image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Συντάκτες οι εκπρόσωποι:
Αλέκος Κ. Μάλης – Κων/να Εξάρχου – Γιώργος Γιαννήλος

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 2ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2000 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 19

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
2. ΤΣΠΕΑΘ – ΕΔΟΕΑΠ – ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2000
3.Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2001 – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ 21/12
4. ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
5. ΕΣΗΕΑ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
6. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΑΛ. ΜΑΛΗ
7. Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ
8. ΕΣΗΕΑ – ΟΜΙΛΙΑ – ΓΙΑΝΝΗΛΟΣ
9. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΑ Δ.Σ. Α.Π.Ε. ΚΑΙ Μ.Π.Ε.
10. ΕΣΗΕΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
11. Α/ΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
12. ΤΣΠΕΑΘ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
13. ΕΔΟΕΑΠ – ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
14. Η ΣΗΜΑΙΑ – ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
15. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ “ΕΠΙΣΤΟΛΗ” – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΓΑΣ
16. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΤ
17. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ
18. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ
19. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
20. ΕΣΗΕΑ – ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
21. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΔΗΣ
22. Ο “ΑΓΙΟΣ ΝΑΥΤΗΣ” – ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΑΤΗΣ

 

 

1. ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ολοψύχως ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους συνταξιούχους – μέλη της ΕΣΗΕΑ, στους εν ενεργεία συναδέλφους, στα Διοικητικά Συμβούλια και το προσωπικό της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, του ΤΣΠΕΑΘ και του ΕΔΟΕΑΠ.

 

2. ΤΣΠΕΑΘ – ΕΔΟΕΑΠ – ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2000
Το δώρο των Χριστουγέννων 2000 θα καταβληθεί από τα ασφαλιστικά μας Ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ) στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

 

3.Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2001 – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ 21/12
Η σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2001θα καταβληθεί από τα ασφαλιστικά μας Ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ) στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη.

 

4. ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος θα δεξιωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 8μ.μ. τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως.

 

5. ΕΣΗΕΑ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Χριστουγεννιάτικη εορτή με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά των μελών της (εν ενεργεία και συνταξιούχων) οργανώνει η ΕΣΗΕΑ με τη φροντίδα του μέλους του Δ.Σ. και υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων Σοφίας Βούλτεψη.
Η εορτή θα γίνει την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11π.μ. ως τις 3μ.μ. στις αίθουσες “Ολυμπία” και “Βεργίνα” του ξενοδοχείου DIVANI – CARAVEL (Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου 2).
Για τους συναδέλφους που έχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί από το έτος 1986 έως και το έτος 2000, θα σταλούν με φροντίδα της Γραμματείας της ΕΣΗΕΑ προσωπικές ονομαστικές προσκλήσεις, που θα ανταλλάσσονται στο τέλος της εκδηλώσεως με δώρα τα οποία έχει επιλέξει η “Επιτροπή Παιδικής Γιορτής” για τα παιδιά, στην αίθουσα “Ιλισσός” του Κάραβελ.

 

6. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΑΛ. ΜΑΛΗ
Συνάντηση με τον Διευθυντή Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διακεκριμένο συνάδελφο, Δημήτρη Παπαναγιώτου, είχε στις 31/10 στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των εκπροσώπων των συνταξιούχων της ΕΣΗΕΑ Αλέκος Μάλης.
Εγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους μας και ο Δημ. Παπαναγιώτου έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την προώθησή τους.

