image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΜΑΪΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 35

 

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 • ΕΔΟΕΑΠ: Επίδομα διακοπών στις 24 Μαίου
 • ΕΔΟΕΑΠ: Ετήσια τακτική γενική συνέλευση
 • ΕΔΟΕΑΠ: Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος
 • Ελεγκτικό Συνέδριο-Οικογενειακό Επίδομα
 • Κουράγιο Γιάννη
 • Εφυγαν: Αργύρης Παναγόπουλος, Λάμπρος Ντότσιας, Δήμος Μαυρομμάτης
 • Μορφωτικό Ιδρυμα-Διάλεξη για την παγκοσμιοποίηση
 • ΤΣΠΕΑΘ:Εφέσεις κατά δικαστικών αποφάσεων
 • Μορφωτικό Ιδρυμα-” Ο Τύπος της Τέχνης”
 • Ο ελληνικός Τύπος από το 1784 μέχρι σήμερα
 • ΕΣΗΕΑ:Νέα συλλογική σύμβαση-αύξηση 6%
 • Επίθεση των εργοδοτών στον ΕΔΟΕΑΠ-Η αλήθεια για τον ν.1264/82
 • Το “σαρδάμ” και ο Μαδράς
 • ΠΠΣ:”Μη ελεγκτέοι” οι Α.Μάλης, Γ.Γιαννήλος
 • Δημοσιογράφοι-Εκδόσεις βιβλίων
 • Πασχαλινές ευχές
 • ΕΣΗΕΑ:Τακτική Γενική Συνέλευση
 • ΕΔΟΕΑΠ:Διευκρίνηση για την αγορά βιβλίων
 • Γυναίκες συνάδελφοι στα εβδομηντάχρονα της ΕΣΗΕΘΣΕ
 • ΕΔΟΕΑΠ:Πενταετές πρόγραμμα και προυπολογισμός 2002
 • ΤΣΠΕΑΘ:Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος
 • Προστασία της κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα-Θ.Καρζής
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων
 • Τα δελτία ειδήσεων χάνουν θεατές
 • “Πατρίς” Πύργου 100 χρόνια προσφοράς
 • Το 2001 η χειρότερη χρονιά για τους δημοσιογράφους
 • Υποκλοπές στους Αυστραλούς δημοσιογράφους

 

 

ΕΔΟΕΑΠ: Επίδομα διακοπών στις 24 Μαίου

Στις 24 Μαίου θα καταβάλλει ο ΕΔΟΕΑΠ στους συνταξιούχους ( στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους) το επίδομα διακοπών μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου.Το επίδομα αυτό ανέρχεται στις 120.000 δρχ. για τα άμεσα μέλη του Οργανισμού και στις 90.000 δρχ. για τα έμμεσα μέλη.

ΕΔΟΕΑΠ: Ετήσια τακτική γενική συνέλευση

Στις 16 Μαίου καλούνται τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με θέματα:

 • Οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του προηγούμενου έτους
 • Προυπολογισμός του 2002.

  Εάν δεν υπάρξει απαρτία στις 16 Μαίου τα μέλη καλούνται σε γενική συνέλευση στις 23 Μαίου.Εάν δεν υπάρξει και τότε απαρτία η γενική συνέλευση θα γίνει με όσα μέλη παρουσιασθούν στις 30 Μαίου.


  ΕΔΟΕΑΠ: Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος

  Οικονομοτεχνικό σύμβουλο αποφάσισε να προσλάβει το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για τή διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Οργανισμού(μετοχές, ομόλογα κλπ).
  Παρόμοιους συμβούλους έχουν όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των προηγμένων χωρών.

   

  Ελεγκτικό Συνέδριο-Οικογενειακό Επίδομα

Τον δρόμο για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος στις συντάξεις και των δύο συζύγων συνταξιούχων του Δημοσίου ανοίγει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχθηκε με τις αποφάσεις της υπ΄αριθ.1302 και 1313 του 2001 ότι το οικογενειακό επίδομα πρέπει να καταβάλλεται ακέραιο και στους δύο συνταξιούχους συζύγους ενώ το ίδιο πρέπει να γίνεται όταν ο ένας σύζυγος είναι συνταξιούχος και ο άλλος εν ενεργεία ή δεν εργάζεται.

