image_pdfimage_print

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Κατ’ αρχήν κύριε Υπουργέ εκφράζουμε την αντίρρηση και τη διαμαρτυρία μας για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί για τη συζήτηση αυτών των τόσο σοβαρών θεμάτων.
Και εξηγούμαι:
Η μονομερής επιλογή χρόνου, χώρου, θεμάτων, αλλά και διαδικασίας της ίδιας της συζήτησης ερήμην της ΕΣΗΕΑ που πληροφορείται ακόμη και την ημερομηνία συνάντησης από τις δημόσιες δηλώσεις σας στο press room.
Σε όποια επόμενη συνάντηση -που περιμένουμε αυτή τη φορά να καθοριστεί όταν οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις, σύμφωνα με τις θεσμικές τους διαδικασίες, κρίνουν ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος- θα θέλαμε να έχουμε και εμείς συμμετοχή στον ορισμό των θεμάτων συζήτησης.
Για παράδειγμα θεωρούμε αδιανόητο να μιλάμε για τα ΜΜΕ χωρίς να μπαίνουν στο τραπέζι ως θέματα συζήτησης:
1. Η συγκέντρωση στα Μ.Μ.Ε., η διαφάνεια χρηματοδότησης των Μέσων και η βιωσιμότητά τους.
2. Ο περιφερειακός και περιοδικός Τύπος.
Για τα δύο αυτά σπουδαία θέματα υποθέτω ότι θα αναφερθούν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων της ΕΣΠΗΤ και της περιφέρειας που μετέχουν στη σημερινή σύσκεψη.
3. Οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των δημοσιογράφων που είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Κύριε υπουργέ,

Δεχόμαστε τον διάλογο ακόμη και σε συνθήκες αρνητικές για μας αλλά δεν δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι στη μετατόπιση του θέματος από την ιδιοκτησία των Μέσων, που σε τελευταία ανάλυση καθορίζει και την πολιτική τους στάση, όπως συνέβη με την εμβόλιμη προβολή των εργασιακών θέσεων των δημοσιογράφων στο Δημόσιο μεσούσης της συζήτησης για το “βασικό μέτοχο”.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται, σε όλο του το μεγαλείο, πώς λειτουργεί ο μηχανισμός παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης αλλά και πώς διοχετεύονται στα Μ.Μ.Ε. κατευθύνσεις από την Κυβέρνηση.
Αναφέρομαι στην επιστολή σας με την οποία μας διαβιβάσατε τον κατάλογο εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα και στην οποία επισημαίνετε τον κίνδυνο να παραβιάσουμε προσωπικά δεδομένα αν δώσουμε τον κατάλογο στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή που τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων των Δημοσιογράφων έχουν κληθεί από την Κυβέρνηση να καταθέσουν τις θέσεις τους για τα ζητήματα που αφορούν στον Τύπο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλείται σε ακρόαση από την ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, για να την διαφωτίσει απαντώντας επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που αφορούν στη δημοσιοποίηση του καταλόγου.
Για μια ακόμα φορά το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι πιστεύει απόλυτα στην πλήρη διαφάνεια η οποία είναι προς όφελος των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης.

