image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Απόφαση υπ’ αριθμ. 13/2015

 

Περίληψη:

Ο συν. Αντώνης Σκυλλάκος, με ψήφους 3 έναντι 2 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Ποινή: Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 ================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 υπό την προεδρία της προέδρου συν. Αγγελικής Γυπάκη και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Πόπης Χριστοδουλίδου, Γιώργου Μέρμηγκα, Κωνσταντίνου Κορέλλη, Γιάννη Αποστολόπουλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 07.04.15 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Αντώνη Σκυλλάκου.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 23.06.15 και 2η παράταση δόθηκε στις 22.09.15.

 

Το ΠΠΣ στην από 83η συνεδρίασή του (07.04.15), ομόφωνα αποφάσισε την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

 

«Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη το από 27.02.15 δημοσίευμα της ιστοσελίδας “styx.gr” και τις διευκρινίσεις της συν. Σταματίας Μπάλτα, αποφάσισε την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Αντώνη Σκυλλάκου, προέδρου του ΑΠΕ, επειδή στην από 25.02.15 Συνέλευση των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ, ο συν. Αντ. Σκυλλάκος ενώπιον όλων των συναδέλφων της Συνέλευσης, επιτέθηκε με χυδαία φρασεολογία («λες μ@λ@κίες» κλπ) προς την υποψήφια για εκπρόσωπο συν. Σταματία Μπάλτα, την ώρα που ετοποθετείτο η τελευταία.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά του προς τη συν. Μπάλτα, έγινε επιλεκτικά έναντι των δυο άλλων συνυποψηφίων της, αφήνοντας σαφές στίγμα περί της αρνητικής διάθεσης προς το πρόσωπό της, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας.

 

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’, εδ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 

Προ της άσκησης πειθαρχικής δίωξης, το ΠΠΣ κάλεσε την συν. Σταματία Μπάλτα για την παροχή διευκρινίσεων επί του θέματος, η οποία κατέθεσε:

«Απασχολούμαι στο ΑΠΕ από το 2005 ως συντάκτρια στο ραδιοτηλεοπτικό τμήμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στις 25.02.15 συνέβη το περιστατικό. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στις 25.02.15, προκειμένου να εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ,  ο πρόεδρος του Πρακτορείου κ. Αντώνης Σκυλλάκος, παρευρίσκετο στη Γ.Σ. και επιτέθηκε υβριστικά εναντίον μου, λέγοντας την ώρα που εξέθετα τις απόψεις μου για την υποψηφιότητά μου ως εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και παρουσία όλων των συναδέλφων, που συμμετείχαν στη Γ.Σ. ότι λέω μ@λ@κίες, επαναλαμβάνοντας 2-3 φορές την ίδια λέξη. Του ζήτησα να ανακαλέσει και όχι μόνο δεν το έκανε, συνέχισε να ουρλιάζει φωνάζοντας «σιγά τις ιδέες που άκουσα, να μην πηδηχτώ από το παράθυρο». Του είπα ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά που αρμόζει στον πρόεδρος απέναντι σε συνάδελφο, πόσο μάλλον σε γυναίκα συνάδελφο, με αγνόησε και πήγε στο γραφείο του παρουσία πάλι όλων των συναδέλφων.

Εδώ να σημειωθεί ότι δεν παρενέβη και δεν σχολίασε τις τοποθετήσεις των άλλων δυο συνυποψηφίων μου, έτσι έγινε αισθητή από όλους τους συναδέλφους η αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Σκυλλάκου, καθώς με την παρουσία του και την αντίδρασή του, παραβίασε κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζομένων να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, ενώ με τον τρόπο αυτό, προσπάθησε να μειώσει την προσωπικότητά μου και να επηρεάσει αρνητικά την υποψηφιότητά μου. Θεωρώ ότι η διαδικασία της Γ.Σ. αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους και όλο αυτό το γεγονός παραβίασε κάθε έννοια της δημοκρατίας και κάθε έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Προσθέτω ότι ήταν απαράδεκτος ο προσβλητικότατος τρόπος απέναντί μου σαν εργαζόμενη και σαν γυναίκα…».

