image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 33

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 


1. ΤΣΠΕΑΘ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
2. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Γ. ΣΠΑΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. 2676/99
4. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΠΑ
5. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ “ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ”
6. ΕΣΗΕΑ: ΑΠΟΛΥΤΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
7. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
8. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
9. ΕΣΗΕΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ
10. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΕΣΥ
11. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
12. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
13. ΠΟΛΛΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
14. ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
15. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
16. ΕΣΗΕΑ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
17. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ


 

1. ΤΣΠΕΑΘ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Πρόταση για την αναπροσαρμογή των ήδη παρεχομένων συντάξεων προωθεί το ΤΣΠΕΑΘ στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος Γιώργος Κατσανεβάκης στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Ταμείου στις 22 Φεβρουαρίου.
“Επιθυμώ να τονίσω – είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ – ότι καταφέραμε να έχουμε σήμερα ένα Ταμείο με πληθωρική υγεία αλλά φειδωλό σε παροχές”.
Σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου ο Πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του και η εφαρμογή του νέου λογισμικού. Είπε ακόμα ότι καταβάλλονται προσπάθειες όχι μόνο να συμπληρωθεί η οργανική δύναμη του Ταμείου (25 υπάλληλοι) αλλά και να αυξηθεί.
Ο Γιώργος Κατσανεβάκης χαρακτήρισε “σημαντική” την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των εσόδων (ασφαλιστικές, εργοδοτικές εισφορές, αγγελιόσημο) και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ρυθμίσεις που βελτιώνουν αισθητά τις παροχές (συντάξεις, επιδόματα οικογενειακά, τέκνων και ανεργίας) καθώς και στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου.
Τη σημασία του αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης λίγο προτού κόψει την πίτα του ΤΣΠΕΑΘ. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε “κακό σημάδι για την κοινωνία και τη δημοκρατία μας” την παραίτηση από τους αγώνες και την αυτοπεριθωριοποίηση του κόσμου, δήλωσε την πίστη του ότι εξακολουθούν να έχουν νόημα η μαζικότητα και ο δυναμισμός των κινητοποιήσεων και ευχήθηκε το 2002 να είναι η χρονιά που θα μπουν οι βάσεις για το ένα και μόνο συνδικάτο Τύπου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοφανόπουλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το 2002 για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους επειδή τον χρόνο αυτό θα επιχειρηθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος της ασφάλισης η οποία όπως είπε “οφείλει και πρέπει να είναι κοινωνική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική”.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημ. Γκλαβάς και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος στον οποίο έπεσε και το φλουρί της πίτας.
Παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, η Πρόεδρος του ΔΠΣ Μιμή Τουφεξή, αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με επικεφαλής του Γενικού Γραμματέα Βασίλη Καζάκο, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Νίκος Καραντηνός κ.α.

 

2. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Το προηγούμενο τεύχος της “Ε” (μηνός Φεβρουαρίου) είχε ταχυδρομηθεί όταν ο ΕΔΟΕΑΠ τροποποίησε την αρχική του απόφαση να καταβάλει τον Μάρτιο τη δεύτερη δόση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που έχει σχέση με την αποκατάσταση των αδικών στο εφάπαξ.
Το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε τελικά να καταβληθούν τα χρήματα αυτά στο τέλος Φεβρουαρίου. Μπορείτε επομένως να πάτε στην Τράπεζα να τα εισπράξετε.
Στις 15 Μαρτίου ο ΕΔΟΕΑΠ, θα καταβάλει στους συνταξιούχους την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δίνει κάθε Ανοιξη, η οποία είναι ίση με μία επικουρική σύνταξη.
Ετσι, τον Μάρτιο θα πάρουμε δυο επικουρήσεις: Τη μία στις 15 Μαρτίου και την άλλη στις 22 Μαρτίου που θα πληρωθούμε τη σύνταξη του Απριλίου.

