image_pdfimage_print

Απόφαση υπ’ αριθμ. 15/2013

Περίληψη:

Ύστερα από έγκληση της συν. Βασιλικής Πρέντζα:

1. O εγκαλούμενος συν. Αντώνης Δελλατόλας, με ψήφους 4 έναντι 1 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά

2. O εγκαλούμενος συν. Σταύρος Χριστακόπουλος, με ψήφους 4 έναντι 1 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά

3. O εγκαλούμενος συν. Πέτρος Αραβανής, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά μη ελεγκτέος,

4. O εγκαλούμενος συν. Γιώργος Παπαχρήστος, με ψήφους 4 έναντι 1 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά

Ποινή:

 • Στον εγκαλούμενο συν. Αντώνη Δελλατόλα με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
 • Στον εγκαλούμενο συν. Σταύρο Χριστακόπουλο με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
 • Στον εγκαλούμενο συν. Γιώργο Παπαχρήστο με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Γιώργου Μέρμηγκα, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Περικλή Κοροβέση και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, του αναπληρωματικού μέλους συν. Χαρίλαου Τζανή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 19.10.12 εγκλήσεως της συν. Βασιλικής Πρέντζα κατά των συν. Αντώνη Δελλατόλα, Σταύρου Χριστακόπουλου, Πέτρου Αραβανή και Γιώργου Παπαχρήστου.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 18.06.13 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 08.01.13 και 2 η παράταση δόθηκε στις 09.04.13.

Η έγκληση της συν. Βασιλικής Πρέντζα, μεταξύ άλλων, είχε ως εξής:

«…Στις 15 Οκτωβρίου με αφορμή το τραγικό συμβάν στην πρώην σχολή Ευελπίδων, έκανα ρεπορτάζ στο χώρο, καταγράφοντας τηλεοπτικά το γεγονός. Οι αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτη την παραμονή μας κοντά στην περίφραξη των δικαστηρίων και μας προσήγαγαν. Από τον έλεγχο διεπιστώθη ότι τίποτε αξιόποινο δεν συνέτρεχε. Όσο απλό και αν ακούγεται σε όσους θέλησαν να βρουν αφορμή για να «ξεράσουν» τη δημοσιογραφική τους μανία, χωρίς καν να διασταυρώσουν την είδηση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένα απλό τηλεφώνημα στο Α.Τ. Κυψέλης θα τους έλυνε κάθε απορία για το ΤΙ, ΠΟΙΟΣ, ΠΟΥ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ. Προχειρότητα; Ευκολία; Το’ γραψε αυτός, οπότε ισχύει να το γράψω και εγώ; Προφανώς η συντήρηση του ψέματος «συνάδελφοι», να «πουλάει» περισσότερο.

Σε μια εποχή που εκπίπτουν οι αξίες, η δεοντολογία και η αντικειμενικότητα της είδησης πάνε περίπατο. Ανώνυμοι και επώνυμοι «δημοσιογράφοι» με «σταύρωσαν» ακόμη και με υβριστικούς και απαξιωτικούς για την προσωπικότητά μου χαρακτηρισμούς. Χωρίς να ελέγξουν την πληροφορία που κάποιος τους «πέρασε», με επιτυχία βέβαια καθώς είχε το σκοπό του, τη δημοσίευσαν, πλήττοντας εμένα αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό που εργάζομαι. Πώς να παλέψει κανείς το αδηφάγο τέρας των ανώνυμων blogs; Εύκολα αποκαθηλώνεις συνειδήσεις πίσω από τη μαύρη κουρτίνα. Θράσος, ψέμα, ανεντιμότητα και δειλία βρίσκουν καταφύγιο στην ανωνυμία. Ποιο το όφελος; Ας αναλογιστεί κανείς;

