image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 31

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 


1.ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
3.ΕΣΗΕΑ: ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!
4. ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
5. ΤΣΠΕΑΘ – ΕΔΟΕΑΠ: ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
6. ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΟΜΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣ
7. ΕΔΟΕΑΠ: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
8. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
9. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
10. Ε.Σ.Η.Ε.Α. : ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
11. ΕΦΥΓΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
12.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
13. ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
14. ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗ
15. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
16. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
17. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
18. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ – ΔΙΑΛΕΞΗ Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ
19. ΠΟΕΣΥ: ΕΠΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
20. ΠΟΕΣΥ: ΕΥΧΕΣ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
21.ΕΔΟΕΑΠ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

 


1.ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Και πάλι χρόνια πολλά και καλά. Ευχόμαστε ο νέος χρόνος να φέρει υγεία σε όλους τους συναδέλφους και επιτυχίες στις δραστηριότητές τους.Εγκάρδιες ευχές και στις οικογένειές τους.

 

2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Αφθονα βιβλία μοίρασε φέτος ο Αη Βασίλης στα παιδιά των δημοσιογράφων στη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή της ΕΣΗΕΑ. Η γιορτή έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με χορούς, παιχνίδια, ζωγραφική, κλόουν, ταχυδακτυλουργούς και με συναυλία της Μαρίζας Κώχ για ένα “Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα”.

3. ΕΣΗΕΑ: ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!
“Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα”, “οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι”, “δράση τώρα”!
Με αυτά τα συνθήματα ο δημοσιογραφικός κόσμος ξεκινάει σκληρό, μακροχρόνιο αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο με αιχμή του δόρατος τις μαζικές απολύσεις του τελευταίου καιρού.
Μετά τη σχετική απόφαση που πήρε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ η οποία επικυρώθηκε από το Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ στην οποία τονίσθηκε η ανυποχώρητη απόφαση της ΕΣΗΕΑ να βάλει φραγμό στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο Τύπος και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν.
Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία θα σταθεί στο πλευρό των αγωνιζομένων δημοσιογράφων.
Στον αγώνα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Συμπαραστέκονται η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΜΜΕ και οι φοιτητές στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

4. ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεξιώθηκε τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου, πολλών μελών της κυβέρνησης και βουλευτών. Η ατμόσφαιρα ήταν όπως πάντα ζεστή και φιλική, οι μπουφέδες πλούσιοι και το χιούμορ άφθονο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την εξής δήλωση: “Αυτό τον καιρό υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν, με τους οποίους και δεν διαφωνώ, ότι η προσφερομένη ενημέρωση ιδίως από τον ηλεκτρονικό Τύπο δεν έχει την επιθυμητή ποιότητα.
Εάν χρειάζεται να υπάρξει κάποια διόρθωση αυτή δεν μπορεί να προέλθει από το κράτος διότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να σέβεται την ελευθερία της γνώμης η οποία είναι βασικό δικαίωμα και δεν μπορεί να υποστεί κανένα περιορισμό.
Πρέπει να απασχολήσει κυρίως τους ανθρώπους του ιδίου του Τύπου, οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το μεγάλο θέμα και ενδεχομένως να ζητήσει και τη συνδρομή όσων θέλουν και όσων μπορούν σε ένα ευρύ και μεγάλο δημόσιο διάλογο”.

 

5. ΤΣΠΕΑΘ – ΕΔΟΕΑΠ: ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
Αν βρεθείτε σε οικονομική ανάγκη μπορείτε να πάρετε δάνειο από το ΤΣΠΕΑΘ και από τον ΕΔΟΕΑΠ.
Συγκεκριμένα:
-Το ΤΣΠΕΑΘ χορηγεί δάνεια στους ασφαλισμένους του μέχρι τρεις συντάξεις (όχι όμως πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές), με τον νόμιμο τόκο, τα οποία εξοφλούνται σε 36 δόσεις που κρατούνται από τη σύνταξη του ασφαλισμένου.
-Ο ΕΔΟΕΑΠ χορηγεί δάνεια στους ασφαλισμένους του επίσης μέχρι τρεις συντάξεις, με τον νόμιμο τόκο, τα οποία εξοφλούνται σε 24 δόσεις που κρατούνται από τη σύνταξη του ασφαλισμένου.

