image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 15/2016

Περίληψη:

Η συν. Βαρβάρα Μουτσάκη, με ψήφους 4 έναντι 1 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέα, ύστερα από έγκληση της συν. Δέσποινας Καραγιαννοπούλου. Η μειοψηφία την έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέα.

 

Ποινή:

Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε ποινή διαγραφής 1 μηνός.

 

================

 

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 υπό την προεδρία της προέδρου συν. Αγγελικής Γυπάκη και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Πόπης Χριστοδουλίδου, Γιώργου Μέρμηγκα, Κώστα Κορέλλη, του αναπληρωματικού μέλους Γιώργου Γκιώνη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 11.01.16 εγκλήσεως της συν. Δέσποινας Καραγιαννοπούλου κατά της συν. Βαρβάρας Μουτσάκη.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα συνεδρίαση (20.09.16), δεν υπήρχε η ανάλογη απαρτία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 29.03.16 και 2η παράταση δόθηκε στις 01.07.16.

 

Η έγκληση της συν. Δέσποινας Καραγιαννοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«…Είμαι μέλος στην ΕΣΠΗΤ από το 1995. Θα ήθελα να καταγγείλω για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά το μέλος της ΕΣΗΕΑ, κα. Βαρβάρα Μουτσάκη.

Με την τελευταία έμελλε να συνεργαστώ πέρυσι τον Μάρτιο. Αναζητώντας εργασία, διάβασα μία αγγελία η οποία ζητούσε δημοσιογράφο με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Πεδίο με το οποίο ασχολούμαι από την αρχή της καριέρας μου.

Η κα. Β. Μουτσάκη λοιπόν μου εξήγησε στο πρώτο μας ραντεβού ότι θέλει να κυκλοφορήσει μία Διαδημοτική Εφημερίδα με την ονομασία «Δήμοι Χωρίς Σύνορα» στην οποία εκδότης θα ήταν ο υιός της, Κωσταντίνος Λουκαΐδης, ενώ η ίδια θα είχε τη γενική διεύθυνση. Αφού της εξήγησα ότι συντηρώ μονογονεϊκή οικογένεια με ανήλικο παιδί και άρα αποζητώ μία ομαλή και χωρίς προβλήματα συνεργασία, συμφωνήσαμε να παίρνω 400 ευρώ χωρίς με προοπτική όπως μου είπε να με ασφαλίσει.

Συμφωνήσαμε και ξεκίνησα να παραδίδω ύλη. Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας κυκλοφόρησε πέρυσι πριν από το Πάσχα.

Με την κυκλοφορία έκανα και τις πρώτες κρούσεις για να πληρωθώ αλλά λάμβανα μόνο υποσχέσεις. Εν τω μεταξύ ετοιμάστηκε το προσχέδιο του δεύτερου φύλλου. Και πάλι εγώ ξεκίνησα να παραδίδω ύλη με προοπτική να βγει η εφημερίδα αρχές Μαΐου. Μάλιστα στην ύλη περιλαμβάνονταν και μία συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου.

Πέρασε ο Μάιος και η εφημερίδα ακόμη δεν είχε βγει. Κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο απαίτησα τα χρήματά μου για δύο φύλλα πια, ένα που είχε εκδοθεί και ένα προς έκδοση, δηλαδή 800 ευρώ (την ύλη του οποίου και είχα παραδώσει σε ποσοστό 90%).

Η απάντηση που πήρα ήταν ότι «μέσα στην εβδομάδα θα τα έχεις», ενώ μου ανακοινώθηκε και η νέα ημερομηνία κυκλοφορίας της εφημερίδας που πλέον είχε πάει τέλη Ιουνίου.

Για να είμαι τυπική πήρα καταρχήν τηλέφωνο στο γραφείο του Υπουργού –που προανέφερα- για να δω αν χρειάζεται κάποια αλλαγή στην συνέντευξη που μου είχε δώσει καθώς είχαν περάσει σχεδόν δύο μήνες. Η απάντηση που έλαβα ήταν να μην εκδοθεί, καθώς υπήρχαν πια πολλές αλλαγές. Παρόμοια έγιναν και σε άλλα άρθρα που είχα παραδώσει.

Τουτέστιν όλη η προηγούμενη δουλειά δεν μπορούσε να εκδοθεί, ενώ δεν είχα πάρει ούτε ένα ευρώ (ούτε και από το φύλλο που είχε εκδοθεί).