 • Δεδομένου ότι το άρθρο με τίτλο – ALPHA: Φθηνά κόλπα για τηλεθέαση! – στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» στις 17.10.12 είναι ανυπόγραφο, εγκαλώ ενώπιόν σας τον εκδότη-διευθυντή Αντώνη Δελλατόλα, … το διευθυντή σύνταξης Σταύρο Χριστακόπουλο και τον υπεύθυνο ύλης Πέτρο Αραβανή. Παρότι είχαν περάσει δύο μέρες από το τραγικό συμβάν και επιστολή διάψευσης που είχα ήδη αναρτήσει στο διαδίκτυο, δημοσίευσαν ψευδείς ειδήσεις. Συγκεκριμένα ότι είχα συλληφθεί γιατί πήγα να περάσω κουμπούρι στην Ευελπίδων. Σας παραθέτω το σχετικό άρθρο. Κανείς τους βέβαια δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο.
 • Εγκαλώ το συν. Γιώργο Παπαχρήστο, καθώς στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» στις 16.10.12 και στην εκπομπή του «Το debate της πολιτικής» διέσπειρε, δημοσίως με τη σειρά του, ψευδώς όλα όσα μέχρι εκείνη την ώρα συκοφαντικά για εμένα και το σταθμό που εργάζομαι, έκαναν ασύδοτα το γύρο του διαδικτύου. Ευφάνταστη, ανόητη και κοπελίτσα είναι μερικά από τα κοσμητικά επίθετα που με στόλισε, ενώ ανέφερε ότι αντιμετωπίζω μετά τη σύλληψή μου και βαριές κατηγορίες για οπλοκατοχή κ.α. Το ό,τι δεν ανέφερε το όνομά μου, δεν μειώνει το μέγεθος της ζημίας που μου προκάλεσε, όταν η ψευδής είδης έκανε το γύρο του διαδικτύου με το όνομα ακόμη και τη φωτογραφία μου σε κάποιες περιπτώσεις. Φυσικά όποιος συνάδελφος στην πιάτσα έκανε ακρόαση καταλάβαινε σε ποια ρεπόρτερ και σε ποιο τηλεοπτικό κανάλι έκανε αναφορά ο συγκεκριμένος παραγωγός. Σας παραθέτω το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα. Στη διάθεσή σας αν χρειαστεί και το ηχητικό απόσπασμα:

«Μιλούσαμε χθες για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε στο γραφείο του ανακριτή στην Ευελπίδων. Αρκετές ώρες μετά, μια ευφάνταστη ρεπόρτερ τηλεοπτικού καναλιού, επιχείρησε να περάσει όπλο μέσα στην Ευελπίδων, προσπαθώντας να αποδείξει ότι ακόμα και μετά την εκτέλεση του 33χρονου Ρομά, μπορούσαν να παραβιαστούν τα μέτρα ασφαλείας. Βέβαια, κανείς δεν της είπε της κοπελίτσας ότι το όπλο δεν πέρασε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο..

Η ευφάνταστη συνάδελφός μας, προφανώς σε συνεννόηση με το κανάλι προχώρησε σε αυτή την ανόητη ενέργεια. Φυσικά συνελήφθη αλλά δεν είναι ότι συνελήφθη αυτή. Τώρα θα αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες, όπως είναι παράνομη οπλοκατοχή και διάφορα άλλα, απόπειρα παραβίασης μέτρων ασφαλείας και δεν ξέρω τι. Επίσης, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το ποιανού ήταν το όπλο γιατί της νεαρής ρεπόρτερ αποκλείεται να ήταν. Κάποιου άλλου λεβέντη ήταν που της το έβαλε στην τσάντα. Συμπέρασμα ότι βλέπετε στα κανάλια δεν είναι κατ’ ανάγκην αυτό που βλέπετε. Μπορεί να είναι παραμυθένιο, μαϊμουδένιο…».

…

Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι ότι διασταυρώνουμε πάντα την είδηση, ακόμη και αν πρόκειται για φθηνό κουτσομπολιό.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ έκανα ένα ρεπορτάζ που αφορούσε στο κατά πόσο είναι διάτρητα τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο χώρο των δικαστηρίων και αφού ήδη είχα περάσει μαζί με τους συνεργάτες μου από την κεντρική πύλη και είχαμε ελεγχθεί. Δίπλα μου ήταν και άλλοι συνάδελφοί μου από άλλα μέσα που καλύπταμε ταυτόχρονα το ίδιο ρεπορτάζ.

