image_pdfimage_print

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΣΗΕΑ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2004
9 Ιουνίου 2004

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ., ένα χρόνο από τον Ιούνιο του 2003 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, απευθύνεται σήμερα στα μέλη της Ένωσης για να τα ενημερώσει αλλά και για να δεχθεί τις παρατηρήσεις, υποδείξεις ή προτάσεις τους για τις ενέργειές του, τους στόχους που έθεσε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Διανύουμε μια εποχή πολύ δύσκολη καθώς τα προβλήματα του κλάδου έχουν αυξηθεί και οξυνθεί ενώ η Ένωσή μας έχει γιγαντωθεί.
Η μη τήρηση των Σ.Σ.Ε., η επέκταση της μερικής απασχόλησης που τείνει να γίνει γάγγραινα, οι απολύσεις και πάνω απ’ όλα το ασφαλιστικό, είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Ενώ ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της ποιότητας της ενημέρωσης, για το οποίο βέβαια την κύρια ευθύνη φέρουν οι ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε.
Είναι γεγονός και πρέπει να το παραδεχθούμε όλοι μας –ως απαραίτητη προϋπόθεση για να το αντιμετωπίσουμε- ότι η Ένωσή μας στο πέρασμα των χρόνων έχει χάσει πολύ από την αποτελεσματικότητά της.
Η γενικότερη κατάσταση υποχώρησης του κόσμου της εργασίας απέναντι στους εργοδότες που παρατηρείται στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, δεν αναιρεί τις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων. Αλλά αυτές έχουν κριθεί σε συνελεύσεις και αρχαιρεσίες.
Η εποχή όπου αρκούσε μόνο ή σχεδόν μόνο η δραστηριοποίηση του Δ.Σ. για την επίλυση των προβλημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Οι σημερινές ανάγκες της ΕΣΗΕΑ με τα 3.815 μέλη, τις περίπου 50 εφημερίδες, τους 30 ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και την ταυτόχρονη όξυνση των προβλημάτων, επιβάλλουν την αναδιοργάνωση της Ένωσης, η οποία περνά αναγκαστικά μέσα από την αλλαγή του Καταστατικού.
Το άνοιγμα της Ένωσής μας έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, με την κατάργηση των αναχρονιστικών, αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών όρων εγγραφής νέων μελών και η οργάνωσή της με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς που θα επιτρέψει την δραστηριοποίηση όλων των μελών μας, περιλαμβάνονται επίσης στις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της ΕΣΗΕΑ.
Η αλήθεια είναι ότι στο χρόνο που πέρασε δεν έγιναν πολλά πράγματα προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας για την αλλαγή του Καταστατικού.
Παρ’ όλο που έγκαιρα συγκροτήθηκε αντιπροσωπευτική επιτροπή από μέλη του Δ.Σ. ο τεράστιος φόρτος εργασίας, τα πολλά καθημερινά προβλήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν, σε συνδυασμό με προβλήματα δυσλειτουργίας του Δ.Σ. είναι οι βασικοί λόγοι της καθυστέρησης.
Είναι γνωστό ότι η δημοσιογραφία ασκείται σήμερα κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες οι οποίες εκδηλώνονται με την εντατικοποίηση της εργασίας, τις απολύσεις με την ταυτόχρονη αποφυγή προσλήψεων, την προτίμηση των εργοδοτών προς άτυπες ή ελάχιστα δεσμευτικές σχέσεις (αμοιβή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ελεύθερες συνεργασίες, απασχόληση νέων χωρίς αμοιβή ή με ελάχιστη αμοιβή). Παράλληλα το μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στον έλεγχο των εργοδοτών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Τις τελευταίες μέρες και έως χθες το πρωί με την αναστολή έκδοσης του περιοδικού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα της απόλυσης 21 εργαζόμενων, που αφορούσε την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΠΗΤ και την ΕΤΗΠΤΑ.