   

  Κουράγιο Γιάννη

Γιάννη Δημαρά,αγαπητέ συνάδελφε, δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για το κακό που σε βρήκε.Κουράγιο και συγχαρητήρια για τη δωρεά των οργάνων του αδικοχαμένου παιδιού σου σε ανθρώπους που έψαχναν να βρουν μια χαραμάδα ζωής και εσύ τους άνοιξες την πόρτα διάπλατη.

  Εφυγαν: Αργύρης Παναγόπουλος, Λάμπρος Ντότσιας, Δήμος Μαυρομμάτης

Ενα από τα αρχαιότερα μέλη της ΕΣΗΕΑ ο Αργύρης Παναγόπουλος πέθανε στις 15 Απριλίου σε ηλικία 81 ετών.
Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχισε τη σταδιοδρομία του στην ημερήσια εφημερίδα “Προδευτική Αλλαγή” και στη συνέχεια εργάσθηκε στην “Ωρα”, στον “Ανεξάρτητο Τύπο”, στην “Πρόοδο”, στην “Αθηναική” και στην “Απογευματινή” όπου εκλεγόταν πολλά χρόνια εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο
Ενας ακόμη από την παλιά καλή φρουρά των λειτουργών του Τύπου, ο Λάμπρος Ντότσιας, πέθανε στις 31 Μαρτίου σε ηλικία 67 ετών. Ο Λάμπρος Ντότσιας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1935 και από εκεί ξεκίνησε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του.Εργάστηκε στη ” Θεσσαλική Ηχώ”, στο “Θάρρος της Θεσσαλίας”, στον “Πρωινό Λόγο” των Τρικάλων και από το 1977 που ήρθε στην Αθήνα στις εφημερίδες “Ελευθεροτυπία”, “Καθημερινή”, “Μεσημβρινή”, “Γνώμη”, “Εστία” και “Βραδυνή”. Από το 1968 και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας “Θεσσαλιώτις”.
Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε άλλο ένα εκλεκτό μέλος της τον Δήμο Μαυρομμάτη που πέθανε την 1η Απριλίου σε ηλικία 63 ετών ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο. Ο Δήμος Μαυρομμάτης γεννήθηκε στον Αγιο Ηλία Αιτωλοακαρνανίας από γονείς με ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.Ο ίδιος κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1964 μετείχε ενεργά στούς δημοκρατικούς φοιτητικούς αγώνες για το 114 και το 15% ως μέλος της μετεμφυλιακής παράνομης ΕΠΟΝ και στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη. Από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα από τις γραμμές του ΠΑΜ, συνελήφθη και εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου.
Από το 1978 άσκησε τη δημοσιογραφία ως διορθωτής,αρθρογράφος,πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες “Πρωινή Ελευθεροτυπία”, “Ελευθεροτυπία”, “Απογευματινή”, “Πρώτη”, “Αναγνώστης”, “Μεσημβρινή” και “Ελεύθερος Τύπος”. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μορφωτικό Ιδρυμα-Διάλεξη για την παγκοσμιοποίηση

“Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης οι κυβερνήσεις απορυθμίζουν και υπονομεύουν τη συνοχή των σύγχρονων κοινωνιών. Απειλούνται σήμερα η εργασία και η απασχόληση, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, το συνταξιοδοτικό σύστημα, η δημοκρατία, η πολιτισμική ιδιαιτερότητα, η ποιότητα ζωής, ο πολίτης και ο άνθρωπος. Στο όνομα της Ευρώπης, οι ευρωπαικές κοινωνίες αποσταθεροποιούνται και αποδομούνται.
Η διαδικασία αυτή έχει φέρει σήμερα σε αδιέξοδο ακόμη και τους εμπνευστές της. Είναι φυσικό ότι η αντίσταση στη σημερινή λαίλαπα λαμβάνει τη μορφή του διεθνοποιημένου κινήματος των νέων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Σιάτλ, Γένοβα, Πόρτο Αλέγκρε, Βαρκελώνη, Μοντερέι. Ενας διαφορετικός κόσμος αναδύεται σήμερα,μια διαφορετική Ευρώπη είναι σήμερα εφικτή”.
Αυτά τονίστηκαν σε διάλεξη του καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας Κώστα Βεργόπουλου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης. Θέμα της διάλεξης ήταν οι κίνδυνοι της παγκοσμιοποίησης και εισηγητής ο Ταμίας της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης.

