image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                            Απόφαση υπ’ αριθμ. 1/2021

Περίληψη:

Ο συν. Στέφανος Κασιμάτης, με ψήφους 3 έναντι 2 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη του Συμβουλίου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Ποινή: Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της απλής επίπληξης.

================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Γιώργου Μέρμηγκα, Δήμητρας Γκουντούνα, Γιώργου Γκιώνη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 15.09.20 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Στέφανου Κασιμάτη.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση δόθηκε στις 08.12.20 και 2η παράταση δόθηκε στις 02.03.21.

Το ΠΠΣ, στην από 36η συνεδρίασή του (15.09.20), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης με το εξής κατηγορητήριο:

«Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Στέφανου Κασιμάτη, με το ακόλουθο σκεπτικό:

Στις 28.08.20 ο ως άνω συνάδελφος δημοσίευσε στην ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή», σχόλιο με τον τίτλο «Οι ατέλειωτες διακοπές». Στο κείμενο μεταξύ άλλων, καταχωρείται φωτογραφία του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον εξής εμπαικτικό σχολιασμό:

«Ω, οι μπούκλες! Που πήγαν οι ασημένιοι βόστρυχοι; Αυτοί που κάποτε (μόλις πριν από έναν χρόνο) σκίαζαν το πλατύ μέτωπο του Κατρούγκαλου! Νομίζω, μπουλντόζα πρέπει να οδηγούσε ο πανδαμάτωρ όταν πέρασε, ίσως ήταν και λίγο μεθυσμένος. Ας καταγραφεί, παρακαλώ, η θλιβερή απώλεια ως ακόμη ένα από τα εγκλήματα της Δεξιάς…».

Ο ως άνω συνάδελφος, παραβιάζοντας βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, αλλά και της επιβαλλόμενης κοινωνικής συμπεριφοράς, αντιμετωπίζει με σαρκασμό και αναλγησία, καταφανές πρόβλημα υγείας του πρώην υπουργού, προκαλώντας εύλογα σωρεία αντιδράσεων.

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, εδ. ε’ σε συνδυασμό με το εδ. ζ’ του ίδιου άρθρου του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 Ο εγκαλούμενος συν. Στέφανος Κασιμάτης, δήλωσε στη γραμματεία των Π.Σ., ότι δεν θα μετάσχει στην πειθαρχική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, παρότι κλήθηκε να προτείνει μάρτυρες, δεν άσκησε το αντίστοιχο δικαίωμά του.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 28.08.20, καταχώρησε την εξής σχετική δήλωση:

«Η «Κ» ζητά συγγνώμη από τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για τη φωτογραφία και το σχόλιο που τη συνόδευε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας. Όσο και αν είναι προφανές ότι ο αρθρογράφος δεν γνώριζε την περιπέτεια υγείας του κ. Κατρούγκαλου, σημασία έχει ότι πρόκειται για ατόπημα. Το οποίο δεν θα επαναληφθεί».

Επίσης, ο συν. Στέφ. Κασιμάτης καταχώρησε στην ίδια εφημερίδα το εξής κείμενο:

«Στη φωτογραφία της Παρασκευής διέπραξα ένα σοβαρό λάθος, εξαιτίας της αφέλειάς μου. Χρωστώ, ως εκ τούτου,  μια συγγνώμη τόσο στον ίδιο τον Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και στους αναγνώστες, καθώς δεν εγνώριζα (και ούτε μπορούσα να υποθέσω, εξ ου και η αφέλεια) ότι η απώλεια των μαλλιών του πρώην υπουργού οφείλεται σε θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στις αρχές του μηνός για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας.

Πληροφορούμαι μάλιστα ότι οι γιατροί του είχαν συστήσει να παραμείνει οικουρών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά στον ίδιο επικράτησε το αίσθημα της υποχρέωσης να παραστεί στη Βουλή, δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύουν οι ειδικοί περί τα ελληνοτουρκικά. Του εύχομαι ολοψύχως καλή δύναμη και καλή ανάρρωση. Να επανέλθει γερός και δυνατός».

Ο συν. Στέφ. Κασιμάτης, εκλήθη να ασκήσει το δικαίωμά του προς απολογία, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται κατά πλειοψηφία ως ακολούθως:

Με ψήφους 3 έναντι 2 θεωρεί ότι ο εγκαλούμενος συν. Στέφανος Κασιμάτης, είναι πειθαρχικά ελεγκτέος. Ειδικότερα, γίνεται μεν δεκτός ο ισχυρισμός του ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα υγείας του πρώην υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, όταν έκανε τον σχολιασμό, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται μεγαλύτερος έλεγχος και πολύ περισσότερο όταν τέτοιες ενδείξεις, που αφορούν την προσωπική εμφάνιση κάποιου προσώπου, χρήζουν αυξημένης προσοχής. Εκτιμάται ότι τόσο η εφημερίδα, όσο και ο εγκαλούμενος συνάδελφος, ζήτησαν συγγνώμη, όμως αυτό μετριάζει αλλά δεν αναιρεί την παραβατικότητα της συμπεριφοράς.

Αντίθετα, η μειοψηφία θεωρεί ότι ο εγκαλούμενος συν. Στέφ. Κασιμάτης, δεν είχε καμία πρόθεση ειρωνείας για το θέμα υγείας, καθώς δεν το γνώριζε και επιπλέον ζήτησε συγγνώμη.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ με ψήφους 3 έναντι 2 έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εγκαλούμενο συν. Στέφανο Κασιμάτη, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, εδ. ε’ σε συνδυασμό με το εδ. ζ’ του ίδιου άρθρου του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας

Ως προς την ποινή, με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της απλής επίπληξης.

Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 27.04.21.

 

Ο πρόεδρος                                                      Η γραμματέας

 

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                      Μαρία Χριστοφοράτου