 

6. ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΟΜΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣ
Η απαλλαγή των δημοσιογράφων Γιώργου Κύρτσου και Νίκου Χατζηνικολάου από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τη γνωστή από τα τηλεοπτικά παράθυρα διένεξη τους (σας ενημερώσαμε σχετικά στο προηγούμενο τεύχος της “Ε”) είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του συναδέλφου Λυκούργου Κομίνη από τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και από τη θέση του προέδρου και μέλους του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Τη θέση του Προέδρου του ΔΠΣ κατέλαβε η Μιμή Τουφεξή και τη θέση του Λυκούργου Κομίνη ως απλού μέλους του ΔΠΣ κατέλαβε ο Σπύρος Φαναριώτης.
Όπως είναι γνωστό το Εποπτικό Συμβούλιο είχε ομόφωνα καταδικάσει τους ΚύρτσοΧατζηνικολάου για τη δημόσια διένεξή τους, στην οποία αλληλοκατηγορούνταν για πράξεις διαπλοκής.
Στην επιστολή – παραίτησή του προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ο Λυκούργος Κομίνης χαρακτηρίζει την απαλλακτική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου “επικίνδυνη για την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος” και ομολογεί ότι αν το σημερινό Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ προέβλεπε διαδικασίες ανατροπής της απόφασης αυτής δεν θα είχε παραιτηθεί.
Με την παραίτησή μου -τονίζει- στο βαθμό που αυτή μπορεί να αφυπνίσει προσπαθώ να υπογραμμίσω ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις που ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον ώστε να καλυφθούν πίσω από αυτή εκτροπές που μας εμφανίζουν αναξιόπιστους και διαπλεκόμενους“.
Ο Λυκούργος Κομίνης τονίζει ακόμα ότι με την πρακτική που ακολούθησε στο οκτάμηνο της παρουσίας του στις θέσεις που κατείχε προσπάθησε με το Εποπτικό Οργανο “και με “εργαλείο” ένα αναχρονιστικό Καταστατικό να αποδεικνύει ο Πειθαρχικός Τομέας της ΕΣΗΕΑ ότι είναι παρών ώστε να υπενθυμίζει τουλάχιστον στους νέους, ότι έχουν χρέος λειτουργού στην ενημέρωση και δεν είναι απλώς έμποροι, μεταπράτες ιδεών και ειδήσεων”.
-Από το ΔΠΣ παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και ο συνάδελφος Γιώργος Βαξεβανίδης αναπληρωματικό μέλος.
-Από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ παραιτήθηκε ο Μιχάλης Μητσός. Τη θέση του κατέλαβε ο Δημήτρης Τρίμης.

7. ΕΔΟΕΑΠ: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ο ΕΔΟΕΑΠ έδωσε και φέτος (για δέκατο χρόνο) τα βραβεία στα παιδιά των ασφαλισμένων του που αρίστευσαν στο Λύκειο και μπήκαν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Συνολικά βραβεύτηκαν 65 παιδιά με ποσό 300 χιλιάδων δραχμών το καθένα. Ένα από τα παιδιά αυτά ο Ομηρος – Ηρόδοτος Ζέλιος που μπήκε 14ος στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών πήρε και το βραβείο Μαγγανάρη (άλλες 300.000 δραχμές).
Το βραβείο Μαγγανάρη απονέμεται φέτος για τρίτη χρονιά.

 

8. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεχίζει την προκαταρκτική εξέταση που άρχισε πέρυσι για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που παραβιάζουν το Καταστατικό της Ενωσης διατηρώντας παράλληλα με την ιδιότητα του βουλευτή και του υπουργού την ιδιότητα του επαγγελματία δημοσιογράφου.
Στα πλαίσια της έρευνας του το ΠΠΣ εξέτασε πρόσφατα τον Βασίλη Βασιλικό επίτιμο πρέσβη της Ουνέσκο και τη Λιάνα Κανέλλη βουλευτή του ΚΚΕ. Εχει κληθεί να καταθέσει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος.