 

7. Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ
Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30μ.μ. στο ξενοδοχείο “Χίλτον” θα δοθούν τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, τα οποία θα απονείμει σε τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

 

8. ΕΣΗΕΑ – ΟΜΙΛΙΑ – ΓΙΑΝΝΗΛΟΣ
Ο εκ των εκπροσώπων των συνταξιούχων της ΕΣΗΕΑ και γνωστός εν ενεργεία δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Γιαννήλος μίλησε στην αίθουσα της Ενώσεως (στις 25/11) με θέμα “120 χρόνια από της ιδρύσεως του Κεντρικού Πατριωτικού Συλλόγου “Δολιανά – Κυνουρίας” (τυπική ίδρυση το 1879).
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως του Συλλόγου, που είναι ο αρχαιότερος Πατριωτικός Σύλλογος της χώρας (άτυπη λειτουργία από το 1844) και παρέθεσε σημαντικά νέα ιστορικά, ετυμολογικά και ονοματολογικά στοιχεία περί της προελεύσεως της Κυνουρίας και των Δολιανών.
Τα Δολιανά – Κυνουρίας είναι γνωστά από την ιστορική μάχη (18-5-1821) υπό τον Νικηταρά, τον επονομασθέντα έκτοτε Τουρκοφάγο.

 

9. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΑ Δ.Σ. Α.Π.Ε. ΚΑΙ Μ.Π.Ε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έπειτα από μυστική ψηφοφορία αποφάσισε να στείλει εκπροσώπους στο Δ.Σ. του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ) (υποψήφιοι Χρ. Κυρίτσης και Ν. Μεγγρέλης) το μέλος του Δ.Σ. Χρ. Κυρίτση και στο Δ.Σ. του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ) τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο.
Σε προηγούμενη ψηφοφορία για το Δ.Σ. του ΑΠΕ είχε εκλεγεί το μέλος του Δ.Σ. Φανή Πετραλιά, η οποία παραιτήθηκε, ενώ για το Δ.Σ. του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ήταν υποψήφιος το μέλος του Δ.Σ. Ν. Μεγγρέλης, ο οποίος αποσύρθηκε.

 

10. ΕΣΗΕΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την οργάνωση του 3ου Δημοσιογραφικού Μεσογειακού Συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα από 11-14 Ιανουαρίου 2001.
Ηδη έχουν αποσταλεί από την ΕΣΗΕΑ οι προσκλήσεις στις Ενώσεις Συντακτών 15 Μεσογειακών χωρών.
Υπεύθυνοι για την οργάνωση είναι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, Σοφία Βούλτεψη και Ν. Μεγγρέλης.

 

11. Α/ΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Παραιτήθηκε από μέλος του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου (ΠΠΣ) η Πρόεδρος Ελένη Τράϊου και τη θέση της ως μέλος του Συμβουλίου κατέλαβε ο Στέφανος Αναγνώστου, πρώτο αναπληρωματικό μέλος.
Κατόπιν τούτου, το ΠΠΣ ανασυγκροτήθηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Μανώλης Γαρυφαλλάκης,
Τακτικά Μέλη: Παναγιώτης Τσίρος, Μανώλης Καραμπατσάκης, Παναγιώτης Βενάρδος και Στέφανος Αναγνώστου.
Αναπληρωματικά μέλη: Παν. Τερζής, Ιωαν. Σπανδωνής.

 

12. ΤΣΠΕΑΘ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
Με αποφάσεις του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών – Θεσσαλονίκης συνταξιοδοτήθηκαν οι συνάδελφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ: 1) Παλαιολόγου Ευρυδίκη, 2) Χρηστίδης Γρηγόρης.

 

13. ΕΔΟΕΑΠ – ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το Ακτινολογικό Τμήμα του ΕΔΟΕΑΠ απέκτησε μαστογράφο. Το μηχάνημα λειτουργεί από τις 23 Οκτωβρίου καθημερινά πρωί και απόγευμα με ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΔΟΕΑΠ λειτουργεί και κυτταρολογικό τμήμα όπου γίνονται “τέστ Παπανικολάου” και άλλες κυτταρολογικές εξετάσεις.

 

14. Η ΣΗΜΑΙΑ – ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο συνάδελφος Βασίλης Α. Λαμπρόπουλος, προσκεκλημένος του συλλόγου Γυναικών Μεσολογγίου “Η ΘΥΣΙΑ”, μίλησε στις 29 Οκτωβρίου στο Μεσολόγγι με θέμα “Η Σημαία και τα σύμβολα της πατρίδας στους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία”.