ΤΣΠΕΑΘ:Εφέσεις κατά δικαστικών αποφάσεων

Το ΤΣΠΕΑΘ άσκησε εφέσεις κατά δικαστικών αποφάσεων του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αγωγές γυναικών συνταξιούχων δημοσιογράφων που διεκδικούν το επίδομα συζύγου.
Συγκεκριμένα το Ταμείο άσκησε εφέσεις κατά των αγωγών των συναδέλφων Αγγουρίδου Ειρήνης, Βαλάση Δήμητρας(από τη Θεσσαλονίκη), Γκαγκαβούζη-Βουρνά Χρυσούλας, Γεωργιάδου-Θεολογίδου Ειρήνης, Δημητριάδου-Μητροπούλου Σταυρούλας, Δαμόφλη-Μαρσέλου Βέρας, Ζαράφτη-Βερυκίου Αναστασίας, Ζαράρη Μαρίας, Θέου Κυριακούλας, Γρηγοριάδου-Μαρέλου Αγγελικής, Σταύρου-Μενέγου Αγγελικής, Τουφεξή Μοσχάνθης, Αλεξίου Ορσαλίας, Καράμπελα-Μπόντζου Ευδοκίας, Κακεπάκη Βασιλικής, Κωνσταντέα Μαρίας, Κωστοπούλου- Ευαγγελοπούλου Μαρίας, Κουντούρη Ελίζας, Λαμπροπούλου Θεοδώρας και Μουτσάκη Βαρβάρας.

 

Μορφωτικό Ιδρυμα-” Ο Τύπος της Τέχνης”

Μεγάλη εκδήλωση με θέμα ” Ο Τύπος της Τέχνης” οργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 24-30 Μαίου 2002 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100) με εκθέσεις της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των δημοσιογράφων, ομιλίες και συζητήσεις.
Στην αξιόλογη αυτή εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος έχουν δηλώσει συμμετοχή 130 συνάδελφοι (συνταξιούχοι και εν ενεργεία) συγγραφείς βιβλίων, 23 δημοσιογράφοι συγγραφείς θεατρικών έργων, 11 σκιτσογράφοι και γελοιογράφοι, 38 συνάδελφοι που θα παρουσιάσουν εικαστικά έργα τους, και 28 που θα εκθέσουν έργα φωτογραφίας.

 

Ο ελληνικός Τύπος από το 1784 μέχρι σήμερα

Το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το ΑΠΕ διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ο ελληνικός Τύπος-1784 ως σήμερα”.
Το συνέδριο θα γίνει από τις 23 ως τις 25 Μαίου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48) με ομιλητές ιστορικούς, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και άλλους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


ΕΣΗΕΑ:Νέα συλλογική σύμβαση-αύξηση 6%

Νέα συλλογική σύμβαση υπέγραψαν η ΕΣΗΕΑ και η ΕΙΗΕΑ η οποία ισχύει από την 1-1-2002 μέχρι τις 31-12-2002.
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση οι μισθοί των συντακτών αυξάνονται κατά 6% μέχρι του ποσού των 2.070 ευρώ.Οι μισθοί πάνω από 2.070 ευρώ αυξάνονται κατά 124,2 ευρώ.
Πέρα από την αύξηση των μισθών με τη νέα συλλογική σύμβαση:

 • Κατοχυρώνεται η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία.
 • Οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη κάνουν μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και να τηρούν τον νόμο στις εργασιακές σχέσεις.
 • Το επίδομα γάμου 10% που προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση εργασίας του 1989 δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς καθώς και εκείνοι που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας ή είναι διαζευγμένοι.
 • Η αμοιβή της νυχτερινής εργασίας των εσωτερικών συντακτών για κάθε ώρα απασχόλησης μετά τις 12 μ.μ. και μέχρι της 6 π.μ. αυξάνεται από 25% σε 50% επί του νομίμου ωρομισθίου τους.
 • Οι εφημερίδες υποχρεούνται να εφαρμόζουν για τους εργαζόμενους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα άλλα μέσα νέας τεχνολογίας όλες τις σχετικές με αυτούς διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
 • Ο συντάκτης που αποχωρεί από την εργασία του για να πάρει σύνταξη γήρατος ή επειδή καταγγέλθηκε από τον εργοδότη του η σύμβαση εργασίας δικαιούται πέρα από τη νόμιμη αποζημίωση πρόσθετη αποζημίωση η οποία είναι ίση με το 10% της αποζημίωσης του νόμου 2112/20.


