image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 36 32 601-5 FAX : 36 75 530
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Απόφαση υπ’ αριθμ. 1/2011

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρεία του τακτικού μέλους Ελένης Τράϊου, λόγω απουσίας της προέδρους Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών Μηνά Παπάζογλου, Γιώργου Αξελού, και του αναπληρωματικού μέλους Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, που αντικαθιστά το απουσιάζον τακτικό Μ. Τουφεξή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την έφεση της συν.Τατιάνας Στεφανίδου κατά της υπ’ αριθμ. 9/2010 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Στην πρώτη συνεδρίαση (05.05.11) για λήψη αποφάσεως δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία. Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται με τη διαπίστωση ότι υπάρχει η απαιτούμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού απαρτία.

Το ΠΠΣ είχε αποφασίσει την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης κατά της συν. Τατιάνας Στεφανίδου, καθώς μετείχε σε εμπορική διαφήμιση.

Για την υπόθεση αυτή, το ΠΠΣ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 9/2010 απόφασή του, με την οποία έκρινε τη συν. Τατιάνα Στεφανίδου ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, κατά το κατηγορητήριο και της επέβαλε κατά πλειοψηφία (4-1) ποινή οριστικής διαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία είχε προτείνει την προσωρινή διαγραφή 2 ετών.

Η συν. Στεφανίδου κατέθεσε το υπ’ αριθμ. 318/07.12.10 έγγραφό της, που εκρίθη από το ΔΠΣ ως έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης. Η έφεση ήταν μεν εκπρόθεσμη, αλλά προβλήθηκαν λόγοι ανωτέρας βίας, οι οποίοι κρίθηκαν βάσιμοι από το Συμβούλιο. Έτσι η έφεση έγινε τυπικά δεκτή και κατόπιν αυτού εξετάστηκε η υπόθεση ως προς το ουσιαστικό της μέρος.

Στο σκεπτικό της προσβαλλόμενης απόφασης του ΠΠΣ μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Η κα. Τατιάνα Στεφανίδου με αίτησή της εντάχθηκε το 2002 στα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Είναι αυτονόητο για τον κάθε συνάδελφο ότι η ιδιότητα του μέλους της Ενώσεώς μας, συνεπάγεται μεταξύ άλλων, και την υποχρέωσή του να σέβεται το Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Δυστυχώς, η κα. Στεφανίδου κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση, επιδεικνύει συμπεριφορά απόλυτης περιφρόνησης προς την υποχρέωσή της αυτή, χωρίς την επιβαλλόμενη κοινωνική υπευθυνότητα και συνδικαλιστική αντίληψη.

Ειδικότερα: Το άρθρο 5, εδάφιο γ’ του Κώδικα Δεοντολογίας ρητά υπογραμμίζει την υποχρέωση του δημοσιογράφου «να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η προστασία από την εμπορευματοποίηση της επιβαλλόμενης αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-λειτουργήματος. Η κα. Στεφανίδου με προκλητική περιφρονητική συμπεριφορά προς την ως άνω διάταξη, κατ’ επανάληψη, διαφημίζει αντικείμενα και υπηρεσίες, θέτοντας τις οικονομικές αντιπαροχές πάνω από το καθήκον της ως μέλους της ΕΣΗΕΑ στην οποία επιδίωξε να ενταχθεί.

Το ΠΠΣ έχει επανειλημμένα ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον της και της έχει επιβάλλει πειθαρχικές ποινές.

Εκείνη, όμως, συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική αυτή στάση της, κατά τρόπο που, πέραν των άλλων, προσβάλει την ίδια την ΕΣΗΕΑ και τα θεσμοθετημένα όργανά της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο «μετείχε με την εικόνα της σε διαφήμιση για λογαριασμό της εταιρείας ρούχων ‘ VS’, η οποία προβάλλεται στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, σε περιοδικό της “ Notos Galleries” (άνοιξη-καλοκαίρι 2010), καθώς και σε άλλα έντυπα».

Το ΔΠΣ προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων που πρότεινε η εφεσιβάλλουσα.