 

9. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου της Θεσσαλονίκης έγινε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του τόμου “Δημοσιογραφία και Γλώσσα”. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τα πρακτικά – 32 εισηγήσεις γλωσσολόγων, φιλολόγων και δημοσιογράφων – του συνεδρίου με τον ίδιο τίτλο που έγινε στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2000, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης οργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης.
Για την έκδοση μίλησαν ο Εμμανουήλ Κριαράς ομότιμος καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Σπύρος Μοσχονάς λέκτορας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Θεόδωρος Καρζής δημοσιογράφος , των οποίων οι παρεμβάσεις στο προαναφερόμενο συνέδριο δημοσιεύονται στον τόμο “Δημοσιογραφία και Γλώσσα”
Τους προσκεκλημένους αυτής της δημοσιογραφικής – φιλολογικής εκδήλωσης καλωσόρισε ο γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Βαγγέλης Ψυρράκης που εξήρε τη θερμή συνεργασία Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.
Ο τόμος “Δημοσιογραφία και Γλώσσα προσφέρεται δωρεάν στους δημοσιογράφους εν’ ενεργεία και συνταξιούχους στη Γραμματεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

10. Ε.Σ.Η.Ε.Α. : ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
Εκατόν ενενήντα πέντε (195) τακτικά μέλη και σαράντα τρία (43) δόκιμα γράφτηκαν στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης μετά την ολοκλήρωση των καταστατικών διαδικασιών.
Κατά της εγγραφής δύο τακτικών μελών υποβλήθηκαν ενστάσεις οι οποίες θα εκδικασθούν από το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

11. ΕΦΥΓΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
’λλος ένας συνάδελφος από την παλιά φρουρά ο Χρήστος Παπαγεωργίου έφυγε από αυτό τον κόσμο στα 72 του χρόνια.
Γιος δημοσιογράφου γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα και εργάστηκε στον τομέα του εξωτερικού δελτίου στον οποίο διακρίθηκε. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στη δεκαετία του 1950 από την εφημερίδα “Αθηναϊκή”. Συνέχισε στο “Βήμα” όπου εργάστηκε 20 χρόνια. Μετά εργάστηκε στην “Πρωινή Ελευθεροτυπία” και στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”. Εργάστηκε ακόμη στην τηλεόραση της ΕΡΤ όπου διηύθυνε τον τομέα του εξωτερικού δελτίου και είχε την εκπομπή “30 λεπτά στον κόσμο”. Ήταν επίσης από τους πρωτεργάτες στο ξεκίνημα του “MEGA”.
Ο Χρήστος Παπαγεωργίου ήταν επικεφαλής του κύκλου των Σεμιναρίων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους νέους δημοσιογράφους. Εργάστηκε και στην Επιτροπή για το νέο καταστατικό της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Α.Π.Ε. ως εκπρόσωπος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Στην παλιά φρουρά των λειτουργών του Τύπου ανήκε και ο Θανάσης Ζορμπάς που έφυγε τη 2η μέρα των Χριστουγέννων σε ηλικία 66 ετών.
Ο Θανάσης Ζορμπάς γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1957 άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα “Φως” της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ακόμα στις εφημερίδες “Δράση”, “Ελεύθερος Λαός”, “Θεσσαλονίκη”, “Μακεδονία”, στην ΕΡΤ-1, στην ΕΡΑ, στην ΥΕΝΕΔ και στο “Έθνος”.

 

12. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Με επιτυχία έγιναν και φέτος – για δωδέκατη χρονιά – οι εκδηλώσεις τύπου στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού Ρεθύμνου. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο συνάδελφος Γιώργος Κατσανεβάκης (Πρόεδρος του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε η μνήμη των δημοσιογράφων Μανώλη Λίτινα (εκτελέστηκε από τους Γερμανούς), Κωστή Παπαδάκη (από τους πρώτους που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο) και Μανώλη Καλαϊτζάκη (πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου και αγωνιστή της ελευθεροτυπίας). Επίσης τιμητικό μετάλλιο απονεμήθηκε στον Ρεθυμνιώτη συνάδελφο Κώστα Τσουράκη.
Μιλώντας εκ μέρους της Ε.Σ.Η.Ε.Α. ο συνάδελφος Γιάννης Αποστολόπουλος (Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό) τόνισε τον ρόλο του τύπου και των λειτουργών του τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και στην άσκηση του ελέγχου των φορέων της δύναμης και της εξουσίας.