Στο τέλος πια της συνεργασίας με την κα. Β. Μουτσάκη επικοινώνησα μαζί της και της είπα ότι αν δεν πληρωθώ να μην χρησιμοποιηθεί κανένα άρθρο μου.

Αυτά είναι τα γεγονότα της περιπετειώδους συνεργασίας που ξεκίνησα και ευτυχώς διήρκεσε λίγο με την κα. Β. Μουτσάκη.

Σημειώνω δε ότι ο δικηγόρος της δικής μου Ένωσης (ΕΣΠΗΤ) προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί της –μάλιστα πήγε να επιδοθεί και εξώδικο αλλά ήταν άφαντη- χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σε κάποια δε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος μαζί της, τόνισε ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον μου διότι την συκοφαντώ.

Μπορώ να καταθέσω όλη την ηλεκτρονική επικοινωνία που είχα μαζί της.

Βασιζόμενη λοιπόν στις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, που ορίζει ότι η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος θα ήθελα να κληθεί το μέλος σας ενώπιον του Πειθαρχικού Οργάνου της ΕΣΗΕΑ για να δώσει τις δικές της εξηγήσεις για τα προαναφερθέντα και βεβαίως να με ενημερώσει πότε θα πάρω τα χρήματα για τα οποία δούλεψα».

 

Πριν την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, το ΠΠΣ κάλεσε τους διαδίκους για παροχή διευκρινίσεων επί του θέματος.

 

Στην κλήση της για παροχή διευκρινίσεων, η εγκαλούμενη συν. Βαρβάρα Μουτσάκη, δήλωσε αδυναμία προσέλευσης και απέστειλε το εξής έγγραφο (υπ’ αριθμ. 289/29.02.16):

«…Εξεπλάγην γιατί η κα. Δέσποινα Καραγιαννοπούλου ζητά χρήματα για ένα δοκιμαστικό φύλλο εφημερίδας με τίτλο «Δήμοι Χωρίς Σύνορα» που εκδόθηκε πριν από ένα (1) χρόνο. Η κα. Καραγιαννοπούλου μου ζήτησε χρήματα και για κείμενα, τα οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκαν για τον απλό λόγο ότι δεν βγήκε έκτοτε άλλο φύλλο.

Και εγώ είμαι μόνη μου (είμαι και καρκινοπαθής) έχοντας ένα γιο 26 ετών τον οποίο προσπαθώ να βοηθήσω (για το λόγο αυτό και συμμετείχα και στην εφημερίδα)…».

 

Η εγκαλούσα συν. Δέσποινα Καραγιαννοπούλου στις διευκρινίσεις της ενώπιον του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Σε ένα εμπορικό κέντρο βρήκα την κα. Μουτσάκη, με γνώρισε στον άντρα της και το γιό της, που έχει διαφημιστική και μου είπαν για την εφημερίδα. Τους είπα ότι δέχομαι με οποιαδήποτε λεφτά. Έτσι συμφωνήσαμε να κάνω επιχειρηματικό ρεπορτάζ για 400 ευρώ το μήνα. Σε δεύτερο ραντεβού με γνώρισαν σε 5μελή ομάδα με επικεφαλή την κα. Δελβινιώτη…

…Η κα. Μουτσάκη αρνήθηκε να πληρώσει το φύλλο και έτσι δημιουργήθηκε ρήξη. Δεν πληρώθηκε κανείς και αποχώρησε όλη η ομάδα μαζί με την κα. Δελβινιώτη. Στο δεύτερο φύλλο η κα. Μουτσάκη μου ζήτησε να γράψω παραπάνω σελίδες (περίπου 25) και θα τα βρίσκαμε με τα λεφτά. Το δεύτερο φύλλο ήταν να βγει Μάιο, δεν βγήκε, ενημερώθηκα ότι θα έβγαινε Ιούνιο, κάτι που δεν έγινε…

Να σημειώσω ότι όταν είπαμε για τα λεφτά στο δεύτερο φύλλο, μου ζήτησε επίσης να μπω στο μετοχικό κεφάλαιο, κάτι που δεν με ενδιέφερε και επίσης να μου «γράψει ένα χωράφι».