Αληθεύει ότι εγώ και το τηλεοπτικό συνεργείο προσαχθήκαμε, όχι φυσικά για τη μεταφορά όπλου ή άλλου επικίνδυνου αντικειμένου, αλλά απλώς γιατί θεωρήθηκε ύποπτη η παραμονή μας κοντά στην περίφραξη. Τόσο οι εισαγγελείς, όσο και οι αστυνομικοί δεν διαπίστωσαν τίποτε παράνομο και αποχωρήσαμε σύντομα από το Α.Τ. Κυψέλης. Προφανώς δεν υπήρχε όπλο, ούτε σύλληψη. Εσείς συνάδελφοι που το βρήκατε το όπλο;…».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον των συν. Αντώνη Δελλατόλα, Σταύρου Χριστακόπουλου, Πέτρου Αραβανή και Γιώργου Παπαχρήστου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο μάρτυρας της εγκαλούσας, συν. Γιώργος Κομπιάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είμαι τεχνικός στον Τ/Σ “ Alpha”. Γνωρίζω την κα. Πρέντζα προσωπικά, συνεργαζόμαστε όπως με όλους τους ρεπόρτερς.

Πήραμε εντολή από τον σταθμό, να καλύψουμε την δολοφονία κατηγορουμένου, που είχε γίνει στα δικαστήρια για λόγους αντεκδίκησης.

Πήγαμε με την κα. Πρέντζα, περάσαμε κανονικά από τον έλεγχο στην είσοδο, ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ, κοντά στο χώρο που έγινε το έγκλημα, όπου ήταν και κάποια άλλα κανάλια.

Μετά από μια ώρα περίπου, ήρθαν τρεις αστυνομικοί και μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε. Πήγαμε πάλι στην είσοδο, μας έκαναν σωματικό έλεγχο και μας πέρασαν πάλι από τα μηχανήματα. Ρωτήσαμε γιατί πάλι αυτή η διαδικασία του επανελέγχου και μας απάντησα ότι μια διερχόμενη πολίτης, περίπου 50 ετών, τους είπε «πηγαίντε να δείτε, κάτι γίνεται» και για αυτό ήρθαν προς το μέρος μας. Σημειωτέον ότι ήμασταν το μόνο κανάλι που ήμασταν μέσα. Τα άλλα ήταν απέξω.

Πρόσθεσαν ότι είναι τυπικό, αλλά ότι έπρεπε να περάσουμε και από τον εισαγγελέα. Διαμαρτυρηθήκαμε, αλλά τους ακολουθήσαμε στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας είπε ότι δεν συντρέχει λόγος για κράτηση και ότι δεν διαπιστώθηκε τίποτε.

…

Το απόγευμα ή την άλλη ημέρα, δεν θυμάμαι καλά, άρχισαν διάφορα sites και άλλα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι δήθεν μια ρεπόρτερ του “ Alpha”, την οποία και ονόμαζαν, προσπάθησε να περάσει όπλο, όπως και κατά τους ισχυρισμούς τους, το έκανε.

Αυτό δημιούργησε μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα στην κα. Πρέντζα, την μείωναν επαγγελματικά. Αυτό που έλεγαν προφανώς ήταν ψευδές…».

Ο μάρτυρας της εγκαλούσας, συν. Γιάννης Κέμος, κατέθεσε:

«Είμαι φωτορεπόρτερ στο “ Newsbeast. gr”. Κάναμε ρεπορτάζ έξω από την περίφραξη των δικαστηρίων για τα μέτρα ασφαλείας.

Κάποια στιγμή ερχόμασταν σε μια από τις αφύλακτες πύλες που έχει, τραβούσα φωτογραφίες και βίντεο και σε κάποιο χρονικό σημείο, ήρθαν κάποιοι αστυνομικοί από μέσα. Μας ρώτησαν ποιοι είμαστε και τους δείξαμε τις διαπιστεύσεις, τις ταυτότητες τις οποίες έχουμε. Όσα άτομα ήταν εντός της περίφραξης, τα πήγαν στην πύλη για έλεγχο. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι έγινε μετά.

Πάντως, εκείνη την ώρα, όσοι ήμασταν εκεί, κατά τον έλεγχο που έγινε, δεν βρέθηκε τίποτα παράξενο σε κανέναν από εμάς. Είχαμε μόνο κάμερες, μικρόφωνα και φωτογραφικές μηχανές.