Πρώτος εξετάστηκε ο κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είμαι γενικός διευθυντής των παιδικών Χωριών SOS. Από το 2009 η κα. Στεφανίδου, συμπαρίσταται στο έργο μας. Από τον Ιούνιο του 2010, έχουμε και έγγραφη μεταξύ μας συμφωνία, όπου δηλώνεται εγγράφως ότι η κα. Στεφανίδου, εάν το κρίνουμε απαραίτητο, να παρίσταται σε εκδηλώσεις ή ενέργειές μας και δεσμεύεται η ίδια να καταθέτει ως δωρεά, οποιαδήποτε αμοιβή προκύπτει από ενέργειές της εκτός του επαγγέλματός της».

Μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Πρωτόπαπας, διευκρίνισε ότι:

«Η συμφωνία δεν προϋποθέτει δημιουργία δράσεως ή ενέργειας για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ερ.: Η συμφωνία SOS-κας. Στεφανίδου προβλέπει ότι οποιαδήποτε αμοιβή της πέραν των δημοσιογραφικών της αμοιβών θα κατατίθεται στο Σωματείο σας;

Απ.: Αμοιβές που προέρχονται από δραστηριότητες, πέραν της δημοσιογραφικής της εργασίας.

Ερ.: Εφόσον έχει συνομολογηθεί τέτοια συμφωνία, πως ελέγχετε πόσες εξωδημοσιογραφικές επαγγελματικές δραστηριότητες αμοιβές έχει η κα. Στεφανίδου;

Απ.: Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.

Ερ.: Οι υποστηρικτικές επισκέψεις της κας. Στεφανίδου στο Χωριό SOS, έγιναν στα πλαίσια των εκπομπών της ή ιδιωτικά;

Απ.: Αρχικά ιδιωτικά και στη συνέχεια μέσω εκπομπών. Δε γνωρίζω για ποιο λόγο έχει κληθεί η κα. Στεφανίδου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Ερ.: Η κα. Στεφανίδου μέχρι σήμερα σας έχει δώσει μετρητά από εξωδημοσιογραφικές εργασίες;

Απ.: Όχι, μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η κα Χαρά Ρωμούδη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εργάζομαι στην εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων “ Production”.

Ερ.: Ποια είναι η ιδιαίτερη ασχολία σας στην εταιρεία αυτή και ποια η σχέση σας με την κα. Στεφανίδου;

Απ.: Είμαι διαχειρίστρια της εταιρείας και η κα. Στεφανίδου είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής “ Production”. Η κα. Στεφανίδου έχει σχέση με τα παιδικά χωριά SOS».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η μάρτυς είπε:

«Η κα. Στεφανίδου έκανε τις φωτογραφήσεις για τα χωριά SOS. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κάνει και νέα φωτογράφηση μέχρι 30.05.11 και τα χρήματα της προηγούμενης και της επόμενης διαφήμισης, θα δοθούν, βάσει του ιδιωτικού συμφωνητικού, στα Χωριά SOS, κατόπιν συνεννόησης για το πότε θα κατατεθούν μαζί τους.

Ερ.: Μπορείτε να μας στείλετε τη σύμβαση αυτή;

Απ.: Πρέπει και η ίδια να συμφωνήσει, απ’ ό,τι φαντάζομαι, πως ναι.

Ερ.: Εσείς, ως διαχειρίστρια οικονομικών της “ Production ΕΠΕ”, δεν έχετε αυτή τη στιγμή να μας προσκομίσετε αποδεικτικό στοιχείο, ότι η κα. Στεφανίδου έδωσε τα χρήματα της αμοιβής από τη συγκεκριμένη φωτογράφηση στα Χωριά SOS ;

Απ.: Όχι, η κατάθεση των χρημάτων θα γίνει μετά τη λήξη του ιδιωτικού συμφωνητικού με τα Χωριά SOS, απ’ ό,τι θυμάμαι, δηλαδή περίπου στις 30.06.11, μετά από συνεννόηση μαζί τους.

Ερ.: Γνωρίζετε τη συμφωνία με τα Χωριά SOS;

Απ.: Φυσικά.

Ερ.: Τι λέει σχετικά με τη διάθεση αμοιβών ή μέρους αμοιβών προς τα παιδικά Χωριά SOS;

Απ.: Αναφέρει ότι εάν κάνει διαφήμιση, θα διαθέσει όλο το ποσόν που θα εισπράξει στα χωριά, η οποία συμφωνία άρχισε μέσα του 2010 και λήγει περίπου 30.06.11

Ερ.: Γνωρίζετε για ποιο λόγο, η κα. Στεφανίδου υπέγραψε με τα παιδικά Χωριά SOS ένα κείμενο, για τη διάθεση των χρημάτων από τη διαφήμιση;

Απ.: Δε γνωρίζω.