Επίθεση των εργοδοτών στον ΕΔΟΕΑΠ-Η αλήθεια για τον ν.1264/82

Το “σίριαλ” της επίθεσης των εργοδοτών κατά του ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζεται με την “καμπάνια” του Γιώργου Κουρή για δήθεν δικαίωμα εργαζομένων στον Τύπο να ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να έχουν την ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ ή της ΕΠΗΕΘ.
Ο κ.Κουρής δίνει τη νέα μάχη των εργοδοτών κατά του ΕΔΟΕΑΠ με το…άσφαιρο όπλο του νόμου 1264/82.
Την απάντηση στην επίθεση των εργοδοτών έχει δώσει ο ΕΔΟΕΑΠ με δύο χαρακτηριστικά έγγραφα του( το 1815/683/3-8-1992 και το 5295/4559/22-12-2000) προς αιτούντες την ασφάλιση τους στον Οργανισμό χωρίς να έχουν τις σχετικές προυποθέσεις. Στα παραπάνω έγγραφα τονίζεται :

 • Ο νόμος 248/67 ορίζει ότι στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΠΗΕΘ.
 • Ο νόμος 248/67 δεν έχει καταργηθεί. Το άρθρο 31 του νόμου 1264/82 αφορά τους τεχνικούς Τύπου και η θέσπιση του αποσκοπεί στην κατάργηση διατάξεων του νόμου 1186/1981 που ρύθμιζαν εργασιακά θέματα των τεχνικών Τύπου κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Εργατικού Δικαίου.

  Με τον ΕΔΟΕΑΠ συμφωνεί και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρέας Λοβέρδος σε σχετική γνωμοδότηση του με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2000.


Το “σαρδάμ” και ο Μαδράς

Του Φρίξου Ηλιάδη

Σε κάποια πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε οτι η λέξη “σαρδάμ” οφείλεται σε αναγραμματισμό του ονόματος Μαδράς, με την επεξήγηση ότι ο “αρχαίος” αυτός ηθοποιός έκανε πολλά σαρδάμ κατά την εκφώνηση του ρόλου του.
Αλλοίμονο, όμως! Ο Μαδράς θα ήταν ο ΜΟΝΟΣ άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να κάνει ΠΟΤΕ σαρδάμ και τούτο γιατί ΔΕΝ μίλησε ποτέ! Στο ελληνικό θέατρο δεν έπαιξε ποτέ (έλεγε αγέρωχα πως ήταν του παρισινού θιάσου Σάρας Μπερνάρ) και ήταν σταρ του… ΒΩΒΟΥ κινηματογράφου!
Η λέξη, όπως έγραψε και σε παλαιό χρονογράφημα της στην “Καθημερινή” η Ελένη Βλάχου, οφείλεται στο μπέρδεμα που κάνουν τα λόγια ανάμεσα στα δόντια, ένα “σρδμ”, είναι δηλαδή λέξη “ηχητική” -όπως “φλοίσβισμα” από το “φλσ” που κάνει το κυματάκι στην ακρογιαλιά ή το “μουρμούρισμα” κ.α. Λέξη ,εξ άλλου, που να προέρχεται από αναγραμματισμό δεν αναφέρεται ΚΑΜΜΙΑ σε παγκόσμια κλίμακα. Το σαρδάμ είναι σχετικά πρόσφατο, ακούστηκε μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Προηγουμένως ο ηθοποιός που έκανε σαρδάμ λεγόταν “μπερδεμενόγλωσσος”.
Για πρώτη φορά η δήθεν ετυμολογία του πως τάχα αναφέρεται στον Μαδρά σημειώνεται πριν κάποιες δεκάδες χρόνια και την χρωστάμε στον γνωστό σκηνοθέτη (και αείμνηστο) Κώστα Καραγιάννη. Ο Κώστας που του άρεσε να δημοσιογραφεί είχε μια στήλη σε κάποια εφημερίδα. Στην ίδια εργαζόμουν και εγώ. Μια μέρα μου είπε: “Ξέρεις τι θα γράψω σήμερα;” “Τι;” τον ρώτησα. “Έχεις παρατηρήσει πως το σαρδάμ είναι αναγραμματισμός του Μαδράς;” “Ε, και;” “Θα γράψω πως σ΄αυτόν οφείλεται η λέξη”. “Μα πως; Αφού ήταν του βωβού κινηματογράφου και δεν έπαιξε ποτέ στο θέατρο”. “Δεν βαριέσαι.Οι βλάκες που μας διαβάζουν θα το χάψουν” μου απάντησε με ένα πλατύ χαμόγελο. Και τόχαψαν!
Η “ετυμολογία” μπήκε ακόμα και σε κάποιο “Λεξικό λαικής σοφίας”, γράφτηκε πολλές φορές σε διάφορα έντυπα, ακούστηκε από τηλεοπτικούς “φωστήρες” και να δείτε πως η “πλάκα” του Καραγιάννη θα πάρει και Νόμπελ μια μέρα!

