image_pdfimage_print

 

Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών με την οποία καταδικάσθηκαν σε 8μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 ευρώ ο κάθε ένας οι συνάδελφοι Κ. Φλαμής (δημοσιογράφος) και Θ. Καφετζής (εικονολήπτης), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για μια ακόμη φορά και επισημαίνει ότι ο ν. 3090/2002 είναι εγχείρημα καταστολής της ενημέρωσης με νομότυπη επιβολή λογοκρισίας.
Το “…έγκλημα” των συναδέλφων ήταν ότι έχοντας τη συναίνεση κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις μαγνητοσκοπούσαν συνέντευξη μαζί του στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας.
Η καταδίκη των συναδέλφων είναι η πρώτη μετά την ισχύ του ν. 3090/2002 – με βάση τον οποίο καταδικάστηκαν οι συνάδελφοι. Ενός νόμου που επικρίθηκε έντονα από τον επιστημονικό και δημοσιογραφικό κόσμο, γιατί προσβάλει και θέτει εμπόδια στην άσκηση του δημοσιογραφικού έργου και περιστέλλει το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης τάσσεται αλληλέγγυο στους συναδέλφους, που καταδικάστηκαν, και διαμαρτύρεται με τον πλέον έντονο τρόπο για τη διατήρηση ενός νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και δυναμιτίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ. Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις για να αποκρούσει με κάθε τρόπο ενέργειες, οι οποίες περιορίζουν τις δημοσιογραφικές ελευθερίες και θέτουν υπό ομηρία το δημοσιογράφο.