 

Οι μάρτυρες του εγκαλουμένου, κατέθεσαν:

 

Η συν. Αντωνία Μανιατέα, κατέθεσε:

«Εργάζομαι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ως αρχισυντάκτρια Βόρειας Ελλάδας. Η συνέλευση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έγινε με σκοπό να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι για τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων, στο ΔΣ του ΑΠΕ. Κατά την παρουσίαση της δικής της υποψηφιότητας η κα. Μπάλτα υποστήριξε ότι δεν γινόταν έως πρότινος επαρκώς ενημέρωση των εργαζομένων για τα τεκταινόμενα σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ του ΑΠΕ από τον εκπρόσωπο Μιχάλη Ψύλο και υποσχέθηκε ότι εφόσον εκείνη εκλεγεί θα ενημερώνει αναλυτικά και τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ακούγοντας αυτά ο τότε πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος έτυχε να είναι παρόν Αντώνης Σκυλλάκος, αντέδρασε προσβεβλημένος,  λέγοντας «δεν μπορώ να ακούω μ@λ@κίες. Η ενημέρωση γινόταν και ο εκπρόσωπος είναι εδώ για να το επιβεβαιώσει ». Το λόγο πήρε αμέσως ο κ. Ψύλος, δηλώνοντας ότι τα λόγια της κας. Μπάλτα τα εκλαμβάνει ως προσωπική μομφή και όχι ως μομφή στον πρόεδρο. Τόνισε ότι η ενημέρωση γινόταν και οι παριστάμενοι συνάδελφοι μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν».

 

Η συν. Δήμητρα Κουρκουλή, ανέφερε:

«Εργάζομαι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη σύνταξη ειδήσεων. Είχαμε εκεί συνέλευση οι εργαζόμενοι για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για εκλογή εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού είχε παραιτηθεί ο μέχρι τότε εκπρόσωπος Μιχαήλ Ψύλος. Οι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η συν. Μπάλτα, πήραν το λόγο και ανέπτυξαν τις θέσεις τους. Η κα. Μπάλτα υποστήριξε ότι προηγουμένως δεν γινόταν ενημέρωση των εργαζομένων από πλευράς διοίκησης. Τότε, ο κ. Σκυλλάκος που πέρναγε από την αίθουσα, παρενέβη λέγοντας «δεν μπορώ να ακούω μ@λ@κίες». Στη συνέχεια, έκανε παρέμβαση ο συν. Ψύλος και είπε ότι αν ο ισχυρισμός της κας. Μπάλτα είναι μομφή, αυτή θα έπρεπε να στρέφεται εναντίον του. Αυτά είναι τα γεγονότα, όπως γνωρίζω.

Δεν θεωρώ ότι η φράση του κ. Σκυλλάκου είχε προσβλητικό χαρακτήρα. Υπάρχει μια εξοικείωση μεταξύ μας και πολλές φορές χρησιμοποιούνται τέτοιες λέξεις, χωρίς να εισπράττονται αρνητικά μεταξύ συναδέλφων».

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συν. Μιχάλης Ψύλος, είπε:

«Είμαι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ήμουν παρών σε μια συνέλευση των εργαζομένων ενημερωτικού χαρακτήρα. Ήταν το κλίμα τεταμένο και ειπώθηκαν κουβέντες που πολλές φορές συνηθίζονται μεταξύ μας, αλλά όχι δημόσια. Έγινε ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του προκατόχου μου Α. Σκυλλάκου και της κας. Ματίνας Μπάλτα. Ο κ. Σκυλλάκος μετά την αλλαγή στη διοίκηση, παραμένει ως ειδικός σύμβουλος παρά του προέδρου. Θεωρώ ότι το επεισόδιο πρέπει να θεωρηθεί λήξαν. Κακώς την είπε τη φράση και έπρεπε να την πάρει πίσω, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει κατ’ ιδίαν και δεν πρέπει να λέγεται δημοσίως. Είναι δυο ειδικοί σύμβουλοι. Πριν ήταν ένας. Πριν αναλάβω πρόεδρος, ήμουν συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στο ΔΣ του Πρακτορείου».

