image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 34

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 


1. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ
2. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ Ν. ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ
3. ΕΔΟΕΑΠ: ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
4. ΕΦΥΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ
5.ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΔΗΨΟΥ Η ΛΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
6.ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
7. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
8. ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ
9. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
10. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
11. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
12. ΕΔΟΕΑΠ: ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΜΕΛΩΝ
13. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
14. ΕΔΟΕΑΠ: Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
15. ΕΔΟΕΑΠ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ
16. ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
17. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ-ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΧΡ.ΠΡΙΤΣΑΠΙΔΟΥΛΑΣ
18. ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
19. ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
20. ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ – ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ 12% – 15%
21. ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ: ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
22. ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
23. ΤΣΠΕΑΘ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Γ. ΤΣΑΠΟΓΑ
24. ΤΣΠΕΑΘ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 6% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
25. ΤΣΠΕΑΘ: ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑΣ

 

 

1. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ
Συζητούνται στις 24 Απριλίου στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αγωγές 19 γυναικών συνταξιούχων δημοσιογράφων που διεκδικούν το επίδομα συζύγου. Συγκεκριμένα συζητούνται οι αγωγές των συναδέλφων Βασιλάκου Κων/νας, Μπιούμπι Φρίντας, Χρυσοστομίδου Μαγδαληνής (από τη Θεσσαλονίκη), Παπαντωνίου Ευαγγελίας, Παραπονιάρη Μερόπης, Ρεζάν Μαρίας, Ρουσσιάνου-Πιπεράκη Λιάνας, Σιώκου-Βουλοδήμου Ιωάννας, Στεφανοπούλου Αλεξάνδρας, Τζαννετή Σοφίας, Τσαχτσίρη-Κουρσαράκου Δήμητρας, Φακάρου Αργυρώς, Χατζηανδρέου Μαρίας, Δαμιανίδου Αννας, Κοτσαμπά-Κανελλάκου Σταματίνας, Γιούλη Θεοδοσίας, Κεραμοπούλου Βενετίας, Τσιγκούνη-Εξάρχου Κων/νας και Πλάτση Αρτέμιδος.

 

2. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ Ν. ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ
Τον εκλεκτό συνάδελφό τον Κεφαλλονίτη Νίκο Καραντηνό Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 τίμησε ο Σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς “η Εύγερος”.
Στην εκδήλωση που έγινε στην ΕΣΗΕΑ μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Λυκούδης, η Γραμματέας Ανθούλα Αλεξανδροπούλου-Καλογεροπούλου, ο Εφορος των αντιστασιακών δημοσιογράφων Γιώργος Τσαπόγας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος, η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, ο λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης και ο Νίκος Καραντηνός.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δωδεκαήμερη έκθεση φωτογραφίας και κειμένων από την Εθνική Αντίσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου.

3. ΕΔΟΕΑΠ: ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ευρεία απήχηση είχε στους συνταξιούχους δημοσιογράφους η πρόταση που έκανε στον ΕΔΟΕΑΠ ο παλαίμαχος συνάδελφος Θανάσης Ζαφειρόπουλος για τη χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας και στους δικαιοδόχους του Οργανισμού (σχετικά δημοσιεύματα στα τεύχη της “Ε” μηνός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου).
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.
Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 10187/8977/6-2-02 απάντηση του Οργανισμού το Δ.Σ. οδηγήθηκε στην απορριπτική απόφασή του “από τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κανονισμού Υγείας σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω επίδομα χορηγείται μόνο στα άμεσα μέλη του Οργανισμού και όχι στους δικαιοδόχους καθώς και από τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών ελεγκτών του Υπουργείου που εποπτεύει τον Οργανισμό”.
Συνάδελφοι που έχουν μάθει ότι το αίτημα του Θανάση Ζαφειρόπουλου έχει απορριφθεί μας τηλεφωνούν για να εκφράσουν τη γνώμη ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού “βασίζεται στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του Κανονισμού Υγείας”.
Ζητούν ακόμα να μάθουν “αν ο ΕΔΟΕΑΠ θεωρεί υπαρκτό και δίκαιο το αίτημα του Θανάση Ζαφειρόπουλου καθώς και αν τα οικονομικά του Οργανισμού επιτρέπουν την ικανοποίησή του”.
Η δική μας άποψη είναι ότι οι κανονισμοί δεν είναι απαρασάλευτοι. Αν το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ θεωρεί δίκαιο το αίτημα του συναδέλφου και αν τα οικονομικά του Οργανισμού επιτρέπουν την ικανοποίησή του τότε και τον Κανονισμό Υγείας μπορεί να τροποποιήσει και τους ελεγκτές του Υπουργείου να “αφοπλίσει”.

