image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 36 75 400 FAX : 36 75 530
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 3/2012

 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρεία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών, Παύλου Γερακάρη και Πάνου Τσίρου, των αναπληρωματικών μελών Μηνά Παπάζογλου και Γιάννη Σπανδωνή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 04.11.11 έφεση του κ. Αθανασίου Τσεκούρα κατά της υπ’ αριθμ. 8/2011 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

(Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 26.01.12. Ελλείψει απαρτίας στην πρώτη συνεδρίαση (22.02.12), η απόφαση ελήφθη στις 23.02.12, οπότε διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη απαρτία).

Το ΔΠΣ έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον κ. Αθανάσιο Τσεκούρα, διευθυντή της εφημ. «Έθνος», για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και όπως του επέβαλε και το ΠΠΣ (με πλειοψηφία 3-2), επικυρώνει ομόφωνα την ποινή προσωρινής διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ύστερα από έγκληση του συν. Ευάγγελου Γιάννου εναντίον του. Η μειοψηφία είχε προτείνει την προσωρινή διαγραφή 1 έτους.

Όπως υποστήριξε στην έγκλησή του ο εγκαλών, θεωρεί υπεύθυνο της απόλυσής του από το «Έθνος» (20.01.11), στο οποίο είχε προσληφθεί στις 01.01.99 (ειδικά στο «Έθνος-Εργασία»), τον διευθυντή Αθαν. Τσεκούρα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την απόλυσή του «ατιμωτική και προσβλητική πράξη, που έχει κλονίσει την ήδη εύθραυστη υγεία μου, την ατομική και οικογενειακή μου ζωή. Στα 33 χρόνια του επαγγελματικού μου βίου, μου έλαχε για πρώτη φορά να με απολύουν, τώρα που μου απομένουν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθώ. Αντί τιμής θέλησαν να με εμποδίσουν να φύγω με ψηλά το κεφάλι, στράφηκαν με πρωτοφανή εχθρότητα εναντίον μου με έβλαψαν αναίτια και με οδήγησαν στην ανεργία».

Σχετικά αναφέρει: «Με κοπιαστική προσπάθεια συνέβαλα στην εδραίωση του ένθετου «Εργασία», όχι μόνο προσέφερα στην σύνταξη ύλης, αλλά για να αναπτύξω το «Εργασία» έγραφα άρθρα, έκανα ρεπορτάζ, συμμετείχα από το α έως το ω στην έκδοση.

Σταδιακά όμως έβλεπα ανεξήγητες συμπεριφορές απέναντί μου. Πριν δυο χρόνια πρότεινα στον διευθυντή σύνταξης του Κυριακάτικου «Έθνους», την έκδοση ενός οκτασέλιδου ενθέτου με θεματογραφία εργατικά θέματα… Η πρόταση υιοθετήθηκε, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη, ο κ. Δ. Δουρής, διευθυντής σύνταξης του Κυριακάτικου «Έθνους» με ενημέρωσε, χωρίς να έχει όπως μου είπε καμιά ευθύνη, ότι αποφασίστηκε η έκδοση, αλλά χωρίς εμένα. Αμέσως αντέδρασα. Κατέφυγα στην Ένωσή μας, με αίτημα να μην χρησιμοποιηθεί η πρότασή μου…

Τελικά το έντυπο βγήκε παραλλαγμένο με τη συμμετοχή των συντακτών του «Εργασία» και με τον δικό μου αποκλεισμό… Τον Μάιο του 2010 ο Θ. Τσεκούρας, μου ζήτησε την περικοπή των Κυριακάτικων αποδοχών μου, χωρίς να μου εξηγήσει τους λόγους… Αρνήθηκα και του είπα ότι οι απολαβές μου καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2010, μου ανακοίνωσαν ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης, ότι αναλαμβάνω αρχισυντάκτης του «Εργασία». Μόλις άρχισα να δίνω τον τόνο στον έντυπο, με ειδοποίησαν και παρουσία των συντακτών του «Εργασία», ότι ο έχων αποχωρήσει πριν ένα έτος ως συνταξιούχος κατά τα λεγόμενά του, πρώην αρχισυντάκτης Γ. Γεωργιόπουλος, αναλαμβάνει εκ μέρους του διευθυντή ως «δικός» του … στο περιοδικό. Ο ίδιος μου αυτοσυστήθηκε ως «σύμβουλος έκδοσης», χωρίς καμία ανάμειξη στην έκδοση.

