image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

   Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 Απόφαση υπ’ αριθμ. 1/2015

 

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Δημοσθένη Βερύκιο,  ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.

 

Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

=====================

 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών Ελένης Τράϊου, Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, Βέρας Δαμόφλη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 07.10.14 έφεση του συν. Δημοσθένη Βερύκιου κατά της υπ’ αριθμ. 9/2014 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 11.12.14.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

 

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ και άρθρου 7, παρ. 1, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2, την προσωρινή διαγραφή 2 ετών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με την μειοψηφία να προτείνει την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

 

Για την ίδια υπόθεση, ο εγκαλούμενος συν. Δημήτρης Σταυρόπουλος, με ψήφους 4 έναντι 1 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, ενώ η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο. Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2 την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία, ένα μέλος είχε προτείνει την προσωρινή διαγραφή 1 έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ενώ το άλλο μέλος  πρότεινε την απλή επίπληξη.

 

Το ΠΠΣ στην 34η συνεδρίασή του (12.03.14), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του συν. Δημοσθένη Βερύκιου, με το εξής κατηγορητήριο, το οποίο βασίζεται:

«

α) Στην από 06.03.14 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

β) Στην από 11.03.14 καταγγελία 70 πολιτών που επώνυμα αναφέρονται.

γ) Στην από 07.03.14 καταγγελία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μαριλένας Κατσίμη και Δημ. Κοτταρίδη.

δ) Στα σχετικά δημοσιεύματα, δηλώσεις και τοποθετήσεις σε ΜΜΕ.

Ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά των δημοσιογράφων:

α) Δημοσθένη Βερύκιου, παραγωγού στον Ρ/Σ «Alpha 9,89» επειδή στις 05.03.14 εμφανίστηκε στην  εκπομπή «Οι Αντίθετοι» του προαναφερόμενου Ρ/Σ, όπου με πρωτοφανή χυδαιότητα και ποταπή συμπεριφορά, ανάξια όχι μόνο για δημοσιογράφο, αλλά και κάθε πολίτη, επιχείρησε, μέσα από μέσο μαζικής ενημέρωσης, με απαράδεκτη και προκλητική φρασεολογία να προσβάλει, να χλευάσει και να διασύρει συγκεκριμένο πρόσωπο, τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ, για θέμα σεξουαλικού προσανατολισμού. Ποδοπατώντας με απίστευτη θρασύτητα βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τον επιβαλλόμενο από το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ και τον Κώδικα δεοντολογίας σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου.

Παραβίαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ και άρθρου 7, παρ. 1, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας…».

 

Η από 06.03.14 ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με απόλυτο τρόπο το ομοφοβικό παραλήρημα, σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, εναντίον του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ, επειδή δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Οι σχολιασμοί αυτής της μορφής είναι απαράδεκτοι και προσβάλουν, τον ίδιο τον συγγραφέα, την κοινότητα στην οποία ανήκει αλλά και το δημοσιογραφικό χώρο. Ο λόγος μίσους, αν υπήρχε σοβαρή νομοθεσία στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διώκονταν ποινικά. Κανείς δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τη δημόσια επιρροή που του δίνει η θέση του διαχέοντας το ρατσισμό, το μίσος και την ομοφοβία. Η ενημέρωση δεν μπορεί είναι μέσο προπαγάνδας και προσβολής της τιμής και της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας».

 

Η από 11.03.14 καταγγελία των 70 πολιτών, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Παρακαλούμε το Πειθαρχικό Συμβούλιο να εξετάσει τη ραδιοφωνική εκπομπή της Τετάρτης 5 Μαρτίου 2014 με τίτλο «Οι Αντίθετοι» των κ.κ. Δήμου Βερύκιου και Δημήτρη Σταυρόπουλου στον «Αlpha 9,89», στην οποία καταφέρονται με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ. Στον αέρα ακούστηκαν φράσεις όπως «ήθελε το δαχτυλάκι», «παρθενοπόπη», «κ κυρία Αυγουστίνα», «εγώ ξεφώνιζα τις αδερφές», «δικτατορία των γκέι», κ.ά…

Πρόκειται για πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα, που σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ένωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δεοντολογίας. Θυμίζεται ότι η ρητορική μίσους, στην οποία καταφανέστατα εντάσσεται η φρασεολογία των δυο δημοσιογράφων, διώκεται ποινικά…».

