image_pdfimage_print

 

Νέα 24ωρη απεργία στις 15 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών Ενώσεων, πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά την κυβερνητική πολιτική και την οικονομική λεηλασία των ασφαλιστικών Ταμείων, μεταξύ των οποίων και το ΤΣΠΕΑΘ με τα δομημένα ομόλογα.
Οι τελευταίες εξελίξεις με την απόπειρα συγκρότησης απεργοσπαστικού μηχανισμού και η λογοκρισία με ταυτόχρονη υπονόμευση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, καθιστούν επιβεβλημένη την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα απαιτείται και η περιφρούρηση της ενότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί:
• τη διαλεύκανση σε βάθος της υπόθεσης των ομολόγων,
• την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα ταμεία και επιστροφή των χρημάτων των ασφαλισμένων
• την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στο ΤΣΠΕΑΘ που ισοδυναμεί με σχέδιο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για χειραγώγηση της ενημέρωσης
Ειδικότερα για τους δημοσιογράφους η αγορά από το ΤΣΠΕΑΘ ομολόγου 130 εκατομμυρίων ευρώ 20ετούς διάρκειας με αδιαφανείς διαδικασίες, ως προς την έκδοση και τη διαδρομή του, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά και την κάλυψη των υποχρεώσεων του Ταμείου απέναντι στους ασφαλισμένους του.
Παράλληλα εντείνεται από την εργοδοσία η προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με την προώθηση συστημάτων ελαστικής απασχόλησης και αμοιβής, ενώ οι απολύσεις αποτελούν καθημερινή πρακτική και οι ΣΣΕ συστηματικά παραβιάζονται. Το καθεστώς της ομηρίας των δημοσιογράφων με το σύστημα των συμβασιούχων εξακολουθεί να υπάρχει στην ΕΡΤ, ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως εκείνοι οι συμβασιούχοι που η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου.
Για τους λόγους αυτούς, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την Τρίτη 15 Μαΐου 2007 από ώρα 6.00’ π.μ. έως 6.00’ π.μ. της Τετάρτης 16 Μαΐου 2007 όλων των συντακτών που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ (Τύπο, Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς), στα γραφεία Τύπου, στην ΕΡΤ, στο διαδίκτυο, στα ΝΠΔΔ, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και στο Ελληνικό Δημόσιο.
Οι δημοσιογράφοι απαιτούν:
• Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του ομολόγου με τους νόμιμους τόκους και τις αποδόσεις του κεφαλαίου που διατέθηκε.
• Τη διασφάλιση της αυτοτέλειας και της λειτουργίας των Ταμείων με αιρετές Διοικήσεις και Κοινωνικό έλεγχο.
• Την πλήρη εξασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων με σταθερή και εγγυημένη εκ των προτέρων απόδοση.
• Την πλήρη διαλεύκανση όλης αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης με ανάδειξη των όποιων αστικών, ποινικών κλπ ευθυνών.
• Την άμεση επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Όχι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου αλλά συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους και πλήρη αποκατάσταση εκείνων που οι συμβάσεις τους έχουν ήδη μετατραπεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
• Το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
• Την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, όπου αυτά οφείλονται.
• Την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης και της ελεύθερης κι αντικειμενικής πληροφόρησης.
• Τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Και
• Το σταμάτημα των απολύσεων.

Από την απεργία εξαιρούνται οι συνάδελφοι που καλύπτουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων κατά το χρόνο της πραγματοποίησης τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