 

Στην απολογία του ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Αντώνης Σκυλλάκος, ανέφερε:

«Ήταν αρχές Μαρτίου, γινόταν μια Γενική Συνέλευση των συναδέλφων και κατά σύμπτωση, πέρασα από το χώρο για να πάω σε άλλο σημείο. Όταν ήμουν πρόεδρος του ΑΠΕ ποτέ δεν είχα παραστεί σε Γενική Συνέλευση και συνήθως έφευγα από το γραφείο μου για να μην αισθανθούν οι συνάδελφοι ότι υπάρχει πίεση. Ταυτοχρόνως, με απόλυτη συμφωνία δική μου, μετά από κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, ο συνάδελφος που μετείχε στο ΔΣ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί.

Περνώντας από το χώρο, άκουσα την εγκαλούσα να διατείνεται ότι στο ΑΠΕ δεν υπήρχε καλή ενημέρωση των εργαζομένων και επίσης ότι ουδέποτε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής επισκέφθηκε τους εργαζόμενους για να τους ρωτήσει εάν τυχόν είχαν κάποιες ιδέες ή προτάσεις που θα βελτίωναν την εικόνα του πρακτορείου.

Δυστυχώς, εκείνη τη στιγμή δεν συγκράτησα τα νεύρα μου και πήρα αυθαιρέτως το λόγο, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ να λέγεται ότι επί της προεδρίας μου δεν υπήρχε ενημέρωση, καθώς και ότι πρώτη φορά στην υπερτριακονταετή δημοσιογραφική μου ζωή, άκουσα ότι οι διευθυντές οφείλουν να επισκέπτονται τους συντάκτες από γραφείο σε γραφείο για να ρωτήσουν αν είχαν κάποια ιδέα, συνήθως το αντίθετο γινόταν. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου, χρησιμοποίησα και μια έκφραση, η οποία δεν είναι συνήθης στις Γενικές Συνελεύσεις, είπα ότι «δεν μπορώ να ακούω μ@λ@κίες γιατί θα πηδηχτώ από το παράθυρο». Αυτό ήταν το περιστατικό. Δεν είναι έκφραση την οποία συνηθίζω να λέω σε δημόσιες συζητήσεις και Γενικές Συνελεύσεις».

 

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλούμενου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

 

Η πλειοψηφία θεωρεί ότι:

Από τις διευκρινίσεις της συν. Σταματίας Μπάλτα προκύπτει ότι πραγματικά ο εγκαλούμενος συν. Αντώνης Σκυλλάκος, παρενέβη στη Συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων στο ΑΠΕ, στο οποίο είχε την ιδιότητα του προέδρου και με απαξιωτικούς αλλά και χυδαίους χαρακτηρισμούς, σχολίασε τα λεγόμενα από την συν. Μπάλτα, που ήταν υποψήφια για εκπρόσωπος στο ΔΣ του Πρακτορείου. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αποδεικνύεται το καταγγελόμενο γεγονός με την ανοίκεια φρασεολογία. Το ότι ελέγχθησαν όσα καταγγέλονται, ομολογεί και ο συν. Σκυλλάκος. Τόσο οι μάρτυρές του όσο και ο ίδιος ο εγκαλούμενος δικαιολογούν την συγκεκριμένη φρασεολογία ότι ελέχθη σε μια διαδικασία περισσότερο ελεύθερη μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται.

 

Όμως, αυτό δεν είναι υποχρεωτικά ανεκτό από το πρόσωπο που απευθύνεται. Και συνεπώς υπάρχει παραβίαση της δεοντολογίας.

 

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ κρίνει με ψήφους 3 έναντι 2 τον εγκαλούμενο συν. Αντώνη Σκυλλάκο πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ.1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’, εδ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 4 έναντι 1 επιβάλλει την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 08.12.15.

 

Η πρόεδρος                                               Η γραμματέας

Αγγελική Γυπάκη                                       Μαρία Χριστοφοράτου