image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

 Aκαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ 

ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530                         ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 5/2017

 

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Μιχάλη Κεφαλογιάννη,  ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.

 

Ποινή: Με ψήφους 3 του επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και ένα μέλος πρότεινε την απλή επίπληξη.

 

=====================

 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του προέδρου Παύλου Γερακάρη και με την παρουσία των τακτικών μελών, Πάνου Τσίρου, Κωνσταντίνου Σαλαμούρα, Μιμής Τουφεξή, του αναπληρωματικού μέλους Πέτρου Τρουπιώτη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 19.05.17 έφεση του συν. Μιχάλη Κεφαλογιάννη κατά της υπ’ αριθμ. 6/2017 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 20.07.17.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 14.09.17 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.

 

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.  Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2 την προσωρινή διαγραφή 12 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

 

Το ΠΠΣ, στην 63η συνεδρίασή του (22.11.16), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Μιχάλη Κεφαλογιάννη, με το εξής σκεπτικό:

 

«Το ΠΠΣ, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Μιχάλη Κεφαλογιάννη επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση Κάρτας Παροχών Υγείας “Fullcare Pass” της εταιρείας Well Brands. Η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Τ/Σ «Σκάι» στις 21.11.16 και ώρα 18.30μμ και στον Τ/Σ “Mega” στις 21.11.16 και ώρα 7.30μμ, αλλά και άλλοτε σε διάφορα άλλα Μέσα.

 

Η συμμετοχή του αυτή σε διαφήμιση, παρότι έχει ο ίδιος ελεγχθεί άλλοτε για την ίδια παράβαση, είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 

Αναπτύσσοντας την έφεσή του, ο εφεσιβάλλων συν. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Εργάζομαι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσφεύγω στο ΔΠΣ γιατί θεωρώ την απόφαση του ΠΠΣ εμπαθή, άδικη που είχε ως μόνο σκοπό τη στοχοποίησή μου, όπως κι έγινε με αποτέλεσμα εγώ και τρεις συνεργάτες μου να χάσουμε τη δουλειά μου, καθώς η ΕΡΤ μετά την απόφαση αυτή δεν ανανέωσε για ακόμη 40 εκπομπές το συμβόλαιο με την εταιρεία ΧΥΖ στην οποία εργαζόμασταν.

Ο συγγραφέας της απόφασης χρησιμοποιώντας αδιανόητη φρασεολογία για Π.Σ., με παρουσίασε λίγο ως πολύ ως δακτυλοδεικτούμενο εγκληματία. Ευτυχώς, οι πολίτες και το τηλεοπτικό κοινό είχε εντελώς διαφορετική άποψη, καθώς δεν επηρεάστηκε από την διαφήμιση και έδειξε εμπιστοσύνη στην εκπομπή «Η Ζωή μου, η Υγεία μου» στην ΕΡΤ, δίνοντάς της υψηλά νούμερα τηλεθέασης σε καθημερινή βάση.

Η αιτιολογία της έφεσης έχει να κάνει στο γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψιν του ΠΠΣ κανένα ελαφρυντικό, καθώς είχε ενημερωθεί ότι την περίοδο που δέχθηκα να κάνω τη διαφήμιση, ήμουν άνεργος και απλήρωτος για 10 μήνες και αντιμετώπιζα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ερ.: Μπορείτε να μας περιγράψετε πως ακριβώς ήταν αυτή η διαφήμιση;

Απ.: Εμφανίζομαι, ακούγεται η φωνή μου και αφορά ένα προϊόν, μια κάρτα υγείας που μπορούν να πάρουν οι πολίτες σε πολύ χαμηλό κόστος και δέχθηκα να την κάνω γιατί υπάρχει το κοινωνικό κομμάτι μέσα σε αυτή τη διαφήμιση…».