Επειδή προηγουμένως, όλοι μας όσοι ήμασταν στο σημείο, είχαμε ήδη περάσει από έλεγχο πύλης και των αποσκευών μας για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί κάτι επιλήψιμο στην κα. Πρέντζα. Αλλιώς, θα μας είχαν σταματήσει εκείνη την ώρα.

Διάβασα τα ρεπορτάζ της εφημ. «Ποντίκι» και αυτά που έγραφαν δεν είχαν συμβεί. Το ίδιο ισχύει και για όσα ανέφερε ο Γ. Παπαχρήστος».

Η μάρτυρας της εγκαλούσας, συν. Ηρώ Καρυοφύλλη, μεταξύ άλλων, είπε:

«Έλαβα γνώση ότι η συν. Πρέντζα, προσήχθη στο Α.Τ. Κυψέλης, για εξακρίβωση στοιχείων. Επικοινώνησα με το Α.Τ., όπου μου είπαν ότι ήταν μια τυπική διαδικασία και θα άφηναν ελεύθερη την ίδια και το συνεργείο του Τ/Σ “ Alpha”.

…

Επικοινώνησα και πάλι με το Α.Τ. Κυψέλης, αλλά και την ΓΑΔΑ, όπου με διαβεβαίωσαν ότι η συνάδελφος δεν είχε ποτέ επάνω της όπλο και ότι δεν θεωρήθηκε ποτέ ύποπτη για οπλοφορία-οπλοκατοχή.

Την επόμενη ημέρα, με ενημέρωσε η συνάδελφος ότι ο δημοσιογράφος Γιώρ. Παπαχρήστος, από την εκπομπή του στο «Βήμα FM» αναφερόταν στην υπόθεση, λέγοντας ότι η συνάδελφος επιχείρησε να περάσει όπλο στα δικαστήρια της Ευελπίδων και μιλούσε γι’ αυτήν απαξιωτικά.

Το ίδιο συνέβη και με δημοσίευμα στην εφημ. «Το Ποντίκι».

Της πρότεινα να κινηθεί άμεσα εναντίον των δυο συναδέλφων, οι οποίοι την διέβαλαν, χωρίς καν να διασταυρώσουν το περιστατικό και την παρέπεμψα στη ΓΑΔΑ, από όπου και πήρε έγγραφη βεβαίωση ότι δεν επιχείρησε ποτέ να περάσει όπλο στα δικαστήρια και ότι δεν είχε όπλο μαζί της.

…

Επικοινώνησα ακόμη και με τον ίδιο τον Αττικάρχη κ. Γ. Δικόπουλο, ο οποίος με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η συνάδελφος δεν οπλοφορούσε. Γι’ αυτό άλλωστε της έδωσε και τη σχετική βεβαίωση…».

Οι εγκαλούμενοι συν. Αντ. Δελλατόλας, Στ. Χριστακόπουλος και Π. Αραβανής, δεν πρότειναν μάρτυρες για την υπόθεση.

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου συν. Γ. Παπαχρήστου, συν. Σπύρος Σεραφείμ, κατέθεσε, μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Παπαχρήστος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να προσβάλλει και να μειώσει τη συνάδελφο από τον “ Alpha”, γι’ αυτό και ανακάλεσε από «αέρα» μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής, τα όσα είχε πει από μικροφώνου δυο ημέρες πριν.

…

Δύο ημέρες μετά και έπειτα από ρεπορτάζ που έκανε ο ίδιος ο κ. Παπαχρήστος, αντιλήφθηκε τι ακριβώς είχε συμβεί και με παρρησία από μικροφώνου, προέβη στην αποκατάσταση της αλήθειας, ζητώντας συγγνώμη από τη συνάδελφο του Τ/Σ “ Alpha”.

…

Γνωρίζω, επίσης, ότι μετά το τέλος της εκπομπής έσπευσε ν’ αναζητήσει το τηλέφωνο της συναδέλφου, προκειμένου να της ζητήσει την ειλικρινή του συγγνώμη.