Ξαφνικά τη Δευτέρα, ημέρα που κλείνουν οι σελίδες του «Εργασία», έρχεται στο γραφείο μου ο κ. Γεωργιόπουλος και μου λέει, «Φέρε μου αυτή τη φωτογραφία, για να φτιάξω την πρώτη σελίδα». «Αρχισυντάκτης του ενθέτου και υπεύθυνος για την πρώτη σελίδα είμαι εγώ και όχι εσύ», του είπα. «Αυτά να τα πεις στον διευθυντή», άρχισε να με απειλεί.

Σε λίγο με καλεί στο γραφείο του, ο Θ. Τσεκούρας. Με ύφος οργισμένο λέει: -«Γιατί δεν ακούς τον Γεωργιόπουλο». –«Αρχισυντάκτης είμαι εγώ, όχι αυτός». Μου απαντά, εγώ κάνω ότι θέλω, σε καθαιρώ και σε ξανακάνω συντάκτη ύλης. Του είπα είστε παράνομος και δεν δέχομαι την προσβλητική επαγγελματική μου υποβάθμιση και βλαπτική μεταβολή».

Ενημερώθηκε αμέσως ο κ. Π. Σόμπολος για αυτά τα γεγονότα και μου συνέστησε υπομονή…

Έζησα δύσκολες στιγμές και έκανα ιώβειες υποχωρήσεις, προκειμένου να συνταξιοδοτηθώ. Όμως ούτε πάλι με σεβάστηκαν. Η δράση της συγκεκριμένης διευθυντικής ομάδας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προσπάθησαν να με απαξιώσουν. Μετά ακολούθησε ένας συστηματικός πόλεμος, ήρθε η καθαίρεσή μου και στο τέλος η απόλυσή μου. Ακόμα και ως συντάκτη ύλης δεν με άφηναν να δουλέψω και να ασκήσω τα καθήκοντά μου…».

 Οι μάρτυρες του εγκαλούντος κατέθεσαν στα ΠΣ:

Νίκος Πηγαδάς:

«…Η απόλυση είναι απαράδεκτη και παράνομη. Τον προσέβαλαν οι υπεύθυνοι του «Έθνους», υποβιβάζοντάς τον από αρχισυντάκτη στο ένθετο «Εργασία» σε απλό συντάκτη.

Η στάση του Θανάση Τσεκούρα, στην περίπτωση του συν. Γιάννου, είναι αντισυναδελφική. Γνωρίζω καλά ότι εκτελούσε κατά γράμμα τις εντολές του Φ. Μπόμπολα, συμμετείχε με τις εισηγήσεις του στις μαζικές απολύσεις συναδέλφων».

Και πρόσθεσε: «Ο εγκαλών έχει υποστεί μεγάλη ψυχολογική διαταραχή μετά την άδικη και παράνομη απόλυσή του. Πρώτον διότι του συμπεριφέρθηκαν στο «Έθνος» κατά τρόπο χυδαίο μετά από 11 χρόνια συνεργασίας και δεύτερον παραμένει άνεργος στην ηλικία των 50 ετών.

Η απόλυσή του μπορεί να χαρακτηριστεί εκτός από παράνομη και εκδικητική. Διότι αν γινόταν για λόγους οικονομίας, δεν θα προσλάμβαναν στο ένθετο «Εργασία» άλλον στη θέση του. Η υποβάθμιση που έγινε στον συν. Γιάννο είχε προφανώς ταπεινά κριτήρια».

Σε ερώτηση αν στα καθήκοντά ενός διευθυντικού στελέχους είναι και οι απολύσεις, όπως υποστηρίζει ο εγκαλούμενος, ο συν. Πηγαδάς απάντησε:

«Κατηγορηματικά όχι. Διότι ο δημοσιογράφος λειτουργεί πάντα σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ και τη δεοντολογία και ηθική του επαγγέλματος, ανεξάρτητα από τη θέση που του παρέχει ο εργοδότης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο διευθυντής κάθε ΜΜΕ, οφείλει να αντιστέκεται στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, ακόμη και να παραιτείται αν έχει κότσια. Παρόμοια περιστατικά αντίστασης στελεχών υπάρχουν πολλά στα ελληνικά ΜΜΕ».