 

Η μάρτυρας του εφεσιβάλλοντος, συν. Δήμητρα Πασσά, κατέθεσε μεταξύ άλλων:

«Ερ.: Πότε ακριβώς χρονολογικά σας ανακοινώθηκε ότι σταματά η εκπομπή;

Απ.: Δεν θυμάμαι ακριβώς, σίγουρα όμως τέλος Απριλίου.

Ερ.: Γνωρίζετε εάν ο κ. Κεφαλογιάννης έχει κριθεί ελεγκτέος από τα Π.Σ. της ΕΣΗΕΑ και παλιότερα για διαφήμιση;

Απ.: Ναι το γνωρίζω γιατί ήμαστε χρόνια συνεργάτες. Η διαφήμιση είχε γίνει όταν ήμασταν στο Mega, αλλά τότε δεν επηρέασε τη δουλειά μας, δεν είχαμε κάποια επίπτωση.

Ερ.: Γνωρίζετε ότι από το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, απαγορεύεται δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ να διαφημίζει γενικώς προϊόντα για εμπορικούς σκοπούς με την εικόνα ή/και τη φωνή; Ως εκ τούτου, ο κ. Κεφαλογιάννης παρέβη το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ;

Απ.: Ναι, το γνωρίζω το Καταστατικό, αλλά νομίζω ότι, αν δεν κάνω λάθος, δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί απόφαση αν δεν έχει τελεσιδικήσει. Το αν παρέβη ή όχι το Καταστατικό είναι δικό του προσωπικό θέμα και για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.

Ερ.: Έχετε άποψη για το αν μπορεί και πρέπει ένας δημοσιογράφος να παραβιάζει το Καταστατικό με το επιχείρημα του κοινωφελούς σκοπού της διαφήμισης;

Απ.: Στο ‘πρέπει’ δεν θα απαντήσω, στο ‘αν μπορεί’ ο καθένας με τα οικονομικά του είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είχε προηγηθεί η κατάσταση με το Mega όπως ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν με μπλοκάκι και απλήρωτος πάνω από ένα χρόνο. Όταν κάποιος έχει να τρέξει δάνεια, εφορίες κλπ νομίζω ο καθένας από εμάς θα έλεγε το ναι.

Ερ.: Η άποψή σας γι’ αυτές τις κάρτες υγείας, εξυπηρετούν τον κόσμο; Είναι κάτι χρήσιμο θεωρείτε;

Απ.: Δεν γνωρίζω γι’ αυτές τις κάρτες και δεν ξέρω κόσμο που να χρησιμοποιεί τέτοιες κάρτες. Είναι μια διευκόλυνση φαντάζομαι.

Ερ.: Αν εσείς προσωπικά είχατε προέλθει σε οικονομική δυσχέρεια, θα κάνατε τη διαφήμιση;

Απ.: Δεν ξέρω, δεν έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση. Εξαρτάται από το δέλεαρ.

Ερ.: Η διαφήμιση του κ. Κεφαλογιάννη, είναι αντίστοιχη παραβίαση Καταστατικού με τις διαφημίσεις-sponsoring, που κάνουνε σε δεκάδες εκπομπές δεκάδες συνάδελφοι;

Απ.: Ναι, θεωρώ ότι είναι το ίδιο, κάτι για το οποίο νομίζω ότι το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ δεν προβλέπει κάποια κύρωση».

 

Η δεύτερη μάρτυρας του εφεσιβάλλοντος, συν. Δήμητρα Τζούβελη, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ερ.: Πιστεύετε ότι δεν ήταν διαφήμιση αυτό που έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης;

Απ.: Ναι μεν θεωρώ ότι έκανε διαφήμιση διότι πληρώθηκε, αλλά κατανοώ ότι ήταν σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση (εφορίες, δάνειο κλπ), οπότε στη θέση του θα το σκεφτόμουν κι εγώ πάρα πολύ σοβαρά να κάνω αυτό το πράγμα.

