image_pdfimage_print

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται προς κάθε κατεύθυνση και καταγγέλλει την ιδιοκτησία των εφημερίδων “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ”, “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” & “SPORTIME”, του ραδιοσταθμού “SPORTIME 89,2” και του διαδικτυακού τόπου “SPORTIME.GR”, για τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την απουσία κάθε μέτρου υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους εργασίας.
Οι παραπάνω περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν είναι και μοναδικές.
Η ανομία, η παρανομία και άλλες παρεμφερείς ληστρικές συμπεριφορές του εκδοτικού κατεστημένου, που ενθαρρύνονται από την συνειδητή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την κυνική στάση Πόντιου Πιλάτου, που τηρούν οι κυβερνήσεις, τείνει να απαξιώσει οριστικά ό,τι δημιουργικό, έντιμο και αξιόπιστο έχει απομείνει στο σύστημα ενημέρωσης των πολιτών, αφού πλέον συντρίβει καθημερινά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των κλάδων των εργαζομένων στον Τύπο και στα Μ.Μ.Ε. Ειδικά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία ενός μόνο Ταμείου του ΤΣΠΕΑΘ, έχουν παρακρατήσει από τους μισθούς των εργαζομένων πολλές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, τις οποίες δεν έχουν αποδώσει στο Ταμείο.
Στα παιχνίδια αυτά συμμετέχει και το τραπεζικό κεφάλαιο δανειοδοτώντας και συντηρώντας επιχειρήσεις χωρίς την παραμικρή εγγύηση βιωσιμότητάς τους. Στην περίπτωση των εφημερίδων “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ”, “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” και “SPORTIME” πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς. Παιχνίδια που ανέχεται η Πολιτεία συντηρώντας το καθεστώς της αδιαφάνειας και της μεταλλαγής του οποιουδήποτε επιχειρηματία σε εκδότη ή καναλάρχη.

Τέτοιοι χειρισμοί οδηγούν σε πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και φαλκίδευση του δικαιώματος ενημέρωσης της κοινής γνώμης και φέρνουν στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα των ημερών μας, την εργοδοτική ασυδοσία.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν άμεσα και σκληρά προς κάθε κατεύθυνση, κλιμακώνοντας τον αγώνα του κλάδου, καλώντας συγχρόνως όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται στον Τύπο και τα ΜΜΕ, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη δουλειά, το ψωμί και την αξιοπρέπεια όλων μας.
Το Δ.Σ. της Ενώσεως στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε:
· να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Σταθμό “SPORTIME 89,2” και το διαδικτυακό τόπο “SPORTIME.GR” σε επίσχεση εργασίας.
· Να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στις εφημερίδες “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ”, “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” & “SPORTIME”, στον Ρ/Σ “SPORTIME 89,2” και στον διαδικτυακό τόπο “SPORTIME.GR”.
· Να συγκληθεί Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στα γραφεία της Ενώσεως.
· Να σταλούν επιστολές στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Επικρατείας και Απασχόλησης με τις οποίες θα καταγγέλλεται η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στον Τύπο και τα ΜΜΕ, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την αδιαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους. Και τέλος:
· Να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις τις συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ώστε από κοινού να λάβουμε αποφάσεις για την παραπέρα στάση μας.