ΠΠΣ:”Μη ελεγκτέοι” οι Α.Μάλης, Γ.Γιαννήλος

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την υπ΄αριθ. 7/2002 απόφαση του έκρινε “μη ελεγκτέους” τους εκπροσώπους των συνταξιούχων Α.Μάλη και Γ.Γιαννήλο για την έκδοση από τον πρώτο με συνεργάτη τον δεύτερο τον Ιούνιο 2001 εντύπου ομότιτλου με τον παρόν έντυπο.
Ο Γ.Γιαννήλος κρίθηκε “παμψηφεί μη ελεγκτέος”. Ο Α.Μάλης κρίθηκε “μη ελεγκτέος” κατά πλειοψηφία με ψήφους τρείς έναντι δύο.
Η πλειοψηφία δέχτηκε ότι ως προς τον Α. Μάλη “δεν στοιχειοθετούνται ευθύνες για παραβίαση καμίας διάταξης του Καταστατικού δεδομένου ότι το έντυπο “Επιστολή” δεν αποτελεί επίσημο και νομικά κατοχυρωμένο όργανο της ΕΣΗΕΑ η οποία απλώς παρείχε και παρέχει τα μέσα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του.”
Η μειοψηφία δέχτηκε ότι έχει αποδειχθεί “πλήρως και πέραν πάσης αμφιβολίας” ότι το έντυπο των συνταξιούχων ανήκε και ανήκει στην ΕΣΗΕΑ και ότι “ήταν και είναι κομμάτι της λειτουργίας του σωματείου μας”. Ακόμη, η μειοψηφία θεωρεί ότι “η έρευνα που διεξήγαγε ο συν. Αλ. Μάλης στο Υπουργείο Εμπορίου προκειμένου να κατοχυρώσει τον τίτλο “Επιστολή” στο όνομά του καταδεικνύει την πρόθεση του εγκαλούμενου συναδέλφου να οικειοποιηθεί το έντυπο αφήνοντας έκθετη την ΕΣΗΕΑ”.
Τέλος το ΠΠΣ ομόφωνα αποφαίνεται ότι η Αφροδίτη Υψηλάντη, που κατέθεσε τη σχετική έγκληση και έχει μηνυθεί από τον Α. Μάλη για συκοφαντική δυσφήμιση, το έπραξε “όχι για να θίξει το πρόσωπό του ηθικά αλλά ορμώμενη από την ειλικρινή επιθυμία της να υπάρχει ενότητα στον χώρο των συνταξιούχων συναδέλφων”.