 

Η από 07.03.14 καταγγελία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της γενικής γραμματέως συν. Μαριλένας Κατσίμη και του ταμία συν. Δημήτρη Κοτταρίδη, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Με αφορμή το ομοφοβικό παραλήρημα του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου κατά του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ σε πρωινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Alpha» στις 5 Μαρτίου του 2014, ζητούμε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να εξετάσει την λήψη μέτρων κατά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.

Ο Δήμος Βερύκιος και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος στην εκπομπή τους «Οι Αντίθετοι» σχολίαζαν για 15 λεπτά τον σεξουαλικό προσανατολισμό του συγγραφέα χρησιμοποιώντας προσβλητικούς και ευτελιστικούς χαρακτηρισμούς…

Οι σχολιασμοί των δυο δημοσιογράφων (και κυρίως του Δήμου Βερύκιου είναι απαράδεκτοι…

Είναι σαφές πως αυτά όσο και αν τα πιστεύει ο κ. Βερύκιος δεν μπορεί να τα λέει δημοσίως. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δηλαδή τη δημόσια επιρροή που του δίνει η θέση του, σπείροντας το ρατσισμό και το μίσος».

 

Ο εφεσιβάλλων συν. Δημοσθένης Βερύκιος, αναπτύσσοντας την έφεσή του στο ΔΠΣ, δήλωσε ότι δημιουργήθηκε θόρυβος με αφορμή τη δήλωση Κορτώ «είμαι αφοσιωμένος στον άντρα μου» και μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Θεωρώ ότι άσκησα οξύτατη κριτική και με άστοχες εκφράσεις σε μια άκρως προκλητική –κατά τη γνώμη μου- δήλωση, που στόχο είχε να προκαλέσει ντόρο και όχι να προωθήσει τα πάγια αιτήματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας και ως απόδειξη, ούτε καν χρησιμοποίησε ο κ. Κορτώ τη φράση «αφοσιωμένος στον σύντροφό μου», αλλά «στον άντρα μου», στέλνοντας το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ίδιος είναι γυναίκα και υποχείριο του άντρα της.

Η όποια αντίδραση ήρθε με καθυστέρηση τριών 24ώρων και αφού μέσω του ιστότοπου “Lifo” είχε γίνει κοπτοραπτική των φράσεων και ξεσήκωνε τους γκέι με τίτλο «Ομοφοβικό παραλήρημα Βερύκιου». Μετά από τρία 24ωρα, λοιπόν, κι ενώ έχει διαβεβαιώσει τη συνεργάτιδα της εκπομπής μέσω “Facebook”ότι δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια, βγαίνει και δηλώνει ότι «θα κινηθώ δικαστικά με αγωγή και τα λεφτά που θα πάρουμε, θα κάνουμε ένα γκέι πάρτυ». Πρώτα προσέφυγαν στο ΕΣΡ μέσω δικηγόρου κι έκανε αγωγή στον σταθμό και σε εμένα. Δεν ζήτησε την ποινική μου δίωξη.

Αυτά που είπα για τον Κορτώ είχαν ως στόχο να κρίνω τον ακραίο τρόπο με τον οποίο ήθελε να προκαλέσει την ελληνική κοινωνία. Επαναλαμβάνω και είμαι πεπεισμένος ότι η φράση «δεν ασχολούμαι με τα κοινά, αλλά με τον άντρα μου και τα βιβλία μου¨, προκαλεί την ελληνική κοινωνία.

…».

 

Οι μάρτυρες του εφεσιβάλλοντος, κατέθεσαν:

 

Ο συν. Δημήτρης Δανίκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο ανταγωνισμός στις εφημερίδες και ειδικά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έχει ξεπεράσει το κόκκινο. Επομένως, πολλοί εξ ημών ξεπερνούν τα όρια εξαιτίας αυτής της ανταγωνιστικής φρενίτιδας. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα το Σωματείο; Με αποτέλεσμα ο Κώδικας Δεοντολογίας να παραβιάζεται κατ’ εξακολούθηση.