 

15. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ “ΕΠΙΣΤΟΛΗ” – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΓΑΣ
Συνεχίζονται οι επιστολές και τα τηλεφωνήματα συναδέλφων που εκφράζουν τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή τους για την έκδοση και ενημέρωση, που τους παρέχει η “Επιστολή” μας. Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή του εκλεκτού συναδέλφου Γιώργου Δόγα, προέδρου του Β’ Βαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που μας γράφει: “Λαμβάνω τακτικά τις “Επιστολές” σας και μαθαίνω τα νέα μας… Τα νέα της οικογένειάς μας και χαίρομαι για την επικοινωνία μας, την επικοινωνία με τους παλιούς μας φίλους και συναδέλφους. Είναι πολύ ωραίο και πολύ ωφέλιμο να μαθαίνουμε τα νέα των συνταξιούχων του κλάδου μας, των συναδέλφων της παλιάς ρομαντικής γενιάς και εποχής, τότε που είμαστε πραγματικοί ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ και αγωνιστές στον δημοσιογραφικό στίβο, αγωνιστές της αλήθειας, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας… Είναι ωραία η “ΕΠΙΣΤΟΛΗ”, είναι ωραίο να παίρνεις γράμματα από συναδέλφους και να μαθαίνεις για συναδέλφους, για τα νέα της οικογένειάς μας. Συνεχίστε. Σας ευχαριστούμε…”

 

16. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΤ
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του πληροφορεί τους συναδέλφους ότι με απόφαση της Ανωνύμου Εταιρίας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα”, που διαχειρίζεται την περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), παρέχονται οι κάτωθι εκπτώσεις στους δημοσιογράφους μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α. που χρησιμοποιούν ιδιοκτησίες της εταιρίας:
Ακτές Σαρωνικού:
καταβολή μειωμένου εισιτηρίου, με έκπτωση 50% (400 δρχ. αντί 800 δρχ.).
Κάμπινγκς: (Μπάτη Καβάλας, Θάσου, Φαναρίου Κομοτηνής, Ασπροβάλτας, Επανομής, Καλάνδρας, Κρυοπηγής, Καμ. Βούρλων: ποσοστό εκπτώσεως 20% επί των εγκεκριμένων τιμών.
Αρχοντικά Πηλίου: (Μακρινίτσα, Μηλιές): ποσοστό εκπτώσεως 20% επί των εγκεκριμένων τιμών.
Ξενία (Ναυπάκτου, Κύθνου): ποσοστό 20% επί των εγκεκριμένων τιμών.
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: α) Για τους επισκέπτες καταβολή μειωμένου εισιτηρίου ποσού 500 δρχ., κατά τις καθημερινές και αργίες. β) Για τους χιονοδρόμους εκπτωτική ετήσια κάρτα ποσού δρχ. 35.000 (τιμή μελών αθλητικών συλλόγων χιονοδρομίας).
Σπήλαια Διρού: Καταβολή μειωμένου εισιτηρίου, 2.700 δρχ. έναντι 3.700 δρχ. του εγκεκριμένου.
Οι εκπτώσεις αυτές θα παρέχονται μόνον στον δικαιούχο με την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας μέλους της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Ειδικότερα δε για τα Ξενία και τα Αρχοντικά Πηλίου θα αφορούν σε χρήση μονόκλινου ή δίκλινου δωματίου.

 

17. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ
Ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της “ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ” προς όλους τους συνταξιούχους αλλά και εν ενεργεία συναδέλφους του δικαστικού ρεπορτάζ απευθύνει η συνάδελφος (συνταξιούχος) Σοφία Μαλτέζου για συνάντηση μια φορά το χρόνο, λίγο πριν από τις γιορτές.
Γράφει η συνάδελφος:
“Περάσαμε μια ζωή μαζί, παρακολουθώντας μέρες και νύχτες τις δίκες στο Αρσάκειο, στη Σανταρόζα, τη Τρούμπα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο, τη Λαμία, τη Χαλκίδα, στα Στρατοδικεία. Και μετά χαθήκαμε.
Τι θα λέγατε να συναντιόμαστε λίγο πριν από τις γιορτές να τα πούμε; Θα πρόσθετα μάλιστα να καλέσουμε και τους εν ενεργεία συναδέλφους του δικαστικού για να γνωριστούμε καλύτερα και να κουβεντιάσουμε θέματα της ειδικότητας και του κλάδου γενικότερα, που μας ενδιαφέρουν όλους.
Οσοι αποδέκτες της προτάσεως, κάντε τον κόπο να τηλεφωνήσετε στο γραφείο των συνταξιούχων και θα σας βρούμε για τη συνέχεια. (Ένα άνοιγμα επιχειρούμε με την ελπίδα να διευρυνθεί στους χώρους και των άλλων ειδικοτήτων).
Σας ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς όλους.
Σ. Μαλτέζου
“.

 

18. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ
Στους συναδέλφους συνταξιούχους της ΕΣΗΕΑ που εορτάζουν τον Δεκέμβριο η “ΕΠΙΣΤΟΛΗ” εύχεται ολοψύχως Χρόνια Πολλά.
Της Αγίας Βαρβάρας (4/12) εορτάζει η Βαρβάρα Μουτσάκη.
Του Αγίου Σάββα (5/12) ο Σάββας Μουράτογλου.
Του Αγίου Νικολάου (6/12) οι: Νικ. Αγγελάκης, Νικ. Αδάμ, Νικ. Αδαμαντίδης, Νικ. Γερακάρης, Νικ. Γεράκης, Νικ. Γιαννακάς, Νικ. Γιανναράς, Γεωργ. – Νικ. Γουργιώτης, Νικ. Επιτροπάκης, Νικ. Κακαουνάκης, Νικ. Καμπάνης, Νικ. Καραντηνός (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Νικ. Καρελλάς, Νικ. Καρράς, Νικ. Ι. Κατσαρός, Νικ. Κατσαρός του Κων/νου, Νικ. Κουντρομιχάλης, Νικ. Κυριαζίδης, Νικ. Μακρίδης, Νικ. Μιχαλόπουλος, Νικ. Μπαβέλας, Νικ. Νικολαΐδης, Νικ. Παρνασσάς, Νικ. Πολίτης, Νικ. Ρίζος, Νικ. Σαρανταένας, Νικ. Σαρλής, Νικ. Σμυρνής.
Της Αγίας Αννης (9/12): Αννα Δαμιανίδη, Αννα Πέπονα.
Του Αγίου Σπυρίδωνος (12/12): Σπύρος Αυλωνίτης, Σπυρ. Δεμέναγας, Σπυρ. Δρόσος, Σπυρ. Ζακόπουλος, Σπυρ. Ζερβός, Σπυρ. Κατσίμης, Σπυρ. Λιναρδάτος, Σπυρ. Νικολόπουλος, Σπυρ. Παπαγεωργίου, Σπυρ. Τσίρος, Σπυρ. Φαναριώτης.
Του Αγίου Ευστρατίου και Λουκίας (13/12): Λουκία Πετρίτση, Ευστράτιος Χαραλαμπόπουλος.
Του Αγίου Ελευθερίου (15/12): Ελευθ. Βουτσάς, Ελευθ. Γενεράλης, Ελευθ. Ελευθεράτος, Ελευθ. Μαυροειδής, Ελευθερία Οικονόμου, Ελευθ. Παπαδόπουλος.
Του Αγίου Διονυσίου (17/12): Διον. Αντύπας, Διον. Γαϊτάνος, Διον. Τζεφρόνης.
Γέννηση του Ιησού Χριστού (25/12): Χρ. Βίγλας, Χρυσούλα Γκαγκαβούζη – Βουρνά, Χρ. Εξαρχος, Χρ. Ηλιού, Χρ. Θεοχαράτος, Χρ. Κυρίτσης (σύμβουλος ΕΣΗΕΑ), Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, Χρ. Μπέλλος, Χρ. Νάτσιος, Χρ. Νικολόπουλος, Χρ. Οικονόμου, Χρ. Παπαγεωργίου, Χρ. Παπατάσος, Χρ. Πασαλάρης, Χρ. Τριήρης, Χρ. Τσιντζιλώνης, Χρ. Χριστοδούλου.
Στις 26/12: Εμμ. Γαβαθιώτης, Εμμ. Γαρυφαλλάκης (πρόεδρος Α’ Βαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου), Εμμ. Καραμπατσάκης (σύμβουλος Α’ Π.Σ.), Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, Εμμ. Μαθιουδάκης (Γενικός Γραμματέας ΕΣΗΕΑ), Μάνος Χωριανόπουλος (τέως πρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ).
Στεφάνου Πρωτομάρτυρος (27/12): Στεφ. Παπαναστασίου, Στεφ. Τασσόπουλος.
Τέλος στην συνάδελφο Αγγελική Γρηγοριάδου – Μαρέλου και την Αγγελική Αγγελοπούλου που εόρτασαν των ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8/11 και στο συνάδελφο Χρυσόστομο Συνερλή που εόρτασε του Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13/11 ευχόμεθα επίσης ολοψύχως Χρόνια Πολλά.