 

3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Γ. ΣΠΑΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. 2676/99

Στο προηγούμενο τεύχος (μηνός Φεβρουαρίου) δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε ο συνάδελφος Γιάννης Σπαδωνής στον Πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενος για τον νόμο 2676/99. Η επιστολή διαβιβάστηκε από το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Στη συνέχεια η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αρ. Αναγνώστου – Δεδούλη έστειλε στον συνάδελφο την παρακάτω απάντηση:
“Σε απάντηση του από 10-12-2001 υπομνήματός σας, προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Την τελευταία δεκαετία έχει ληφθεί μία δέσμη μέτρων, με στόχο την εναρμόνιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας με τις κοινωνικοοικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις.
Μεταξύ των μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία, είναι και η παρέμβαση που έγινε με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/99 στο θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων. Σκοπός των εν λόγω διατάξεων, κατά πρώτο λόγο, είναι η ενιαία αντιμετώπιση των συν/χων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών και αυτό γιατί η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασφαλιστικών φορέων, με ιδιαίτερο καθεστώς για τον καθένα, είχε ως αποτέλεσμα την ισχύ αντιφατικών ρυθμίσεων, οι οποίες προέβλεπαν είτε την πλήρη αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης είτε τη δυνατότητα να αποκερδαίνει ο συν/χος από την εργασία του εισόδημα μέχρι ενός ορισμένου ποσού ή δεν έθεταν κανένα απολύτως περιορισμό.
Κατά δεύτερο λόγο, σκοπός των διατάξεων αυτών, είναι η αποθάρρυνση των εργαζομένων από το να παραιτούνται σε μη μικρή ηλικία και να συνταξιοδοτούνται, προκειμένου να συνεχίσουν εργαζόμενοι σε άλλη θέση εργασίας, όπως επίσης και των ήδη συν/χων να αναλάβουν νέα εργασία, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, αφού η κατάληψη θέσεων εργασίας από συν/χους επιτείνει τα προβλήματα, σε περιόδους υψηλών ποσοστών ανεργίας, σε βάρος των νεότερων ηλικιών των οποίων περιορίζει τις δυνατότητες απασχόλησης.
2. Με τις προαναφερθείσες διατάξεις δεν καταστρατηγείται το δικαίωμα στην εργασία, αλλά τίθενται περιορισμοί, υπό προϋποθέσεις, στο ποσό της κύριας σύνταξης των συν/χων οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ασφάλιση των συν/χων, το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, την προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης, τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης κ.λπ.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι συν/χοι Ταμείων κύριας ασφάλισης μισθωτών που απασχολούνται αυτοτελώς και η εργασία τους είναι ασφαλιστέα σε Ταμείο αυτοτελώς απασχολουμένων (π.χ. ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, Ταμείο Νομικών κ.λπ.) λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους και ασφαλίζονται στον οικείο φορέα καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες εισφορές προσαυξημένες κατά 40%.
Αν λοιπόν εσείς, για την ενασχόλησή σας με τη συγγραφή βιβλίων, υπάγεσθε στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ, δεν θα έχετε καμμία περικοπή στο ποσό της σύνταξης που σας καταβάλλεται από το ΤΣΠΕΑΘ”.


4. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΠΑ
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1279/27-11-2000) παρέχονται διευκρινήσεις στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) περί της μη υπαγωγής σε ΦΠΑ, των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημοσιογράφοι.
Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στις υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ (αρμόδιος Μ. Αμελίδης).

 

5. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ “ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ”
Πυρετωδώς ετοιμάζει ο ΕΔΟΕΑΠ τις “έξυπνες κάρτες υγείας” μετά τη σχετική απογραφή των ασφαλισμένων του που διήρκεσε δυόμισι μήνες και συνεχίζεται για τους… καθυστερημένους (καλούνται όσοι δεν έχουν απογραφεί να πάνε στον ΕΔΟΕΑΠ το συντομότερο για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους).
Οι κάρτες παραλαμβάνονται από τον Οργανισμό σταδιακά σε παρτίδες.
Οι ασφαλισμένοι θα ειδοποιηθούν ταχυδρομικά για να πάνε στον ΕΔΟΕΑΠ και να πάρουν την κάρτα τους.

 

6. ΕΣΗΕΑ: ΑΠΟΛΥΤΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και επεξέτεινε πανελλαδικά η ΠΟΕΣΥ (Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς & Ευβοίας, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου & Νήσων).
Μετά την αρνητική στάση εργοδοσίας και κυβέρνησης για ικανοποίηση των αιτημάτων των οργανώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων στον Τύπο, που αποτελείται από εκπροσώπους 15 οργανώσεων του κλάδου αποφάσισε την κάθοδο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε 24ωρη απεργία στις 6 Μαρτίου.