Ερ.: Υπήρξε κατά τη γνώμη σας προσβολή της προσωπικότητας του Κορτώ με τα σχόλια του Βερύκιου;

Απ.:Υπήρξε, ναι. Κρίνω, όμως, την απόφαση πάρα πολύ αυστηρή, τιμωρητική και «πολεμική». Αντιθέτως, λόγω της εποχής μας που είναι τόσο ανταγωνιστική, προτείνω σαν αντίβαρο μια συμφιλιωτική συνεννόηση. Επομένως, αν το δεχτούμε αυτό, πράγμα που εύχομαι να το δεχτούμε, όλη η ποινή των δυο ετών διαγραφής του Βερύκιου, από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, θα έπρεπε κατ’ ευχήν ν’ αντικατασταθούν από μια ηπιότερη ποινή, με τις εξής δυο προϋποθέσεις: Ότι ο Βερύκιος θα προσπαθήσει μετ’ επιτάσεως να συμφιλιωθεί με τον Αύγουστο Κορτώ και αυτή η συμφιλίωση να αποτυπωθεί σε τηλεοπτική-ραδιοφωνική εκπομπή του Βερύκιου, την οποία θα προσκομίσει εδώ στην ΕΣΗΕΑ».

 

Ο συν. Σπύρος Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Συμπληρώνω περίπου 60 χρόνια στη δημοσιογραφία. Πάντοτε ήμουν της άποψης δημοσιογραφικά ότι προτιμώ την υπερβολή από τη σιωπή. Με το σκεπτικό αυτό, πιστεύω ότι στην υπόθεση με την οποία ασχολείται το Συμβούλιό σας το τελευταίο είναι αναρμόδιο γιατί είναι αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων, και αν κατέληγε σε καταδικαστική απόφαση, τότε έπρεπε να επέμβει το Π.Σ. και να είναι ακόμη πιο αυστηρό.

Παραδέχομαι ότι εγώ δε θα χρησιμοποιούσα τέτοιο λεξιλόγιο, όμως, από την περίπτωση του κ. Βερύκιου δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε φίμωση επειδή αυτό το Σωματείο έχει αγωνιστεί σκληρά για την ελευθεροτυπία, την ελεύθερη έκφραση. Πιστεύω το θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Βερύκιου και Κορτώ είναι θέμα μαχητής εξύβρισης…

Ερ.: Τι πρέπει να κάνει ο κλάδος μας κατά τη γνώμη σας;

Απ.: Για να βελτιωθούν τα πράγματα στον κλάδο, πρέπει η διοίκηση του Σωματείου μας να επισκεφθεί οφθαλμίατρο. Αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα και όχι όσα είπε ο «ημέτερος» συνάδελφός μας Βερύκιος, ο οποίος είναι γνωστός για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του. Εάν το πρόβλημα του κλάδου μας είναι ο Βερύκιος, εισηγούμαι να κρεμαστεί στο Σύνταγμα.

Ερ.: Ο Βερύκιος ξεπέρασε τα όρια;

Απ.: …Υπήρξε υπερβολικός, αλλά η υπερβολή, όπως είπα και πρωτύτερα είναι συνδεδεμένη με το επάγγελμά μας. Παράδειγμα: Εάν ένας ηγέτης κλέψει €1.000, θα μείνει ατιμώρητος. Αν του γράψεις όμως ότι έκλεψε €1.000.000, θα παραπεμφθεί. Το αδίκημα είναι το ίδιο.

Ερ.: Ο Βερύκιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τις εκφράσεις εναντίον του Κορτώ.

Απ.: Αυτό τον τιμά και δικαιώνει την άποψή μου ότι ο Βερύκιος έχει ήθος, κατάλαβε την υπερβολή του και είχε το θάρρος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

…».

