ENΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

της Εφορευτικής Επιτροπής για τη διαδικασία

των αρχαιρεσιών της 7ης και 8ης Ιουνίου 2017

1-2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

1. Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών:

α) του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής,

β) των Πειθαρχικών Συμβουλίων,

γ) των εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ,

δ) του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και

ε) των αντιπροσώπων στο 8ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ,

καθώς και

στ) για την έγκριση του οικονομικού απολογισμού χρήσης 2016 και του οικονομικού προϋπολογισμού χρήσης 2017,

θα γίνουν στις 7 και 8 Ιουνίου 2017, από τις 08.00 το πρωί έως τη δύση του ηλίου (20.46’).

1. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν γραπτά προς τη Γραμματεία της Ενώσεως μέχρι την Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 και ώρα 14.00. Σημειώνεται ότι η Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη, 30 Μαΐου θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 18.00.

Μετά την ημερομηνία και ώρα αυτή ΚΑΜΙΑ υποψηφιότητα δεν θα γίνει δεκτή.

Τυχόν ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβληθούν γραπτά στη Γραμματεία της Ενώσεως μέχρι την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2017 και ώρα 13.00.

1. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΕΧΟΥΝ:

Α) Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ: Συντάκτες που έχουν τρία (3) χρόνια συμπληρωμένα κατά τον χρόνο υποβολής υποψηφιότητας, ως τακτικά μέλη της Ένωσης.

Β) Για της Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ: Συντάκτες που έχουν επτά (7) χρόνια συμπληρωμένα κατά τον χρόνο υποβολής υποψηφιότητας, ως τακτικά μέλη της Ένωσης.

Γ) Για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Συντάκτες που έχουν δέκα (10) χρόνια συμπληρωμένα κατά τον χρόνο υποβολής υποψηφιότητας,  ως τακτικά μέλη της Ένωσης.

Δ) Για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Συντάκτες που έχουν δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρωμένα κατά τον χρόνο υποβολής υποψηφιότητας,  ως τακτικά μέλη της Ένωσης.

Ε) Για τους Εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο: α) Συντάκτες που απασχολούνται στο συγκεκριμένο μέσο για το οποίο γίνεται η εκλογή, β) κάθε συνταξιούχος συντάκτης, για εκπρόσωπος των συνταξιούχων.

ΣΤ) Για το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. εκλέγονται εννέα (9) τακτικά μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Σημειώνεται ότι οι επικείμενες αρχαιρεσίες για το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό, με το από 11.05.2017 Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 1776/23-5-2017 (ΦΕΚ Τεύχος Β΄) και προβλέπει 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με 4ετή θητεία, εκ των οποίων ο εκάστοτε Πρόεδρος και Ταμίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (με 2ετή θητεία εκ της θέσεώς τους) και εννέα (9) τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ, που εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία (οι εννέα (9) πρώτοι σε ψήφους).

Ζ) Για την εκλογή αντιπροσώπων στο 8ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ: Συντάκτες που είναι τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ.

1. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Κάθε υποψήφιος μαζί με την αίτηση υποβάλλει και υπεύθυνη δήλωση, ότι ασκεί το επάγγελμα του συντάκτη ή ότι είναι συνταξιούχος και ότι δεν έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ, καθώς και για την εκλογή αντιπροσώπων στο 8ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, τα μέλη μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα είτε ως συνδυασμοί είτε ως ξεχωριστοί υποψήφιοι.

Για την εκλογή στο Μεικτό Συμβούλιο, τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος, μόνο χωριστές υποψηφιότητες μπορούν να τεθούν. Όλοι οι υποψήφιοι κατά όργανο θα περιληφθούν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα αναγραφούν με αλφαβητική σειρά.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο 8ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ τα μέλη μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα είτε ως συνδυασμοί είτε ως ξεχωριστοί υποψήφιοι.

Έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων και αιτήσεων υποψηφιότητας, για όλα τα όργανα, υπάρχουν στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ.

1. ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗΣ: Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του Καταστατικού, κάθε τακτικό μέλος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί μονάχα για ένα από τα όργανα της Ένωσης. Μπορεί, όμως, να θέσει υποψηφιότητα και για αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Σ.Υ.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Είναι ασυμβίβαστη η  ιδιότητα του εκλεγμένου µέλους του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος µε την ιδιότητα των µελών οποιουδήποτε οργάνου της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ ή του ΕΔΟΕΑΠ (Δ.Σ., Εξελεγκτική Επιτροπή, Εφορευτική Επιτροπή, Πειθαρχικά Συμβούλια, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Μικτό, εκπρόσωπος σε Δευτεροβάθμια Οργάνωση), εκτός του Προέδρου και του Ταμία, οι οποίοι είναι  μέλη του Δ.Σ. ως εκ της θέσεώς τους, ως Προέδρου και Ταμία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Δεν απαγορεύεται η υποβολή υποψηφιότητας για ένα από τα παραπάνω όργανα και ταυτόχρονα για µέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Εφόσον όμως εκλέγονται σε περισσότερα του ενός, τότε θα πρέπει να επιλέξουν ένα από αυτά.

1. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ:

Α) Για όλα τα όργανα:

Κάθε μέλος της Ένωσης που είναι Υπουργός, Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, Πρέσβης ε.τ., Δήμαρχος, Πρόεδρος Κοινότητας ή διορισμένος σε οποιαδήποτε μετακλητή θέση.

Β) Ειδικά για τα Πειθαρχικά συμβούλια:

Τα μέλη που έχουν καταδικαστεί σε ατιμωτικό αδίκημα ή με την ποινή της διαγραφής.

Γ) Ειδικά για τους Εκπροσώπους:

Οι εκδότες, οι διευθυντές, οι διευθυντές σύνταξης και οι αρχισυντάκτες.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