 

7. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
“Που πάει η σύγχρονη ελληνική δραματουργία; Κατακτήσεις, προβλήματα, αγωνίες και ελπίδες για το αύριο του ελληνικού θεάτρου”.
Αυτό ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ.
Την εκδήλωση προλόγισαν η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά και ο Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Βαγγέλης Ψυρράκης.
Στη συζήτηση πήραν μέρος η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας Αννα Συνοδινού, η συνάδελφος Αριστούλα Ελληνούδη κριτικός θεάτρου στον “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ”, ο θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις και ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου.
Κείμενα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου διάβασαν οι ηθοποιοί Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ιωάννα Μακρή και Θανάσης Παπαγεωργίου.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Γιώργος Σκούρτης, η ηθοποιός Χρυσούλα Διαβάτη και ο Ταμίας της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης.

8. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Προτάσεις στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, υπέβαλε με επιστολή του προς τον Πρόεδρό του ο συνάδελφος Β.Α. Λαμπρόπουλος με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου για την γλώσσα. Ο συνάδελφος συμπληρώνει το θεματολόγιο του βιβλίου, το οποίο κρίνει “ελλιπές με έντονο ακαδημαϊσμό και μειωμένη ανταπόκριση στη δημοσιογραφική πρακτική”. Σημειώνει στην επιστολή και άλλα θέματα, τα οποία είναι χρήσιμα στην καθημερινή δημοσιογραφική εργασία, όχι ως θεωρία αλλά ως πράξη και εργαλείο δουλειάς.

9. ΕΣΗΕΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ
Μετά από πρόταση του συμβούλου Γιώργου Στεφανή το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ενισχύσει με 5 εκατομμύρια δραχμές (14.673,5 Ευρώ) τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών, που θα γίνει τον Απρίλιο του 2002 στην Αθήνα και στην Ολυμπία.

 

10. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΕΣΥ
Ο Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. Χρήστος Πρωτόπαπας, συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του, επισκέφθηκε τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και έδωσε την πρόταση σχεδίου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός ζήτησε να καταθέσει η ΠΟΕΣΥ τις θέσεις και τις παρατηρήσεις της.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Δημήτρης Γκλαβάς και τα άλλα μέλη της διοίκησης δήλωσαν ότι θα μελετήσουν το σχέδιο νόμου και θα καταθέσουν τις απόψεις της Ομοσπονδίας στο υπουργείο.

 

11. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ:
“Αγαπητή Ντίνα,
Ζητώντας κάποια πληροφορία, τηλεφώνησα στο ΤΣΠΕΑΘ, στο γνωστόν αριθμό (010, με το συμπάθειο…) 9212727. Αντί της ευγενικής τηλεφωνήτριας που άκουγα χρόνια τώρα, άκουσα μαγνητοφωνημένο μήνυμα μελιρρύτου ευγενείας από άποψη εκφωνήτριας: απαριθμούσε τις υπηρεσίες του ταμείου και συνόδευε κάθε μια από μονοψήφιο αριθμό που έπρεπε να πληκτρολογήσει -ω, διαρκούντος του μηνύματος, για να συνδεθώ μαζί της. Συμμορφώθηκα ευπειθέστατα, το μήνυμα τελείωσε και το διαδέχθηκε μουσική συγκροτήματος “μπαρόκ” (τρομπέτες, έγχορδα) χαρούμενη και θριαμβική -μου θύμισε τις “Συμφωνίες για τα δείπνα του βασιλέως” του Μισέρ Ρισάρ Ντέ Λαλάντ (Michel-Richard de Lalande, 1675-1726) και το Βασιλέα – Ήλιο, το Λουδοβίκο ΙΔ’ της Γαλλίας. Η μουσική συνεχίσθηκε αρκετά, χωρίς τίποτε να διακόψει την τέρψη μου εκτός του… μαγνητοφωνημένο κατεβατό- φτου και απ’ αρχής. Η εναλλαγή μηνύματος και μουσικής συνεχίσθηκε επί οκτώ λεπτά, δίχως ψυχή να απαντά. Πρέπει να είχα χρεωθεί κάπου 8 τηλεφωνικές μονάδες όταν ξάφνου θυμήθηκα ότι το ΤΣΠΕΑΘ με υποχρεώνει να καταβάλλω στο ΤΕΒΕ 89.500 δρχ. το δίμηνο, όχι επειδή θησαυρίζω με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών μου, αλλά μόνο και μόνο για να έχω το δικαίωμα να καταγράφω κριτικά, αλίμονο με όλο και λιγότερες λέξεις (σε εποχές όπου οι γραφίστες υποσκέλισαν τους αρχισυντάκτες) μια-δύο φορές το μήνα τη μουσική μας ζωή. Τη στιγμή εκείνη αισθάνθηκα ότι κυριολεκτικώς με έφτυναν (άλλο ρήμα σκέφθηκα, αλλά τέλος πάντων…) τρεις φορές (τι άλλο;) του δημοσίου ΟΤΕ, ΤΣΠΕΑΘ και ΤΕΒΕ… Το αίμα μου ανέβηκε στο κεφάλι και από τις Βερσαλλίες και τη γλώσσα των Ρακίνα και Κορνέϊγ πέρασα απότομα εις ανθηρόν τουρκικόν λόγον, ουχί βεβαίως του Γιλδίζ ή, έστω του Προεδρικού Μεγάρου της Αγκύρας, αλλ’ εις την κοινήν καθομιλουμένην των λεμβούχων του Βοσπόρου κι έκλεισα έξαλλος το ρημάδι…
Τα όρια της ανοχής μου είχαν εξαντληθεί. Και αφού ο λόγος περί ανοχής, θυμήθηκα το ανέκδοτο με τον υπερμοντέρνο νεοϋρκέζικο οίκο της, σε ουρανοξύστη εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Καταφθάνει ο πρώτος επισκέπτης και προσπαθώντας να τον ευχαριστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, του υποβάλλουν ερωτήσεις κατευθύνοντάς τον από τμήμα σε τμήμα μέχρις ότου, στον τελευταίο όροφο πια του ουρανοξύστη, τον Η/Υ έχουν πια καταχωρηθεί όλα τα χαρακτηριστικά της γυναίκας που ονειρεύεται: φυλή, χώρα καταγωγής, χρώμα ματιών και μαλλιών, ηλικία, διαστάσεις σώματος, εξειδίκευση σεξουαλικών επιδόσεων κ.λπ. κ.λπ… Και όταν ο άνθρωπος εξουθενωμένος ζητεί να τη συναντήσει και να μείνεις μόνος μαζί της του απαντούν: “Ξέρετε, ακόμη δεν παραλάβαμε το εμπόρευμα αλλά, ε; από τεχνολογία σκίζουμε!”. Πόσες φορές την ημέρα δε μου θυμίζει το Νίκο Δήμου (“Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας”) η τραγωδία του να είσαι καθηλωμένος στην Ελλάδα…”