Στα πρώτα ραντεβού έλεγε ότι έχει στην άκρη 12.000 ευρώ για να πληρώνει τα έξοδα της εφημερίδας. Όταν βλέπεις ότι νοικιάζει σε κεντρικό εμπορικό κέντρο και μου γνώρισε το γιό της με τη διαφημιστική…

Η εταιρεία αυτή λειτουργεί ακόμη, ιδιοκτήτης ο γιός της και διευθύντρια η ίδια η κα. Μουτσάκη, άρα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση από την οποία μόνο η εφημερίδα δεν λειτουργεί. Δεν έχει πληρωθεί κανένας μέχρι τώρα, ούτε η προηγούμενη ομάδα ούτε εγώ, ούτε δυο παιδιά από το «Καρφί» που έφερα όταν μου ζήτησαν βοήθεια.

Ερ.: Ποιος ήταν ο εργοδότης σας στην ουσία;

Απ.: Στο δημοσιογραφικό κομμάτι η κα. Μουτσάκη, αλλά στο οικονομικό έβαζε πάντα το γιό της μπροστά. Όταν βέβαια άρχισα να πιέζω για τα χρήματα με έστελνε στον άντρα της.

Το δια ταύτα για εμένα είναι ότι η κα. Μουτσάκη είναι υπεύθυνη.

Η κα. Μουτσάκη έβαλε τον κ. Λουκαΐδη ως ιδιοκτήτη, στα «χαρτιά», αυτός φαίνεται. Εγώ θα στραφώ όμως κατά της κας. Μουτσάκη γιατί είναι συνάδελφος…».

 

Στη συνέχεια, το ΠΠΣ, με ψήφους 3 έναντι 2 έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά της συν. Βαρβάρας Μουτσάκη, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. β’ και άρθρου 6, παρ. α’ και παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον της, η εγκαλούμενη συν. Β. Μουτσάκη απέστειλε προς το ΠΠΣ υπόμνημα, (υπ’ αριθμ. πρωτ. 400/09.06.16), στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«…Εξεπλάγην όταν έμαθα ότι η Δ. Καραγιαννοπούλου απαιτεί από εμένα χρήματα για κάτι και στράφηκε εναντίον μου για να τα εισπράξει, λόγω της «παρ’ ολίγον συνεργασίας» της με την εφημερίδα «Δήμοι Χωρίς Σύνορα» (βγήκε ένα τεύχος δοκιμαστικά και δεν συνέχισε λόγω οικονομικών δυσχερειών), όπου και επιμένει ότι εγώ της χρωστώ τα χρήματα αυτά.

…Όπως γνωρίζω ο ιδιοκτήτης είναι ο αρμοδιότερος…».

 

Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι μάρτυρες που ορίσθηκαν για την υπόθεση:

 

Ο μάρτυρας της εγκαλούσας, συν. Γιάννης Σκορδιαλός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είμαι δικηγόρος της ΕΣΠΗΤ, μέλος της οποίας είναι η κα. Καραγιαννοπούλου.

…Ουσιαστικά η κα. Καραγιαννοπούλου είχε εργαστεί για την έκδοση δυο φύλλων, ωστόσο η κα. Καραγιαννοπούλου δεν αμείφθηκε για αυτά.

Συμφωνήσαμε εμού από την πλευρά της ΕΣΠΗΤ να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, επικοινωνώντας αρχικά τηλεφωνικά με την κα. Μουτσάκη…

Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν είχαμε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με την κα. Μουτσάκη, η οποία με παρεκάλεσε λόγω των θερινών διακοπών της να ξαναέρθουμε σε επικοινωνία από αρχές Σεπτέμβρη.

Την ενημέρωσα τότε για το ποσό που ζητούσε η κα. Καραγιαννοπούλου και μου είπε ότι το ποσό σε καμία περίπτωση δεν ήταν σε αυτό το ύψος, αλλά εν πάση περιπτώσει θα βρισκόταν στη διάθεσή μας, προκειμένου να επιλύσουμε συμβιβαστικά τη διαφορά μετά τις εκλογές της 20.09.15…

Κάποια στιγμή κατάφερα να έρθω σε τηλεφωνική με το σύζυγό της και με ενημέρωσε ότι η κα. Μουτσάκη βρισκόταν εκτός Ελλάδος…

Σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, ενώ εξακολουθούσα να προσπαθώ να την εντοπίσω, μίλησα με την κα. Μουτσάκη, η οποία μου είπε ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι δεν υπάρχει καμία οφειλή με την κα. Καραγιαννοπούλου. Μου είπε ότι το περιοδικό που εξέδιδαν ήταν μια πειραματική προσπάθεια…

Η κα. Μουτσάκη ήταν πολύ ανοιχτή στο να συνεργαστεί για την οφειλή όταν επικοινώνησα τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

…».

