image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/2022

Περίληψη:

To ΔΠΣ, ύστερα από έγκληση της συν. Ε. Μ.:

  1.  Ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Δ. Φ., για αντιδεοντολογική-αντισυναδελφική συμπεριφορά.
  2. Ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γ. Σ., για αντιδεοντολογική-αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Ποινή:

  1. Στον συν. Δ. Φ., με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία ένα μέλος ήταν υπέρ της διατήρησης της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 μηνός.
  2. Στον συν. Γ. Σ., με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία ένα μέλος ήταν υπέρ της διατήρησης της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 μηνός.

=====================

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του προέδρου Παύλου Γερακάρη και με την παρουσία των τακτικών μελών, Μιμής Τουφεξή, Κώστα Σαλαμούρα, Κώστα Τσουπαρόπουλου, Σπύρου Φρεμεντίτη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει τις από 10.01.22 και 18.01.22 εφέσεις των συν. Δ. Φ. και Γ. Σ. κατά της υπ’ αριθμ. 16/2021 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Σ Κ Ε Π Τ Ι Κ Ο

 Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις απολογίες των εφεσιβαλλόντων και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Από τα υπομνήματα και τις απολογίες των εφεσιβαλλόντων συν. Δ.Φ. και Γ.Σ., καθώς και τις μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν ενώπιον του ΔΠΣ, προκύπτουν τα εξής:

Πράγματι οι εφεσιβάλλοντες κλήθηκαν από τη Διοίκηση της ΕΡΤ να καταθέσουν σε δίκη ασφαλιστικών μέτρων για την διακοπή της εκπομπής της συναδέλφους τους κας. Ε.Μ., με συνέπεια η κα. Μ. από αρχισυντάκτρια-παρουσιάστρια μιας σοβαρής ενημερωτικής εκπομπής για τα Ευρωπαϊκά δρώμενα, να περιοριστεί σε μια τρίλεπτη παρουσία σε άλλη εκπομπή της ΕΡΤ, παρόμοια αν όχι όμοια με τη δική της. Μάλιστα, οι εφεσιβάλλοντες, ανέλαβαν καθήκοντα προϊσταμένων και αρχισυντακτών στην νέα εκπομπή, κατά τρόπο που να μπορεί να υποστηριχθεί η ύπαρξη αιτιώδης συνάφειας μεταξύ κατάθεσής τους και ανάληψης διευθυντικών θέσεων από μέρους τους.

Έγινε σαφής η αντισυναδελφική συμπεριφορά των εφεσιβαλλόντων και η παράβαση των κανόνων του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που επιτάσσει την επίδειξη επαγγελματικής αλληλεγγύης. Βεβαίως, οι εφεσιβάλλοντες, όπως και οι περισσότεροι των μαρτύρων, υποστήριξαν ότι κατέθεσαν στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων της κας. Μ. κατά της ΕΡΤ, έχοντας υπόψη των Κανονισμό της ΕΡΤ, που θα θεωρούσε ως πειθαρχικό τους παράπτωμα την άρνησή τους να καταθέσουν στη δίκη τα όσα γνώριζαν για την υπόθεση. Μάλιστα αναφέρθηκαν και σε πιθανές συνέπειες της άρνησης, όπως στέρηση μισθού, απόλυση (για μη τακτικούς υπαλλήλους της ΕΡΤ), αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος για ανταποκριτές στο εξωτερικό κ.ο.κ.

Όμως, ενώ υποστήριξαν ότι έτσι τους ενημέρωσε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ, παραδέχθηκαν ότι παρά το «δίλημμα» δεν απευθύνθηκαν ποτέ στη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ, γεγονός που η παράλειψη αυτή ενδεχομένως οδηγεί σε συνειρμούς περί σκοπιμοτήτων. Άλλωστε, και το πολιτικό γεγονός της διακοπής της εκπομπής της κας. Μ. ήταν πασίγνωστο στους δημοσιογραφικούς κύκλους, καθώς είχε υπάρξει και έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, των πολιτικών κομμάτων, του Ευρωκοινοβουλίου κλπ.