Συγκλήθηκε εκτάκτως το «Διασωματειακό» και αποφασίσθηκε η κήρυξη 24ωρης απεργίας στον ΔΟΛ, στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου «MULTIMEDIA Α.Ε.» και «IRIS A.E.», και σ’ όλα τα έντυπα του Οργανισμού με αίτημα να μην απολυθεί κανένας και να παραμείνουν στο ΔΟΛ όλοι οι εργαζόμενοι του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ».
Την απεργία κήρυξαν οι τρεις Ενώσεις που είχαν το πρόβλημα και συμπαραστάθηκαν σ’ αυτήν ενεργά η ΕΠΗΕΑ, η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.
Ήταν μια άμεση και αποφασιστική απάντηση στο ΔΟΛ που έφερε αποτέλεσμα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης ζήτησε συνάντηση με τους Προέδρους της ΕΣΠΗΤ και της ΕΣΗΕΑ.
Κατά τη συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι ο κ. Ψυχάρης μας μετέφερε απόφαση του Προέδρου του ΔΟΛ κ. Χρήστου Λαμπράκη ότι παραμένουν στον Οργανισμό, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όλοι όσοι εργάζονταν στον «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ».
Μετά την ικανοποιητική αυτή εξέλιξη συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και αμέσως μετά το «Διασωματειακό» όπου όλες οι Ενώσεις αποφάσισαν να μη γίνει η 24ωρη απεργία που είχε κηρυχθεί για σήμερα.
Παρά την θετική αυτή εξέλιξη εμείς δεν εφησυχάζουμε. Παραμένουμε σε επιφυλακή και θα παρακολουθήσουμε αν θα εφαρμοσθούν οι διαβεβαιώσεις του ΔΟΛ, έτοιμοι πάντα να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι αγωνιστικά και αποφασιστικά τυχόν αθέτησή τους.
Και στην περίπτωση του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» το «Διασωματειακό» επαναβεβαίωσε την ισχύ του, την ενότητα του κλάδου που καθημερινά σφυρηλατεί και εκφράζει αλλά και την ανάγκη να μετεξελιχθεί σε Συνδικάτο Τύπου που αποτελεί και τη μόνη ελπίδα όλων των εργαζόμενων.
Δεν θριαμβολογούμε, δεν κομπάζουμε. Παραμένουμε προσγειωμένοι, ενωμένοι, αποφασισμένοι και στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Έτσι θα μας αντιμετωπίζουν από δω και πέρα.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Μεγάλο πρόβλημα είναι η ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η διαπραγμάτευσή τους με τέσσερις διαφορετικούς συμβαλλόμενους. Το πρόβλημα αυτό πρέπει σταδιακά να επιλυθεί. Στόχος μας παραμένει η υπογραφή μιας ενιαίας Σ.Σ.Ε..
Όταν ανέλαβε, το παρόν Δ.Σ., ήταν σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση τριών ΣΣΕ: Της ΕΡΤ, της ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΙΡΑ, των οποίων τις καταγγελίες και τα προς διαπραγμάτευση σχέδια είχε κάνει το προηγούμενο Δ.Σ..
Ήταν λοιπόν υποχρεωμένο το σημερινό Δ.Σ. στον υπολειπόμενο χρόνο των τεσσάρων ουσιαστικά μηνών, να διαπραγματευτεί ΣΣΕ τους όρους των οποίων, επαναλαμβάνω, δεν είχε μελετήσει, αποφασίσει και προτείνει.
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις υπογράφηκαν οι ΣΣΕ με την ΕΡΤ, την ΕΙΤΗΣΕΕ και την ΕΙΙΡΑ.

Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. και Ε.Ι.Τ.Η.Σ.Ε.Ε.

• Με τις ΣΣΕ εξασφαλίσαμε αυξήσεις των αποδοχών από 5-7% ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας.
• Σημαντικό επίτευγμα των διαπραγματεύσεων ήταν η παραίτηση της ΕΙΙΡΑ από τη δικαστική διαμάχη για την ακύρωση της κήρυξης της προηγούμενης ΣΣΕ υποχρεωτικής και για τα μη μέλη.
• Επίσης πετύχαμε την καταβολή πλέον του ενός ημερομισθίου για την εργασία του Σαββάτου, την προσαύξηση αυτού κατά 25% για την εργασία κατά την 6η ημέρα, τη δέσμευση των εργοδοτών ότι το 15% τουλάχιστον των προσλήψεων δημοσιογράφων ετησίως από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς θα γίνεται από κατάλογο ανέργων που θα τους διαθέτουμε.
• Πετύχαμε την ρητή απαγόρευση του δανεισμού δημοσιογράφου από τον εργοδότη σε τρίτο ή θυγατρική εταιρεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου.
• Για αυτούς που αμείβονται πάνω από τις ΣΣΕ εξασφαλίσαμε αριθμητική αύξηση, η οποία αντιστοιχεί στα ποσοστά αυξήσεων των βασικών μισθών.
• Και οι δύο αυτές ΣΣΕ κηρύχθηκαν υποχρεωτικά εκτελεστές με Υπουργική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εφαρμογή και για τα μη μέλη της Ένωσης.
Οι δύο ΣΣΕ έχουν καταγγελθεί. Με επιστολές μας είχαμε καλέσει χθες στην ΕΣΗΕΑ τους εκπροσώπους της ΕΙΙΡΑ και της ΕΙΤΗΣΕΕ για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ του 2004.
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ζήτησαν αναβολή της συνάντησης με τη δικαιολογία των Ευρωεκλογών.
Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε την τακτική κωλυσιεργίας που συνηθίζουν.
Θα απαντήσουμε και σ’ εκείνους αγωνιστικά και αποφασιστικά με όπλα την ενότητα και το «Διασωματειακό».
Ε.Ρ.Τ.
Είναι γνωστό ότι το Δ.Σ. είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα για την υπογραφή της ΣΣΕ με την ΕΡΤ το θέμα των συμβασιούχων (με τρίμηνες ή εξάμηνες συμβάσεις έργου και πολυετή απασχόληση).
Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις παρά την αρχική αντίδραση της ΕΡΤ και τα νομικά εμπόδια που πράγματι υπάρχουν πετύχαμε την υλοποίηση του όρου της από 15/3/2002 ΣΣΕ.
• Τη διάθεση οργανικών θέσεων για συντάκτες στο ειδησεογραφικό, ενημερωτικό τομέα και των τομέα των τακτικών εκδόσεων.
• Την προκήρυξη θέσεων για την τοποθέτηση σε αυτές, των δημοσιογράφων με μοριοδότηση λόγω του αντικειμένου.
Κριτήριο μοριοδότησης στην ως άνω διαδικασία και προτεραιότητα για την κάλυψη των θέσεων είναι η πολυετής ενασχόληση των συντακτών που υπηρετούσαν κατά τον χρόνο ενάρξεως ισχύος της από 15/3/2002 ΣΣΕ στον ειδησεογραφικό τομέα, στην κάλυψη καθημερινών αναγκών ενημέρωσης, στον τομέα τακτικών εκδόσεων της ΕΡΤ, ανεξαρτήτως του είδους των συμβάσεων και του τρόπου πληρωμής τους, λόγω εμπειρίας αλλά και των ειδικών απαιτήσεων του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Όσον αφορά το καθαρά οικονομικό μέρος, που ρυθμίζεται με τη νέα ΣΣΕ οι αυξήσεις, αν συνυπολογιστούν με εκείνες των βασικών μισθών, το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα πολυετίας ανεβάζουν τη συνολική αύξηση σε ποσοστό 7-7,5%.

