image_pdfimage_print

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ
στην Έκθεση «Ελαιώνας ’23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος»

Υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ – έναν χρόνο μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εικαστική έκθεση «Εγκλεισμοί» στο Δρομοκαΐτειο – ο δημοσιογράφος και μουσειολόγος Δημήτρης Τρίκας επιμελείται την εικαστική έκθεση «Ελαιώνας ‘23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος», που φιλοξενεί τα έργα 41 καλλιτεχνών, με ένα πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα, performances και άλλες δράσεις.

Εστιάζει στο Χθόνιο στοιχείο και την Ανθρωπόκαινο εποχή μέσα από την σύγκρουση αλλά και τη συνομιλία τους, με την περιοχή του Ελαιώνα να αποτελεί το πεδίο μελέτης και το σημείο τέλεσης και αναφοράς.

Η έκθεση με τα έργα, τις ομιλίες και τις δράσεις του πρότζεκτ έχει ως στόχο να αναδείξει τις κρίσιμες και σύνθετες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η διαχρονική συνομιλία αλλά και σύγκρουση Φύσης και Ανθρώπου, τα δίπολα που κυριαρχούν στην περιοχή σαν αποτέλεσμα του σκληρού ανθρώπινου αποτυπώματος, τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν και αντιστρόφως.

Πληροφορίες Έκθεσης

Τοποθεσίες: Εκθεσιακοί χώροι σταθμού μετρό Ελαιώνα, Εργοτάξιο μετρό – χώρος ΣΤΑ.ΣΥ Μαρκόνι 1, Αρχαία Γέφυρα στον Κηφισό Ποταμό (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού), Σταθμός Μετρό Ελαιώνα, Souzy Tros Μαρκόνι 8, Γειτονιά Μαρκόνι επί των οδών Μαρκόνι & Μαδάρων, Εργοτάξιο Β- είσοδος από γειτονιά Μαρκόνι.

Ημερομηνίες: 28/9 – 3/12

Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ., Κυρ.: 14.30-20.30

Εγκαίνια: 29/9 17.00 – 22.30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

29_9_23

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

17:00 – 22:30: Ώρες Λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων

19:00

Το project Collectif MASI με την Madlen Anipsitaki και τον Simon Riedler, μετά απο έναν μήνα συνεχούς διάδρασης με τους μόνιμους διαμένοντες της περιοχής Μαρκόνι, δημιουργούν την performance “Οδός Ελαιώνος” με αναφορές στις τοπικές αντιξοότητες της περιοχής, όπως η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος, συνοδευόμενη με την προσωπική συμμετοχή πολλών κατοίκων.

20:15

Το μουσικό σχήμα “Αγία Φανφάρα”, ξεκινώντας από την αποβάθρα του Σταθμού Μετρό Ελαιώνας, θα πραγματοποιήσει μια μουσική διαδορομή σε όλο το μήκος των εκθεσιακών χώρων. Ανεβαίνοντας στο πρώτο επίπεδο του σταθμού, θα περάσει τα πρώτα εκθέματα, ύστερα θα συνεχίσει στο Εργοτάξιο της ΣΤΑ.ΣΥ όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος των έργων και διασχίζοντας την οδό Μαρκόνι, θα καταλήξει στον τελευταίο εκθεσιακό προορισμό, την παλιά γειτονιά Μαρκόνι και το δεύτερο εργοτάξιο.

30_9_23

ΣΑΒΒΑΤΟ

14:30 – 20:30: Ώρες Λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων

19:00

PERFORMANCE “BESOS PARA GOLPES”

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργεί μια performance, εμπνεέται από τους αρχαίους “Γεφυρισμούς”, τα πειράγματα δηλαδή εναντίων των Μυστών στη διαδρομή τους για την Ελευσίνα, και αντλεί στοιχεία από τα γηπεδικά συνθήματα μέχρι και την “παρέλαση των τρελών”, όπως την περιγράφει στο βιβλίο του “Παναγιά των Παρισίων” ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Διάρκεια: 30’

Τοποθεσία: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΠΟΤΑΜΟ (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού)

1_10_23

ΚΥΡΙΑΚΗ

14:30 – 20:30: Ώρες Λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων

16:00 – 19:00

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

O Eray Çaylı (Καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας με έμφαση στη βία και την ασφάλεια στην Ανθρωπόκαινο, Πανεπιστήμιο Αμβούργου), έρχεται για να συνομιλήσει με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη (Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέας), τον Θωμά Συμεωνίδη (Διδάσκων Φιλοσοφίας και Αισθητικής, ΑΣΚΤ και συγγραφέας) και τον Νικήτα Σινιόσογλου (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και Συγγραφέας), οι οποίοι μας εισάγουν στην έννοια της “Ανθρωποκαίνου”.

19:00

PERFORMANCE “BESOS PARA GOLPES”

Επανάληψη της performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου

Διάρκεια: 30’

Τοποθεσία: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΠΟΤΑΜΟ (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού)

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Δημήτρης Αμελαδιώτης (performance),  Αύγουστος Βεϊνόγλου, , Μπάμπης Βενετόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Γιώργος Γυπαράκης, Collectif MASI (Madlen Anipsitaki & Simon Riedler), Campus Novel, Μάρθα Δημητροπούλου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Ζαμπουλάκης (performance), Βάσια Ζόρμπαλη (performance), Κάπτεν, Μιχαήλ Καρίκης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Νίκος Κεσσανλής, Ζήσης Κοτιώνης, Μάνια Μπενίση, Νίκος Μόσχος, Πανδώρα Μουρίκη, Δάφνη Νίτσου, Μαρία Οικονομοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Κώστας Παππάς, Ελένη Πανουκλιά, Βιβή Περυσινάκη, Δανάη Στράτου, Στεφανία Στρούζα, Σάββας Στρούμπος με Έλλη Ιγκλίζ (performance), Θόδωρος Τερζόπουλος (ομιλία/performance), Τάσσος Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος (performance), Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μάριος Φούρναρης, Παντελής Χανδρής, Βιβέττα Χριστούλη, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Performers: Αμελαδιώτης Δημήτρης, Collectif MASI (Madlen Anipsitaki & Simon Riedler), Γιώργος Ζαμπουλάκης, Βάσια Ζόρμπαλη, Σάββας Στρούμπος (με την Έλλη Ιγκλίζ), Θόδωρος Τερζόπουλος (με τον Σάββα Στρούμπο), Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Μάνια Μπενίση, φωτογράφος, MSc Αρχ. Μηχ. Ε.Μ.Π., MSc Geol. Eng. Imperial College, Καλλιόπη Παπαγγελή, αρχαιολόγος, Επίτιμος Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας

Οργάνωση: “ΡΙΖΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΑΜΚΕ

ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ/ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΡΓΩΝ

ΑΘΗΝΑ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΛΕΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΣΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

e: stamatopouloua5@gmail.com

p: +306907066655

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΡΙΤΟΥ

e: charitouelpida@gmail.com

p: +306987066982