 

13. ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Τον συνάδελφο Γιάννη Διακογιάννη τίμησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.
Το δεύτερο βραβείο που πήρε ο εκλεκτός συνάδελφος για τη μακρόχρονη πορεία του στον χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ ήταν το “Μεγάλο Ειδικό Βραβείο” που του απονεμήθηκε στη γιορτή της τηλεόρασης όπου βραβεύτηκαν 39 “Πρόσωπα του 2001”.

 

14. ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗ
Με μεγάλη επιτυχία έγινε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) η εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη με ομιλητή τον συνάδελφο Δημήτρη Χαλιβελάκη μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Πάτροκλος Σταύρου, Πρόεδρος του “Ιδρύματος Νίκου Καζαντζάκη”.
Απαγγελίες και ανάγνωση κειμένου έκανε ο Βασίλης Λιόγκαρης, τακτικό μέλος της Ε.Ε.Λ.
Παρευρέθηκαν πολλοί λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

 

15. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων λόγου και τέχνης ο Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός” πραγματοποίησε εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με ομιλητή τον συνάδελφο Μάνο Χωριανόπουλο. Θέμα της ομιλίας: “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ο σεπτός “άγιος” των γραμμάτων μας”.
Προλόγισε ο Πρόεδρος του “Παρνασσού” καθηγητής Ιωάννης Μαρκαντώνης. Αποσπάσματα από έργα του Παπαδιαμάντη διάβασε ο ηθοποιός Βασίλης Παπανίκας. Πήρε μέρος η μικτή φιλαρμονική των δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου.

16. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΦΡΙΝΤΑ ΜΠΙΟΥΜΠΙ :
Το καυτό θέμα που θέλω εγώ να τονίσω (και μακάρι να φτάσει στα αυτιά και στην ευαισθησία του υπουργού – γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα η αναφορά του) είναι η άδικη αντιμετώπιση συνταξιούχων δημοσιογράφων που παίρνουν μικρή σύνταξη και για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να εργάζονται. Οι άνθρωποι αυτοί με συνολικό εισόδημα που πολλές φορές δεν ξεπερνά τις 200.000 δραχμές το μήνα, υποχρεώνονται εδώ και μερικούς μήνες να πληρώνουν στο Τ.Ε.Β.Ε. εισφορές που φτάνουν το μισό και πάνω του εισοδήματός τους.
Για να είμαι σαφέστερη, αναφέρω την δική μου περίπτωση, που σίγουρα δεν είναι και η μοναδική : Συνταξιοδοτήθηκα πριν τρία χρόνια, πολύ νωρίτερα (μέσω αδικιών, ατυχιών και ίσως κακών υπολογισμών) απ΄ ό,τι επιθυμούσα, με 130.000 μηνιαία σύνταξη.
Δεν τα έβαψα μαύρα, γιατί μιας που είμαι ακόμα αρκετά νέα και με όρεξη για δουλειά μπορούσα να δίνω κομμάτια μου σε διάφορα έντυπα και να συμπληρώνω έτσι το εισόδημά μου. Τον πρώτο χρόνο τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, αλλά σύντομα το σκηνικό άλλαξε. Τα έντυπα που έπαιρναν στην αρχή τη δουλειά μου άλλαξαν ύφος ή τακτική ή διευθυντές ή εκδότες ή αρκούνταν στους ανθρώπους που είχαν στο μισθολόγιο. Έτσι η μεταξύ μας συνεργασία αραίωσε πάρα πολύ και τελικά ελαχιστοποιήθηκε.
Στην πιο δύσκολη στιγμή, όταν το μηνιαίο εισόδημα απ΄ αυτή τη δουλειά μου έφτασε να είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο, ήρθε το Τ.Ε.Β.Ε να μου ζητά 68.600 δραχμές κάθε μήνα, πάνω απ΄ το μισό δηλαδή της σύνταξης μου. Το πληρώνω, αναγκαστικά – διαφορετικά χάνω και τη σύνταξη. Το άλλο που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν να κλείσω τα βιβλία του “ελεύθερου επαγγελματία”, να πάψω να δίνω έστω και ένα άρθρο μου με δελτίο παροχής υπηρεσιών και να προσπαθώ να τα βγάλω πέρα με την πενιχρή σύνταξή μου.
Απεχθάνομαι αυτή τη λύση γιατί σίγουρα θα έχει όχι μόνο οικονομικές αλλά και (κυρίως) ψυχολογικές επιπτώσεις αφού θα νιώσω – πολύ πριν από την ώρα μου – στο περιθώριο. Κι αυτό είναι εκείνο ακριβώς που με τρομάζει περισσότερο.
Ασφαλώς υπάρχουν δημοσιογράφοι που, κοντά στην παχυλή σύνταξή τους, εισπράττουν, επάξια, κι ένα παχυλό τακτικό μισθό. Ας είναι αυτοί που θα ενισχύσουν τα Τ.Ε.Β.Ε. (ή όποιο άλλο ταμείο έχει πιάσει πάτο) εφόσον η ενίσχυση των ταμείων είναι νόμος του κράτους. Διαφορετικά πρέπει να πιστέψουμε ότι το κράτος προτρέπει τους άλλους εμάς προς την πείνα, την απελπισία, την περιθωριοποίηση, την αυτοκτονία ή (για τους πιο καπάτσους) προς την είσπραξη “μαύρου” χρήματος.
Δεν θέλω να είμαι απ΄αυτούς, τους τελευταίους, ούτε και άνθρωπος που του αρέσει να εκφράζει παράπονα – κάθε άλλο. Γι’ αυτό και άργησα να σας γράψω. Αλλά ο κόμπος της αδικίας έχει φτάσει στο χτένι.
Ελπίζοντας σε άμεση ρύθμιση του προβλήματος και ευχαριστώντας σας για τη φιλοξενία, σας χαιρετώ φιλικά.
Ολόψυχες ευχές για έναν καλύτερο, δικαιότερο και ευτυχέστερο καινούργιο χρόνο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ:
” Αγαπητή Ντίνα,
Το θέμα της επέκτασης του επιδόματος λουτροθεραπείας και στα δικαιούχα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ έχει συνέχεια.
Σου στέλνω την επιστολή, που έστειλα στον Οργανισμό μας, απαντώντας σε έγγραφό του, με το οποίο μου γνώριζε ότι το αίτημά μου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί δεν το επιτρέπει ο Οργανισμός Υγείας.”