Ερ.: Έχει κάνει παρόμοιες συμφωνίες με άλλους φορείς φιλανθρωπικούς;

Απ.: Δε γνωρίζω.

Ερ.: Στις επισκέψεις που είχε στα Χωριά SOS, ήταν στα πλαίσια εκπομπών της;

Απ.: Δε το γνωρίζω.

Ερ.: Γνωρίζετε πόσες διαφημιστικές καμπάνιες έχει υποστηρίξει η κα. Στεφανίδου;

Απ.: Δεν έχω αντίληψη».

Η εφεσιβάλλουσα κατάθεσε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 136/14.04.11 απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όσον αφορά στη δίωξη, που μου ασκήθηκε λόγω της συμμετοχής μου σε καταχώρηση της εταιρείας ρούχων “ VS”, έχω να δηλώσω τα εξής:

Σκοπός μου ήταν να στηρίξω με την αμοιβή μου το σημαντικότατο κοινωνικό έργο των χωριών SOS.

Αισθάνομαι ότι η διάθεση προσφοράς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα ιδιαίτερο και προσωπικό θέμα του καθενός μας. Λυπάμαι ειλικρινά που είμαι αναγκασμένη να δημοσιοποιώ ή ακόμη και να λογοδοτώ για μια πράξη φιλανθρωπίας.

Μετά λύπης σας αποστέλλω τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τα χωριά SOS, καθώς μου επισημάνθηκε ότι πρέπει να την προσκομίσω ως στοιχείο».

Μαζί με το υπόμνημα κατέθεσε την από 01.06.10 σύμβαση.

Το ΔΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η συμμετοχή δημοσιογράφων σε διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών ρητά απαγορεύεται από τον Κώδικα Αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η εφεσιβάλλουσα-εγκαλούμενη συν. Τατιάνα Στεφανίδου, ,δυστυχώς, κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει τη διάταξη αυτή, παρότι επανειλημμένα έχει ελεγχθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Στην προκείμενη υπόθεση υποστηρίζει πως, η αμοιβή της, από τη διαφήμιση, θα εδίδετο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και επικαλείται και τους ισχυρισμούς των εξετασθέντων μαρτύρων της και το από 01.06.10 σχετικό έγγραφο που προσεκόμισε, στο οποίο αναφέρεται μεν μία αόριστη υποχρέωση, αλλά δεν αποδεικνύεται η καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού. Απλά, κατά τον ισχυρισμό ενός μάρτυρος θα γίνει στο τέλος του μηνός Ιουνίου 2011.

Και αν όμως υιοθετηθεί, ως βάσιμος ο ισχυρισμός αυτός, δεν αναιρείται ο παραβατικός χαρακτήρας της εμπορικής διαφήμισης που στην ουσία εμπορευματοποιεί τη δημοσιογραφία και υποβαθμίζει την αξιοπιστία από την οποία οφείλει να διέπεται. Η μόνη εξαίρεση που υπάρχει στον κώδικα δεοντολογίας είναι ότι η διαφημιστική χρήση του ονόματος της εικόνας και της φωνής του δημοσιογράφου επιτρέπεται μόνο για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και προφανώς άνευ αμοιβής.

Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ κρίνει ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα τη συν. Τατιάνα Στεφανίδου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, εδ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Λαμβάνει όμως υπόψη, ως ελαφρυντικό, τον προβαλλόμενο ισχυρισμό της για ενίσχυση των παιδικών χωριών SOS, υπογραμμίζοντας όμως ότι, με όσα προεξετέθησαν η τυχόν μελλοντική επίκληση τέτοιου ισχυρισμού δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την εμπορική διαφήμιση που ρητά απαγορεύεται.

Ως προς την ποινή, επιβάλλεται κατά πλειοψηφία με ψήφους 3 έναντι 1, η προσωρινή διαγραφή 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε προσωρινή διαγραφή 2 ετών.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 16.06.11.

Η προεδρεύουσα                                                                                                      Η γραμματέας

Ελένη Τράϊου                                                                                                          Μαρία Χριστοφοράτου