image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 3ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 28

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΕΔΟΕΑΠ: ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
2. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
3. ΤΣΠΕΑΘ: ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ.
4. ΕΔΟΕΑΠ: Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
5. ΕΣΗΕΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
6. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
7. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
8. ΠΟΕΣΥ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
9. ΕΔΟΕΑΠ: ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ1. ΕΔΟΕΑΠ: ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Η ανασφάλεια του “Ασφαλιστικού” και η αγορά νέου κτιρίου για την επαρκή στέγαση των ιατρικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ ανάγκασαν το ΔΣ του Οργανισμού να αποφασίσει στις 27 Σεπτεμβρίου τη μερική αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ που έχουν πάρει οι συνταξιούχοι μέτοχοι – μέλη του (αναφερθήκαμε στο θέμα αυτό διεξοδικά στα τεύχη του Σεπτεμβρίου και του Ιουλίου).
Η μερική αποκατάσταση θα γίνει με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί στους συνταξιούχους σε δύο δόσεις. Το μισό ποσό της ενίσχυσης θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2001 και το άλλο μισό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2002. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης είναι 300 εκατομμύρια δραχμές τα οποία θα μοιραστούν στους συνταξιούχους ανάλογα με τα χρόνια που ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ προτού συνταξιοδοτηθούν.

 

2. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους μετόχους – μέλη του και στους δικαιοδόχους (χήρες, ανήλικα παιδιά).
Η οικονομική ενίσχυση ισοδυναμεί με μια επικουρική σύνταξη, η οποία θα δοθεί στις 12 Οκτωβρίου. Ετσι, οι συνάδελφοι θα πάρουν μέσα στον Οκτώβριο δύο επικουρικές συντάξεις, την κανονική στις 24 Οκτωβρίου και την έκτακτη στις 12 Οκτωβρίου.
Το Δ.Σ. αποφάσισε ακόμα να αυξήσει τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Οκτωβρίου 2001 ως εξής:
· Ποσό σύνταξης μέχρι 100.000 δρχ. αύξηση 8%.
· Ποσό σύνταξης από 100.000 – 150.000 δρχ. αύξηση 6%.
· Ποσό σύνταξης από 150.000 – 180.000 δρχ. αύξηση 4%.
· Ποσό σύνταξης πάνω από 180.000 δρχ. αύξηση 2%.
Από τον Οργανισμό καταβάλλεται προσπάθεια για να πάρουν οι συνταξιούχοι μέτοχοι – μέλη του την αύξηση στις 24 Οκτωβρίου μαζί με τα αναδρομικά ενός μηνός.


3. ΤΣΠΕΑΘ: ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ.
Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη εφαρμογής του νόμου που αφορά την εθελουσία αποχώρηση – συνταξιοδότηση του προσωπικού της ΕΡΤ. ’λλο τόσο κράτησε η διάκριση σε βάρος των δημοσιογράφων που αποχωρούσαν.
Ενώ με οδηγίες και εγκυκλίους ενημερώνονταν ότι με την αποχώρησή τους θα έπαιρναν την πρόσθετη πενταετία που προβλεπόταν, τελικά όταν έφτασαν στο ΤΣΠΕΑΘ βρέθηκαν μπροστά σε έκπληξη. Παρότι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έπαιρναν κανονικά την πενταετία από το ΙΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς για τους δημοσιογράφους ο νόμος ερμηνευόταν διαφορετικά με αποτέλεσμα να μην παίρνουν την πενταετία!
Μετά από πολλές παραστάσεις και διαμαρτυρίες της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπων των θιγομένων συναδέλφων η περιπέτεια πήρε τέλος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΠΕΑΘ αποφάσισε να εναρμονιστεί με όλους τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς χορηγώντας και στους αποχωρούντες δημοσιογράφους της ΕΡΤ με την εθελουσία συνταξιοδότηση την πρόσθετη πενταετία.
Η ρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για τους συναδέλφους της ΕΡΤ που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με εθελουσία αποχώρηση όσο και για εκείνους που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο.

