image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
& ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

Η συνεχιζόμενη άκαμπτη και αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει αιτήματα του κλάδου και να εξασφαλίσει ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δυναμιτίζει το κλίμα και δημιουργεί, με αποκλειστική τους ευθύνη, αδιέξοδες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Επιδιώξαμε τη συνεννόηση και το διάλογο με ρεαλιστικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη μας τους νέους όρους και συνθήκες, που διαμορφώνονται στον τομέα της ενημέρωσης και επιβάλλουν μια ριζική αναδιάρθρωση του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να καταδεικνύεται η καθοριστική συμβολή όλων των εργαζομένων στο κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης και να αναγνωρίζεται ως αποφασιστικός παράγοντας της όλης παραγωγικής διαδικασίας.
Η απόσταση που χωρίζει τους μισθούς στη χώρα μας από εκείνους της κοινότητας είναι μεγαλύτερη από την απόσταση που χωρίζει την παραγωγικότητα της εργασίας από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το γεγονός ότι επί σειρά ετών η αύξηση των πραγματικών μισθών υστερεί των αυξήσεων της παραγωγικότητας, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού κόστους εργασίας με δεδομένη την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων της ενημέρωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών τους.
Οι αυξήσεις που προτείνουμε αντιστοιχούν σε μικρό μόνο μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.
Οι εργοδότες, μετά από επτά μήνες, αφού εξάντλησαν τα όρια ενός προσχηματικού διαλόγου δοκιμάζοντας τις αντοχές μας, με στόχο να κάμψουν και να υπονομεύσουν τις διεκδικήσεις μας, καταφεύγουν σήμερα και στην παραπληροφόρηση.
Εξωπραγματικά για τους εργοδότες είναι να διεκδικούμε:
• Ρυθμίσεις που αποτρέπουν την ανασφάλιστη εργασία (Δ.Π.Υ., απλήρωτη μαθητεία, μαύρη εργασία κ.λπ.) που εξασφαλίζουν την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
• Ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του εισοδήματος των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα (π.χ. αύξηση των πρώτων κλιμακίων της ΣΣΕ) αλλά και διασφάλιση των εργαζομένων, που βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, τους οποίους εξωθούν σε μακροχρόνια ανεργία και αδυναμία εξασφάλισης σύνταξης. (Ακυρη απόλυση 5 χρόνια πριν τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης, κατάργηση του περιοριστικού πλαφόν κ.ά.).
• Ρυθμίσεις που άπτονται αυτονόητα στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας με την καταβολή επιδομάτων πτυχίων, τριετίας, αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου κ.ά.
Τα ίδια αιτήματα ισχύουν και για το χώρο των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων που πέρα από τις ελάχιστες προβεβλημένες εξαιρέσεις η μεγάλη μάζα των εργαζομένων αντιμετωπίζει απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες (ωράρια χωρίς κανένα περιορισμό με πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας, με δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και συχνά εξαναγκασμό σε μορφές παραδημοσιογραφίας που οι ίδιοι αρνούνται).
Η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ στηρίζει τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Π.Η.Τ. για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. με τον Σ.Ε.Π.Τ., και δηλώνει ότι θα συμπαρασταθεί με κάθε μέσο στις διεκδικήσεις της για την κατοχύρωση των αρχών ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων στο χώρο του περιοδικού Τύπου.
Συνάδελφοι,
Η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και κηρύσσει νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις ημερήσιες & εβδομαδιαίες εφημερίδες, τον ημερήσιο, εβδομαδιαίο, οικονομικό & περιοδικό Τύπο, στο ΑΠΕ και το Υπουργείο Επικρατείας από τις 8.00 π.μ. της Παρασκευής, 16 Ιουλίου 2004 έως τις 8.00 π.μ. της Κυριακής 18 Ιουλίου 2004. Στην ΕΡΤ, τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα portals η απεργία αρχίζει από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής, 16 Ιουλίου 2004, έως τις 6.00 π.μ. της Κυριακής 18 Ιουλίου 2004.
• Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
• Ο ΕΔΟΕΑΠ κατά τη διάρκεια της απεργίας θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.
• Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αρνηθούν υπερωριακή απασχόληση για προετοιμασία απεργοσπαστικών φύλλων.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα περιφρουρηθούν από μέλη των Ενώσεων που συμμετέχουν στην Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή για το σκοπό αυτό.
Η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους συναδέλφους μέλη και μη μέλη των Ενώσεων να συμμετάσχουν αγωνιστικά και μαζικά στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2004, στις 7.00 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 – 1ος όροφος) για την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμο είδος, ούτε εξιλαστήρια θύματα στο βωμό του κέρδους

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, δημοσιευθεί και μεταδοθεί.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

• Σε όλες τις ημερήσιες & εβδομαδιαίες εφημερίδες, τα περιοδικά, το ΑΠΕ και το Υπουργείο Επικρατείας από τις 8.00 π.μ. της Παρασκευής, 16 Ιουλίου 2004 έως τις 8.00 π.μ. της Κυριακής 18 Ιουλίου 2004.
• Στην ΕΡΤ, την ιδιωτική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα portals από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής, 16 Ιουλίου 2004, έως τις 6.00 π.μ. της Κυριακής 18 Ιουλίου 2004.
Συνάδελφοι
• Κανείς από τους ανθρώπους του Τύπου δεν εργάζεται κατά τη διάρκεια της απεργίας.
• Κανείς εργαζόμενος δεν προσφέρει υπερωριακή εργασία για προετοιμασία απεργοσπαστικού φύλλου.
• Συγκέντρωση των απεργών την Παρασκευή 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ για την περιφρούρηση της απεργίας.