 

19. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΦΡΙΝΤΑ ΜΠΙΟΥΜΠΙ: “V.I.P. Η ιστορία του Θόδωρου Ρουμπάνη”. Αυτός είναι ο τίτλος του δέκατου βιβλίου (εκδόσεις Εξάντας) της συναδέλφου συνταξιούχου δημοσιογράφου Φρίντας Μπιούμπι. Το βιβλίο αναφέρεται στην περιπετειώδη ζωή του Ελληνα ηθοποιού Θόδωρου Ρουμπάνη που πριν από 40 χρόνια είχε γίνει διεθνώς θέμα πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων εξαιτίας της ερωτικής σχέσεώς του με τη μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιό Ζάν Μορό και του γάμου του με την κόρη του δούκα του Μάρλμπορο λαίδη Σάρα Τσώρτσιλ.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Ιστορία). Πλούσια και ποικίλη, όπως πάντα, η ύλη του περιοδικού “Ιστορία” (εικονογραφημένη έκδοση του “Πάπυρου”). Στο τεύχος 389 (Νοέμβριος 2000) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων: “Νικόπολη Θράκης 1398: Η τελευταία σταυροφορία”, “Ελληνες μετανάστες στην Αμερική τον 16ο αιώνα”, “Πως χάθηκαν η Α. Ρωμυλία και η Θράκη”, “20 Νοεμβρίου 1940. Δραματική επιστολή του Χίτλερ στον Μουσολίνι”, “Αγγελική Χατζημιχάλη. Η ιέρεια της λαογραφίας μας” κ.λπ. Η “Ιστορία” διευθύνεται από τον συνάδελφο Νίκο Αγγελή.

 

