image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530                       ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/2018

 

Περίληψη: To ΔΠΣ ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιάννη Τσαπρούνη, για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ύστερα από έγκληση του συν. Αλέξανδρου Αρβανιτά.

 

Ποινή:

Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της διατήρησης της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής ενός μηνός από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

=====================

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του προέδρου Παύλου Γερακάρη και με την παρουσία των τακτικών μελών, Παναγιώτη Τσίρου, Κωνσταντίνου Σαλαμούρα, Μιμής Τουφεξή, του αναπληρωματικού μέλους Πέτρου Τρουπιώτη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 20.07.18 έφεση του συν. Γιάννη Τσαπρούνη κατά της υπ’ αριθμ. 4/2018 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 11.10.18.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 08.11.18 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική συμπεριφορά. Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι  2 την προσωρινή διαγραφή 1 μηνός από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ενώ η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών.

Η έγκληση τoυ συν. Αλέξανδρου Αρβανιτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Στις 20.12.17 απολύθηκα από τον «Ελεύθερο Τύπο», έπειτα από δεκαετή εργασιακή παρουσία μου στην εφημερίδα. Προσλήφθηκα στις 16.08.07, με ιδιοκτήτρια την κα. Γιάννα Αγγελοπούλου. Επαναπροσλήφθηκα από τους ιδιοκτήτες κ.κ. Μπενέκο και Σκαναβή στις 02.11.09 στο ίδιο τμήμα, αυτό της διόρθωσης.

…Η πρόταση περί χρέους ήταν κούρεμα 50%, αλλά το υπόλοιπο να δοθεί σε 30 ή 50 δόσεις. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν αποδέχτηκα τις… γαλαντόμες προτάσεις τους και απολύθηκα.

Ώσπου φθάσαμε να εκδικαστεί η αγωγή μου –κατά του «Ελεύθερου Τύπου»- στις 23.04.18 ημέρα Δευτέρα, στην οποία η εταιρεία κινήθηκε σε μια και μόνη λογική: Ότι ήμουν ακριβός και γι’ αυτό στη θέση μου ήρθε κάποια συνάδελφος με πολύ λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, την Παρασκευή 20.04.18 ο κ. Τσαπρούνης, ενώπιον της συμβολαιογράφου κας Μαρίας Δανιά-Σινάνη, κατέθεσε ανακριβή, προσβλητικά και συκοφαντικά πράγματα για το άτομό μου. Ο κ. Τσαπρούνης δεν ακολούθησε τη στρατηγική της εταιρείας απέναντί μου, αλλά επιχείρησε να με απαξιώσει ως συνάδελφο, παρουσιάζοντας ένα χαρακτήρα που δεν με αντιπροσωπεύει (επισυνάπτω αντίγραφο της ένορκης κατάθεσής του).

Ουδέποτε επέλεξα ρεπό ή αργία ή άδεια, όπως ήθελα εγώ, χωρίς να ρωτώ τους συναδέλφους μου. Μέχρι πριν από τρία χρόνια υπήρχε προϊσταμένη και σε συνεννόηση μαζί της και με τους συναδέλφους κανονίζαμε τα θέματα αυτά. Μετά τη συνταξιοδότηση της κας Μπεχράκη, αυτά τα ζητήματα τα λύναμε τα μέλη του τμήματος μεταξύ μας, χωρίς να υπάρξει ποτέ πρόβλημα, ποτέ ή παραμικρή ένταση…

Ο κ. Τσαπρούνης συντάχθηκε με την εργοδοσία, σε μια διαμάχη που είχα μαζί της. Προσωπικά θεωρώ κατακριτέα τη συμπεριφορά του. Όταν γνώριζε όλα αυτά που περιγράφω, όφειλε να κάνει το μίνιμουμ. Να κρατήσει, τουλάχιστον, ουδέτερη στάση και όχι να συνταχθεί με τα «θέλω» της επιχείρησης και να εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως. Θεωρώ ότι η προσφυγή μου ενώπιoν σας ήταν το τελευταίο πράγμα που μου απέμεινε, προκειμένου να υπερασπιστώ την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπειά μου, οι οποίες επλήγησαν βαρύτατα…».

Ο εγκαλών συν. Αλέξ. Αρβανιτάς, προς υποστήριξη της έγκλησής του, απέστειλε προς το ΔΠΣ υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«…Ο εν λόγω κύριος (αν τον αποκαλέσω συνάδελφο θα είναι υποκριτικό εκ μέρους μου) στη διαμάχη και μετέπειτα απόλυσή μου από την εργοδοσία του ‘Ελεύθερου Τύπου’, προσήλθε στην κα. Μαρία Δανιά-Σινάνη, συμβολαιογράφο Αθηνών, και κατέθεσε υπέρ της εταιρείας και εναντίον μου. Η εν λόγω κατάθεση χρησιμοποιείται, χωρίς κανένα κώλυμα, στο δικαστήριο. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κατέθεσε πράγματα ψευδή και συκοφαντικά για το πρόσωπό μου…

…Σ’ αυτήν τη διαμάχη ο κ. Τσαπρούνης όφειλε το λιγότερο να τηρήσει στάση ουδέτερη και όχι να ενισχύσει δικαστικώς τα επιχειρήματα της εργοδοσίας.