Αν και δεν είμαι πλέον συνεργάτης του συν. Παπαχρήστου, θέλησα να καταθέσω, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, επειδή κατά το συμβάν ήμουν παρών».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου συν. Γ. Παπαχρήστου, συν. Αριστείδης Ραβανός, μεταξύ άλλων, είπε:

«…Ο συν. Παπαχρήστος, από όσο είμαι σε θέση να θυμάμαι, την επίμαχη ημέρα την 16.10.12, έκανε αναφορά στο περιστατικό της δολοφονίας, στο Ρ/Σ «Βήμα FM» από την εκπομπή του, την οποία συμπαρουσιάζουμε. Επίσης, αναφέρθηκε και στην κίνηση της συν. Πρέντζα για το ρεπορτάζ που έκανε στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο κ. Παπαχρήστος δεν είχε καμία πρόθεση να βλάψει επαγγελματικά και να δυσφημήσει τη συνάδελφο και το κανάλι της. Αυτό μπορώ να το υποστηρίξω, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι την επομένη ή την μεθεπομένη, επανόρθωσε μέσω της εκπομπής του, αποκαθιστώντας την τιμή και την υπόληψή της.

Επίσης, άλλη μια φορά ο κ. Παπαχρήστος μετά από σχετική συζήτηση που είχε με μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, επανόρθωσε για μια ακόμη φορά, μέσω της εκπομπής του. Με την πράξη του αυτή, αποδεικνύεται ότι όχι δόλος δεν υπήρξε, αλλά και καμία πρόθεση να βλάψει επαγγελματικά την κα. Πρέντζα…».

Στην κλήση του σε απολογία ο εγκαλούμενος συν. Αντώνης Δελλατόλας, απέστειλε επιστολή, στην οποία ανέφερε ότι:

«…Ισχύουν όλα όσα έχω πει ενώπιόν σας.

Το δημοσίευμα ήταν σε συνέχεια πολλών άλλων στοιχείων για το ίδιο θέμα, σε πολλά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα περί αυτού, έκανε σχετικό σχόλιο κάποιες μέρες μετά το συμβάν».

Και στις διευκρινίσεις του στο ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος συν. Αντ. Δελλατόλας, είχε αναφέρει:

«Μόλις γράψαμε το δημοσίευμα, επικοινώνησε μαζί μας ο κ. Παπαδρόσος, διευθυντής ειδήσεων του “ Alpha”, λέγοντάς μου ότι τα γεγονότα δεν είναι έτσι όπως αναφέρονται στα ΜΜΕ, αλλά και στο «Ποντίκι» και ότι έγινε παρεξήγηση από την αστυνομία, η οποία προέβη σε σύλληψη των μελών του συνεργείου του σταθμού.

Είπα ότι θα κάνω επανόρθωση στην εφημερίδα, όπως κι έγινε. Καταθέτω την επανόρθωση με το δημοσίευμα που την συμπεριλαμβάνει.

Δεν γνωρίζω πως έφτασε η πληροφορία στους συναδέλφους. Δεν ρώτησα τους συναδέλφους, αλλά υποθέτω ότι είτε παραπλανήθηκαν από την πηγή τους είτε αναδημοσίευσαν από άλλα ΜΜΕ. Μόλις ενημερώθηκα, έκανα την επανόρθωση.

Το «Ποντίκι» εκδίδεται κάθε Πέμπτη και ο διευθυντής σύνταξης περίμενε την ολοκλήρωση της έρευνας. Μετά περίπου τρία τεύχη, κάναμε την επανόρθωση (02.11)».

Ο εγκαλούμενος συν. Σταύρος Χριστακόπουλος δεν προσήλθε να απολογηθεί, ούτε απέστειλε υπόμνημα, αλλά στις διευκρινίσεις που έδωσε στο ΠΠΣ, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«…Τα στοιχεία περί σύλληψης και όπλου ήταν κοινά σε πλήθος δημοσιευμάτων ταυτοχρόνως. Για την εφημερίδα, η χρονική σύμπτωση ήταν κακή, διότι αφενός η ημέρα έκδοσης είχε μετατοπιστεί εξαιτίας της απεργίας και συνεπώς όφειλε να τυπωθεί πριν ακόμη από το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Τόσο η αντίδραση της δημοσιογράφου όσο και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, προέκυψαν δυστυχώς μετά την εκτύπωση της εφημερίδας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα δεν στρεφόταν εναντίον της εγκαλούσας, ούτε περιείχε προσβλητικό ή απαξιωτικό σχόλιο για την ίδια. Ο σχολιασμός αφορούσε την φερόμενη έως τότε ως αληθή επιλογή των υπευθύνων προγράμματος του καναλιού “ Alpha”».