 

4. ΕΔΟΕΑΠ: Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Αρκετοί συνάδελφοι μας τηλεφωνούν και ζητούν πληροφορίες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΔΟΕΑΠ τα παιδιά των μετόχων – μελών του Οργανισμού δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σε περίπτωση που σπουδάζουν δικαιούνται περίθαλψη:
· Τα αγόρια μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά όχι πέραν του 26ου έτους της ηλικίας τους.
· Τα κορίτσια μέχρι να αποκατασταθούν επαγγελματικά ή να παντρευτούν.

 

5. ΕΣΗΕΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
Η εκπρόσωπος των συνταξιούχων Ντίνα Εξάρχου έστειλε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την παρακάτω επιστολή (αριθ. πρωτ. 1506/3-9-2001): “Αγαπητοί συνάδελφοι,
ο συνταξιούχος δημοσιογράφος και τέως πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Μανώλης Γαρυφαλλάκης είχε κάνει στο προηγούμενο Δ.Σ. μία ενδιαφέρουσα πρόταση (αριθ. πρωτ. επιστολής του 1128/2000). Επισημαίνοντας την ύπαρξη ιδιόκτητου οικοπέδου της ΕΣΗΕΑ στην Πεντέλη είχε προτείνει την ανέγερση στον χώρο αυτό Οίκου Ευγηρίας για τους παλαίμαχους δημοσιογράφους που ζουν ολομόναχοι και έχουν ανάγκη από συντροφιά και φροντίδα.
Παρακαλώ να μελετήσετε την πρόταση του συναδέλφου που είναι κατά τη γνώμη μου ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.”

 

6. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
Οι σελίδες της “ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ” είναι ανοιχτές περισσότερο στην κριτική και λιγότερο στους επαίνους. Περιμένοντας, λοιπόν, την κριτική σας ανοίξαμε αυτή τη στήλη. Αν έχετε βέβαια και κανένα καλό λόγο να μας πείτε μη διστάσετε. Ακόμα, μη διστάσετε να μας γράψετε για τα ερωτήματα που σας απασχολούν, για τις απορίες, για τα προβλήματά σας και κυρίως να μας στείλετε τις προτάσεις σας για διάφορα θέματα.
Σ’ αυτό το τεύχος μας γράφουν οι συνάδελφοι:
· ΜΑΡΙΑ ΡΕΖΑΝ:
“Αγαπητή κ. Εξάρχου,
πολλά συγχαρητήρια και άλλα τόσα “ευχαριστώ” για τους αγώνες που δίνετε, – πολύ φοβάμαι μόνη σας – με την “ΕΠΙΣΤΟΛΗ” για θέματα όπως την “αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ” και άλλα παρεμφερή.
Εχω τύψεις και λυπάμαι που δεν είμαι, κοντά σας, να σας βοηθήσω. Αλλ’ όπως ξέρετε, έχω πάθει, χρόνια τώρα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, που μου άφησε μιαν αναπηρία (άνω του 80% κατά τη γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του ΙΚΑ στην οποία με παρέπεμψε το ΤΣΠΕΑΘ, ούτε ξέρω γιατί;) και οι μετακινήσεις μου είναι πολύ δύσκολες.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας πω ότι, εδώ και χρόνια, μάχομαι με το ΤΣΠΕΑΘ, το οποίο, ενώ έχει την ανωτέρω γνωμάτευση του ΙΚΑ αρνείται να μου δώσει επίδομα αναπηρίας. Γιατί – λέει – είχα, προηγουμένως πάρει σύνταξη γήρατος. Λες και ένα συνταξιούχος δεν μπορεί να πάθει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή οποιοδήποτε άλλο ατύχημα.
Για τέτοια “νομικίστικα” επιχειρήματα πληρώναμε, άραγε, τόσα χρόνια συνδρομές για την περίθαλψή μας; Ας είναι…
Για να επανέλθω στην πρώτη παράγραφο, τούτου του γράμματος, είναι παρήγορο να έχει κανείς συναδέλφους, σαν και εσάς, που δίνουν αγώνες για το σύνολο του κλάδου.
Σας εύχομαι καλή δύναμη. Και, σε ότι με αφορά, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα, για την ενημέρωση που, με την “ΕΠΙΣΤΟΛΗ” προσφέρετε στους συνταξιούχους. Που, ως επί το πλείστον, είναι απομονωμένοι και δεν γνωρίζουν τα νέα του κλάδου τους. Μπράβο σας”.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΟΥΤΣΑΚΗ:
Είμαστε συνταξιούχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαιώματα όπως, όμως και υποχρεώσεις. Η Ντίνα Εξάρχου παλεύει για τα δικαιώματά μας, αλλά όπως λέει και η παροιμία “ένας κούκος δεν φέρνει την Ανοιξη”. Πρέπει να επαγρυπνούμε. Διότι όλα τα θέματα μας “καίνε”. Από το έντυπό της ενημερωνόμαστε για όλα. Αν δεν υπήρχε αυτό το έντυπο “χαίρε βάθος αμέτρητον”. Η προσπάθεια της Ντίνας είναι αξιέπαινη. Όμως, διακυβεύονται πολλά στο χώρο των συνταξιούχων δημοσιογράφων. Είναι πολλές οι αδικίες που γίνονται. Εμπρός, λοιπόν, σύσσωμοι μαζί της στον καθημερινό αγώνα της πένας της για να αποδείξουμε ότι ακόμα είμαστε δημοσιογράφοι. Γιατί, ο δημοσιογράφος πιστεύω γεννιέται και πεθαίνει με αυτό το υπέροχο μικρόβιο. Είναι ο φορέας των ειδήσεων και της ενημέρωσης. Αλλά, σεβαστείτε μας και οι εν ενεργεία γιατί δεν παλεύουμε μόνο για εμάς. Και εσείς κάποτε θα έλθετε στη θέση μας. Σκεφτείτε το και συμπαρασταθείτε. Ότι κερδίζουμε το κληροδοτούμε και στους επόμενους”.
ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΤΣΑΚΗ:
“Αγαπητή Ντίνα
Θέλω να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με αυτήν των συναδέλφων μας για να συγχαρώ εσένα και τους συνεργάτες σου, για την αγαπητή σε όλους μας “ΕΠΙΣΤΟΛΗ”. Πάντοτε έγκυρη, ενημερωμένη, χωρίς αντιπαλότητες, μας έγινε απαραίτητη”.· ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΠΡΑΛΗΣ:
“Αγαπητή κυρία Εξάρχου,
Σε κάποιο φύλο της επιστολής, δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποιο, είχα δει την πρότασή σας να αντικατασταθεί η διανομή καλαθιών με ποτά που στέλνει η ΕΣΗΕΑ στους συνταξιούχους με κάποιο ετήσιο επίδομα που θα έπιανε περισσότερο τόπο.
Το ερώτημά μου είναι τι έγινε με την πρότασή σας εκείνη, έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. και αν όχι γιατί;
Στο θέμα πάντως της διανομής των καλαθιών προσωπικά έχω διαπιστώσει ένα έλλειμμα στις υπηρεσίες της Ενωσης και είχα στείλει μια σχετική επιστολή στον τότε Πρόεδρο φίλτατο Νίκο Κιάο και συνεπώς η καλύτερη λύση είναι η αντικατάσταση των καλαθιών με κάποιο επίδομα.
Νομίζω ότι πρέπει να θίξετε το θέμα και από την “Επιστολή”. Με την ευκαιρία σας κοινοποιώ την επιστολή που έστειλα στον Πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ μαζί με την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζομαι, με την οποία υπογράμμιζα ότι αντί να μας απειλεί με την διακοπή της σύνταξής μας επί τη βάσει ενός αντισυνταγματικού νόμου όφειλε να προσβάλει το νόμο αυτό 2676 του 1999 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταυτόχρονη υποχρέωση είχε, κατά την ταπεινή μου αντίληψη, και η Ενωσή μας.
Σημειώνω ότι την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζομαι την έγραψα σε ένα απλό χαρτί και όχι στη δήλωση του νόμου τάδε, όπως αξίωνε ο κ. Πρόεδρος. Παραθέτοντας φυσικά όλα τα στοιχεία που με αφορούν.”
Η επιστολή του συναδέλφου προς τον Πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ:
“Κύριε,
φρονώ ότι πριν αξιώσετε από τους συνταξιούχους να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις του Νόμου 2676 έπρεπε να είχατε διερευνήσει, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Ταμείου, τη συνταγματικότητά του. Από την απλή ανάγνωση της εγκυκλίου σας προκύπτει σαφέστατα ότι ο Νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός. Διότι:
Πρώτον: Διαχωρίζει τους Ελληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες:
Στους πληβείους, που είναι οι συνταξιοδοτούμενοι από τον Δημόσιο Κορβανά – Δημόσιοι Υπάλληλοι όλων των κατηγοριών, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κ.λ.π., κ.λ.π.
Και στους παρίες που είναι όλοι όσοι υπάγονται στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας ασφάλισης.
Και δεύτερον: Διότι με την ουσιαστική απαγόρευση της εργασίας οδηγεί μια μεγάλη μερίδα πολιτών στην εξαθλίωση αφού τους εξαναγκάζει να ζουν με πενιχρότατες συντάξεις καθηλωμένες επί σειρά ετών σε απαράδεκτα επίπεδα, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν απαράδεκτες αυξήσεις στις υπηρεσίες που παρέχονται από οργανισμούς κοινής ωφέλειας που υπάγονται απ’ ευθείας στον κρατικό μηχανισμό.
Συνεπώς, οφείλατε, κατά την ταπεινή μου αντίληψη, να είχατε προχωρήσει στην προσβολή του συγκεκριμένου νόμου ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, ως αντισυνταγματικού.”