 

Ο μάρτυρας, συν. Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, επειδή διαμένει στο εξωτερικό, σε υπόμνημά του τόνισε:

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι  ως ανταποκριτής του ραδιοφώνου Alpha 9,89, είχα πάντα  την ευκαιρία να αναφερθώ σε θέματα και πρωτοβουλίες κατά  της ομοφοβίας, τα οποία παρουσιάζουν  κοινό ενδιαφέρον για την ελληνική και ιταλική κοινωνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, επιθυμώ να προσθέσω ότι  σχετικά με τα σχόλια που ακολούθησαν την δημοσίευση του άρθρου μου «Κατά της ομοφοβίας ζητώ περισσότερο θάρρος», τον Νοέμβριο του 2013 στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο διευθυντής του ραδιοφώνου Alpha 9,89, κ. Δήμος Βερύκιος, εξέφρασε δημοσίως την εκτίμησή του στο πρόσωπό μου, λέγοντάς μου, επίσης, ότι μπορούσα να παρέμβω σε όποια ραδιοφωνική εκπομπή επιθυμούσα για να εκφράσω τις απόψεις μου  και να αποσαφηνίσω για πιο λόγο η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο έντονη και ουσιαστική καταπολέμηση των  ομοφοβικών φαινομένων».

 

Από το ΔΠΣ κρίθηκε να καταθέσει ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Γιάννης Λασκαρίδης, επειδή το θέμα είχε απασχολήσει το ΕΣΡ. Ο κ. Λασκαρίδης δεν προσήλθε, αλλά διαβίβασε στο ΔΠΣ τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση 233/02.07.14 το ΕΣΡ απεδέχθη ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες που αφορούν την ορθή, ευπρεπή και καλαίσθητη έκφραση λόγου και επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ (ο κ. Κορτώ στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση θεραπείας κατά της συγκεκριμένης απόφασης του ΕΣΡ, η οποία απερρίφθη με την υπ’ αριθμ. 397/03.11.14 απόφαση).

 

Κληθείς από το ΔΠΣ, ο συγγραφέας κ. Αύγουστος Κορτώ δεν προσήλθε, αλλά απέστειλε  υπόμνημα, στο οποία μεταξύ άλλων, τονίζει:

«…Ως συγγραφέας μάχομαι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία αποτελεί ιερό και απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα στο οποίο έχω αφιερώσει την λογοτεχνική και προσωπική μου πορεία. Παράλληλα, όπως είναι καθολικά αποδεκτό, τιμώ και σέβομαι τους αυτονόητους σε μια δημοκρατική κοινωνία περιορισμούς του λόγου, όπως άλλωστε και η Ένωσή σας έχει αποδεχθεί στον Κώδικα Δεοντολογίας της. Ειδικά στην σκληρή εποχή που ζούμε, η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μπορεί να αποτελέσει σημαντική ασπίδα για την προστασία όλων των πολιτών, αποτρέποντας την εξάπλωση φαινομένων μίσους προς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δυστυχώς δεν απολαμβάνουν στην πράξη τον αυτονόητο σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους…».

 

Για τη δημιουργία του θέματος δήλωσε:

«…Την 04.03.14 ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνοντας την κάθοδό του στην πολιτική με τον πολιτικό φορέα «Ποτάμι», έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο προσώπων, τα οποία στηρίζουν την κίνηση. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα περιλήφθηκε και το «Αύγουστος Κορτώ», γεγονός που με οδήγησε στην δημοσιοποίηση της παρακάτω ανακοίνωσης, μέσω του προσωπικού προφίλ μου στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης “Facebook”:

«Φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι,

…Η μνεία του Σταύρου Θεοδωράκη στο πρόσωπό μου … με τιμά ιδιαιτέρως, πλην όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως αν χρειάζεται τη συμβουλή κάποιου σε ζητήματα σχετικά με τον χώρο του βιβλίου, λόγου χάρη, ή τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, υπάρχουν άτομα με πείρα, κατάρτιση και θεωρητική σκευή μακράν επαρκέστερη από τη δική μου. Έτσι, μολονότι εύχομαι ολόψυχα στον Σταύρο Θεοδωράκη καλή επιτυχία στον αγώνα του, καθιστώ σαφές ότι ουδέποτε σκόπευα να πολιτευθώ, και ούτε τώρα πρόκειται να το πράξω. Ήμουν και παραμένω αφοσιωμένος -ταγμένος – σε δύο μόνο πράγματα σ’ αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτε άλλο».