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι κάρτες αυτές εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο;

Απ.: Βεβαίως. Αρχικά πρόκειται για ένα νόμιμο προϊόν και όχι κάτι παράνομο και φυσικά εξυπηρετούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διανύει το κοινωνικό σύνολο, δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα για περίθαλψη και ασφάλεια.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η διαφήμιση που έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης έχει και κοινωνικό χαρακτήρα;

Απ.: Έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ενημερώνει τον κόσμο για τη δυνατότητα που έχει όσον αφορά την υγεία. Θεωρώ ότι ο κ. Κεφαλογιάννης ναι μεν έκανε μια διαφήμιση, η οποία όμως αφορούσε το κοινωνικό σύνολο, και η οποία ήταν η λύση του τη δεδομένη στιγμή που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 

Εξαιτίας της δημοσιοποίησης της απόφασης του ΠΠΣ, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη μη ανανέωση της σύμβασης από την ΕΡΤ το Μάϊο 2017, παρότι υπήρχε ενημέρωση από αρμόδιους ότι θα υπάρξει ανανέωση, αυτό τελικά δεν συνέβη, κάτι που συνέπεσε με την δημοσιοποίηση της απόφασης.

Να σημειώσω πως ό,τι έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης, ήταν καθαρό και το προϊόν αυτό της διαφήμισης είχε και τον κοινωνικό χαρακτήρα ότι ενημέρωνε».

 

Κληθείς σε απολογία, ο εφεσιβάλλων συν. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Η πρόταση γι’ αυτή τη διαφήμιση έγινε σε μια περίοδο που ήμουν άμισθος για περίπου 9 μήνες από το Mega, καθώς είχε σταματήσει η καταβολή δεδουλευμένων, αλλά από την άλλη πλευρά, έπρεπε να πληρώσω το φόρο που μου αναλογούσε για λεφτά που δεν είχα εισπράξει. Γνώριζα ότι θα μπορούσε να έχει πιθανές επιπτώσεις με βάση το Καταστατικό, αλλά αφού εξέτασα σοβαρά την πρόταση και αφορούσε ένα προϊόν με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, δέχθηκα.

Γυρίστηκαν τέσσερα τηλεοπτικά σποτ, προβλήθηκε μόνο το ένα για μικρό χρονικό διάστημα μόλις 2 εβδομάδων, παρότι σε ολόκληρη την ελληνική τηλεόραση σε καθημερινή βάση πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να έχουν δουλειά τα κανάλια τους, να διαφημίσουν προϊόντα ορισμένες φορές και αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Τη συγκεκριμένη περίοδο είχα ελάχιστες επιλογές, θα έπρεπε να επιλέξω αν θα είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου, όσον αφορά την εφορία και το δάνειο του σπιτιού μου ή να παρατυπήσω με όλες τις συνέπειες. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, η εταιρεία αποφάσισε να μην προβάλει το δεύτερο από τα τέσσερα σποτ έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Βέβαια, διατηρεί το δικαίωμα για την προβολή τους, μέχρι το τέλος του 2019.

Το προϊόν που διαφημίζεται θεωρώ ότι συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτή την εποχή στο να έχουν θεραπεία και κυρίως πρόληψη, καταβάλοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Τόσα χρόνια που υπηρέτησα μέσα από τα γραπτά μου και την τηλεόραση, με πάθος, την αξία της πρόληψης και βραβεύτηκα γι’ αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Εκτιμώ ότι η δεοντολογική μου στάση απέναντι σ’ ένα ευαίσθητο τομέα, όπως της υγειάς έχει κριθεί από το κοινό που επί 18 χρόνια δείχνει την εμπιστοσύνη του σε αυτή την εκπομπή, μια από τις μακροβιότερες της χώρας.

