image_pdfimage_print

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει τονίσει την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος νομικού συστήματος σε ό,τι αφορά στην αστική ευθύνη του Τύπου, με ένα άλλο, το οποίο θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης του θιγέντος.
Μια λογική σύγχρονη, κατά την οποία η ελευθερία του Τύπου είναι ελευθερία υπέρ του συνόλου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σύστημα προστασίας από προσβολές της προσωπικότητας δεν τίθεται μόνο υπέρ της αποκατάστασης της προσωπικής τιμής αλλά υπέρ του γενικότερου συμφέροντος, με την έννοια του σεβασμού της προσωπικότητας ως αξίας.
Κινούμενο στη λογική αυτή, το Δ.Σ. της Ένωσης έχει θέσει υπόψη των αρμοδίων Υπουργών, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, συγκεκριμένη πρόταση-διάταξη, με την αιτιολογική έκθεσή της. Κεντρικό σημείο της τροποποίησης είναι η δημόσια αποκατάσταση της τιμής του θιγέντος, η δε αναζήτηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη να γίνεται με βάση τις υπάρχουσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, καταργουμένων των ανώτατων ορίων.
Με την ευκαιρία η ΕΣΗΕΑ καλεί, για μια ακόμα φορά, τα μέλη της να καταθέσουν στη Νομική Υπηρεσία κάθε δικόγραφο (αγωγές, αποφάσεις), που έχουν στη διάθεσή τους και σχετίζεται με το θέμα της αστικής αποζημίωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες αρχείο και μια ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση αυτής της “λογοκριτικής βιομηχανίας”.