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΤΣΙΟΣ:
“Είμαι ένας από τους πολλούς συναδέλφους που έγινα μέλος της ΕΣΗΕΑ μετά από 10 χρόνια, ενώ είχα υποβάλλει τα χαρτιά μου κανονικά όπως ορίζει ο νόμος. Αντί να γίνω μέλος το 1984-1985, έγινα τελικά μέλος το 1994, πράγμα που οφείλεται όχι βέβαια σε δική μου ευθύνη, αλλά στις διοικήσεις Μαθιόπουλου και των προηγουμένων απ’ αυτόν. Μου είπαν τότε στον ΕΔΟΕΑΠ ότι πρέπει να πληρώσω για εξαγορά χρόνου προϋπηρεσίας το ποσό του 1.327.287 δρχ., που όπως ανέφερα παραπάνω δεν ευθύνομαι εγώ γι’ αυτό. Το 1994, εγώ ο ίδιος είχα υποβληθεί σε μια πολύ σοβαρή εγχείριση (παγκρεοδωδεδακτυλεκτομή) και παρέμεινα για ανάρρωση στο νοσοκομείο πάνω από 8 μήνες. Όπως καταλαβαίνετε η οικονομική μου κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Γιατί δεν ήταν μόνο τα νοσήλεια και η εγχείριση που υποβλήθηκα με το ΙΚΑ και έπρεπε να πληρώσω, αλλά και η διατροφή, που και τώρα ακόμα συνεχίζεται -διότι έπρεπε και πρέπει να προσέχω τα πάντα- και αυτό συνεπάγεται περισσότερα οικονομικά βάρη.
Η γυναίκα μου πάσχει από “χρόνια ακοφρακτική πνευμονοπάθεια και πλήρη αρρυθμία” εδώ και πολλά χρόνια. Τελεί υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Το ποσοστό αναπηρίας της υπερβαίνει το 70%. Αυτή είναι η γνωμάτευση του αείμνηστου αρχίατρού μας, Βασίλειου Σπανού, καθώς και του τωρινού αρχιάτρου μας, Αθανασίου Αντωνίου. Επίσης, προς τα τέλη του 1993, ο ένας μου γιος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στο μάτι για “ολική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς”, εξ’ ολοκλήρου με δικά μου έξοδα. Θεώρησα σωστό μετά απ’ όλα αυτά να πάω στον ΕΔΟΕΑΠ και να ζητήσω να με διευκολύνουν ώστε να μην πληρώσω τις δόσεις -πλήρωσα τους δύο πρώτους μήνες (30.000 δρχ. το μήνα). Μου ήταν δύσκολο να συνεχίσω να πληρώνω διότι και οι δύο μου γιοι στρατεύτηκαν για να υπηρετήσουν την πατρίδα και όπως καταλαβαίνετε τα έξοδά μου αυξήθηκαν. Ξαναπήγα και έθεσα το αίτημά μου γραπτώς και προφορικώς αλλά δεν έγινε τίποτα. Μετά από 18 μήνες οι γιοι μου απολύθηκαν από το στρατό και δυστυχώς παρέμειναν άνεργοι για δύο χρόνια, οπότε τους συντηρούσα εγώ.
Το Φλεβάρη του 1998, υπέβαλα τα χαρτιά μου για συνταξιοδότηση. Στις 11 Ιουνίου του 1998, μου ήρθε η απόφαση που λέει ότι “εγκρίνει την απονομή στον μέτοχο – μέλος Χρήστο Νάτσιο μηνιαίας επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος” και που αποφασίζει “την παρακράτηση από το ανώτερο ποσό των 1.327.287 δρχ. για εξαγορά χρόνου προϋπηρεσίας και το ποσό των 730.690 δρχ. για τόκους εξαγοράς και χρόνου προϋπηρεσίας. Πήγα ξανά και υπέβαλα αίτηση ώστε να πληρώσω μόνο το κεφάλαιο και όχι τους τόκους που μου προσθέσατε. Και πάλι το Διοικητικό Συμβούλιο αρνήθηκε, βασιζόμενο σε ένα άρθρο του Καταστατικού, που λέει ότι πρέπει να πληρωθούν και τόκοι, αφού δεν πλήρωσα τις δόσεις. Κατά τη γνώμη μου το άρθρο αυτό είναι φασιστικής έμπνευσης. Αν αυτό το διαβάσει ο τοκογλύφος Γούκος, θα ζηλέψει που αυτός καταδικάστηκε για τοκογλυφία.
Όταν είδα ότι το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ πήρε απόφαση για αναπροσαρμογή του ΕΦΑΠΑΞ με σκοπό να αρθούν κάποιες αδικίες όντως είπαν, τόλμησα και ξαναυπέβαλα αίτηση για να έρθει η αδικία -κατά τη γνώμη μου- που έγινε σε βάρος μου, αλλά και πάλι αρνήθηκαν βασιζόμενοι στο παρακάτω άρθρο του Καταστατικού που προανέφερα (Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ., κάποιος σύμβουλος βγήκε και μου είπε ότι ο νομικός του ΕΔΟΕΑΠ υποστήριζε στη συνεδρίαση ότι εάν δικαιώσουν εμένα, θα πρέπει να πληρώσουν και πολλούς άλλους που κι αυτοί αδικήθηκαν).
Εγώ πρώτη φορά βλέπω, κάποιος μέτοχος – μέλος μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού να βάζει τόκους και μάλιστα τόσο υψηλούς στον ίδιο του τον εαυτό.”

