image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

   Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

 ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530                         ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/2017

 

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιώργο Λιάγκα,  ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.

 

Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε τη διατήρηση της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

=====================

 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Ελένης Τράϊου και με την παρουσία των τακτικών μελών, Παύλου Γερακάρη, Μιμής Τουφεξή, Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 22.03.17 έφεση του συν. Γιώργου Λιάγκα κατά της υπ’ αριθμ. 4/2017 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

 

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.  Του επέβαλε ομόφωνα την προσωρινή διαγραφή 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

Το ΠΠΣ, στην 63η συνεδρίασή του (22.11.16), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα, με το εξής σκεπτικό:

 

«Το ΠΠΣ, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση τυριών “Dirollo” (classic και καπνιστό). Η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Τ/Σ “Mega” στις 14.11.16 και ώρα 20.00μμ και στον Τ/Σ “Antenna” στις 21.11.16 και ώρα 19.30μμ, αλλά και άλλοτε σε διάφορα άλλα Μέσα.

 

Η συμμετοχή του αυτή σε διαφήμιση, παρότι έχει ο ίδιος ελεγχθεί άλλοτε για την ίδια παράβαση, είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

 

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 

 

Αναπτύσσοντας την έφεσή του, ο εφεσιβάλλων συν. Γιώργος Λιάγκας, απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε:

«Τιμώ και τον ρόλο και τις υπηρεσίες που προσφέρετε εκ της θέσεώς σας στον κλάδο μας. Επίσης θέλω να τονίσω πως σέβομαι απόλυτα την αιτιολόγηση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Οργάνου της Ένωσης μας. Με μία μόνο παρατήρηση-ένσταση. Θεωρώ πως είναι πέρα για πέρα άδικη η στοχοποίηση-κατηγοριοποίηση συναδέλφων με τη φράση “οικονομική ευμάρεια από τις πολλές δουλειές”. Θα’ θελα να σας ενημερώσω πως ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου στη δημοσιογραφία, ως άμισθος συντάκτης σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι. Στην πορεία και χωρίς ποτέ την διαμεσολάβηση του οποιουδήποτε πολιτικού, οικογενειακού ή αλλού είδους “μέσου”, μου προτάθηκαν θέσεις και δουλειές στον ιδιωτικό πάντα τομέα, στις οποίες προφανώς και ανταπεξήλθα προς πολλαπλάσιο όφελος κυρίως των εργοδοτών μου. Θέλω δε να σας βεβαιώσω και μπορείτε να ρωτήσετε για αυτό πολλούς συναδέλφους με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, ότι κύριο μέλημά μου ήταν να εξασφαλίσω όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούσα στα διάφορα προγράμματα στα οποία ήμουν επικεφαλής, πολλές φορές σε βάρος των δικών μου απολαβών. 

Οι δε θέσεις εργασίας που έχω αναλάβει είναι θέσεις ευθύνης τόσο ως προς την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, που έχει να κάνει με την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία του κοινού, αλλά και ως προς την αδυσώπητη καθημερινή κρίση των μετρήσεων την απόδοσης. Όπερ μεθερμηνευόμενον, η επιτυχία για κάποιες περιόδους μπορεί να ακολουθηθεί από αποτυχία και μη εύρεση εργασίας για πολλά χρόνια, όπως έχει συμβεί δυστυχώς σε πολλούς συναδέλφους.

Θα’ θελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με την δημοσιογραφία και αυτό μπορούν να σας το πιστοποιήσουν πολλοί, έχω υπάρξει καλός συνάδελφος. Έχω βοηθήσει πολλούς νέους συναδέλφους ή συναδέλφους που είναι σε δεινή θέση λόγω δυσκολιών. Έχω υποστηρίξει με σθένος τα δίκαια του κλάδου μας και έχω υπερασπιστεί δημόσια τις θέσεις μας. Έχω τέλος τιμήσει τις αρχές και τις αξίες που διέπουν το επάγγελμα-λειτούργημά μας.

Δεν μου αρέσει ούτε να κρύβομαι ούτε να διαστρέφω την πραγματικότητα. Δεν αρνήθηκα ποτέ ότι συμμετείχα όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι σε προώθηση προϊόντος. Θέλω ωστόσο να σας γνωστοποιήσω πως η οικονομική κρίση, που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τους πάντες και τα πάντα, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και στο επάγγελμά μας και έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Δεν νοείται ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή χωρίς έναν ή περισσότερους χορηγούς. Καθημερινά όπως φαντάζομαι και εσείς βλέπετε, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που βρίσκονται στο τιμόνι εκπομπών, αναφέρουν -διαφημίζοντας- δεκάδες προϊόντα. Έτσι πλέον οι σταθμοί αμείβονται και έτσι πια πληρώνονται και οι συνεργάτες τους. Μάλιστα κάποιες οικονομικές συμφωνίες κλείνονται αποκλειστικά και μόνο βάσει διαφημιστικών εισροών. Δεν θέλω να μπω ούτε σε περιπτωσιολογία ούτε σε ονοματολογία. Έξαλλου φαντάζομαι γνωρίζεται και σεις καλυτέρα από μένα πως πια το κάνουν σχεδόν όλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, των νέων ηθών στον χώρο μας, διαφήμισα και εγώ το συγκεκριμένο προϊόν για το οποίο με εγκαλείται.

Ζητώ την κατανόηση από μέρους σας της νέας πραγματικότητας και ως εκ τούτου την επιείκειά  σας, κυρίως ως προς το εύρος της επιβληθείσας ποινής. Θέλω δε να σας γνωστοποιήσω την βαθιά επιθυμία μου να παραμείνω ενεργό μέλος της Ένωσης μας και να βοηθώ και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις, στους αγώνες του κλάδου μας.