 

7. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


ΝΤΕΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ: (Η ΣΑΙΖΟΝ – ΤV ΑΛΜΑΝΑΚ με όλους τους ανθρώπους και τα προγράμματα της τηλεόρασης 2000-2001).
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε για έκτη χρονιά το πολύ πετυχημένο ραδιοτηλεοπτικό ΑΛΜΑΝΑΚ του συναδέλφου Ντένη Αντύπα με όλες τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές της περιόδου Σεπτέμβριος 2000 – Απρίλιος 2001. Το ΑΛΜΑΝΑΚ περιλαμβάνει περίπου 5.000 ονόματα δημοσιογράφων, ηθοποιών και τεχνικών που εργάστηκαν στα πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια και στους δέκα πρώτους σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής μαζί με τις αντίστοιχες εκπομπές τους. Περιλαμβάνει ακόμα ημερολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου καθώς και πολλά στατιστικά στοιχεία για τις θεαματικότητες των εκπομπών και των καναλιών.
Το βιβλίο του εκλεκτού συναδέλφου προλογίζουν ο Λάμπης Ταγματάρχης και η Φωτεινή Πιπιλή. Την παρουσίαση την έκανε στο βιβλιοπωλείο Πατάκη η Ελλη Στάη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Πεθαίνουν και οι αθάνατοι).
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε και το βιβλίο του συναδέλφου Δημήτρη Λυμπερόπουλου, βιβλίο προφητικό ενός εφιαλτικού μέλλοντος. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα μοναχοπαίδι που βλέπει όνειρα προηγούμενων μετενσαρκώσεών του.
Αρχές του 2000 βρίσκεται σε θερμοκοιτίδα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και το παιδί μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο ονειρευόμενο το παρελθόν του και μαντεύοντας το μέλλον. Η υπέρβαση του συγγραφέα να αναφέρει στο μυθιστόρημά του δύο προσωπικότητες της χώρας μας που απασχολούν συνεχώς, την κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο βιβλίο. Είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ο οποίος δεν παραβρέθηκε.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε και ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος. Παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του εκλεκτού συναδέλφου διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος.

 

8. ΠΟΕΣΥ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου 2001 θα γίνει στην Αθήνα το τρίτο πανελλαδικό τακτικό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ στο οποίο θα εκλεγούν το νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η Ελεγκτική Επιτροπή και οι αντιπρόσωποι σε ελληνικές και ξένες ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν η δημιουργία του Συνδικάτου Τύπου, το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων, η δεοντολογία κ.ά.

 

9. ΕΔΟΕΑΠ: ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο Οκτώβριος είναι μήνας του αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην αμελήσετε να κάνετε το εμβόλιο (όσοι το έχετε ανάγκη). Επικοινωνήστε με το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΟΕΑΠ και κλείστε το ραντεβού σας.