ΕΙΗΕΑ

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΙΗΕΑ συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής συναντάμε την επίμονη άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει έστω και το ελάχιστο των αιτημάτων μας.
Δεν αρνούμαστε το διάλογο αλλά η στάση αυτή των εργοδοτών προδιαγράφει και τη δική μας απάντηση που δεν μπορεί να είναι άλλη από μαζικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου που εκπροσωπούνται στο «Διασωματειακό».
Για να κάνουμε όμως ουσιαστικό βήμα μπροστά και η νέα ΣΣΕ με την ΕΙΗΕΑ να μην αποτελέσει «άλλη μια από τα ίδια» όπως προηγούμενες, οφείλουμε να διεκδικήσουμε αγωνιστικά το πλαίσιο που έχουμε θέσει.
Να πιέσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε και να καταστήσουμε απολύτως σαφές στην εργοδοσία ότι η τακτική που ακολουθεί μοιράζοντας ψίχουλα την τελευταία στιγμή δεν θα περάσει.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία και ιδίως ο ΕΔΟΕΑΠ, μέσα στη γενικότερη αντιασφαλιστική λαίλαπα.
Η επίθεση εκδηλώνεται από πολλές πλευρές. Μετά τη γνωστή γνωμοδότηση της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ακολούθησε ένα κύμα αγωγών, προσφυγών και μηνύσεων κατά των Ταμείων.
Ζητούν:
• Την ασφάλιση όλων όσων εργάζονται στα ΜΜΕ και όχι μόνο των συντακτών- στον ΕΔΟΕΑΠ.
• Τον χαρακτηρισμό του ΕΔΟΕΑΠ ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και το διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό.
• Τον χαρακτηρισμό ως «παράνομης» της είσπραξης του αγγελιοσήμου.
• Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.
Ακόμα, με διάταξη νόμου επιχειρήθηκε η μείωση του πόρου του αγγελιοσήμου, με την παροχή δυνατότητας δημοσίευσης των ισολογισμών στις ιστοσελίδες.

Ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων

Μέγα θέμα που μας απασχολεί είναι η προβαλλόμενη ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Τους προηγούμενους μήνες αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αντέδρασε άμεσα και δυναμικά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε:
• Με σειρά ενεργειών μας, υπομνημάτων και παραστάσεων απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους αρμόδιους Υπουργούς, τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης, στον Πρώην Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας και εξασφαλίζοντας τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου και της αυτονομίας και αυτοτέλειας των Ταμείων.
• Πετύχαμε να μη γίνει αποδεκτή από τους αρμόδιους Υπουργούς Κοινωνικής Ασφάλισης, η άποψη της πλειοψηφίας της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
• Συγκαλέσαμε ευρύτατη σύσκεψη όλων των σωματείων –μελών του ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή και του Δ.Σ. του Οργανισμού.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε:
-Να συσταθεί ομάδα νομικών η οποία θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που δημιουργούνται και θα προτείνει το δικαστικό ή νομοθετικό τρόπο αντίδρασης.
-Να επαναγνωστοποιηθεί το πρόβλημα σε όλα τα κόμματα της Βουλής και στους αρμοδίους Υπουργούς, όπως και έγινε.
– Να προετοιμαστεί το σώμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
• Δώσαμε εντολή στην Νομική Υπηρεσία της Ένωσης να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΣΠΕΑΘ σε όλες τις δίκες.
Η παρέμβασή μας αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ήδη το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με 4 αποφάσεις του απέρριψε ισάριθμες αγωγές του Κουρή με τις οποίες ζητούσε να ασφαλίσει στον ΕΔΟΕΑΠ το προσωπικό των επιχειρήσεων του.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, σε αντίθεση με την Ολομέλεια του ΝΣΚ, δέχθηκε ότι το άρθρο 31 ν. 1264/82 δεν έχει εφαρμογή για τους δημοσιογράφους και ότι η διάταξη του Οργανικού Νόμου του ΕΔΟΕΑΠ με την οποία ασφαλίζονται μόνο τα μέλη του δεν είναι αντισυνταγματική.
Δέχεται δηλαδή την άποψη της μειοψηφίας της Ολομέλεια του ΝΣΚ η οποία μειοψηφία διαμορφώθηκε ύστερα από επιτυχή παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσία της Ένωσης.
Την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή, αποσοβήσαμε τον κίνδυνο δεινού πλήγματος κατά των Ταμείων μας από προσπάθεια θέσπισης διάταξης με την οποία οι ισολογισμοί των εταιρειών αντί της υποχρεωτικής δημοσιεύσεώς τους στις εφημερίδες να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος απώλειας εσόδων των Ταμείων μας αν περνούσε η καταστροφική αυτή διάταξη.
Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και σε συνεργασία με τις Διοικήσεις του ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ αλλά και τις λοιπές Ενώσεις περάσαμε στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο μία σειρά από διατάξεις ευεργετικές για τα μέλη και τα Ταμεία μας.
Ειδικότερα πετύχαμε να ασφαλίζονται στο ΤΣΠΕΑΘ:
• Οι δημοσιογράφοι συντάκτες που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στην περιφέρεια της ΕΣΗΕΜΘ , ΕΣΗΕΘΣΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ ανεξάρτητα εάν είναι μέλη ή μη των οικείων Ενώσεων.
• Οι δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και μισθό στο «ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΠΟΤΣΗ». Οι εισφορές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες αυτών που προβλέπονται από την εκάστοτε ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ.
• Οι συντάκτες και οι υπάλληλοι Διοίκησης και Διαχείρισης οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε εφημερίδες οι οποίες εκδίδονται μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης εφόσον για την προηγούμενη απασχόλησή τους υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ και είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφάλισης. Ο χρόνος ασφάλισης των συντακτών αυτών που διανύθηκε μέχρι σήμερα στο ΤΑΙΣΥΤ θεωρείται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ΤΣΠΕΑΘ.