 

4. ΕΦΥΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ
’λλος ένας της παλιάς δημοσιογραφικής “φρουράς” ο συνάδελφος Απόστολος Στρογγύλης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης έφυγε στις 6 Μαρτίου σε ηλικία 83 ετών.
Ο Απόστολος Στρογγύλης γεννήθηκε στην Καρδίτσα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως οικονομικός συντάκτης από την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” το 1952. Στη συνέχεια εργάστηκε στην “Αυγή”, στη “Δημοκρατική Αλλαγή”, στην “Ωρα”, στα “Επίκαιρα”, στην “Ελευθεροτυπία” και στο “Εθνος”.
Υπήρξε από τους επιφανέστερους οικονομικούς συντάκτες και άφησε αξιοσημείωτο και πλούσιο συγγραφικό έργο.
Διακρίθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες, ήταν μέλος του Παννελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και στην επταετία είχε φυλακιστεί και διαγραφεί με εντολή της χούντας από την ΕΣΗΕΑ. Επανεγράφη μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

 

5.ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΔΗΨΟΥ Η ΛΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
Στην Αιδηψό την ιδιαίτερη πατρίδα της κατεβαίνει υποψήφια δήμαρχος η καλή συνάδελφος και γνωστή αγωνίστρια της Δημοκρατίας Λίνα Αλεξίου.
Κόρη του γιατρού Γιάννη Αλεξίου αλησμόνητου δημάρχου και αναμορφωτή της Αιδηψού φιλοδοξεί να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε ο πατέρας της και να αλλάξει την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα η ιδιαίτερη πατρίδα της.
Η Λίνα Αλεξίου έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για τη μαχητική αρθρογραφία της. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συμμετέχει στα προγράμματα της Βουλής των Εφήβων και είναι πρώην μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου για την πρόληψη του AIDS.

 

6.ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
“Φτωχοί συγγενείς” της ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής οικογένειας είναι οι Ελληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονται τελευταία σε απεργιακό ξεσηκωμό (η πρόσφατη 48ωρη απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία).
Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη των ευρωπαϊκών μισθολογικών καταστάσεων των δημοσιογράφων η Ελλάδα έρχεται τελευταία με κατώτερο μισθό 218.000 δρχ. (640 ευρώ) για τους εξωτερικούς συντάκτες και 241.591 δρχ. (709 ευρώ) για τους εσωτερικούς συντάκτες.
Πρώτοι σε ύψος μισθών έρχονται οι Νορβηγοί δημοσιογράφοι, δεύτεροι οι Γερμανοί, τρίτοι οι Δανοί και ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Πορτογάλοι, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, και οι Ελληνες.
Οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρώπη αλλά και οι περισσότερο εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρεία Ερευνών VPRS για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έρχονται πρώτοι σε ώρες εργασίας (πάνω από 55,5 ώρες την εβδομάδα).
Ακολουθούν οι εργαζόμενοι:

 • Στα ορυχεία, λατομεία και μεταλλεία.
 • Στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
 • Στις οικοδομές και τα δημόσια έργα.
 • Στο εμπόριο.
 • Στα εστιατόρια και ξενοδοχεία.
 • Στις Τράπεζες, Ασφαλιστικές και Διαφημιστικές εταιρείες.
 • Στην Ενέργεια και την Ύδρευση.
 • Στις Επικοινωνίες, Μεταφορές και Αποθηκεύσεις.
 • Στη Δημόσια Διοίκηση.
 • Στην Εκπαίδευση.
 • Στην Υγεία και Πρόνοια.

7. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τα κανάλια εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, πιστεύουν εννέα στους δέκα Θεσσαλονικείς, ενώ οι περισσότεροι όταν παρακολουθούν ένα δελτίο ειδήσεων αισθάνονται φόβο και ανησυχία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το κλάμα, ο πόνος, το αίμα και γενικότερα η βία που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για να ανεβάσουν την τηλεθέαση φαίνεται ότι απωθούν τους περισσότερους πολίτες. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν φοιτητές του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το κοινό έπειτα από ένα δελτίο ειδήσεων αισθάνεται φοβισμένο, ενώ το αμέσως επόμενο συναίσθημα είναι η οργή και η αγανάκτηση.
Τα στοιχεία που κατατέθηκαν για τα δελτία ειδήσεων των καναλιών σε πρόσφατη διημερίδα του ΕΣΡ είναι συντριπτικά:
Τρεις χιλιάδες τριακόσια εβδομήντα λεπτά με εγκλήματα, τζόγο και αυτοκτονίες παρουσιάστηκαν από τα δελτία ειδήσεων των καναλιών στο διάστημα 14-17 Ιανουαρίου 2002 ενώ η πολιτική επικαιρότητα απασχόλησε τα δελτία επί 1827 λεπτά, τα καλλιτεχνικά επί 771 λεπτά, τα αθλητικά επί 671 λεπτά, η τρομοκρατία επί 231 λεπτά και η οικονομία επί 406 λεπτά.
Για τη βελτίωση των δελτίων ειδήσεων η ΕΣΗΕΑ πρότεινε (με παρέμβαση του Προέδρου της στη διημερίδα) τα εξής:
1. Σαφή διάκριση των δελτίων ειδήσεων, των ενημερωτικών και πολιτικών εκπομπών.
2. Μείωση της διάρκειας των δελτίων ειδήσεων.
3. Πρωτόκολλο των τηλεοπτικών σταθμών και των εφημερίδων, ώστε οι μετρήσεις για την ακροαματικότητα να μην χρησιμοποιούνται με κανένα τρόπο (σποτ, ή συγκρίσεις στα έντυπα)για τη δημιουργία εντυπώσεων.
4. Αναγραφή της ιδιότητας του δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε περίπτωση που αυτός εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή δελτίου ειδήσεων και των ενημερωτικών και πολιτικών εκπομπών.
5. Συνήγορο ή διαμεσολαβητή ως αυτορυθμιστικό παράγοντα.

 

8. ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ
Η μεγάλη ελβετική εφημερίδα “LE TEMPS” ανακοίνωσε ότι θα τιμωρεί με πρόστιμο τους δημοσιογράφους της για τα ορθογραφικά και τα συντακτικά λάθη τους.
Το πρόστιμο θα ανέρχεται σε τρία δολάρια για κάθε λάθος.
Η ελβετική εφημερίδα δεν πρωτοτυπεί. Από πέρυσι η νορβηγική εφημερίδα “BERGENSAVISEN” τιμωρεί τους συντάκτες της με πρόστιμο ενός δολαρίου για κάθε λάθος τους.

 

9. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ:
“Αγαπητή Ντίνα,
Θέλω να θίξω ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την πλειοψηφία των συναδέλφων, συνταξιούχων και μη.
Ολοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δικαιούνται στεγαστικού δανείου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, εφόσον έχουν καταβολές σε αυτόν.
Οι μόνοι που δεν δικαιούνται είναι οι δημοσιογράφοι.
Πριν αρκετούς μήνες συνάντησα τον πρόεδρο του ΟΕΚ και του έθεσα το ζήτημα. Η απάντησή του ήταν: “Ας έρθει το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ σε επαφή μαζί μου, να το συζητήσουμε”
Στο παρελθόν είχαν γίνει προτάσεις στην ΕΣΗΕΑ, αλλά παρέμειναν στο συρτάρι.
Και διερωτώμαι: Οι κρατήσεις που μας έκαναν τόσα χρόνια “υπέρ τρίτων” τι σκοπό είχαν; Ποιοι είναι οι “τρίτοι”;
Παρακαλώ διαβιβάστε το αίτημά μου προς τον Πρόεδρό μας κ. Μανωλάκο και ευελπιστώ, για το καλό των ασθενέστερων οικονομικά συναδέλφων, να τύχει της δέουσας προσοχής.
Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω. Αληθεύει ότι ο πρώην γ.γ. της ΕΣΗΕΑ και υποψήφιος Πρόεδρος Μανώλης Μαθιουδάκης ζήτησε από τη γραμματεία της Ενωσης να μην του αποστέλλεται η “ΕΠΙΣΤΟΛΗ”;
Περιμένω απάντηση”.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ και μερικούς μήνες η “Επιστολή” δεν αποστέλλεται στον Μ. Μαθιουδάκη, επειδή ο ίδιος το ζήτησε από τη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ (Η επιστολή του συναδέλφου απευθύνεται στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κοινοποιείται στην “Ε”):
“Επανέρχομαι για άλλη μια φορά και επισημαίνω το γνωστό θέμα των εκφερόμενων “μαργαριταριών” από συναδέλφους του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου.
Ελαβα το “Αθλητικό Καλεντάρι 2002”, που εκδίδεται από την Διοίκηση του Π.Σ.Α.Τ. με την χορηγία περιοδικού. Ξεφυλλίζοντάς το και αφού διάβασα για μια ακόμη φορά -σε κάθε έντυπο του Π.Σ.Α.Τ.– τη σύνθεση του Δ.Σ., έφτασα στην σελίδα 25 κι’ απόμεινα να κοιτάζω τον τίτλο της: “ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.”!
Σε εποχή που η δημοσιογραφία βάλλεται όσο ποτέ, νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουμε το κλίμα εναντίον μας διαπράττοντας και γραμματικά λάθη. Τα περισσότερα από αυτά ακούγονται σε διάφορες εκπομπές της T.V., από νεαρά, κατά πλειοψηφία, άτομα προφορικώς “δημοσιογραφούντα” και διερωτώμαι τι διδάσκουν τόσες σχολές δημοσιογραφίας με φημισμένο – τουλάχιστον στις διαφημίσεις – διδακτικό προσωπικό. Θέλω να πιστεύω ότι το αμάρτημα στους “επικεφαλείς” έγινε εκ παραδρομής και όχι εξ’ αγνοίας, παρασυρθέντος του συντάκτη από τον πληθυντικό. Σημειώνω τα ακόλουθα σχετικά:
Πέραν της γνωστής κεφαλής μοναδικής και στο υψηλότερο σημείο κάθε ατόμου (από άλλο γένος ο “Δικέφαλος”) έχουμε:
Α) την κεφαλήν, που σημαίνει, στο στρατιωτικό λεξιλόγιο, το πρόσθιο άκρο της φάλαγγας
Β) την κεφαλήν, με γενική σημασία, όπως ηγεσία, κορυφή
Γ) τον χαρακτηρισμό “ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ” (μόνο στην γενική ενικού) με την έννοια του αρχηγού, του πρώτου. Κατ’ αντιδιαστολή, συναντάται το ακέφαλος.
Παλαιότερα γράφαμε “ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ”, αλλά με τα πρόσφατα μαστροχαλάσματα της γλώσσας μας, πρόθεση και ουσιαστικό συγκολλήθηκαν, ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος.
Θα αναφέρω επίσης ότι στα πρώτα χρόνια του Τύπου, δεν υπήρχε “ΤΙΤΛΟΣ”, αλλά “ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ”.
Συνεπώς ο ένας ή οι πολλοί, μπορούν να γίνουν “επικεφαλής”, αλλά ποτέ “επικεφαλείς” οι δεύτεροι.
Διαφορετικά, κακό της κεφαλής τους”.