“Προς τον ΕΔΟΕΑΠ
Ενταύθα

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε απάντηση του από 8-11-2001 εγγράφου σας σχετικά με την επέκταση του Επιδόματος Λουτροθεραπείας και στα δικαιοδόχα μέλη του Οργανισμού μας, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω τα εξής :
Σέβομαι τον Κανονισμόν Υγείας του Ασφαλιστικού μας Οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 του οποίου δεν επιτρέπεται η αιτούμενη επέκταση.
Αλλά οι κανονισμοί δεν είναι ούτε μόνιμοι, ούτε “ταμπού” απαραβίαστα. Όπως ψηφίζονται, έτσι μπορούν ν’ αλλάξουν ή να τροποποιηθούν.
Το θέμα, κατά συνέπεια, δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο αν υπάρχει ή όχι η βούληση για την αλλαγή ή τροποποίηση του εν λόγω Κανονισμού Υγείας, ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα σημαντικής μερίδας δικαιοδόχων μελών.”

 

17. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ: “ΥΔΡΑΣ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ”
. Μετά τα δύο “Υδρας Λεξιλόγια” και το “Υδρα νήσος εντελής Δρυόπων” ο συνάδελφος Γιάννης Καραμήτσος μας παίρνει ξανά από το χέρι και μας μυεί στα άδυτα της ψυχής και της ύπαρξης της λατρεμένης του Ύδρας με το νέο βιβλίο του “Υδρας Αλφαβητάριον” (Εκδόσεις ” Ευαγής ο Υδρεάτης”).
Είναι κι αυτό ένα βιβλίο βασικό για την εκμάθηση όσων έχουν σχέση με την Υδρα, ένα εγχειρίδιο μελέτης και εισαγωγής στον πολιτισμό του νησιού χρήσιμο “για παιδιά 15-91 ετών” όπως λέει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.
Ο Γιάννης Καραμήτσος έχει έτοιμο και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα άλλο ένα υδραίικο βιβλίο με τίτλο “Το ωραίο ταξίδι”. Το περιμένουμε.