 

Ο μάρτυρας της εγκαλούσας, συν. Ανδρέας Μπαζαίος, μεταξύ άλλων, είπε:

«…Με είχε καλέσει και εμένα η κα. Μουτσάκη να εργαστώ ως συντάκτης ύλης στο δεύτερο τεύχος της εφημερίδας. Είχε προηγηθεί ένα άλλο τεύχος με άλλους συνεργάτες…

Είχαμε συμφωνήσει για ένα ποσό 500 ευρώ για την αρχισυνταξία του φύλλου…

Έστειλε ένα email η κα. Καραγιαννοπούλου στην κα. Μουτσάκη ότι παραιτείται, το οποίο μας κοινοποίησε και από εκεί και πέρα διεκόπη κάθε επικοινωνία, αν και εγώ δεν διεκδίκησα να έρθω σε επαφή. Μόνο εγώ και η κα. Καραγιαννοπούλου ήμασταν…

…Κάναμε μια συνάντηση με την κα. Μουτσάκη και ήταν παρόντες ο γιός της (που ήταν εκδότης στην ταυτότητα, στο πρώτο φύλλο) και ο σύζυγός της και η κα. Καραγιαννοπούλου. Τον πρώτο λόγο και ρόλο στη συζήτηση φαινόταν να έχει η κα. Μουτσάκη. Οι άλλοι απλά συμφωνούσαν…».

 

Ο μάρτυρας της εγκαλουμένης, κ. Κωνσταντίνος Λουκαΐδης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«…Είχαμε βάλει αγγελία για να βρούμε συντάκτες κλπ. Είχαμε αναφέρει σε όσους ήρθαμε σε επικοινωνία ότι η αμοιβή τους θα ήταν 200-400 ευρώ, ανάλογα με το έργο που θα προσέφεραν.

Η κα. Καραγιαννοπούλου ήρθε από αγγελία. Τυχαίνει απλά λόγω και της μητέρας μου να μιλήσουνε περισσότερο για δημοσιογραφία κλπ…

Δεύτερο φύλλο τελικά δε βγήκε γιατί έμεινε ξεκρέμαστη η εφημερίδα από άποψη εσόδων από τις διαφημίσεις…

Εφόσον συνέχιζε το φύλλο, όπως είχα διευκρινίσει στους συντάκτες, θα προχωρούσα σε πληρωμές.

…Αν μελλοντικά κάνω κάτι φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να πληρώσω κανέναν και την κα. Καραγιαννοπούλου.

…Ήταν ένα δικό μου εγχείρημα το οποίο και απέτυχε. Είχε γίνει σοβαρή δουλειά με τους ανθρώπους… Οι συνεντεύξεις με τους συντάκτες έγιναν παρουσία της οικογένειάς μου, καθώς η μητέρα μου είχε το δημοσιογραφικό κομμάτι και εγώ εξ αρχής τους διευκρίνιζα το οικονομικό, την αμοιβή τους.

…Όταν ήρθε η κα. Καραγιαννοπούλου και έγινε η συνεννόηση, είχαμε μιλήσει «φλου» στο κομμάτι των χρημάτων, αλλά είπαμε ότι θα ήταν η αμοιβή με το κομμάτι ή το μήνα. Η κα. Καραγιαννοπούλου δεν είχε καμία σχέση να με φέρει εδώ. Έπρεπε να με πάει δικαστικά εφόσον είχε τέτοιο θέμα.

Η κα. Καραγιαννοπούλου θεωρώ ότι ήθελε να κάνει καθαρά ζημιά στη μητέρα μου. Η υπόσχεση που έδινε η μητέρα μου για πληρωμή, ήταν γιατί η μητέρα μου προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους. Όμως, επειδή εγώ ως ιδιοκτήτης δεν είχα να πληρώσω ήταν δικό μου θέμα και όχι της μητέρας μου.

…Δεν γνωρίζω το ακριβές ποσό που χρωστάω στην κα. Καραγιαννοπούλου.