Σεβόμενος το Συμβούλιό σας και επειδή δεν επιθυμώ να σας κουράσω με προφανείς μαρτυρίες για την νέα πραγματικότητα, την οποία κι σεις πολύ καλά γνωρίζετε, αλλά και την έντιμη παραδοχή και από μέρους μου για συμμετοχή μου σε προώθηση εμπορικού προϊόντος, δεν επιθυμώ την εξέταση του οποιουδήποτε μάρτυρα, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη, αλλά και συνάμα σεβόμενος απόλυτα την όποια απόφασή σας».

 

Κληθείς σε απολογία, ο εφεσιβάλλων συν. Γιώργος Λιάγκας, παρέπεμψε στο παραπάνω υπόμνημά του ως απολογητικό.
Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη το υπόμνημα του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

 

Το Συμβούλιο έκρινε ομοφώνως πειθαρχικά ελεγκτέο τον εφεσιβάλλοντα συν. Γιώργο Λιάγκα, όσον αφορά την παράβαση του άρθρου περί διαφήμισης και δεοντολογίας, ωστόσο η πλειοψηφία (3-2), αποφάσισε την μείωση της πρωτόδικης ποινής από το ΠΠΣ, σε 3 μήνες προσωρινής διαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κλάδο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της διεύρυνσης ανεργίας.

 

Ως προς την ποινή, η μειοψηφία υιοθέτησε το σκεπτικό του ΠΠΣ, το οποίο είχε ως εξής:

Είναι πλήρης η απόδειξη ότι ο εγκαλούμενος συν. Γ. Λιάγκας, επραγματοποίησε τηλεοπτική διαφήμιση συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία προβλήθηκε και προβάλλεται σε πολλά Μέσα ενημέρωσης, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο κατηγορητήριο. Πέραν των άλλων, το επιβεβαιώνουν τόσο η μάρτυράς του όσο και ο ίδιος, καθώς άλλωστε είναι απτή η πραγματικότητα.

 

Ο συν. Λιάγκας δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εμπίπτει σε ανάλογη παραβατική συμπεριφορά, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας απαγορεύει απόλυτα τη συμμετοχή δημοσιογράφων σε διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών εμπορικού χαρακτήρα. Για τούτο και κατά το παρελθόν έχει τιμωρηθεί (απόφαση 2/2015 ΔΠΣ). Και ως εκ τούτου, πολύ καλά γνωρίζει την αυτοδέσμευση που το κάθε μέλος της ΕΣΗΕΑ αναλαμβάνει, όταν επιζητεί να ενταχθεί στους κόλπους της.

 

Η ως άνω διάταξη του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που απαγορεύει στους δημοσιογράφους τη συμμετοχή σε εμπορικές διαφημίσεις, έχει θεσπιστεί από το ανώτατο Όργανο της ΕΣΗΕΑ, τη Γενική Συνέλευση, και εναποθέτει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της Ενώσεως την εφαρμογή της. Οι ισχυρισμοί περί του ότι δήθεν είναι νέα τα δεδομένα, με την παράλληλη αξίωση ορισμένων συναδέλφων τα Πειθαρχικά Συμβούλια να παραβλέψουν τη διάταξη αυτή, ώστε να επιτραπεί ελεύθερα η διαφήμιση, είναι έξω από το πνεύμα που οφείλει να διέπει τα Όργανα Δεοντολογίας. Η διάταξη είναι ρητή και τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόζουν και τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να την τηρούν και να τη σέβονται.

 

Εξάλλου το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, έχει επανειλημμένα επισημάνει την υποχρέωση των δημοσιογράφων να απέχουν από διαφημιστικές δραστηριότητες, όπως και με την από 18.07.07  ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει:

«…Η ενασχόληση δημοσιογράφων με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με το Καταστατικό και τις Αρχές Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι «επώνυμοι» της δημοσιογραφίας παραβιάζουν κατάφωρα και προκλητικά τις σχετικές διατάξεις. Η εμπορευματοποίηση της αξιοπιστίας που συνδέεται με το δημοσιογραφικό επάγγελμα γίνεται χωρίς την παραμικρή αναστολή.

Είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ δεν είναι συμβατή με την παραβατική αυτή συμπεριφορά, που ευτελίζει την δημοσιογραφία».

 

Παρά ταύτα, ο συν. Λιάγκας παραβιάζοντας και πάλι τη δεοντολογία, επιλέγει τα οικονομικά ωφελήματα παρότι μάλιστα έχει διασφαλισμένη την οικονομική ευμάρεια από την πολύπλευρη επαγγελματική του δραστηριότητα. Θα πρέπει όμως να τονιστεί εκ νέου ότι η παραμονή του στην ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να συμβαδίζει με την παραγνώριση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει, όπως η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  

Όσον αφορά τα επικαλούμενα παραδείγματα εκπομπών κατά τις οποίες αναφέρονται οι χορηγοί, που παρουσιάζονται από τους υπεύθυνους των εκπομπών, υπάρχει μια ιδιότυπη λειτουργία, την οποία τα Πειθαρχικά Όργανα αντιμετωπίζουν με ανεκτικότητα. Και τούτο γιατί η περιορισμένη προβολή των χορηγών δεν είναι το ίδιο με την καθαρή εμπορική διαφήμιση που, όπως στην κρινόμενη περίπτωση του συν. Λιάγκα, προβάλλεται σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.

 

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιώργο Λιάγκα,  για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε τη διατήρηση της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 01.06.17.

 

                           Η πρόεδρος                                                             Η γραμματέας

 

 

 

                         Ελένη Τράϊου                                                     Μαρία Χριστοφοράτου