 

12. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΗΛΙΧΟΣ: “ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”. Διακεκριμένοι Ελληνες διανοούμενοι μπροστά στα πολιτικά διλήμματα του καιρού τους.
Σαράντα συνεντεύξεις που είχε πάρει ο εκλεκτός συνάδελφος πριν από 36 χρόνια, από προσωπικότητες της Επιστήμης, των Γραμμάτων και της Τέχνης και είχαν δημοσιευθεί στα “ΝΕΑ” αναδημοσιεύονται στο βιβλίο του (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Το θέμα των συνεντεύξεων είναι αναμφισβήτητα διαχρονικό αφού τότε που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ήταν εποχή ταραγμένη δύο χρόνια πριν από την 21η Απριλίου του 1967.
Μπορεί οι καιροί να άλλαξαν αλλά όπως τονίζει ο Μάριος Πλωρίτης προλογίζοντας το βιβλίο “το ζήτημα μένει και θα μείνει η ευθύνη των διανοουμένων (όπως και κάθε συνειδητού πολίτη) να αρθρώνουν το λόγο τους όταν διακυβεύονται οι ελευθερίες του τόπου και, συνακόλουθα, η πνευματική και πολιτιστική του υπόσταση”.


ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΕΖΗΣ: “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ”. Παρατηρήσεις από καλλιτεχνικές περιοδείες των Μίκη Θεοδωράκη περιέχει το βιβλίο του εκλεκτού συναδέλφου (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Ο συγγραφέας παρακολούθησε από κοντά πολλές από τις περιοδείες των μεγάλων συνθέτη στο εξωτερικό και ήταν μάρτυρας της ενθουσιώδης απήχησης που είχε το έργο του. Σταχολογούσε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις του κοινού στις συναυλίες του Μίκη και αποτύπωσε τις απόψεις του καλλιτέχνη σε φιλικές συνομιλίες. Αποτέλεσμα αυτών των παρατηρήσεων είναι το παρόν βιβλίο.
Στην παρουσίαση του μίλησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο φιλόλογος – κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας. Προβλήθηκε βίντεο από καλλιτεχνικές περιοδείες του Μίκη στην Πολωνία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.
Η Αλίκη Καγιαλόγλου ερμήνευσε τραγούδια του συνθέτη.


ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΖΗΣ: “ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΑΓΙΟΣ”. Μετά το “Παρά Μια Τεσσαρακόντα Λαϊκές Σάτιρες” (Εκδόσεις Ποντίκι), το “Αν Ημουν Αγιος” (Εκδόσεις Φιλιππότη) είναι η δεύτερη μέσα σ’ ένα χρόνο, σατιρική ποιητική συλλογή του διακεκριμένου ενός συναδέλφου Θόδωρου Καρζή.
· Η προηγούμενη στόχευε στη διακωμώδηση προσώπων και πραγμάτων, γενικά, της σύγχρονης ελληνικής επικαιρότητας.
· Η τωρινή επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, στις κωμικές πράξεις που εκπορεύονται από σοβαροφανείς εκκλησιαστικούς κύκλος, καθώς και στην απομυθοποίηση βαρύγδουπων μεταφυσικών προβλημάτων.
Αυτά χωρίς ν’ αγνοείται και η υπόλοιπη επικαιρότητα, αφού κάθε σατιρική πένα τροφοδοτείται από τους παραλογισμούς, τις ανηθικότητες, όλα τα “στραβά κι ανάποδα” της κοινωνικής, πολιτικής και προσωπικής ζωής σ’ ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
Πρόκειται για το 21ο βιβλίο του Θόδωρου Καρζή, ο οποίος έχει ασχοληθεί, κυρίως, με θέματα ιστορικά, παιδευτικά και πολιτισμικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΔΗΣ: “ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ”. Πρόκειται για την πρώτη και ασύγκριτα καλύτερη ελληνική Μυθολογία που γράφτηκε ποτέ σε μορφή ευθυμογραφήματος. Μπορούμε να πούμε ότι ίσως δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ άλλο σατιρικό βιβλίο στην πατρίδα μας που να προκαλεί τόσο άφθονο και αβίαστο το γέλιο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα.
Οι πολλές χιλιάδες αντίτυπα της πρώτης του έκδοσης έχουν εξαντληθεί από χρόνια και όμως ένα μεγάλο πλήθος αναγνωστών εξακολουθούσε να το ζητάει μέχρι σήμερα. Ετσι επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Βασδέκη. Τα “Κορόιδα” εκτός από το σπαρταριστό τους γράψιμο που συνδυάζεται και με μια σπάνια “μυθολογική ακρίβεια”, διαθέτουν και πλούσια εικονογράφηση με απολαυστικά σατιρικά σκίτσα που είχε φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης Δημήτρης Αντωνόπουλος.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ

Λάβαμε το 2ο τεύχος του διμηνιαίου περιοδικού “ΕΝΟΤΗΤΑ” που εκδίδει η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ). Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού είναι η συνάδελφος Μαίρη Ευαγγελοπούλου.
Μερικά από τα θέματα του 2ου τεύχους:
ΚΕΔΑ: 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
-Ο κόσμος σε πορεία φασιστικοποίησης.
-Η συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank.
-H περιπέτεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Λάβαμε το τεύχος 404 (Φεβρουάριος 2002) του περιοδικού “Ιστορία Εικονογραφημένη” του Παπύρου, του οποίου διευθυντής σύνταξης είναι ο συνάδελφος Νίκος Αγγελής.
Τα κυριότερα θέματα του τεύχους είναι:
-Κλίμα: προσοχή κίνδυνος.
-Ελληνες εναντίον Ελλήνων: Εμφύλιοι πόλεμοι στην Αρχαία Ελλάδα.
-Οι Νεότουρκοι και η Λέσβος. Μέρος Α’.
-Η θλιβερή ιστορία των δασών της Ελλάδας.
-Ο δρόμος προς το “Ολοκαύτωμα”.
-Αγιος Διονύσιος ο Ζακύνθου.
-Αδριανούπολη: Η μητρόπολη του Θρακικού Ελληνισμού.
-Απόκρια στην Αλόννησο.
-Πως πέθαναν οι αρχαίοι σοφοί.
-Ο θρύλος του Αγίου Βαλεντίνου.
-Οι Κινέζες και το μαρτύριο των “χρυσαφένιων λωτών”.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ – Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΩΝ”. Το πολύ ενδιαφέρον
Ιστορικό βιβλίο του για τον άρχοντα της Κρήτης Αλέξιο Καλλέργη (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη) μας έστειλε ο διακεκριμένος συνάδελφος Νίκος Αγγελής.
Ο Καλλέργης ήταν ο πρώτος, ο μεγαλύτερος από τους Ελληνες άρχοντες της Κρήτης την εποχή που το νησί έπεσε στα χέρια των Φράγκων μετά την υποταγή της Κωνσταντινούπολης στους ίδιους κατακτητές το 1204.
Την Κρήτη την πάτησαν πρώτα οι Γενοβέζοι και μετά οι Βενετσιάνοι που έπιασαν τα λιμάνια και στο εσωτερικό την νησιού άφησαν τους Ελληνες άρχοντες στα φέουδα της αφού εγκατέστησαν και μερικές εκατοντάδες Ενετούς.
Ελληνες και Ενετοί ευγενείς του νησιού, ήταν ισότιμοι απέναντι στον Δούκα της Κρήτης. Ανάμεσα στους άρχοντες αυτής πρώτος και μέγας ήταν ο Αλέξιος Καλλέργης του οποίου οι αγώνες, οι μονομαχίες και οι έρωτες αποτελούν το αντικείμενο του παρόντος αναγνώσματος.

13. ΠΟΛΛΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπερπληθώρα εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων έχει η χώρα μας. Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσε το προεδρείο της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου ένα έντυπο αναλογεί σε 1235 πολίτες, ένας ραδιοφωνικός σταθμός σε 6.563 πολίτες και ένας τηλεοπτικός σταθμός σε 87.500 πολίτες.
Καθημερινά κυκλοφορούν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, πόλεις και χωριά, 8.500 έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια, έντυπα σωματείων) μεγάλης και μικρής κυκλοφορίας.
Εξάλλου λειτουργούν δέκα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, 110 περιφερειακά και 1.715 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

14. ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
“Η δημοσιογραφία του Πολιτισμού” ήταν το θέμα συμποσίου που έγινε στη “Στοά του Βιβλίου” σε συνεργασία με τη “Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία”. Στόχος του συμποσίου ήταν η ανάδειξη της συμβολής των πολιτιστικών σελίδων των εφημερίδων στη διαμόρφωση του πολιτιστικού μας τοπίου.
Στο συμπόσιο μίλησαν καθηγητές του Πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι. Από πλευράς ΕΣΗΕΑ παρέμβαση στο συμπόσιο έκανε η Α’ Αντιπρόεδρος Φανή Πετραλιά.

15. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Η Βουλή των Ελλήνων είναι στη διάθεση του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 για τη διοργάνωση μεγάλης έκθεσης του Τύπου της Αντίστασης. Επίσης η Βουλή θα συμπεριλάβει στις εκδόσεις της τα … εκδηλώσεων του Συνδέσμου προκειμένου να φτάσουν στα χέρια των μαθητών στα σχολεία της χώρας.
Αυτή η διαβεβαίωση έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Νίκο Καραντηνό χαιρετίζοντας στις 26 Φεβρουαρίου τη γιορτή της κοπής της πίττας των αντιστασιακών συναδέλφων.
Τα σχετικά αιτήματα είχαν τεθεί προηγουμένως στον Πρόεδρο της Βουλής από τον ίδιο τον Νίκο Καραντηνό βασικό ομιλητή στην εκδήλωση η οποία ήταν και φέτος σεμνή, νοικοκυρεμένη και πολύ φιλόξενη.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Γεωργίου Καράντζα” της ΕΣΗΕΑ αντιστασιακοί και μη έζησαν στιγμές συγκίνησης όταν χαιρετούσε την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Γκλαβάς και όταν η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά μιλούσε για τη συγκλονιστική εμπειρία από τα παιδικά της χρόνια στο σπίτι της στον Πύργο της Ηλείας όπου ο θρυλικός Νίκος Μπελογιάννης τύπωνε την αντιστασιακή εφημερίδα “ΜΑΧΗΤΗΣ”.
Συγκίνηση επίσης προκάλεσαν ο χαιρετισμός του Θεσσαλού δημοσιογράφου Λάζαρου Αρσενίου μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου και τα μηνύματα που έστειλαν στην εκδήλωση αντιστασιακοί συνάδελφοι που απουσίασαν λόγω ασθενείας τα οποία διάβασε ο Εφορος του Συνδέσμου Γιώργος Τσαπόγας.
Την πίττα έκοψε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Νίτσος και το φλουρί έπεσε στον Πρόεδρο της Βουλής.
Λίγο πριν από την κοπή πίττας απονεμήθηκαν από το Σύνδεσμο τιμητικές διακρίσεις στους Θεσσαλούς αντιστασιακούς δημοσιογράφους που εκτελέστηκαν στην Κατοχή Γιάννη Παπαγαρυφάλλου και Γιώργο Παπαϊωάννου.
Παραβρέθηκαν ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, η Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη, ο Ταμίας της Ενωσης Δημήτρης Τσαλαπάτης, αντιπροσωπεία του ΤΣΠΕΑΘ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Κατσανεβάκη, αντιπροσωπεία του ΕΔΟΕΑΠ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κώστα Γκοτσίνα κ.α.

16. ΕΣΗΕΑ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
Μέσα στον Απρίλιο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα εγγράψει τα νέα μέλη των οποίων οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά βρίσκονται ήδη στη Γραμματεία της Ενωσης.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για εγγραφή νέων δημοσιογράφων φτάνουν τις 300.

17. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ο Υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας συμφωνεί με τα αιτήματα των συνταξιούχων δημοσιογράφων και υπόσχεται ότι θα τα λύσει σύντομα.
Τα αιτήματα των συνταξιούχων τέθηκαν και στον Υπουργό (μαζί με τα αιτήματα των εν ενεργεία δημοσιογράφων) από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκο, τη Γενιή Γραμματέα Νανά Νταουντάκη και τον Ταμία Δημήτρη Τσαλαπάτη σε συνάντησή τους στις 26 Φεβρουαρίου.
Τα αιτήματα των συνταξιούχων δημοσιογράφων είναι:
1. Ικανοποιητική αύξηση και αναπροσαρμογή των συντάξεων ώστε σταδιακά να εξομοιωθούν με τις συντάξεις των Ευρωπαίων δημοσιογράφων.
2. Τροποποίηση του αντισυνταγματικού νόμου 2676/1999 που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους συνταξιούχους δημοσιογράφους που εργάζονται.
3. Καταβολή του επιδόματος συζύγου και στις γυναίκες συναδέλφους (το επίδομα αυτό καταβάλλεται μόνο στους άνδρες συνταξιούχους δημοσιογράφους).