Ερ.: Κατά τη γνώμη σας, μια είδηση που δεν είναι διασταυρωμένη, πρέπει να γράφεται και αν ναι, πως;

Απ.: Κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να γράφεται, παρότι αυτό αποτελεί κοινή πρακτική όλων των ΜΜΕ. Το πόσο κοινή είναι αυτή η πρακτική τεκμαίρεται από την πανομοιότυπη αναπαραγωγή της ίδιας είδησης σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης, η οποία πολύ συχνά στη δημοσιογραφία ανεξαρτήτως του ορθού ή του λάθους αυτής της άποψης, αποτελεί τεκμήριο αληθείας.

Σε περίπτωση πάντως που η είδηση εν τέλει γραφτεί, αυτό θα πρέπει να συμβεί χωρίς να θιγεί η προσωπικότητα του εμπλεκομένου, κάτι το οποίο τηρήθηκε στο δημοσίευμα, που αφορά στη συγκεκριμένη έγκληση…».

Και ο εγκαλούμενος συν. Πέτρος Αραβανής δεν προσήλθε να απολογηθεί, ούτε απέστειλε υπόμνημα, αλλά στις διευκρινίσεις που έδωσε στο ΠΠΣ, ανέφερε:

«Είμαστε στο «Ποντίκι» λίγα άτομα και η δουλειά βγαίνει εκ των ενόντων. Είμαι υπεύθυνος ύλης, αλλά δεν είχα συμμετοχή στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, καθώς δεν το έγραψα εγώ. Δεν γνωρίζω πως γράφτηκε το κομμάτι. Υπεύθυνος για επανόρθωση είναι όποιος καταλάβει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά».

Ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Παπαχρήστος, στο απολογητικό του υπόμνημα, ανέφερε:

«…Έλαβα γνώση των κατηγοριών, αλλά δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο από όσα είπα ενώπιόν σας…

Εξήγησα ότι δεν γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν την εν λόγω κυρία, δεν είχα ποτέ συνεργαστεί μαζί της, και ως προς το αντικείμενο της δίωξής σας, σας ανέφερα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τί ακριβώς συνέβη. Με την προσθήκη ότι έσπευσα μετά διήμερο εξ ιδίας πρωτοβουλίας, και αργότερα μετά από δική σας απαίτηση, να διορθώσω ότι αυτό που επιχείρησε να περάσει στον χώρο των δικαστηρίων δεν ήταν όπλο, αλλά κάτι σαν όπλο. Εξ ου και προσήχθη στο Α.Τ. Κυψέλης, όπου και έχει καταγραφεί το περιστατικό…».

Και σε υπόμνημά του προς το ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος συν. Γιώρ. Παπαχρήστος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«…Δεν γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν τη συγκεκριμένη κυρία. Αγνοώ παντελώς και την πορεία της στη δημοσιογραφία, και την σημερινή της απασχόληση. Κατά συνέπεια, δεν είχα κανένα λόγο να ασχοληθώ επί προσωπικού με την περίπτωσή της. Κατήγγειλα από μικροφώνου και επιμένω ως προς αυτό (όπως και κατά την πρώτη μου εμφάνιση στο Συμβούλιό σας), την πρακτική των καναλιών να δημιουργούν «ειδήσεις» εκ του μη όντως, με στόχο την παραπλάνηση του τηλεθεατή και μέσω αυτής την παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό του.

Η κυρία ισχυρίζεται ψευδώς ότι προσήχθη στο Α.Τ. Κυψέλης επειδή «θεωρήθηκε ύποπτη η παρουσία της κοντά στην περίφραξη των δικαστηρίων». Αποσιωπά σκοπίμως τα πραγματικά γεγονότα, προκειμένου να ισχυροποιήσει την καταγγελία της. Όντως, δεν είχε μαζί της όπλο, όπως αστυνομικές πηγές είχαν αρχικά διαρρεύσει -και προς εμένα. Είχε «κάτι» που έμοιαζε με όπλο, αλλά από την έρευνα αποδείχθηκε ότι για αντικείμενα προσωπικής υγιεινής τυλιγμένα μαζί με ένα τετράδιο, για να φαίνονται «κάπως»…