 

Δημοσιογράφοι-Εκδόσεις βιβλίων

ΝΙΤΣΑ ΛΟΥΛΕ: “Η ΜΝΗΜΗ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΡΕΙ” Μία από τις πιό δραματικές σελίδες του διωγμού της Αριστεράς μετά την απελευθέρωση από τη ναζιστική Κατοχή φωτίζει η αγαπητή συνάδελφος στο βιβλίο της (Εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα”) με αλήθειες που καίνε.Είναι η τραγωδία των οικογενειών των αγωνιστών της Αριστεράς.
Παιδί, η ίδια, οικογένειας αγωνιστών με τον πατέρα και τη μάνα της να σέρνονται στις φυλακές και τις εξορίες, αποκαλύπτει με τη συγκλονιστική αφήγηση της σ΄αυτούς που δεν έζησαν μέσα σ΄εκείνο το δράμα σε ποιά άβυσσο είχε πέσει τότε η χώρα μας.
Είναι ένα βιβλίο ” όπου ο ανθρώπινος πόνος βαδίζει χέρι-χέρι με το ανθρώπινο μεγαλείο,η ευψυχία και η αξιοπρέπεια κουρελιάζουν τη βαρβαρότητα και την κτηνωδία της εξουσίας και αναδείχνουν την ομορφιά και τη δύναμη της πίστης σε μεγάλα ιδανικά” όπως γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του ο Λεωνίδας Κύρκος.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής μίλησαν ο Τάκης Μπενάς, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και η συγγραφέας. Παρόντες ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Θεόδωρος Κατριβάνος κ.α.

ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ:”ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ” Είναι ένα απολαυστικό βιβλίο (Εκδόσεις Καστανιώτη). Ενα βιβλίο γεμάτο γέλιο. Και επειδή, όπως τονίζει ο συγγραφέας, “το γέλιο είναι ευλογία στη ζωή και στην τέχνη, ανάχωμα στη μιζέρια , στη μικροψυχία, στην κακομοιριά, απελευθερώνει τον νου και την καρδιά για να συναντήσουμε τους άλλους ,γι΄αυτό και όσοι κλητοί προσέλθετε”.
Ολα για την αγάπη του Χάρη, λοιπόν…Αλλά ποιός είναι αυτός ο Χάρης Θα το διαβάσετε στο βιβλίο. Και ποιός τα έδωσε όλα για την αγάπη του Χάρη Κάποιος που γεννήθηκε στην Αμερική και σε όλη του τη ζωή εκεί ονειρευόταν να αποδράσει η Νίκη της Σαμοθράκης από το Λούβρο και, πετώντας με τα πελώρια φτερά της πάνω από τον Ατλαντικό, να φτάσει στη Νέα Υόρκη, να τον πάρει στη ράχη της και, φτεροκοπώντας πάλι , να τον πάει στη Σαμοθράκη στη γενέθλια γη των γονιών του,της γιαγιάς του και του παππού του.Και αυτό έγινε! Εγινε ύστερα από πολλές περιπλανήσεις,πολλές περιπέτειες, πολλές συγκινήσεις και με πολύ γέλιο.
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας άνθρωπος με πολλές χάρες και πολλή τρέλλα όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το και σίγουρα θα του αρέσει και θα γελάσει αν έχει και ο ίδιος λίγη τρέλλα στο κεφάλι του και όχι πολλή φρονιμάδα

Κυκλοφόρησε
Λάβαμε το 3ο τεύχος του περιοδικού“ΕΝΟΤΗΤΑ” που εκδίδει η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς(ΚΕΔΑ).Τα κυριότερα από τα θέματα του τεύχους:

 • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:Ξανά στο απόσπασμα
 • ΚΣ ΚΕΔΑ:Οι παγίδες του δικομματισμού
 • ΜΑΚΗΣ ΚΟΨΙΔΗΣ:Γιατί αποχωρώ από το ΚΚΕ
 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα

  Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού είναι η συνάδελφος Μαίρη Ευαγγελοπούλου.

  Λάβαμε το νέο τεύχος του περιοδικού “Ιστορία Εικονογραφημένη” του Παπύρου (αριθ.406Απρίλιος 2002). Κυριότερα θέματα του :

 • Αθηναική και αγγλική θαλασσοκρατορία-Παράλληλοι δρόμοι
 • Παγκοσμιοποίηση:Ιστορία, ελπίδες, προβλήματα
 • Νικόλαος Γύζης:Ο μάγος του χρωστήρα
 • Κάρολος ΙΒ΄:Ενας Σουηδός βασιλιάς…”φυλακισμένος” στο Διδυμότειχο!
 • Χοροί και χορευτές αρχαίας και νέας Κρήτης
 • Η απίστευτη ιστορία του πραγματικού Ροβινσώνα Κρούσου
 • Η υπόγεια Αθήνα: Ενας άγνωστος κόσμος

  Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού είναι ο συνάδελφος Νίκος Αγγελής.