…Εννοείται πως υπήρχε budget αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ξεκινάει κάτι και βλέπει ότι δεν προχωράει, δεν ξεκίνησα καθόλου το εγχείρημα. Συνεργάστηκα γι’ αυτό με 5-6 άτομα. Οι άλλοι δεν μου ζήτησαν ποτέ κάτι γιατί ήξεραν τι συνεννόηση είχαμε κάνει.

…Όταν κάνεις μια εφημερίδα, ένα εγχείρημα, κάνεις ένα φύλλο μηδέν. Άρα ήταν κάτι σαν εθελοντική προσφορά. Δεν υπογράψαμε καμία σύμβαση. Αν έβγαινε δεύτερο φύλλο θα τους πλήρωνα και παραπάνω.

Δεν έχει λόγο να έρθει εδώ η κα. Καραγιαννοπούλου. Το θέμα αφορά εμένα και μπορούσε να με κυνηγήσει δικαστικά.

Εφόσον δεν συνέχισε το φύλλο δεν μπορούσα να τους πληρώσω. Οι άλλοι το αποδέχθηκαν εκτός από την κα. Καραγιαννοπούλου.

Το κεφάλαιο που υπήρχε για την εφημερίδα, έφυγε σε άλλα πράγματα, διανομές, κόστη τυπογραφικά κλπ, δεν έμεινε όμως κεφάλαιο για την αποπληρωμή των εργαζομένων.

Για το πρώτο φύλλο είχα το κεφάλαιο, αλλά προέκυψαν θέματα που δεν προέβλεψα… Σας πληροφορώ ότι προτίθεμαι να βρεθεί συμβιβαστική λύση».

 

Κληθείσα σε απολογία, η εγκαλούμενη συν. Βαρβάρα Μουτσάκη, απέστειλε προς το ΠΠΣ απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«…Η κα. Καραγιαννοπούλου βρέθηκε κοντά μας απαντώντας σε αγγελία μας για να συνεργαστεί με την εφημερίδα «Δήμοι Χωρίς Σύνορα», ιδιοκτησίας του υιού μου Κωνσταντίνου Λουκαΐδη. Όλες οι συμφωνίες έγιναν μεταξύ των δυο προαναφερόμενων, όπως και με τους άλλους δημοσιογράφους. Τόνισε ο κ. Λουκαΐδης ότι είναι «δοκιμαστικό φύλλο» και εάν πάει καλά, θα συνεχίσει και θα συζητήσει τις απολαβές για όλους.

Ουδέποτε δε συμφώνησα με κανένα συγκεκριμένο ποσόν. Άλλωστε με ποια αρμοδιότητα θα συμφωνούσα;

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι στις 20.09.15 ζητήθηκε να λύσουμε συμβιβαστικά τη διαφορά μας, δεν κατέστη δυνατόν να με εντοπίσει. Βέβαια, παρ’ όλα αυτά εγώ προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι δεν είχα καμία σχέση με τα οικονομικά, γεγονός που μάλλον ποτέ δεν κατάλαβε.

Πολλά λέγονται ότι όλοι προσπαθούσαν να με εντοπίσουν, μόνον που η κα. Καραγιαννοπούλου είχε έρθει και στο σπίτι μου 2-3 φορές στο Παλαιό Φάληρο.

Σχετικά με την κατάθεση του γιου μου Κωνσταντίνου Λουκαϊδη, συμφωνώ με όλα τα οποία αναγράφει.

Τέλος, όσον αφορά τον κ. Μπαζαίο, αναφέρεται ότι είναι άνεργος. Εγώ, βέβαια δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι τον άνθρωπο αυτόν τον είδα μόνο μια φορά. Φυσικά, εγώ δεν τον κάλεσα ποτέ να δουλέψει. Δεν τον ήξερα άλλωστε…

Ισχυριζόμενος ο κ. Μπαζαίος ότι ούτε λίγο ούτε πολύ σταμάτησε τη συνεργασία με τον γιο μου, γιατί συμπέρανε ότι δεν θα πληρωνόταν, ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω. Ποια συνεργασία σταμάτησε; Αυτήν που ποτέ δεν άρχισε…»

 

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία της εγκαλουμένης και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται κατά πλειοψηφία ως ακολούθως:

 