 

Στη συνέχεια, διευκρίνισε:

«Η παραπάνω δήλωση γνώρισε ευρύτατη δημοσιότητα στο διαδίκτυο, ενώ προβλήθηκε και σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Στο Facebook, κάτω από τη δήλωση, την ίδια ημέρα, πίεσαν το πλήκτρο “Μου αρέσει” (“Like”) συνολικά 1.615 διαδικτυακοί φίλοι μου, ενώ η δήλωση «κοινοποιήθηκε», δηλαδή διαμοιράστηκε ψηφιακά (“share”) σε συνολικά 52 διαφορετικά προφίλ φίλων. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που μίλησα δημόσια για τη σχέση μου με τον σύντροφό μου, με τον οποίο συνάψαμε γάμο στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης το 2014, καθώς για το θέμα αυτό έχω αρθρογραφήσει και στο παρελθόν, δεχόμενος κυρίως θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά σχόλια. Αναφερόμενος δημόσια στα συναισθήματα βαρύτατου σεβασμού, αγάπης και αφοσίωσης προς τον σύντροφό μου, ασκώ το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης που έχει αναγνωριστεί για κάθε ανθρώπινο ον και δεν υπάρχει λόγος να το αποστερείται ή αυτοπεριορίζει, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου του. Εξάλλου, η παραπάνω δήλωση για την αφοσίωσή μου στον άντρα μου δεν συνοδεύτηκε από κάποια αναξιοπρεπή, σκανδαλώδη ή προσβλητική πληροφορία, ούτε από κάποια σοκαριστική λεπτομέρεια ή απεικόνιση λειτουργιών της αυστηρά ιδιωτικής μου ζωής.

…».

 

Στην απολογία του ενώπιον του Συμβουλίου, ο εφεσιβάλλων συν. Δημοσθένης Βερύκιος, είπε ότι από την πρώτη στιγμή που προκλήθηκε ο θόρυβος, ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με τις ακραίες εκφράσεις μου συνέβαλα στη συντήρηση του ντόρου», «αναγνώρισα δημόσια και έγκαιρα το λάθος μου και ζήτησα συγγνώμη», «καλέσαμε μάλιστα τον κ. Κορτώ να έλθει στην εκπομπή μας στον “Alpha”, να αναπτύξει τις απόψεις του, αλλά δεν δέχθηκε. Μας ευχαρίστησε από καρδιάς για την πρόσκληση, όπως είπε και έκλεισε την μοναδική επαφή που είχαμε με θερμές ευχές και την αγάπη του», «μετά τη σκυτάλη πήραν οι δικηγόροι με αγωγή στα αστικά κι όχι στα ποινικά δικαστήρια».

 

Στο απολογητικό υπόμνημά του τόνισε:

«Η πλευρά Κορτώ επιδίωκε να υπάρξει  επικοινωνιακός σάλος» και «θέλουν να μου πάρουν με την προσφυγή στα αστικά δικαστήρια το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχω».

«Ο κ. Κορτώ αναγνωρίζει ότι:

 “Η δήλωσή μου για τα βιβλία και τον άνδρα μου δεν ήταν μια συνηθισμένη δήλωση, επιτρέποντας φυσικά την δημόσια κριτική, ακόμα και σκληρή για την επιλογή μου να απέχω από τα “κοινά”. (παρ. 16η).  Κατ’ αυτόν τον τρόπο ευθέως ομολογεί ότι ανέμενε την δημόσια κριτική! Συμπέρασμα: στόχος του ήταν να ταράξει τα νερά της συντηρητικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο στο υπόμνημα δεν εξηγείται γιατί ο κ. Κορτώ στρέφεται αποκλειστικά εναντίον εμού και όχι άλλων προσώπων…». Απέφυγε να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο για να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

 

Δεν συνέβαλα ως ισχυρίζεται στην εξάπλωση φαινομένων μίσους προς κοινωνική ομάδα. Απεναντίας πάντα ήμουν και θα είμαι υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

 

Η ασυνήθιστη δήλωσή του έτυχε ευρείας δημοσιότητας στο διαδίκτυο (1.615 “Like”) και προβλήθηκε και σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δήλωση του γάμου του στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 4.000 “Like” στο διαδίκτυο.

