image_pdfimage_print

 

 

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

           

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 10/2017

 

Περίληψη:

Η συν. Εύη Φραγκάκη, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά (διαφήμιση).

 

Ποινή:

Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η ανάκληση στην τάξη. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή  διαγραφή 1 μηνός.

 

================

 

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Γκιώνη και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Κωνσταντίνου Κορέλλη, Νίκου Στέφου, του αναπληρωματικού μέλους συν. Γιώργου Μέρμηγκα,  καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 28.02.17 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά της συν. Εύης Φραγκάκη.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 16.05.17.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα συνεδρίαση (30.05.17), δεν υπήρχε η ανάλογη απαρτία.

 

Το ΠΠΣ, στην 76η συνεδρίασή του (28.02.17), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά της συν. Εύης Φραγκάκη, με το εξής σκεπτικό:

 

«Το ΠΠΣ, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά της συν. Εύης Φραγκάκη επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση του προϊόντος “Melatonin SM – SM Pharmaceuticals”, κατά της αϋπνίας. Η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε στον Τ/Σ “Epsilon” στις 10.02.17 στις 12.30μμ, στον Τ/Σ «Σκάι» στις 22.02.17 στις 8.45πμ,  αλλά και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς σε διάφορες ώρες και ημέρες.

 

Η συμμετοχή της αυτή είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

 

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 

Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι μάρτυρες που όρισε η εγκαλούμενη συνάδελφος.

 

Η συν. Σωτηρία (Ρίτσα) Μπιζόγλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Ήταν λύση ανάγκης η διαφήμιση κι όχι επιλογή της. Θεωρώ ότι μπορούμε και πρέπει, λόγω κρίσης, να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί.

Έναν άνεργο δεν τον πατάς, αλλά τον βοηθάς. Πρέπει να τους στηρίζουμε. Δηλαδή, ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της;

Η κα. Φραγκάκη δεν έχει ξανακάνει ποτέ διαφήμιση. Την απέλυσε πριν δυο χρόνια ο Αντέννα και είναι δύσκολο να βρει πλέον δουλειά…».

 

Η συν. Χριστίνα Αμερικάνου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«…Θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική συνάδελφος, που δεν έχει δώσει δικαίωμα, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή…

…Ωστόσο γνωρίζω ότι είναι δυο χρόνια άνεργη και έχει επίσης στην κηδεμονία της ένα παιδί.

…Λόγω του έντιμου χαρακτήρα της, θεωρεί ότι πράγματι δε έπρεπε να το κάνει και δεν θα το ξανακάνει.

…Οι λόγοι ήταν βιοποριστικοί…».

 

Κληθείσα σε απολογία, η εγκαλούμενη συν. Εύη Φραγκάκη, απέστειλε προς το ΠΠΣ απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

«…

Η πρόταση για την τηλεοπτική διαφήμιση του συγκεκριμένου προϊόντος με βρήκε, όμως, σε μια χρονική στιγμή, που βρισκόμουν ήδη εκτός εργασίας 17 μήνες, με συνέπεια η έλλειψη εισοδήματος σε μια δύσκολη για εμένα οικονομικά περίοδο και, μάλιστα, ως χωρισμένη μητέρα, να αποτελεί μονόδρομο ως επιλογή. Αντιλαμβάνομαι ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν σύμφωνη με τις αρχές μου ως δημοσιογράφου, πολλώ μάλλον δε, με τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, όμως μετά λύπης μου λέω ότι στάθηκε αναπόφευκτη η συμπεριφορά μου απέναντι στον φορέα μας, για αντικειμενικούς λόγους επιβίωσης.

Δε θα το επέλεγα, αν είχα επαγγελματική σταθερότητα, και παρόλο που παραμένω εκτός εργασίας τα τελευταία 2 χρόνια, δεν προτίθεμαι να επαναλάβω κάτι αντίστοιχο.

…Ζητώ την κατανόησή σας στην αντιμετώπισή μου ως μέλους της Ένωσης Συντακτών…».

 

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo απολογητικό υπόμνημα της εγκαλουμένης και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

 

Όπως προέκυψε εξ όλων των στοιχείων της υπόθεσης, τα οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς, ως αυτά αναφέρονται και ανωτέρω, πράγματι η συνάδελφος διέπραξε τα πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία της ασκήθηκε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη.

 

Περί τούτου δεν υφίσταται –ουδέ κατ’ ελάχιστον- η παραμικρή αμφιβολία. Άλλωστε και η ίδια αποδέχεται ευθαρσώς την ευθύνη της επί των συγκεκριμένων πράξεων, αναγνωρίζοντας στο απολογητικό της υπόμνημα ότι η ανάληψη της διαφήμισης «δεν ήταν σύμφωνη με τις αρχές της ως δημοσιογράφου, πολλώ δε μάλλον με τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ».

