image_pdfimage_print

 ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

           Απόφαση υπ’ αριθμ. 8/2021

Περίληψη:

Η συν. I.Π., με ψήφους 3 έναντι 2 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέα, ύστερα από έγκληση του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ συν. Σ.Ν., για αντιδεοντολογική-αντισυναδελφική συμπεριφορά. Η μειοψηφία την έκρινε μη ελεγκτέα πειθαρχικά, λόγω επιφυλάξεων.

Ποινή: Ομόφωνα επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Γιώργου Μέρμηγκα, Δήμητρας Γκουντούνα, Γιώργου Γκιώνη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 05.04.21 έγκλησης του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ συν. Σ.Ν. κατά της συν. I. Π.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα της εγκαλουμένης και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται κατά πλειοψηφία ως ακολούθως:

Η υποκλοπή από τον Τ/Σ «Έψιλον» του επίμαχου ρεπορτάζ του εγκαλούντος συν. Σ.Ν., που είχε παρουσιασθεί στον Τ/Σ ΕΡΤ3 είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Συγκεκριμένα, ο συν. Σ.Ν είχε παρουσιάσει το ρεπορτάζ αυτό στις 3 Απριλίου 2021 στον Τ/Σ ΕΡΤ3 και είχε θέμα τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. Το ίδιο ρεπορτάζ, παρουσιάσθηκε την ίδια ημέρα από τον Τ/Σ «Έψιλον» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η άδεια του εγκαλούντος ούτε και να αναφέρεται το όνομά του, κατά παράβαση στοιχειωδών Αρχών της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Στο πάνελ του δελτίου ειδήσεων, βρίσκονταν το τότε στέλεχος του σταθμού Μ.Φ και η εγκαλούμενη συν. I.Π.

Για μεν τον κ. Μ.Φ., ομόφωνα κρίθηκε ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα του Συμβουλίου, καθώς, παρά τα πλαστογραφημένα έγγραφα, δεν συγκαταλέγεται στα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Συνεπώς, η υπόθεση εξετάζεται μόνο ως προς τη συν. Ν.Π., που είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Στην προβολή του επίμαχου ρεπορτάζ, ήταν καταφανές ότι γινόταν παράνομα και αντιδεοντολογικά, η υποκλοπή της εργασίας του συν. Σ.Ν. Αυτό καταγγέλλεται και από τον 12.04.21 ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, όπως και από τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η υποκλοπή εργασίας και άλλων συναδέλφων, ήταν μια επαναλαμβανόμενη πρακτική. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων του εγκαλούντα, προκύπτει επίσης ότι η όλη αυτή απαράδεκτη λειτουργία, ήταν προφανώς εν γνώσει της συν. I.Π., η οποία και αν ακόμη θεωρηθεί ότι δεν μετείχε στην υποκλοπή, όπως ισχυρίζεται, αναμφίβολα αντιμετώπιζε την όλη αυτή προκλητική παραβίαση, όχι μόνο της δεοντολογίας, αλλά και της νομιμότητας, με παθητική στάση.

Οι μάρτυρες της εγκαλούμενης συν. I.Π., υποστηρίζουν ότι μετείχε στην παρουσίαση του δελτίου, μόνο ως σχολιάστρια. Το ίδιο υποστηρίζει και εκείνη στην απολογία της, σημειώνοντας:

«Στη συγκεκριμένη εκπομπή, ο ρόλος μου ήταν της σχολιάστριας. Δεν είχα καμία συμμετοχή ούτε στην επιλογή των θεμάτων, ούτε στην επιλογή των καλεσμένων, ούτε είχα ενημέρωση για τα ρεπορτάζ, τα οποία παρακολουθούσα μαζί με τους  καλεσμένους και τους τηλεθεατές, όταν η εκπομπή ήταν ήδη σε εξέλιξη».

 Όμως, κατά την άποψη της πλειοψηφίας δεν επικαλείται, την παραμικρή αντίδραση για τις μεθοδεύσεις σε βάρος της εργασίας του συναδέλφου της, όπως στοιχειώδεις κανόνες συναδελφικής συμπεριφοράς, επιβάλλουν. Παρακολουθούσε ως απλός θεατής, όπως και η ίδια ομολογεί, αν θεωρηθεί πως έχει βάση ο ισχυρισμός της ότι πράγματι δεν είχε συμμετοχή, κάτι που δεν δικαιολογεί η πολύχρονη δημοσιογραφική της εμπειρία. Πάντως, η επί μακρόν θητεία της στο συγκεκριμένο κανάλι, όπως και η συνεργασία της με τον Μ. Φ. (που είναι ποινικά υπόδικος και έγκλειστος στις φυλακές), δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να γίνει αποδεκτό ότι αγνοούσε τα πάντα από τις νοοτροπίες και τα συμβαίνοντα στο συγκεκριμένο χώρο.

Η μειοψηφία είχε την εξής άποψη:

Από ό,τι δηλώνει η ίδια, για αυτά που συνέβαιναν στο «Ε», δε φέρει ευθύνη αφού όπως ισχυρίζεται δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Εξετάζεται, βέβαια, αν παρά ταύτα μπορούσε να επέμβει έστω και συμβουλευτικά. Δεχόμενοι τα παραπάνω και βασιζόμενοι και στις καταθέσεις των μαρτύρων της, κρίνεται μη ελεγκτέα, λόγω αμφιβολιών.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ ψήφους 3 έναντι 2 έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέα την εγκαλούμενη συν. I. Π., για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και ε’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Η μειοψηφία την έκρινε μη ελεγκτέα πειθαρχικά, λόγω αμφιβολιών.

Ως προς την ποινή, ομόφωνα επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 12.10.21.

 Ο πρόεδρος                                                  Η γραμματέας

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος              Μαρία Χριστοφοράτου