Β. Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: “ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ”. Από τις εκδόσεις “Βασδέκης” κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση το γνωστό βιβλίο του συναδέλφου Β.Α. Λαμπρόπουλου για τη Μασονία. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά των συναφών τεσσάρων προηγουμένων βιβλίων του συγγραφέα. Το παρόν βιβλίο περιέχει σημαντικά έγγραφα που έχουν σχέση με εκκλησιαστικές και θρησκευτικές προσωπικότητες. Περιέχει ακόμα τα ονόματα χιλιάδων Ελλήνων μασόνων.
Στο παράρτημα του υπάρχουν κεφάλαια που αναφέρονται στην παγκοσμιοποίηση, στη δραστηριότητα αποκρυφιστικών οργανώσεων και στη δολοφονική δράση ισλαμικής οργάνωσης του παρελθόντος, που βρίσκει την εφαρμογή της στις μέρες μας με αντίστοιχες αποστολές αυτοκτονίας στα δικά της πρότυπα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, ο θεολόγος Στέλιος Αραβαντινός, ο Γιώργος Σαββίδης γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηφώτης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Νίκος Καραντηνός.

ΧΑΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ: “ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑΚΙ ΜΟΥ”. Με το ψευδώνυμο “Σώθις” η συνάδελφος Χάρη Πίκουλα εξέδωσε μια αξιόλογη συλλογή ποιημάτων (Εκδόσεις “Αθηνά” “Μαυρογιάννη”) χωρισμένη σε δύο μέρη: Στα “φυσικά” που περιλαμβάνουν 19 ποιήματα και στα “μετά τα φυσικά” που περιλαμβάνουν 18 ποιήματα.
Όλα μαζί είναι μια μεγάλη ψυχή που δεν αντέχει, βγαίνει από το ανθρώπινο σώμα και κραυγάζει μέσα στο καταχείμωνο: “Ζήτω, ο χειμώνας τελείωσε”!
Η Χάρη έχει ταλέντο, ευαισθησία, ωραία “πέννα” και δεν το ξέρει! Αλλιώς δεν θα τελείωνε την ποιητική συλλογή της έτσι:
“Οι ποιητές είναι για να γράφουν ποιήματα άχρηστοι για άχρηστα σ’ άχρηστα, αζήτητοι για αζήτητα στα αζήτητα”.