Πασχαλινές ευχές

Χρόνια μας πολλά, συνάδελφοι.Η φετινή Ανάσταση του Χριστού να φέρει σε όλους μας υγεία, αγάπη και οικογενειακή ευτυχία. Τσουγκρίζουμε νοερά μαζί σας τα πασχαλινά αυγά και ευχόμαστε ξανά χρόνια πολλά.

 

ΕΣΗΕΑ:Τακτική Γενική Συνέλευση

Την Πέμπτη 16 Μαίου θα γίνει η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης.Σχετικά με τη συνέλευση και τα θέματα της σας έχει σταλεί από την ΕΣΗΕΑ ενημερωτικό δελτίο. Η παρουσία σας, συνάδελφοι, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

 

ΕΔΟΕΑΠ:Διευκρίνηση για την αγορά βιβλίων

Ο ΕΔΟΕΑΠ μας έστειλε την παρακάτω διευκρίνηση σχετικά με την αγορά βιβλίων:” Ο ΕΔΟΕΑΠ προμηθεύεται ορισμένο αριθμό αντιτύπων βιβλίων που συγγράφουν ασφαλισμένοι μας και τα προσφέρει στο προσωπικό του Οργανισμού και σε συναδέλφους. Σύμφωνα με τα ήδη ισχύοντα αγοράζονται 20 αντίτυπα κάθε βιβλίου με την προυπόθεση ότι η κυκλοφορία του εμπίπτει μέσα στο διανυόμενο ημερολογιακό έτος η δε δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 600 ευρώ”.

Γυναίκες συνάδελφοι στα εβδομηντάχρονα της ΕΣΗΕΘΣΕ

Δύο διακεκριμένες συνάδελφοι η Ευη Δεμίρη Πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων και η Νίτσα Λουλέ πρώην βουλευτής του Συνασπισμού παραβρέθηκαν και μίλησαν σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΘΣΕ στην Καρδίτσα με την ευκαιρία των 70 χρόνων της Ενωσης.
Η εκδήλωση είχε θέμα “Γυναίκα και Δημοσιογραφία” και ήταν η πρώτη σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών για τα εβδομηντάχρονα της ΕΣΗΕΘΣΕ.


ΕΔΟΕΑΠ:Πενταετές πρόγραμμα και προυπολογισμός 2002

Με αισιοδοξία και σιγουριά μπαίνει ο ΕΔΟΕΑΠ στην πενταετία 2002-2007 με πνεύμα ορθολογικής διαχείρισης των πάντων μέσα στον Οργανισμό και με στόχο την ισοτιμία και ισονομία των μελών του στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Στις 24 Απριλίου το ΔΣ συζήτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ και ενέκρινε πενταετές πρόγραμμα εσόδων, δαπανών και επενδύσεων.
Στο πενταετές πρόγραμμα προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις κατ΄ έτος καθώς και αυξήσεις στα κονδύλια κοινωνικής πρόνοιας. Προβλέπονται ακόμα:

 • Επενδύσεις σε ακίνητα και εξοπλισμό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Σημαντική αύξηση του αποθεματικού του Οργανισμού με μια σειρά μέτρων ορθολογικής διαχείρισης των κονδυλίων των εξόδων.

  Το πενταετές πρόγραμμα θα τεθεί για έγκριση στην προσεχή γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.
  Το ΔΣ συζήτησε και ενέκρινε την ίδια μέρα και τον προυπολογισμό του 2002 που θα τεθεί επίσης για έγκριση στη γενική συνέλευση. Στον προυπολογισμό προβλέπονται:

 • Αύξηση των εσόδων 4,5%
 • Αύξηση των δαπανών 6%.
 • Αύξηση του πλεονάσματος 2,5%.
 • Αυστηρό έλεγχο σε όλες τις δαπάνες των ιατρικών υπηρεσιών οι οποίες στο εξής θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες από τους γιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ.
 • Εναρξη υλοποίησης στόχου δημιουργίας αποθεματικού ασφαλείας ώστε να μη βρεθεί ποτέ ο Οργανισμός σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

 

ΤΣΠΕΑΘ:Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος

Αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα που χορηγεί το ΤΣΠΕΑΘ στους συνταξιούχους.Συγκεκριμένα:

 • Αυξάνεται από 16.000δρχ. σε 20.000 δρχ. το επίδομα συζύγου.
 • Αυξάνεται από 8.000 δρχ. σε 10.000 δρχ. το επίδομα των παιδιών.