* Με άλλη επιστολή που έστειλε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ο Μανώλης Γαρυφαλλάκης που είναι και τακτικό μέλος του ΠΣΑΤ κατέθεσε την παρακάτω πρόταση προκειμένου να συμπεριληφθεί ως διάταξη στο νέο καταστατικό του Συνδέσμου:
“Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν δικαιούνται να κατέχουν θέσεις έναντι αμοιβής σε αθλητικούς οργανισμούς (κρατικούς και μη, ομοσπονδίες, σωματεία, ΠΑΕ, ΤΑΚ και ΤΑΠ) κ.λπ.
Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν δικαιούνται να συμμετέχουν έναντι αμοιβής σε επιτροπές που συγκροτούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση (Αθήνα 2004) κ.λπ.”.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ(Η επιστολή της συναδέλφου απευθύνεται στον ΕΔΟΕΑΠ και κοινοποιείται στην “Ε”):
“Έλαβα την αρνητική απάντησή σας (αρ.πρωτ. 1050/934) στην αίτηση αγοράς του βιβλίου μου “ΟΔΗΣΣΟΣ, η λησμονημένη πατρίδα” (Εκδόσεις “’γρα”, Δεκέμβριος 1999) που αναφέρεται στην ιστορία του Ελληνισμού της περιοχής. Κατανοώ την προϋπόθεση που θέτετε, να έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “εντός του διανυομένου ημερολογιακού έτους”, κάτι που επιβεβαιώνει την ευσυνειδησία και τη φειδώ με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο διαχειρίζεται τα χρήματα των δημοσιογράφων.
Σας παρακαλώ ωστόσο να με πληροφορήσετε πότε ελήφθη η απόφαση αγοράς βιβλίων των ασφαλισμένων και πότε κοινοποιήθηκε στους δημοσιογράφους – συγγραφείς. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί επτά βιβλία μου και μόνον πρόσφατα, με την σχετική αναφορά της κ.Ντίνας Εξάρχου στην “Επιστολή”, πληροφορήθηκα τη σημαντική αυτή συμβολή του ΕΔΟΕΑΠ στην προαγωγή του βιβλίου. Όταν για τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες δεν ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι, δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν αναληφθεί για να ευνοούνται οι φίλοι του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ οι “άλλοι” ακόμα και αν τις μάθουν κατά τύχη, με διάφορες προφάσεις αποκλείονται”.

 

10. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ:”ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”
, η Ελληνική Αριστερά χθές, σήμερα, αύριο.
Πέντε παλαίμαχοι αγωνιστές του κινήματος της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος, ο Τάκης Μπενάς, ο Κώστας Φιλίνης, η Φώφη Λαζάρου και ο Βασίλης Σακελλαρίου με συνεντεύξεις τους στον εκλεκτό συνάδελφο Λευτέρη Μαυροειδή αφηγούνται τη ζωή, τις ατομικές τους εμπειρίες και τα προσωπικά τους βιώματα από τη διαδρομή τους στο κίνημα της Αριστεράς στην περίοδο κυρίως από το τέλος του εμφυλίου πολέμου ως τις μέρες μας στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο “ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”(Εκδόσεις Προσκήνιο).
Μέσα από τη σύνθεση, την αλληλοσυμπλήρωση ή και την αντιπαράθεση των ζωντανών αυτών αφηγήσεων προβάλλουν άγνωστα γεγονότα, αποκαλυπτικές πτυχές και πλούσιο παρασκήνιο από την εσωτερική ζωή του κινήματος της Αριστεράς.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ:”ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ”
Οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν σε έκτη έκδοση το βιβλίο “Μορφές του Εικοσιένα” του διακεκριμένου δημοσιογράφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργη Λαμπρινού που σκοτώθηκε το 1949 στον εμφύλιο πόλεμο.
Στο βιβλίο αυτό που πρωτοεκδόθηκε μέσα στην Κατοχή επιδιώκεται η ανάδειξη των ξεχασμένων μορφών του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, ο οργανωτικός και πολιτικός ρόλος της Φιλικής Εταιρείας και γενικά ολόκληρη η “σκηνογραφία” – όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας – που αποκαθιστά τον λαϊκό χαρακτήρα της Επανάστασης.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην ΕΣΗΕΑ μίλησαν οι ιστορικοί Σπύρος Ασδραχάς, Φίλιππος Ηλιού και Βασίλης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο γιος του συγγραφέα ο γνωστός σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ: “ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ” και “ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ”
Από τις Εκδόσεις “Προσκήνιο” εκδόθηκαν δύο βιβλία του αείμνηστου συναδέλφου Κώστα Καραγιώργη που περιέχουν το ένα άρθρα του σχετικά με τον Δεκέμβρη του ΄44 και το άλλο άρθρα του σχετικά με τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τον εμφύλιο πόλεμο.
Τα βιβλία προλογίζει ο συνάδελφος Γ. Λεονταρίτης.
Στην παρουσίαση των βιβλίων που έγινε στην Παλαιά Βουλή μίλησαν ο εκδότης ’γγελος Σιδεράτος, ο Τάκης Τσίγκας αρχισυντάκτης του “Ριζοσπάστη”, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αναστάσιος Πεπονής, οι συνάδελφοι Χρήστος Πασαλάρης και Γιάννης Βούλτεψης και η χήρα του κορυφαίου δημοσιογράφου Μαρία Καραγιώργη.