Ερ.: Ο εγκαλών κατέθεσε ότι προσπάθησε να διευρύνει το εργατικό ρεπορτάζ, προβάλλοντας περισσότερο τα προβλήματα των εργαζομένων μέσα από την «Εργασία». Ήταν κι αυτός λόγος που συνέβαλε στην απόλυσή του;

Απ.: Δεν το αποκλείω καθόλου. Αυτό φαίνεται και από την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του «Έθνους» απέναντι στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας…».

Ιωάννα Ηλιάδη (τότε εκπρόσωπος της εφημ. «Έθνος» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ):

«Εκείνη την περίοδο, όπως είχα αναφέρει και εγγράφως στο τότε ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, απέλυαν συναδέλφους, οι οποίοι είχαν πολλά χρόνια εργασίας στην εφημερίδα, δικαιολογώντας το ως “αναγκαίες περικοπές”».

Ερ.: Ήταν ο Αθ. Τσεκούρας υπεύθυνος για το ένθετο «Εργασία»;

Απ.: Διηύθυνε την εφημερίδα, το ένθετο είναι μέρος της εφημερίδας.

Ερ.: Γνώριζαν ότι είχε πρόβλημα υγείας;

Απ.: Οι απολύσεις στο «Έθνος» δεν είχαν κοινωνικά κριτήρια. Το γνώριζαν όπως και το ότι τα προβλήματά του εντάθηκαν».

Η συνάδελφος τόνισε επίσης ότι τα διευθυντικά στελέχη, επέδειξαν στον εγκαλούντα κακή συμπεριφορά και του έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, όπως της είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ανάλογη συμπεριφορά σε βάρος του, μου είχε καταγγείλει και ο συν. Ηλίας Ματθαίος την τελευταία μέρα πριν το θάνατό του. Και μάλιστα μου είχε πει ότι όταν πρότεινε ο ίδιος θέματα για την πρώτη σελίδα, δεν το έβαζαν και είχε βρει «κόλπο». Έβαζε, δηλαδή, άλλον συνάδελφο να το προτείνει ώστε το θέμα να μπει».

Ο εφεσιβάλλων Αθανάσιος Τσεκούρας, δεν πρότεινε μάρτυρες και περιορίστηκε σε απολογητικό του υπόμνημα, το οποίο έχει ως εξής:

«Τιμωρήθηκα –λέει- για την αξιολόγηση του συν. Ευάγγ. Γιάννου και για το γεγονός ότι εισηγήθηκα την απόλυσή του με την ιδιότητά μου ως διευθυντής της εφημ. «Έθνος» και όχι ως απλός δημοσιογράφος συνάδελφός του. Δηλαδή, τιμωρούμαι και ελέγχομαι από τη συνδικαλιστική μου οργάνωση για την άσκηση των εργασιακών μου καθηκόντων των διευθυντών…

Το ερώτημα, συνεπώς, το οποίο τίθεται, είναι εάν η άσκηση των διευθυντικών/διοικητικών καθηκόντων του δημοσιογράφου διευθυντή της εφημερίδας, –τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αξιολόγηση των συναδέλφων του δημοσιογράφων, αναδιάρθρωση τομέων και τρόπου άσκησης της εργασίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της εφημερίδας, αλλά και την υλοποίηση «σκληρών» αποφάσεων της διοίκησης της εταιρίας/ιδιοκτήτριας της εφημερίδας, όπως είναι οι απολύσεις, με στόχο τη βιωσιμότητα της εφημερίδας– συνιστά παράβαση της συναδελφικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης και κακή διαγωγή και συμπεριφορά απέναντι στον ελεγχόμενο ή/και απολυόμενο συνάδελφο δημοσιογράφο. Εάν συνιστά τέτοια παράβαση, τότε ουδείς δημοσιογράφος δύναται να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή εφημερίδας ή η Ένωσή σας πρέπει να αποφασίσει ότι η ιδιότητα του μέλους «παγώνει» όταν ο δημοσιογράφοι αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα.

Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις πλήττονται σφόδρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και ως εκ τούτου, για τη διασφάλιση έστω και λιγότερων θέσεων εργασίας. Στα πλαίσια αυτής της τιτάνιας πραγματικά προσπάθειας, οι διοικήσεις των εταιρειών προβαίνουν στις αναγκαίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους ενέργειες, στις οποίες περιλαμβάνονται, δυστυχώς, και οι απολύσεις του προσωπικού. Έτσι, όλα τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας «Εκδόσεις Έθνος ΑΕ», και όχι μόνον εγώ, κληθήκαμε να υλοποιήσουμε την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας για απολύσεις, γεγονός αναπόφευκτο. Βρέθηκα, έτσι, στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αξιολογήσω, με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια απ’ ότι στο παρελθόν, τους υφισταμένους συναδέλφους μου και να επιλέξω αυτούς που έπρεπε να απολυθούν. Βρέθηκα, δε, στην ακόμη πιο δυσάρεστη θέση να τους ανακοινώσω την απόλυσή τους.

Η απόλυση του συν. Ευάγγελου Γιάννου, εντάσσεται στις απολύσεις στις οποίες η ανωτέρω εταιρεία προέβη για οικονομικούς λόγους. Παρέλκει, δε, η αντίκρουση των ειδικότερων ισχυρισμών του εναντίον μου διότι είναι προφανώς αβάσιμος ο ισχυρισμός περί «φίμωσής του», και «λογοκρισίας», όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος απασχολείτο στο ένθετο ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο το μόνο που περιλαμβάνει είναι καταγραφή θέσεων εργασίας, ευκαιριών καριέρας και συναφή θέματα. Και είναι δεδομένο, γνωστό και αυτονόητο ότι ουδεμία προσωπική έχθρα ή έστω και αντιπάθεια είχα –ούτε έχω- προς τον συνάδελφό μου Ευάγγελο Γιάννο.

Κύριοι συνάδελφοι, εάν παρόλα αυτά, εμμείνετε στην απόφασή σας περί διαγραφής μου, τότε οφείλετε να διαγράψετε και όλους τους διευθυντές εφημερίδων, γιατί δυστυχώς στη συγκεκριμένη συγκυρία της κρίσης, όλοι έχουν αναγκαστεί να υλοποιήσουν «σκληρές» αποφάσεις, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του Μέσου που διευθύνουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα θεωρώ ότι είμαι θύμα επιλεκτικής δίωξης και μόνο».

Το ΔΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις και το απολογητικό υπόμνημα του εφεσιβάλλοντος, θεωρεί ότι:

Ο Αθαν. Τσεκούρας, που είχε ως διευθυντής του «Έθνους» και την ευθύνη του ενθέτου «Εργασία», ευθύνεται για την απαξίωση, επαγγελματική μείωση, εμπαιγμό και τελικά την απόλυση του συν. Ευάγγ. Γιάννου, που συνιστούν αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Η πρωτοφανής άποψη του εγκαλουμένου περί «εργασιακών διευθυντικών καθηκόντων», όπως αναπτύσσεται στο υπόμνημά του, με το οποίο διαχωρίζει τη θέση του από την Ένωσή μας («Ένωσή σας») είναι πλήρως αντίθετη με τις διατάξεις του Καταστατικού και του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, σύμφωνα με τις οποίες οι δημοσιογράφοι ανεξαρτήτως της θέσεώς τους, οφείλουν να υψώνουν το ανάστημά τους στις εκάστοτε ωμές απαιτήσεις της εργοδοσίας και να επιδεικνύουν συναδελφική αλληλεγγύη.

’λλωστε, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες του συν. Γιάννου, Ν. Πηγαδάς και Ι. Ηλιάδη, ο εγκαλών δεν είναι το μοναδικό «θύμα» της «άσκησης των διευθυντικών καθηκόντων» του κ. Τσεκούρα, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, που είτε απολύθηκαν από αυτόν, είτε υπέφεραν από τη διευθυντική του εξουσία.

Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ αποφάσισε ομόφωνα ότι ο κ. Αθανάσιος Τσεκούρας είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Επικυρώνει ομόφωνα την ποινή της προσωρινής διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 08.03.12.

Η πρόεδρος                                                                                                                       Η γραμματέας

Μιμή Τουφεξή                                                                                                                 Μαρία Χριστοφοράτου