Γι’ αυτό το λόγο, με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα τον κατάλογο που μας διαβιβάσατε για να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση που έντεχνα καλλιεργείται στη συνείδηση της κοινής γνώμης, ότι για την παρεχόμενη ενημέρωση υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι δημοσιογράφοι αντιστρέφοντας και αφήνοντας στο απυρόβλητο κυβέρνηση και εργοδότες που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι.
Για τις ελλείψεις του καταλόγου, τις παραλείψεις, την ισοπέδωση δικαίων και αδίκων, κύριε Υπουργέ, δεν ευθύνονται οι αρμόδιοι που τον συνέταξαν;
Ευθύνεται η ΕΣΗΕΑ που δεν τον καταχώνιασε στα συρτάρια της και κάνοντας πράξη τη ρήση “η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης” τον έκανε γνωστό για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας και να αποκατασταθεί η πλαστή εικόνα ότι πρόκειται για κατάλογο που περιέχει ονόματα εργαζόμενων στο Δημόσιο και σε 122 Οργανισμούς, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για συρραφή των ονομάτων όσων εργάζονται στην Ε.Ρ.Τ., το Α.Π.Ε., το Μ.Π.Ε. και τη Γ.Γ.ΤΠ. και ολίγων σε Γραφεία Τύπου Υπουργείων και Οργανισμών;
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαδικασίες που μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και αποτελούν την αναγκαία βάση για “ανακάτεμα της τράπουλας”.
Η ΕΣΗΕΑ δεν πρόκειται να δεχθεί διαδικασίες που, στο όνομα της διαφάνειας, στοχεύουν ίσως στο αντίθετο.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί υποχρέωσή του να προστατεύσει τους χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους και χαμηλά αμειβόμενους δημοσιογράφους, που εισπράττουν τη γενική απαξίωση επειδή μια μειοψηφία καταπατά τις αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και της δεοντολογίας.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:
” Πλήρη εφαρμογή του νόμου για την πολυθεσία, που είναι ευθύνη του Κράτους.

” Να μας παραδώσει τώρα πλήρεις καταλόγους από το 1997 που ισχύει το Π.Δ., με όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, τους Οργανισμούς, τις ΔΕΚΟ, τις θυγατρικές τους, τα Γραφεία Τύπου στα Υπουργεία, καθώς και όλους τους εποπτευόμενους φορείς (είτε τα περιλαμβάνει αυστηρά ο νόμος είτε όχι) με στοιχεία που να καταδεικνύουν όχι μόνο αυτούς που παραβιάζουν τους θεσμοθετημένους Κώδικες Δεοντολογίας αλλά να δίνουν και τη δυνατότητα ελέγχου της χρήσης του δημοσίου χρήματος.
” Συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
” Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τήρηση των ΣΣΕ.
” Συνθήκες διαφάνειας και σαφή κριτήρια για προσλήψεις δημοσιογράφων σ’ ότι αφορά το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Τα απαιτούμε γιατί επιμένουμε στην πλήρη διαφάνεια και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι κατάλογοι πρέπει να περιλαμβάνουν κάθε μορφής σχέση δημοσιογράφων με το Δημόσιο ανεξαρτήτως της εργασιακής σύνδεσης ή του τίτλου της εργασίας (π.χ. αορίστου ή ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου, Γραφεία Τύπου ή δημοσίων σχέσεων, συμβούλους, μέλη επιτροπών, συντάκτες-εκδότες-συνεργάτες εντύπων κ.λπ.) είτε μέσω φυσικών προσώπων είτε μέσω εταιριών.
Τα περιμένουμε! Χωρίς υποσημειώσεις περί προσωπικών δεδομένων. Για να φύγει επιτέλους η σκιά που πέφτει συλλήβδην πάνω στο σύνολο των δημοσιογράφων.
Η πλειοψηφία όσων εργάζονται στο Δημόσιο, όπως στην Ε.Ρ.Τ., Α.Π.Ε., Μ.Π.Ε., εργάζονται νόμιμα και ευσυνείδητα. Επιτέλους, αυτοί δεν μπορεί στο όνομα δήθεν προσωπικών δεδομένων να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τους λίγους που παραβιάζουν τις αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και του Κώδικα Δεοντολογίας.
Όσο όμως το περιεχόμενο του “τσουβαλιού” παραμένει κρυφό τα χλωρά θα εξακολουθήσουν να καίγονται με τα ξερά!
Και είναι αυτονόητο κύριε Υπουργέ ότι πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία για την πολυθεσία στο Δημόσιο που έχει καθιερωθεί εδώ και 23 χρόνια.
Για να λάμψει η αλήθεια που είναι ότι το συντριπτικό ποσοστό των δημοσιογράφων εργάζεται σε “συνθήκες γαλέρας”, με χαμηλές αμοιβές που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς τους, σε καθεστώς αγωνίας και ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον τους.
Αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι στους 20 μήνες της θητείας του παρόντος Δ.Σ. έγιναν περισσότερες από 260 απολύσεις εργαζομένων δημοσιογράφων σε 22 εφημερίδες, σε 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και σε 2 περιοδικά, με αποκορύφωμα τον ραδιοφωνικό σταθμό PLANET.
Ογδόντα πέντε εργαζόμενοι στον PLANET βρίσκονται σήμερα στον δρόμο και έχουν να πληρωθούν από το καλοκαίρι, γιατί οι Κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να δώσουν νόμιμες άδειες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και να θωρακίσουν νομοθετικά τις θέσεις εργασίας και την καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων σ’ αυτά.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα της θητείας του τωρινού Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έγιναν 38 απεργίες και στάσεις εργασίας για να προστατευθεί το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην εργασία αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη, ολόπλευρη και πολυφωνική ενημέρωση.
Και βεβαίως παραμένει το πάγιο αίτημά μας να χορηγείται και στους συνταξιούχους η αύξηση που προβλέπεται από τις Σ.Σ.Ε. μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ για τους εν ενεργεία δημοσιογράφους αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση του εισοδήματός των συνταξιούχων σε ποσοστό πάνω από 30%.