20. ΕΣΗΕΑ – ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνεδρίασε στις 20/11 το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θέματα ημερησίας διατάξεως:
1) Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής,
2) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και
3) Εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ, τα οποία εξέθεσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Κιάος.
Μείζον θέμα αναδείχθει το πρώτο, καθώς έγινε ευρεία συζήτηση, σχετικά με την κατά παράβαση αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου μετακίνηση 600.000.000 δρχ., από την Εμπορική Τράπεζα στην ιδιωτική Τράπεζα “ΑΣΠΙΣ” (του κ. Ψωμιάδη), με υπογραφές του Ταμία Δημήτρη Πολίτη και του Προέδρου Νίκου Κιάου.
Τελικά τα χρήματα επεστράφησαν, ύστερα από αντίδραση της πλειοψηφίας του Δ.Σ.
Για το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί η Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία, με την υπ. αριθμ. πρωτ. 1361/6-11-2000 έκθεσή της, παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, από την μετακίνηση του ανωτέρω ποσού, επήλθε στην Ενωση ζημία 464.000 δρχ. χωρίς να συνυπολογισθούν και οι απώλειες από αποθετικές αποδόσεις, που δεν θα υπήρχαν αυτές οι απώλειες αν τα χρήματα δεν είχαν μετακινηθεί, όπως είχε υποδείξει ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΣΗΕΑ Κώστας Βλάχος.
Κατά τη συζήτηση ο Ταμίας Δημήτρης Πολίτης παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του που μετακίνησε τα χρήματα χωρίς απόφαση του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Νίκος Κιάος χαρακτήρισε την μετακίνηση των χρημάτων ως παράτυπη και είπε ότι υπέγραψε το ένταλμα για τη μεταφορά των 600.000.000 δρχ. με την καλή πίστη που τον διακρίνει και από λόγους εμπιστοσύνης προς τον Ταμία, χωρίς να ελέγξει για το πού πήγαιναν τα χρήματα.
Ο παριστάμενος Πρόεδρος του Β’ Βαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου και μέλος του Μικτού Γιώργος Δόγας σε σύντομη παρέμβαση του ανεκοίνωσε ότι το Β’ Βάθμιο Π.Σ. μόλις έλαβε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής κίνησε αμέσως τις διαδικασίες για τη διερεύνηση της υποθέσεως.
Σημειώνεται ότι όπως τόνισαν στις παρεμβάσεις τους οι Νίκος Καραντηνός (Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), Πάνος Σόμπολος (Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ) και οι σύμβουλοι Δημήτρης Τσαλαπάτης, Σοφία Βούλτεψη και Χρήστος Κυρίτσης, την αποκάλυψη για τη μεταφορά των 600.000.000 δρχ. στην ιδιωτική Τράπεζα του Ψωμιάδη (ΑΣΠΙΣ) έκανε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 18 Σεπτεμβρίου ε.ε.
Μάλιστα ο Νίκος Καραντηνός καταξιωμένος δημοσιογράφος επί 30ετία συνδικαλιστής, χαρακτήρισε την χωρίς απόφαση του Δ.Σ. μεταφορά των 600.000.000 δρχ. ως πράξη τουλάχιστον αλαζονείας και ελευθεριότητος.
Στην ίδια συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου μίλησαν οι εκ των εκπροσώπων των συνταξιούχων Αλέκος Μάλης και Ντίνα Εξάρχου οι οποίοι έθεσαν θέματα συνταξιούχων.

 

21. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΔΗΣ
Την παρουσίαση του βιβλίου “Τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια” του συναδέλφου και συγγραφέως Γιάννη Κορίδη οργάνωσαν στην αίθουσα “Γ. Καράντζας” της ΕΣΗΕΑ στις 22/11 οι εκδόσεις “Ιωλκός”.
Την παρουσίαση έκαναν ο πανεπιστημιακός καθηγητής λαογραφίας Μ. Αλεξιάδης και ο κριτικός Ι. Μ. Χατζηφώτης. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημ. Γκλαβάς και απήγγειλαν οι καθηγήτριες Ηρώ Δημοπούλου και Νινέτα Παπαδάκη.
(Σημ. Συντ. Κριτική του βιβλίου έγινε από την “Επιστολή” στο φύλλο 18 του Νοεμβρίου 2000).

 

22. Ο “ΑΓΙΟΣ ΝΑΥΤΗΣ” – ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΑΤΗΣ
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του μεγάρου του Πειραϊκού Συνδέσμου (Καραίσκου 104 και Σωτήρος Διός στον Πειραιά) η “Τζέϊ και Τζέϊ Ελλάς” οργανώνει εκδήλωση για τον προστάτη των Ναυτικών Αγιο Νικόλαο και την παρουσίαση του βιβλίου “Ο Αγιος Ναύτης” του συναδέλφου και πολυγραφοτάτου συγγραφέως Ευσταθίου Μπάτη.
(Σημ. Συντ. Κριτική του βιβλίου έγινε από την “Επιστολή” στο φύλλο 16 του Σεπτεμβρίου 2000).