ΡΕΝΑ ΑΓΓΟΥΡΙΔΟΥ: “ΕΙΚΟΣΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”. Απόπειρα μιας ελληνικής αυτοβιογραφίας.
Συνεντεύξεις είκοσι προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και της Τέχνης περιλαμβάνονται στο βιβλίο (Εκδόσεις Ποταμός) της καλής συναδέλφου Ρένας Αγγουρίδου.
Οι συνεντεύξεις αυτές δεν είναι παρά ένα ταξίδι επιστροφής στο χρόνο και αγάπης στο χώρο, χωρίς περιττές νοσταλγίες και εξωραϊσμούς. Είκοσι πρόσωπα ζητούν την Ελλάδα και μετρούν τις χαρές και τις πληγές της, ακροβατώντας ανάμεσα σε όνειρα και εφιάλτες, αγώνες και συμβιβασμούς, εισακουσμένες προσευχές και προδομένες θυσίες. Δειλή απόπειρα μιας ελληνικής αυτοβιογραφίας από το 1950 ως και το 2000, από τα χαμόγελα των δύσκολων καιρών ως τους σημερινούς αναστεναγμούς μας μπροστά στο χρηματιστήριο και τα τηλεοπτικά παράθυρα.Είναι και αυτό ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

 

11. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Οι μυστικές “φιλοσοφικές” και απόκρυφες οργανώσεις ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” του Μεσολογγίου.
Στη συζήτηση πήραν μέρος ο βουλευτής και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γαλίτης, ο συνάδελφος Β.Α. Λαμπρόπουλος και ο αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λαμπρόπουλος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Πρεβέζης.

 

12. ΕΔΟΕΑΠ: ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΜΕΛΩΝ
Ικανοποιητική λύση έδωσε ο ΕΔΟΕΑΠ στο αίτημα γυναικών άμεσων μελών – μετόχων να ασφαλισθούν στον Οργανισμό σαν έμμεσα προστατευόμενα μέλη οι σύζυγοι τους που τυχαίνει να είναι άνεργοι ή ανασφάλιστοι.
Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε την παροχή μόνο ιατρικών υπηρεσιών στους συζύγους των γυναικών μετόχων εφόσον είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι. Αποφάσισε ακόμα να τους παρέχει και νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.

 

13. ΕΔΟΕΑΠ: ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Στις 16 Μαίου καλούνται τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού με θέματα:
* Οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του προηγούμενου έτους.
* Προϋπολογισμός του 2002.
Εάν δεν υπάρξει απαρτία στις 16 Μαίου τα μέλη καλούνται σε γενική συνέλευση στις 23 Μαίου. Εάν δεν υπάρξει και τότε απαρτία η γενική συνέλευση θα γίνει με όσα μέλη παρουσιασθούν στις 30 Μαίου.

 

14. ΕΔΟΕΑΠ: Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ η μελέτη των τεχνικών συμβούλων του Οργανισμού για την εσωτερική διαρρύθμιση του νέου κτιρίου του.
Σύμφωνα με τη μελέτη στο ισόγειο θα εγκατασταθούν το ΤΥΠ και το Φυσιοθεραπευτήριο. Στον πρώτο όροφο θα εγκατασταθεί η αίθουσα συνεδριάσεων.
Στον δεύτερο, στον τρίτο και στον μισό τέταρτο όροφο θα εγκατασταθούν τα ιατρεία.
Στον άλλο μισό τέταρτο όροφο, στον πέμπτο και στον έκτο θα εγκατασταθούν οι διοικητικές υπηρεσίες.