 

Το αυτό συνομολογείται και από τις δυο συναδέλφους, οι οποίες προτάθηκαν από την ίδια και εξετάσθηκαν ως μάρτυρες.

 

Περαιτέρω, το ΠΠΣ εξέτασε διεξοδικώς την υπόθεση μετά την αυτόβουλη παραδοχή της ίδιας, αλλά και των προτεινομένων μαρτύρων της, επί των πειθαρχικών παραβάσεων που προεξετέθησαν. Τούτων δοθέντων οι σύνεδροι ήχθησαν ομοφώνως στην απόφαση ότι η συνάδελφος είναι πειθαρχικώς ελεγκτέα (ως αναφέρεται λεπτομερέστερα κατωτέρω).

Ωστόσο, εκτιμώντας, εν συνεχεία, την ειλικρινή μεταμέλεια της συν. Φραγκάκη, σε συνδυασμό με την δεινή θέση εις την οποία είχε περιέλθει, λόγω της προ 17μήνου απώλειας της εργασίας της, αλλά και της οικογενειακής της κατάστασης, την οποία δεν χρειάζεται εδώ να απεικονίσουμε εκ νέου, το Συμβούλιο επέδειξε την οφειλόμενη επιείκειά του προς μια δεινοπαθούσα συνάδελφο, ως και η ίδια κατέγραψε εις το υπόμνημά της.

 

Από την πλειοψηφία των συνέδρων, συνομολογήθηκε η δυσχέρεια εκδήλωσης περαιτέρω επιείκειας στην εξεταζόμενη υπόθεση, με δεδομένη, μάλιστα, την σημερινή βαρύτατη κρίση στον χώρο του Τύπου, γενικότερα και της δημοσιογραφίας ειδικότερα.

 

Όμως, το ισχύον εισέτι Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ και οι διατάξεις που απορρέουν εξ αυτού, επιβάλουν εις τα μέλη της Ενώσεώς μας, όπως και εις τα μέλη των δικαιοδοτικών μας Οργάνων, τον σεβασμό και την τήρηση των ανωτέρω κανόνων και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας – πολύτιμες παρακαταθήκες, χάρη στις οποίες η Ένωση Συντακτών διέπρεψε ως πνευματικός και επαγγελματικός οργανισμός από την ίδρυσή της και εντεύθεν.

 

Σε συνάρτηση με την αλλαγή των συνθηκών και των σημερινών κοινωνικών διαφοροποιήσεων, αλλά και των απαιτήσεων της ζωής, που εξελισσόμενες, πόρρω απέχουν από την εποχή κατά την οποία συνετάγησαν, τόσο ο Καταστατικός μας χάρτης, όσον και οι λοιπές διατάξεις, η πλειοψηφία του ΠΠΣ εξέφρασε την ευχή, όπως καταστεί εφικτή εις το εγγύς μέλλον η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός των προαναφερομένων δημοσιογραφικών κανόνων οι οποίοι χρήζουν, πλέον, ανανεωτικής αντίληψης.

 

Από την πλειοψηφία το μέλος που διαφοροποιήθηκε ως προς την ποινή  θεωρεί ότι:

 

Η διάταξη του Κώδικα Δεοντολογίας, που απαγορεύει τη διαφήμιση στα μέλη της ΕΣΗΕΑ, τέθηκε από το ανώτατο όργανο τη Γενική Συνέλευση. Και τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεσμεύονται να την εφαρμόζουν.

 

Την διάταξη αυτή επανειλημμένα έχει υπενθυμίσει και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας και ενδεικτικά στην από 18.07.07 ανακοίνωσή του, τονίζει:

«…Η ενασχόληση δημοσιογράφων με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με το Καταστατικό και τις Αρχές Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι «επώνυμοι» της δημοσιογραφίας παραβιάζουν κατάφωρα και προκλητικά τις σχετικές διατάξεις. Η εμπορευματοποίηση της αξιοπιστίας που συνδέεται με το δημοσιογραφικό επάγγελμα γίνεται χωρίς την παραμικρή αναστολή.

Είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ δεν είναι συμβατή με την παραβατική αυτή συμπεριφορά, που ευτελίζει την δημοσιογραφία».

 

Συνεπώς, όταν κάποιος θέλει να ενταχθεί ή να παραμείνει στην ΕΣΗΕΑ, αναλαμβάνει και την υποχρέωση να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες που διέπουν τα μέλη της, όπως η διάταξη του Κώδικα Δεοντολογίας που απαγορεύει απόλυτα τη διαφήμιση.

 

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα ότι η συνάδελφος Εύη Φραγκάκη είναι πειθαρχικώς ελεγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή: Με ψήφους 4 έναντι 1 επέβαλε στην εγκαλουμένη την ποινή της ανάκλησης στην τάξη. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 1 μηνός.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 11.07.17.

 

                        Ο πρόεδρος                                                                    Η γραμματέας

 

 

 

                   Γιώργος Γκιώνης                                                          Μαρία Χριστοφοράτου