Αισθάνομαι μια μεγάλη πικρία, καθώς η Ένωση δεν ήταν παρούσα τις καλές στιγμές (πχ με κάποια ανακοίνωση για τα διεθνή βραβεία), αλλά εμφανίστηκε με τρόπο δεικτικό και με τη μορφή εισαγγελέας, με μια απόφαση που γράφτηκε κατά τρόπο ώστε να στοχοποιήσει εμένα και τους συνεργάτες μου. Απόφαση που είχε συνέπειες όχι μόνο στη φήμη μας, αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή σε μια δύσκολη εποχή για τον κλάδο, που μαστίζεται από την ανεργία. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρο και από τις καταθέσεις των μαρτύρων, ότι συνέβαλε καθοριστικά στο να διακοπεί η εκπομπή μας από την ΕΡΤ δυο μήνες πριν από την λήξη της.

Η απώλεια για τους συνεργάτες μου δεν ήταν μόνο οικονομική, καθώς αντιμετώπισαν σοβαρά ασφαλιστικά ζητήματα όσον αφορά την περίθαλψή τους.

Οι επαναλήψεις δεν πληρώνονται, είμαστε σε συζητήσεις με άλλα κανάλια χωρίς να είναι κάτι δεδομένο.

Ερ.: Γνωρίζετε κάποιο άλλο παράδειγμα ανέργου μη επωνύμου ή γνωστού από την τηλεόραση, ο οποίος εκλήθη να κάνει διαφήμιση;

Απ.: Δεν γνωρίζω κάποιον, αλλά γνωρίζω ότι πολλοί συνάδελφοι κάνουν άλλες δουλειές πέραν της δημοσιογραφικής για να βγάλουν τα προς το ζην.  Όταν είσαι προβεβλημένο άτομο και ο κόσμος σε εμπιστεύεται είναι κοινή λογική να σε επιλέξουν. Έχω μάλιστα συμμετάσχει σε πολλές καμπάνιες εντελώς δωρεάν, καθώς αφορούν συλλόγους ασθενών αλλά και παιδιά».

 

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

 

Ο συν. Μιχ. Κεφαλογιάννης δεν αρνείται στην απολογία του τη συμμετοχή σε διαφημιστικά σποτ για την κάρτα παροχής υγείας “Fullcare Pass” της εταιρείας “Well Brands”, για την οποία –όπως υποστήριξε- «υπάρχει και κοινωνικό κομμάτι», γι’ αυτό και αποδέχτηκε τη διαφήμιση. Αδιαμφισβήτητα διέπραξε παράβαση του Καταστατικού (άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’) και του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, καθώς το εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα προβλήθηκε κατ’ επανάληψη σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Σκάι, Μέγκα κ.ά), με προσωπική εμφάνιση, ήχου και εικόνας για το αναφερόμενο προϊόν.

 

Από τις μαρτυρίες και την εν γένει αποδεικτική διαδικασία, το Συμβούλιο επέδειξε κατανόηση για τα σοβαρά προβλήματα απασχόλησης, που υποστηρίζει ο συν. Κεφαλογιάννης ότι δημιουργήθηκαν σ’ αυτόν και τους συνεργάτες της εκπομπής, που μεταδιδόταν από την ΕΡΤ, αλλά έκρινε ομοφώνως ως πειθαρχικά ελεγκτέο τον εφεσιβάλλοντα συνάδελφο, αφού παραβίασε το σχετικό άρθρο του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και το Καταστατικό.

 

Ωστόσο, ως προς την ποινή, η πλειοψηφία του ΔΠΣ κατέληξε σε μείωσή της, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη εκτίμηση των στοιχείων που παρουσίασε ο εφεσιβάλλων συνάδελφος.

 

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Μιχάλη Κεφαλογιάννη,  για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και ένα μέλος πρότεινε την απλή επίπληξη.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 05.10.17.

 

                           Ο πρόεδρος                                                                Η γραμματέας

 

 

 

 

                    Παύλος Γερακάρης                                                   Μαρία Χριστοφοράτου