 …Λέγοντας περίπου ότι δημιουργώ προβλήματα με τη γενικότερη συμπεριφορά μου. Αυτό βεβαίως είναι ψευδές και όλοι οι συνάδελφοι που συνεργαστήκαμε δεν διατύπωσαν ποτέ στη 10χρονη παρουσία μου το οποιοδήποτε παράπονο για μένα…».

Αναπτύσσοντας την έφεσή του, ενώπιον του Συμβουλίου, ο εφεσιβάλλων συν. Ιωάννης Τσαπρούνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Ο συνάδελφος δεν απολύθηκε επειδή κατέθεσα εγώ στο δικαστήριο, αλλά απολύθηκε ύστερα από δική μου εισήγηση ως διευθυντή σύνταξης για αντισυναδελφική συμπεριφορά και στη συνέχεια, στη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος της απόλυσής του είναι οι διαφορές που είχε με την εταιρεία. Από τη στιγμή που είχα αναλάβει την ευθύνη  να εισηγηθώ την απόλυσή του, έπρεπε να αποκαταστήσω  την αλήθεια.

Ερ.: Στη δημοσιοποίησή του ο άλλος συνάδελφος εκτός από την παρουσίαση της έγκλησης, γράφει για εσάς προσβλητικά ή συκοφαντικά σχόλια και ποια; Προσδιορίστε μας ποια;

Απ.: Καταθέτω στο ΔΠΣ φωτοτυπία δημοσιεύματος στο site zournalistas, που έκανε ο κ. Αρβανιτάς. Το ίδιο κείμενο έχει δημοσιευθεί κι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook…

Το μόνο που κατέθεσα είναι για ποιο λόγο απολύθηκε. Αυτό δεν έχει σχέση με το οικονομικό κομμάτι…».

Ακολούθως, κλήθηκαν οι μάρτυρες του εγκαλούντος, ενώ ο εφεσιβάλλων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ορίσει μάρτυρες για την υπόθεση.

Η συν. Έθελ Αγγελίδου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«…Ο πραγματικός λόγος απόλυσης του Αρβανιτά ήταν ότι δεν δέχθηκε τη μείωση του μισθού του στα 761 ευρώ μεικτά».

Σε σχετική ερώτηση, η μάρτυρας απάντησε ότι οι λόγοι απόλυσης είναι καθαρά και αποκλειστικά οικονομικοί.

«Ο συν. Αρβανιτάς δεν δημιούργησε ποτέ και με κανένα τρόπο προβλήματα στο τμήμα της διόρθωσης ούτε εντάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν του προτάθηκε από την ίδια την επιχείρηση να αναλάβει προϊστάμενος του τμήματος, εκείνος δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε και άρα θα ήταν αντιφατικό να αντιποιείται στη συνέχεια τη θέση του προϊσταμένου, που του είχε ήδη προσφερθεί…».

Ο συν. Ορέστης Κατσαρέας, μεταξύ άλλων, είπε:

«…Έχοντας συνεργαστεί οκτώ χρόνια με τον κ. Αρβανιτά και τον κ. Τσαπρούνη, θεωρώ ότι όσα κατέθεσε ο κ. Τσαπρούνης στον συμβολαιογράφο κατά του κ. Αρβανιτά, είναι ψευδή και προς όφελος της εργοδοσίας, η οποία απέλυσε τον κ. Αρβανιτά επειδή δεν ήθελε να διαπραγματευτεί μείωση του μισθού του και ‘ψαλίδισμα’ των δεδουλευμένων του…

Ο κ. Αρβανιτάς είναι ένας έντιμος και έμπειρος συνάδελφος και καθόλα επαρκής στη δουλειά του…».

Κληθείς σε απολογία, ο εφεσιβάλλων συν. Γιάννης Τσαπρούνης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

«…Ο Αλέκος Αρβανιτάς απελύθη ύστερα από δική μου εισήγηση προς τη διοίκηση της εφημερίδας και η ένορκη κατάθεσή μου, δεν αφορά στις οικονομικές διαφορές του συναδέλφου με την εταιρεία».

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η κατάθεση του συν. Τσαπρούνη στη συμβολαιογράφο, άσχετα με το αν ο ίδιος είχε προτείνει την απόλυσή του, μπορεί να θεωρηθεί «αντισυναδελφική κίνηση», μια και ουσιαστικά αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της εργοδοτικής πλευράς, στη διένεξη που έχει με τον συν. Αρβανιτά για οικονομικούς λόγους.

Όμως, ο συν. Τσαπρούνης, όπως και ο ίδιος ανέφερε στην απολογία του, στην κατάθεσή του δεν αναφέρθηκε στην οικονομική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο συν. Αρβανιτά και την επιχείρηση, που εκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αλλά μόνον σε καθαρά δημοσιογραφικά ζητήματα, θέλοντας να υποστηρίξει την πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει για απόλυση του συναδέλφου, κάτι που αποτελεί μέρος των καθηκόντων του, ως διευθυντή συντάξεως της εφημερίδας.

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ ομόφωνα έκρινε ότι ο εφεσιβάλλων συν. Γιάννης Τσαπρούνης είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της διατήρησης της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής ενός μηνός από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 29.11.18.

 

                     O πρόεδρος                                                                             Η γραμματέας

 

               Παύλος Γερακάρης                                                                Μαρία Χριστοφοράτου