 

15. ΕΔΟΕΑΠ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ
Μέχρι το Πάσχα θα έχει λειτουργήσει το νέο ολοκληρωμένο σύστημα της μηχανοργάνωσης του ΕΔΟΕΑΠ το οποίο θα συμβάλλει και στην εφαρμογή της νέας “έξυπνης κάρτας υγείας”.
Όπως γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος (μηνός Μαρτίου) ο Οργανισμός παραλαμβάνει τις “έξυπνες κάρτες” σε παρτίδες και οι ασφαλισμένοι θα ειδοποιηθούν ταχυδρομικά για να πάνε στον ΕΔΟΕΑΠ να πάρουν την κάρτα τους.

 

16. ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Μη ξεχάσετε τον άλλο μήνα να υποβάλλετε στην Εφορία τη δήλωση του εισοδήματός σας, είτε είσαστε απλός συνταξιούχος είτε συνταξιούχος εργαζόμενος (με μισθό ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών). Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης αρχίζει στις 7 Μαίου και λήγει στις 4 Ιουνίου (ανάλογα με τον αριθμό του ΑΦΜ σας).
Αν έχετε και αγροτικό εισόδημα πάλι τον Μάιο πρέπει να υποβάλλετε τη δήλωσή σας στην Εφορία.

 

17. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ-ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΧΡ.ΠΡΙΤΣΑΠΙΔΟΥΛΑΣ
Συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του τρίτομου έργου του Δημήτρη Νικορέτζου “Κόπανος, ο Ρωμιός της Σμύρνης” έγινε στον Βύρωνα με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.
Ομιλητές ήταν ο συνάδελφος Χρήστος Πριτσαπίδουλας-Γιαννακόπουλος και ο Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής.

 

18. ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, συμμετείχε στην 4η Συνδιάσκεψη των δημοσιογράφων των χωρών της Μεσογείου, που έγινε στη Λευκωσία και οργανώθηκε από την Ένωση Συντακτών Κύπρου.
Στην Συνδιάσκεψη, ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα αιτήματα και οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων στα ΜΜΕ παράλληλα με τη διασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης.
Συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, εκτός από την ΕΣΗΕΑ(Φανή Πετραλιά, Δημήτρης Τσαλαπάτης, Νίκος Μεγγρέλης), η Ένωση Περιοδικού Τύπου, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.
Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης έγινε η διδυμοποίηση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και της Εθνικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Ιταλίας.

 

19. ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
Λάβαμε το τεύχος 405 (Μάρτιος 2002) του περιοδικού “Ιστορία Εικονογραφημένη” του Παπύρου.
Μερικά από τα κυριότερα θέματά της:

 • Αθηναϊκή και αγγλική θαλασσοκρατορία-Παράλληλοι δρόμοι.
 • Χοροί και χορευτές αρχαίας και νέας Κρήτης
 • Παγκοσμιοποίηση: Ιστορία, ελπίδες, προβλήματα
 • Νικόλαος Γκύζης: Ο μάγος του χρωστήρα
 • Κάρολος ΙΒ΄: Ένας Σουηδός βασιλιάς “Φυλακισμένος” στο Διδυμότειχο!
 • Η υπόγεια Αθήνα
 • Βολταίρος και Ευγένιος Βούλγαρις : Εκπρόσωποι του Διαφωτισμού

Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού είναι ο συνάδελφος Νίκος Αγγελής.

 

20. ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ – ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ 12% – 15%
Διετή σύμβαση (από 1/1/2001 έως 31/12/2002) υπέγραψε η ΕΣΗΕΑ με την ΕΡΤ.
Το ποσοστό αύξησης των μισθών κυμαίνεται για όλους τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ μεταξύ του 12% και 15%.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ματαίωσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει για τους συντάκτες της ΕΡΤ.

