργασίας ο ΣΚΑΙ, κατά παράβαση αποφάσεων του Δ.Σ., μετέδιδε δελτία ειδήσεων από το BBC και την Ντόϊτσε Βέλε.
Το θέμα που αφορά τα ΜΜΕ είναι γενικό και σχετίζεται με την αδειοδότηση και τη λειτουργία τους. Το έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς και προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε για να βρεθεί λύση.
Να υπάρξει, δηλαδή, νομοθετική ρύθμιση για παροχή εγγυήσεων εφαρμογής από το μέσο των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στο συγκρότημα Τράγκα έγινε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη όλων των δημοσιογράφων και συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως εκείνο της πληρωμής τους με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση.
Το Δ.Σ. απασχόλησαν και τα προβλήματα που υπάρχουν στον “ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ” του Δ. Ρίζου, όπου οι δημοσιογράφοι αμείβονται με τις ΣΣΕ του 2000.
Στις 5 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης, τα ΕΛΤΑ και η ΕΣΗΕΑ θα παρουσιάσουν αναμνηστικό γραμματόσημο, για τα 90 χρόνια του σωματείου μας, με το πορτραίτο του Ιωάννη Κονδυλάκη, πρώτου Προέδρου μας. Η εκδήλωση γίνεται την ημέρα κυκλοφορίας του γραμματοσήμου.
Σ’ αυτή τη σπουδαία τιμητική διάκριση που επεφύλαξαν τα ΕΛΤΑ για την ΕΣΗΕΑ πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.