Μου ζητήθηκε από το Συμβούλιό σας να ανασκευάσω τα περί όπλου και οπλοχρησίας κλπ. Το έκανα ασμένως, όχι για να αποτρέψω πιθανή δίωξή μου από το Πειθαρχικό, αλλά επειδή το όφειλα στην αλήθεια: ανέφερα με ιδιαίτερη ευκρίνεια από τα μικρόφωνα του «Βήμα FM», ότι είχα πέσει θύμα λανθασμένης πληροφόρησης ως προς την οπλοφορία. Επέμεινα και πάλι στην τακτική των καναλιών να παραπλανούν την κοινωνία με τρόπους, όπως ο συγκεκριμένος. Και μίλησα για τον καταναγκασμό στον οποίο υποβάλλονται αρκετές φορές οι συνάδελφοι, προκειμένου «να φέρουν θέμα»…».

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις απολογίες των εγκαλουμένων και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», το ΠΠΣ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι, συν. Αντώνης Δελλατόλας και Σταύρος Χριστακόπουλος, υιοθέτησαν –χωρίς να διασταυρώσουν ως όφειλαν– αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η εγκαλούσα είχε «περάσει» όπλο στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, εμφανίζοντας μάλιστα τη συν. Βασιλική Πρέντζα ως συλληφθείσα, γεγονός που απεδείχθη αναληθές.

Παρότι η εγκαλούσα με επιστολές της, τους επεσήμανε με έμφαση το αναληθές του δημοσιεύματος, καθυστέρησαν να ανασκευάσουν και όταν το έπραξαν, ήταν σαφώς υποβαθμισμένο σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκτεθεί η εγκαλούσα στην κοινή γνώμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα για τον συν. Γιώργο Παπαχρήστο, το ΠΠΣ επισημαίνει ότι λόγω της αμεσότητας που έχουν από τη φύση τους οι ραδιοφωνικές εκπομπές, ο σχολιαστής είχε τη δυνατότητα της άμεσης επανόρθωσης της αλήθειας, όπως την είχε περιγράψει η εγκαλούσα. Αντ’ αυτού, ο συν. Γ. Παπαχρήστος επέλεξε να υιοθετήσει αβασάνιστα τον εύκολο δρόμο των ανεύθυνων φημών και αναρτήσεων του διαδικτύου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 23.10.12, στηλιτεύοντας τις συγκεκριμένες πρακτικές, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν «…η συνάδελφος να διασυρθεί, να υποστεί τεράστια ηθική βλάβη και να στοχοποιηθεί επικίνδυνα από τις πηγές των δημοσιευμάτων, τις πρακτικές που ακολούθησαν και την πρωτοφανή αναπαραγωγή, χωρίς ούτε ένας από τους συντάκτες των κειμένων να μπει στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί της ή να διασταυρώσει τη δήθεν πληροφορία, όπως οφείλουν…».

Ως προς τον συν. Πέτρο Αραβανή, θεωρείται ότι ως εκ της θέσεώς του (υπεύθυνος ύλης), δεν είχε ευθύνη για το επίμαχο δημοσίευμα.

Κατόπιν αυτών:

 • Με ψήφους 4 έναντι 1, αποφασίσθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Αντώνης Δελλατόλας, είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

 • Με ψήφους 4 έναντι 1, αποφασίσθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Σταύρος Χριστακόπουλος, είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας

 

 • Αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Πέτρος Αραβανής, είναι πειθαρχικά μη ελεγκτέος.

 

 • Με ψήφους 4 έναντι 1, αποφασίσθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Παπαχρήστος, είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινές:

 • Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον συν. Αντώνη Δελλατόλα, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

 • Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον συν. Σταύρο Χριστακόπουλο, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

 • Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον συν. Γιώργο Παπαχρήστο, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Τα δύο μέλη που διαφοροποιήθηκαν ως προς τις ποινές, προτείνοντας προσωρινή διαγραφή, θεωρούν βαρύ το συγκεκριμένο πειθαρχικό παράπτωμα, με όσα διαδραματίστηκαν και τον διασυρμό της εγκαλούσας συναδέλφου.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 30.07.13.

 

Ο προεδρεύων                                                                                                                 Η γραμματέας

Γιώργος Μέρμηγκας                                                                                                Μαρία Χριστοφοράτου