 

21. ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ: ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Την Τετάρτη 24 Απριλίου θα πάρουμε το δώρο του Πάσχα από το ΤΣΠΕΑΘ και από τον ΕΔΟΕΑΠ μαζί με τη σύνταξη του μηνός Μαϊου.
Σε καλή μεριά και καλό Πάσχα.

 

22. ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Ο ΕΔΟΕΑΠ και τα άλλα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας κινδυνεύουν να χάσουν την αυτοτέλειά τους αν δεν διαφυλάξουν την ενότητα στη δράση τους.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ) Δαμ.Βαρελής στην τρίτη τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στην οποία μετέχουν ο ΕΔΟΕΑΠ και τρία Ταμεία Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων.
Η ίδρυση της ΟΑΤΥΕ είναι η πρώτη οργανωτική σύνδεση Ταμείων Υγείας στη χώρα μας και – όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της- μια καλή προοπτική για τη διατήρηση της αυτοτέλειας των Ταμείων αυτών είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή τους στον κρατικό Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας.
“Χρειάζεται η εγρήγορση όλων μας – είπε ο κ. Βαρελήςγια να μη μας αναγκάσουν να μπούμε με τα γόνατα σ΄αυτό το σύστημα. Η ομαδοποίησή μας θα συμβάλλει στο να μη γίνει κάτι τέτοιο”.
Μια άλλη καλή προοπτική για τη διατήρηση της αυτοτέλειας των Ταμείων Υγείας είναι ο προσανατολισμός της ΟΑΤΥΕ στη δημιουργία από τα μέλη της κοινών έργων παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. Το πρώτο αντιπροσωπευτικό κοινό έργο των μελών της Ομοσπονδίας είναι το Πολυϊατρείο της Πάτρας το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί αυτό το μήνα.
Απαντώντας σε ερώτηση της εκπροσώπου των συνταξιούχων δημοσιογράφων Ντίνας Εξάρχου σχετικά με την υποχρεωτική διπλή ιατρική ασφάλιση (ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΒΕ) των συναδέλφων που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ο πρόεδρος της ΟΑΤΥΕ είπε ότι η Ομοσπονδία έχει θέσει το θέμα στον Πρόεδρο του ΤΕΒΕ και έχει πάρει την απάντηση ότι για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

 

23. ΤΣΠΕΑΘ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Γ. ΤΣΑΠΟΓΑ
Για λόγους υγείας παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ ο συνάδελφος Γιώργος Τσαπόγας.
Στην παραίτησή του ο διακεκριμένος συνάδελφος τονίζει ότι στο θέμα της προώθησης των αιτημάτων και των διεκδικήσεων των ασφαλισμένων “η περιοριστική οικονομική πολιτική μικρά περιθώρια χειρισμού επιτρέπει, ενώ και οι σχετικές προτάσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ για τα ενεργά μέλη και τους συνταξιούχους συναντούν τις γνωστές ανελαστικές ρυθμίσεις”.
Ο Γιώργος Τσαπόγας τονίζει ακόμα ότι βρίσκεται στο πλευρό των εν ενεργεία συναδέλφων και των συνταξιούχων και γενικότερα των εργαζομένων στον Τύπο όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους όπως εκφράζονται από την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και τα άλλα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Αναπληρωτής του Γ. Τσαπόγα στο Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ είναι ο συνάδελφος Γιάννης Αγγούρης.

 

24. ΤΣΠΕΑΘ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 6% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Το Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ αποφάσισε να προτείνει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη χορήγηση αύξησης 6% στις συντάξεις των ασφαλισμένων του.
Η αύξηση προτείνεται να δοθεί σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης αναδρομικά από 1-1-2002.

 

25. ΤΣΠΕΑΘ: ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑΣ
Οσοι δεν έχετε δηλώσει στο ΤΣΠΕΑΘ αν εργάζεστε ή όχι παρακαλείστε από το Ταμείο να τακτοποιήσετε την εκκρεμότητά σας. Σχετική ειδοποίηση σας έχει σταλεί από το ΤΣΠΕΑΘ μαζί με τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ των αποδοχών σας έτους 2001.