Πρέπει, επίσης, να προστεθεί και η συναφής και ευκρινής αναφορά του Δ.Τ., μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και πρώην προέδρου της ΠΟΕΣΥ, ότι ο κανονισμός της ΕΡΤ –που υποτίθεται ότι εξανάγκασε τους εφεσιβάλλοντες να καταθέσουν υπέρ της ΕΡΤ– ουδέποτε έγινε αποδεκτός από την ΕΣΗΕΑ και ότι συνετάχθη ερήμην της συνδικαλιστικής μας Ένωσης.

Συνοπτικά:

Επειδή οι εφεσιβάλλοντες με τις καταθέσεις τους στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων συνετέλεσαν στην υποβάθμιση της επαγγελματικής θέσης της συναδέλφου τους κας. Μ., η οποία από αρχισυντάκτρια-παρουσιάστρια εκπομπής, υποβιβάστηκε σε απλή ρεπόρτερ άλλης εκπομπής παρόμοιας με τη δική τους και  μάλιστα ότι επειδή γνώριζαν ότι οι καταθέσεις τους θα οδηγούσαν στο αποτέλεσμα αυτό, δηλαδή, της υποβάθμισης.

Επειδή οι εφεσιβάλλοντες, προσχηματικά, επικαλέστηκαν τον Κανονισμό της ΕΡΤ ότι δήθεν τους υποχρέωνε να καταθέσουν, διαφορετικά θα υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες, παρότι τακτικό μέλος του Πειθαρχικού μας Συμβουλίου υπενθύμισε ότι καμία προσωπική δίωξη δεν υπέστη ο ίδιος όταν υποστήριξε συνάδελφο εργαζόμενο στην ΕΡΤ στη δικαστική διαφορά του με τον εργοδότη του.

Επειδή οι εφεσιβάλλοντες, παρέλειψαν σκοπίμως να καταφύγουν στη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να ζητήσουν τη γνώμη της, για την αντίθεση μεταξύ Κανονισμού ΕΡΤ και Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και οδηγήθηκαν σε κατάθεση σύμφωνη με τις απόψεις της ΕΡΤ, ενώ θα μπορούσαν να μην καταθέσουν ή να τονίσουν ότι «δεν γνωρίζουν».

Επειδή μετά την παύση της εκπομπής της κας. Μ., οι εφεσιβάλλοντες ανέλαβαν καθήκοντα αρχισυντακτών-προϊσταμένων, δημιουργώντας έτσι αντικειμενικά υπόνοιες ανταμοιβής για τις καταθέσεις τους.

Επειδή οι εφεσιβάλλοντες γνώριζαν την αντίθεση της ΕΣΗΕΑ στη διακοπή της εκπομπής, που παρείχε στήριξη στην κα. Μ. και παρόλα αυτά αγνόησαν την άποψη του Σωματείου τους.

Επειδή οι εφεσιβάλλοντες γνώριζαν, όπως έδειξε η ακροαματική μας διαδικασία, ότι η νέα εκπομπή –στην οποία ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις– καθυστέρησε να αρχίσει, ακριβώς εξαιτίας της αντίδρασης της ΕΣΗΕΑ και άλλων παραγόντων της πολιτικής ζωής και παρόλα αυτά συνέχισαν να υποστηρίζουν τον εργοδότη τους σε βάρος της συναδέλφου τους.

Επειδή αναγνωρίζεται ότι πιθανόν να υπήρχε στους εφεσιβάλλοντες «σύγκρουση συμφερόντων», μεταξύ υπακοής στον Κανονισμό της ΕΡΤ και υπακοή στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και εξαντλώντας γι’ αυτό την επιείκειά του.

Τo ΔΠΣ:

Ομόφωνα έκρινε ότι ο εφεσιβάλλων συν. Δ. Φ. είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 3, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία ένα μέλος ήταν υπέρ της διατήρησης της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 μηνός.

Ομόφωνα έκρινε ότι ο εφεσιβάλλων συν. Γ. Σ. είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 3, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία ένα μέλος ήταν υπέρ της διατήρησης της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 μηνός.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 21.07.22.

 

O πρόεδρος                                                                            Η γραμματέας

 

Παύλος Γερακάρης                                                               Μαρία Χριστοφοράτου