Η συν. Δέσποινα Καραγιαννοπούλου εργάστηκε για την μηνιαία εφημερίδα «Δήμοι χωρίς Σύνορα» για την έκδοση δυο φύλλων από τα οποία κυκλοφόρησε μόνο το πρώτο, μηνός Απριλίου του 2015. Στην εφημερίδα αυτή διευθύντρια σύνταξης ήταν η συν. Β. Μουτσάκη με εκδότη τον γιο της κ. Κων. Λουκαΐδη. Η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών προέβλεπε την καταβολή 400 ευρώ μηνιαίως χωρίς ασφάλιση. Σύμφωνα με την Δέσποινα Καραγιαννοπούλου τα οφειλόμενα ανέρχονται στο ποσό των 800 ευρώ, δηλαδή για ένα φύλλο συν ένα προσχέδιο του δεύτερου φύλλου  με έτοιμη και ολοκληρωμένη την ύλη του, το οποίο ωστόσο δεν κυκλοφόρησε. Για το δεύτερο φύλλο μάλιστα η κα Καραγιαννοπούλου εργάστηκε με ευσυνειδησία -πάντα με βάση την μέχρι τότε ισχύουσα συμφωνία- προσφέροντας επιπλέον εργασία για επικαιροποίηση των κειμένων που είχαν συνταχθεί αφού καθυστερούσε η έκδοση του φύλλου που τελικά δεν βγήκε.

 

Με δεδομένο ότι από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας τους, οι συνεννοήσεις της κας Καραγιαννοπούλου γίνονταν με την  συν. Βάρβαρα Μουτσάκη, το ΠΠΣ έκρινε ότι η κα Μουτσάκη αθέτησε την συμφωνία και λειτούργησε όπως αποδείχθηκε παραπλανητικά, προκειμένου η εγκαλούσα να επιτελέσει τη συγκεκριμένη εργασία. Ο γιος της, που προσήλθε ως μάρτυρας στο Συμβούλιο, δήλωσε ότι είναι ο εκδότης και ο μόνος υπεύθυνος απέναντι στο νόμο για την εφημερίδα «Δήμοι χωρίς Σύνορα». Δεν αρνήθηκε το χρέος της εργοδοσίας προς την συν. Δέσποινα Καραγιαννοπούλου, αλλά ωστόσο επικαλέστηκε οικονομική δυσπραγία. Μετά την σαφέστατη αυτή ομολογία και με δεδομένο ότι η συν. Μουτσάκη μετείχε από την πρώτη στιγμή στις συνεννοήσεις για τους όρους εργασίας της συν. Καραγιαννοπούλου, η πλειοψηφία του Συμβουλίου αποφάσισε ότι η κα Μουτσάκη λειτούργησε παραπλανητικά και αντισυναδελφικά προς την κα Καραγιαννοπούλου καταπατώντας με τον τρόπο αυτό βασικές αρχές του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Η μειοψηφία θεωρεί ότι η συν. Μουτσάκη, στον βαθμό ευθύνης που της αναλογεί για την μη επιτυχή έκδοση της συγκεκριμένης εφημερίδας (βγήκε μόνο ένα φύλλο), κρίνει ότι δεν λειτούργησε από δόλο.

 

Παρά το γεγονός ότι η οφειλή έστω και ενός ευρώ σε εργαζόμενο οποιουδήποτε τομέα ή εργοδότη, είναι τις ημέρες της κρίσης και της σκληρής ανεργίας του κλάδου έγκλημα, ωστόσο εκτιμά ότι εάν η συγκεκριμένη εφημερίδα «Δήμοι χωρίς Σύνορα» εξακολουθούσε να εκδίδεται, πιθανότατα η εργοδότρια εταιρεία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην οικονομική της υποχρέωση.

 

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε κατά πλειοψηφία με ψήφους 4 έναντι 1 ότι η εγκαλούμενη συν. Βαρβάρα Μουτσάκη είναι πειθαρχικά ελεγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. β’ και άρθρου 6, παρ. α’ και παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Η μειοψηφία την έκρινε μη ελεγκτέα πειθαρχικά.                                                               

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε ποινή διαγραφής 1 μηνός.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 01.11.16.

 

  Η πρόεδρος                                                                           Η γραμματέας

 

Αγγελική Γυπάκη                                                           Μαρία Χριστοφοράτου