image_pdfimage_print

Εισήγηση Μανώλη Μαθιουδάκη Προέδρου ΕΣΗΕΑ
στο Μικτό Συμβούλιο της 8ης Σεπτεμβρίου 2004

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

ΣΣΕ ΜΕ ΕΙΗΕΑ

Ο χρόνος από την προηγούμενη συνάντηση μας μέχρι σήμερα σημαδεύτηκε από την υπογραφή της ΣΣΕ με τις εφημερίδες αλλά και από κύμα απολύσεων, παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, εκβιασμούς και εκφοβισμούς.
Τη ΣΣΕ με τις εφημερίδες την γνωρίζετε όλοι. Έχουν εκδοθεί εξ’ άλλου αναλυτικές ανακοινώσεις που έχουν καταχωρηθεί και στο site της Ένωσης.
Σήμερα ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος υπέγραψε και κήρυξε υποχρεωτική και εκτελεστή την από 29/7/2004 ΣΣΕ με την ΕΙΗΕΑ.

ΣΣΕ ΜΕ ΕΙΤΗΣΕΕ-ΕΙΙΡΑ

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΙΤΗΣΕΕ προχωρούν για να ακολουθήσουν εκείνες με την ΕΙΙΡΑ.
Επειδή όλα είναι στο στάδιο διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν οριστικές συμφωνίες για να τις ανακοινώσω. Βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παρελκυστική τακτική ώστε οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν σε μάκρος.

ΕΡΤ

 

• Για την ΕΡΤ δόθηκε εντολή στο Νομικό μας Σύμβουλο κ. Μπελίτση να προχωρήσει τη διαδικασία καταγγελίας της υφιστάμενης ΣΣΕ.
Ειδικά για την ΕΡΤ το Δ.Σ. με διάβημά του στον κ. Στάγκο ζήτησε να καταβληθεί σε όλους το ολυμπιακό επίδομα.
Γιατί τα εύσημα, που απένειμε η ΔΟΕ στην ΕΡΤ, δεν ανήκουν μόνο στη διοίκηση της εταιρείας αλλά κυρίως σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και βέβαια στους δημοσιογράφους.
Με το ίδιο διάβημα απαιτούμε την επαναπρόσληψη των συναδέλφων που απολύθηκαν από τον Ρ/Σ «ΚΟΣΜΟΣ».
Τέλος, το Δ.Σ. παρακολουθεί τη διαδικασία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η Νομική Υπηρεσία της Ένωσης τέθηκε στη διάθεσή των ενδιαφερομένων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα πράγματα όμως δεν πάνε καθόλου καλά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και ιδιωτική τηλεόραση.
• Στην «Απογευματινή» απολύθηκαν οι συνάδελφοι Δημήτρης Τσιπούρας, Παντελής Περιβολάρης και Γιώργος Γκιώνης, παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή της εφημερίδας Λάμπρου Σμαίλη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Επίσης αριθμός συναδέλφων απομακρύνθηκε με την τακτική της «οικειοθελούς αποχώρησης».
• Στη «Financial Box» παρόλο που ο εκδότης της Γ. Τράγκας δεσμεύτηκε στο Δ.Σ. για άμεση τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, όχι μόνο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε δεν τήρησε αλλά συνεχίζει να καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων.
• Στη «ΧΩΡΑ» απολύθηκε η συνάδελφος Α. Μήτρου η απόλυση της οποίας στη συνέχεια ανακλήθηκε ύστερα από παρέμβασή μας και την κήρυξη απεργίας. Η κ. Μήτρου έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Ένωση.
• Στο «ΣΚΑΙ» απολύθηκαν οι συνάδελφοι Γιώργος Λοβέρδος και Δώρα Σαρρή και πιέστηκε να παραιτηθεί ο Ανέστης Ντόκας.
Ειδικά για τον «ΣΚΑΙ» θα πρέπει να γνωρίζετε και τα εξής:
Το Δ.Σ. της Ένωσης, ακολουθώντας πάγια τακτική πριν από οποιαδήποτε απόφασή του, κάλεσε σε συζήτηση τον κ. Γιάννη Αλαφούζο. Αντ’ αυτού λάβαμε προκλητική και προσβλητική επιστολή από τη δικηγόρο του που εσκεμμένα παραποιεί τα γεγονότα. Η ΕΣΗΕΑ θα απαντήσει με επιστολή την οποία θα δημοσιοποιήσουμε.
Αυτή τη στιγμή δικάζεται στο Πρωτοδικείο νέα αγωγή του «ΣΚΑΙ» κατά της Ένωσης, του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα με την οποία ζητείται να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κηρύχθηκε για αύριο με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων αλλά και για το κάθε άλλο παρά καλό κλίμα που υπάρχει στο σταθμό. Ο κ. Αλαφούζος φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει εργασιακή ειρήνη. Επιλέγει την τακτική του πολέμου και της αντιπαράθεσης. Δεν τον φοβόμαστε.
• Ο «FLASH» εξακολουθεί να μην καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Απέλυσε τον Θανάση Κάππο και δεν επαναπροσέλαβε, όπως είχαν υποσχεθεί, τον Χρίστο Βούζα.
• Ο «PLANET» οφείλει δεδουλευμένα, δεν πληρώνει τους μισθούς, όπως ορίζει ο νόμος και δεν τηρεί τις ΣΣΕ.
• Το «COSMOPOLIS» απέλυσε την συνάδελφο Μαρία Τζήμα, την οποία εγγράψαμε κατ’ εξαίρεση μέλος της Ένωσης.
• Στις εφημερίδες του Κ. Μήτση τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Από τον «Αδέσμευτο Τύπο» απολύθηκαν δύο συνάδελφοι και η κατάσταση στην εφημερίδα είναι εξαιρετικά ανησυχητική.
Για τις εφημερίδες του Κ. Μήτση θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.

«ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ»

• Η ενότητα όλων των εργαζόμενων στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ μέσω του «Διασωματειακού» δυναμώνει όλο και περισσότερο.
• Το «Διασωματειακό» συνεδρίασε τον Αύγουστο δύο φορές.
Ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων για τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στις εφημερίδες. Από το «Διασωματειακό» θα αποφασιστεί η μορφή τους και η ημέρα που θα εκδηλωθούν και θα μετέχουν σ’ αυτές όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

• Η Ένωση κήρυξε στάσεις εργασίας στον «FLASH» και στον «PLANET» για σήμερα από τις 13.00 έως τις 16.00 και 24ωρη απεργία στον «ΣΚΑΙ» και το «COSMOPOLIS» για αύριο από τις 06.00 το πρωί έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής.

Ο μεταολυμπιακός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Αναμένεται ότι η αντεργατική πολιτική από πλευράς εργοδοτών θα κλιμακωθεί και θα προσλάβει σκληρότερη μορφή.
Μόνο μας όπλο είναι η ενότητα του κλάδου και η αγωνιστικότητα, αφού γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κατακτάται.