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ: “ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ”. Στον πολυκύμαντο βίο και στα πάθη του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ αναφέρεται το βιβλίο του συναδέλφου Νέστορα Μάτσα “Το παραμύθι του Θεόφιλου (δέκατη έκδοση από τον Ελευθερουδάκη). Περιγράφει με μοναδικό τρόπο ο πολυγραφότατος συνάδελφος τη ζωή του Θεόφιλου που μπόρεσε να τραγουδήσει με τη ζωγραφική του τα πιο όμορφα και τα πιο αληθινά τραγούδια. Τέτοια έργα σαν του Θεόφιλου δεν θα ξαναγίνουν γιατί αυτός ήταν “άλλο πράμα”. Ποιητής μαζί και ζωγράφος. Τρελός και γνωστικός. Ασπούδαχτος και σπουδαγμένος. Είχε το χάρισμα να φτάνει μόνος του με το “λειψό” μυαλό του σε τέτοιες τολμηρές ζωγραφικές λύσεις που ένας ή δύο ζωγράφοι μονάχα μπόρεσαν να φτάσουν “στα Παρίσια”. ’λλο πράμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: “ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ”. Τους μύθους και τις αλήθειες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επιχειρεί να καλύψει η προσέγγιση του συναδέλφου Γιώργου Αναστασόπουλου “χωρίς φόβο και χωρίς πάθος” όπως ο ίδιος λέει, με νέα στοιχεία από τα οποία αρκετά δεν έχουν άλλοτε εμφανιστεί.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο “Μύθοι και αλήθειες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή” (Εκδόσεις Σιδέρης).
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης παλιός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ένας από τους πιο παλιούς βουλευτές της Ν.Δ. και ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης. Τη συζήτηση, στην οποία έγιναν και διαξιφισμοί μεταξύ ’κη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Βαρβιτσιώτη, συντόνισε ο διευθυντής του MEGA CHANNEL Νίκος Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΒΕΤΖΗΣ: “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ”. Όσα η μνήμη του περιέσωσε από αυτά που έζησε στα πενήντα χρόνια (1930-1981) της σταδιοδρομίας του στις αθηναϊκές εφημερίδες περιγράφει στο βιβλίο που εξέδωσε ο συνάδελφος Δημήτρης Δεβετζής με τίτλο “Σημειώσεις Δημοσιογράφου”.
Περιγράφει τις συνθήκες εργασίας, συγκρίνει το παρελθόν με το παρόν, γράφει για τα παρατράγουδα της δουλειάς, για τον πόλεμο, για τα στρατόπεδα των αιχμαλώτων, για την Κατοχή, για τον προπολεμικό συνδικαλισμό, για τον τρόπο με τον οποίο “έβγαζε” τις ειδήσεις. Γράφει τις εντυπώσεις του από παλιούς υπουργούς, γράφει για την Κύπρο, για τα ελληνικά πετρέλαια, για το αλουμίνιο.
Και τι δεν γράφει ο παλαίμαχος συνάδελφος! Αν δεν διαβάσετε το βιβλίο του θα χάσετε πολλά.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ
– ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ:
“Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα”. Τόμος Α΄ Τα Επικά Χρόνια (Εκδόσεις ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ).
ΤΙΝΥΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΑΡΤΙΝΗ: “Κύριε ’γιε Βασίλη, η παραγγελία για τα όπλα ΑΚΥΡΗ!” (Εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ).
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΠΑΤΗ: “Εκ της θαλάσσης τα κρείττω” (Εκδόσεις ΦΙΝΑΤΕΚ).
Η παρουσίαση των βιβλίων θα γίνει στο επόμενο τεύχος.

 

18. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ – ΔΙΑΛΕΞΗ Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ
“Ο πόλεμος στον αιώνα των ΜΜΕ” ήταν το θέμα της διάλεξης που έδωσε στην ΕΣΗΕΑ ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης.
Με τη διάλεξη αυτή το Μορφωτικό Ιδρυμα εγκαινίασε νέο κύκλο τακτικών συναντήσεων με ειδικούς που θα ενημερώνουν τους δημοσιογράφους και θα συζητούν μαζί τους θέματα της επικαιρότητας.

 

19. ΠΟΕΣΥ: ΕΠΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Επτά επιτροπές συστάθηκαν στην ΠΟΕΣΥ προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Είναι οι επιτροπές Καταστατικού, Ασφαλιστικού, Συνδικάτου Τύπου, Οικονομικών, Διεθνών Σχέσεων, Δεοντολογίας και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων.

 

20. ΠΟΕΣΥ: ΕΥΧΕΣ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
“Δεν πρέπει να εκδικείται κανείς ούτε να βλάπτει άλλον, οτιδήποτε και να του κάνει αυτός”.
Το διαβάσαμε στην πρωτοχρονιάτικη κάρτα της ΠΟΕΣΥ και χαρήκαμε όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητα της κάρτας αλλά και για την καρτούλα που τη συνοδεύει η οποία μας βοηθάει να μετατρέπουμε τις δραχμές σε ευρώ και τα ευρώ σε δραχμές (μας έστειλε και ο ΕΔΟΕΑΠ παρόμοια καρτούλα).

 

21.ΕΔΟΕΑΠ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Εγκρίθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η αγορά του νέου κτιρίου του ΕΔΟΕΑΠ. Το κτίριο έχει 2841 τ.μ. υπέργεια επιφάνεια, 2282 τ.μ. υπόγεια με 55 θέσεις πάρκινγκ και βρίσκεται στην οδό Ηριδανού και Σισίνη κοντά στον σταθμό του Μετρό “Μέγαρο Μουσικής”.
Το συμβόλαιο αγοράς θα υπογραφεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2002 και το κτίριο το οποίο είναι υπό κατασκευήν θα παραδοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ στο τέλος Οκτωβρίου 2002.