  Ακόμη, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους.


Προστασία της κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα-Θ.Καρζής

Ομόφωνα δεκτή έγινε από την Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής η πρόταση της Επιτροπής για την Προστασία της Κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα να καθιερωθεί η 19η Απριλίου -ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα-σαν Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.Η πρόταση βρίσκεται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόεδρος της Επιτροπής για την Προστασία της Κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα είναι ο διακεκριμένος συνάδελφος Θόδωρος Καρζής και Γενικός Γραμματέας ο Πάνος Τρυγάζης στέλεχος του Συνασπισμού.
Φέτος συμπληρώθηκαν 178 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα και με την ευκαιρία της επετείου έγιναν εκδηλώσεις στις 18 και 19 Απριλίου με πρωτοβουλία της επιτροπής για την προστασία της κληρονομιάς του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τους Δήμους Αθηναίων και Βύρωνα.


Βελτίωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων

Βελτιώθηκε η κυκλοφορία των εφημερίδων το 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρακτορείων διανομής Τύπου, τον περασμένο χρόνο η κυκλοφορία των εφημερίδων αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το 2000.
Η βελτίωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων παρατηρήθηκε στην επαρχία όπου σημειώθηκε αύξηση 3,4%. Αντίθετα στην Αθήνα και στον Πειραιά η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώθηκε κατά 1,2%.
Πανελλαδικά οι πρωινές εφημερίδες αύξησαν την κυκλοφορία τους κατά 14,9% ενώ οι απογευματινές σημείωσαν πτώση κατά 2,9%.

Τα δελτία ειδήσεων χάνουν θεατές

Τα δελτία ειδήσεων έχουν χάσει 450.000 θεατές τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών μέτρησης της τηλεθέασης.
Οι τηλεθεατές που εγκαταλείπουν τα δελτία ειδήσεων -κυρίως διότι έχουν μεταβληθεί σε “ριάλιτι σόου”- ανήκουν στην πλειοψηφία τους στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας. “Πιστοί” στα δελτία ειδήσεων παραμένουν αναγκαστικά οι ηλικιωμένοι που ζουν έγκλειστοι στα σπίτια τους.

“Πατρίς” Πύργου 100 χρόνια προσφοράς

Η “Πατρίς” είναι η αρχαιότερη καθημερινή εφημερίδα της χώρας μας. ’ρχισε να εκδίδεται το 1902 και από τότε κυκλοφορεί κανονικά μέχρι τις μέρες μας. Την εφημερίδα αυτή βράβευσε πρόσφατα ο “Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων” για τη συμπλήρωση 100 χρόνων διαρκούς δημοσιογραφικής προσφοράς.
Η “Πατρίς” απασχολεί σήμερα 100 άτομα προσωπικό και έχει σημαντική κυκλοφορία στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

 

Το 2001 η χειρότερη χρονιά για τους δημοσιογράφους

Η χειρότερη χρονιά για τους δημοσιογράφους ήταν το 2001 αφού 37 συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους και 118 έχασαν την ελευθερία τους ενώ εργάζονταν σε 140 χώρες.
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στην Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2000 σκοτώθηκαν ενώ εργάζονταν 24 δημοσιογράφοι


Υποκλοπές στους Αυστραλούς δημοσιογράφους

Το συνδικάτο των δημοσιογράφων της Αυστραλίας κάλεσε την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να δώσει εντολή στην πολιτειακή αστυνομία να σταματήσει αμέσως την παγίδευση των τηλεφώνων των δημοσιογράφων.
Τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων στην μακρινή ήπειρο είναι παγιδευμένα “για λόγους ασφαλείας” από την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϊ και οι Αυστραλοί συνάδελφοι θεωρούν ότι οι υποκλοπές των τηλεφωνημάτων τους είναι “η χειρότερη μορφή άσκησης λογοκρισίας”.