 

Τέλος ο συν. Βερύκιος πρόσθεσε:

«…Προσωπικά σέβομαι το “απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής” του κάθε ανθρώπου ετερόφυλου ή ομοφυλόφιλου. Εσύ, Αύγουστε, αρέσκεσαι να ανοίγεις διάπλατα τις θύρες της προσωπικής σου ζωής, θεωρώντας ότι με αυτόν τον «οικείο» τρόπο υπερασπίζεσαι από θέση ισχύος, ως ευυπόληπτος σε πλατύ κοινό συγγραφέας που είσαι, την ελευθερία της έκφρασης. Στο βαθμό όμως που επιζητείς τη δίωξή μου αποδεικνύεις το αντίθετο. Έτσι δεν είναι;…».

 

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, έκρινε:

 

Ομόφωνα ότι ο εφεσιβάλλων συν. Δημοσθένης Βερύκιος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, διότι με τα σχόλιά του σχετικά με την επίμαχη δήλωση Κορτώ, μέσα από την εκπομπή «Οι Αντίθετοι» του Ρ/Σ “Alpha 9,89”, επέδειξε συμπεριφορά και νοοτροπία απαράδεκτη για πολίτη, αλλά πρωτίστως δημοσιογράφο, χρησιμοποιώντας απαράδεκτες και χυδαίες εκφράσεις εις βάρος του Αύγουστου Κορτώ, αλλά και άλλων ομάδων πολιτών για θέμα σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Το ΔΠΣ κρίνει ακόμη ότι με τη συμπεριφορά του αυτή, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις σχετικές καταστατικές αρχές δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που απαιτούν από τους δημοσιογράφους να σέβονται την αξιοπρέπεια και την διαφορετικότητα των πολιτών.

 

Το Συμβούλιο δέχεται την άποψη των πολιτών, αλλά και των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που κατέφυγαν στο ΠΠΣ, ότι ακόμη και αν αυτά που εκφώνησε από ραδιοφώνου ο συν. Βερύκιος τα πιστεύει, δεν μπορεί εν ονόματι της αρχής της ελευθερίας του λόγου να τα εκφράζει μ’ αυτόν τον ομοφοβικό και προσβλητικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την επιρροή που του παρέχει η θέση του και ο ρόλος του σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, κατά την οποία η ενημέρωση και ο σχολιασμός μετατρέπονται σε μέσο προσβολής της τιμής, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας πολιτών.

 

Το ΔΠΣ λαμβάνει, όμως, υπόψη του ότι ο συν. Βερύκιος έγκαιρα αναγνώρισε δημόσια το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη ενώ κάλεσε τον κ. Κορτώ στην εκπομπή του για να του ζητηθεί δημόσια συγγνώμη, αλλά ο τελευταίος δεν δέχθηκε καταφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια.

 

Παράλληλα, ο συν. Βερύκιος κατέθεσε και στο ΔΠΣ τη συγγνώμη του και δήλωσε ότι σέβεται το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής κάθε ατόμου, ετερόφυλου ή μη, ενώ δήλωσε εκ νέου ότι η όλη τοποθέτηση και ο χειρισμός της υπόθεσης στην επίμαχη εκπομπή ήταν απολύτως λάθος.

Συγκεκριμένα είπε:

«Όπως είπα απ’ την πρώτη στιγμή που προκλήθηκε ο θόρυβος ότι ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους της ομοφυλοφιλικής κοινότητας που με τις ακραίες εκφράσεις μου συνέβαλα στη συντήρηση του ντόρου, παρατήρησα ότι «άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε» και το μεγάλο ζητούμενο είναι να έχεις τη ψυχική δύναμη να τα αναγνωρίζεις δημοσίως και εγκαίρως. Τους 11 αυτούς μήνες που πέρασαν θεωρώ ότι με τη γενικότερη στάση μου μέσα από την καθημερινή μου παρουσία στα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα, έχω κάνει πράξη τα λόγια μου. Σαφώς και σε μια ανάλογη περίπτωση ακραίας δήλωσης από τον οποιοδήποτε, δεν θα χρησιμοποιούσα εξίσου ακραίες εκφράσεις».

 

Το ΔΠΣ, συνέστησε στο μέλλον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα σχόλιά του, σύσταση που απεδέχθη ειλικρινά όπως δήλωσε.

 

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Δημοσθένη Βερύκιο,  για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ και άρθρου 7, παρ. 1, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στου χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 26.03.15.

 

Η πρόεδρος                                                                                     Η γραμματέας

Μιμή Τουφεξή                                                                                  Μαρία Χριστοφοράτου