Όσο αφορά στα θέματα που θέσατε στην πρώτη μας συνάντηση:
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, βάσει του Καταστατικού της Ένωσής μας και έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνει απέναντι στα μέλη της, αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διαφάνεια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Η επιτροπή που απαρτίζεται από παλαιότερους, καταξιωμένους και έμπειρους δημοσιογράφους, τους Προέδρους των Πειθαρχικών Συμβουλίων και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων πραγματοποίησε χθες την πρώτη συνεδρίασή της στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Τα μέλη της επιτροπής αφού ενημερωθούν για τις θέσεις της Κυβέρνησης και των Κομμάτων, θα επεξεργασθούν και θα διατυπώσουν τις απόψεις τους προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ , που θα αποφασίσει ποιες θα είναι και οι προτάσεις της ΕΣΗΕΑ επί των συγκεκριμένων θεμάτων, μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.
Ως εκ τούτου το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιφυλάσσεται να καταθέσει τις προτάσεις του στην Κυβέρνηση ώστε να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα θεσμοθετημένα καταστατικά όργανα της Ένωσής μας να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα στα πλαίσια του υγιούς διαλόγου και της καλής θέλησης, που όλοι οφείλουμε να επιδιώκουμε.

Κύριε Υπουργέ,

Από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει κληθεί η ΕΣΗΕΑ σε απολογία για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στον ελλιπέστατο κατάλογο που εσείς μας δώσατε.

Κατά συνέπεια θα έχουμε καταδικαστική απόφαση ή μη καταδικαστική απόφαση για την ΕΣΗΕΑ και όχι γνωμοδοτική για τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος που ασχολείται στον δημόσιο τομέα εκτός κι αν κύριε Υπουργέ έχετε ήδη υποβάλλει ερώτηση προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το αγνοούμε.
Όσον αφορά την πολυθεσία μπορούμε σήμερα να κάνουμε την αρχή προς την κατεύθυνση μια δουλειά για κάθε δημοσιογράφο καλά αμειβόμενη ώστε να μπορεί να ζουν αξιοπρεπώς εκείνος και η οικογένειά του..
Επίσης παρακαλούμε κύριε Υπουργέ οι κατάλογοι που θα μας δοθούν να έχουν πλήρη στοιχεία χωρίς υποσημειώσεις για παραβίαση δήθεν προσωπικών δεδομένων. Αφήστε στην ΕΣΗΕΑ, το Σωματείο σας, να κρίνει αν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα κι αν οι κατάλογοι πρέπει να δημοσιοποιηθούν ή όχι.