Πετύχαμε επίσης:
• Την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε την τριχοτόμηση του ΕΔΟΕΑΠ.
• Νέα 6μηνη προθεσμία από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή από 12/2/2004, για την αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας.
• Την επαναφορά της προκαταβολής του εφάπαξ που προβλέπουν οι παρ. 7 και 8α του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ για την αγορά πρώτης κατοικίας.
• Την μη υποχρέωση ασφάλισης στο κλάδο υγείας του ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ, των συνταξιούχων του ΤΣΠΕΑΘ, που είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο υγείας του ΕΔΟΕΑΠ, εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ.
• Την δυνατότητα αναγνώρισης στον ΕΔΟΕΑΠ του χρόνου ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί στο ΤΣΠΕΑΘ ή στο ΤΑΙΣΥΤ. Η εξαγορά γίνεται με την καταβολή εισφοράς σε ποσοστό 3% επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης από την αναγνώριση.
Σε όλες τις συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς ιδιαίτερα μας απασχόλησαν και τα εξής ζητήματα:
• Η ασφάλιση των απασχολουμένων συνταξιούχων.
• Η ασφάλιση των εργαζομένων στα portals.
• Η κατάργηση του άρθρου 31 νόμου 1264/82 που επιτρέπει την ασφάλιση των μη μελών στον ΕΔΟΕΑΠ.
• Η αναγνώριση της ασφάλισης να αναδράμει κατά τον αναγνωριζόμενο χρόνο.
Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουμε οριστικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα, όμως αυτά παραμένουν στις άμεσες προτεραιότητες του Δ.Σ. για επίλυση τους.

Επιτροπή Εργασίας

Κατά τη συνάντηση του Δ.Σ. με τον υπουργό Επικρατείας κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο αποφασίσθηκε, για πρώτη φορά, η δημιουργία «επιτροπής εργασίας» από εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, που θα συζητά και θα προτείνει λύσεις στα όποια προβλήματα του κλάδου.
Οι εργασίες της επιτροπής άρχισαν. Προοπτική της επιτροπής είναι να αποτελέσει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα παίρνονται από τον υπουργό και τους εκπροσώπους των Δ.Σ. των Ενώσεων.

Εργασιακά

Από τις 4/7/03 μέχρι σήμερα κηρύξαμε 26 απεργιακές κινητοποιήσεις. Από αυτές άλλες πραγματοποιήθηκαν με καθολική συμμετοχή και επιτυχία, άλλες ανεστάλησαν γιατί οι εργοδότες την τελευταία στιγμή ικανοποίησαν τα αιτήματά μας.
Θα αναφερθούμε στην απεργία στο συγκρότημα του ΚΟΥΡΗ, που έγινε με απόλυτη επιτυχία σε έναν ιδιαίτερα «δύσκολο εργοδότη».
Για πρώτη φορά στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ ’ϊνταν Γουάιτ, κάτι που δεν έχει συμβεί άλλοτε στην Ελλάδα.
Με τις κινητοποιήσεις στον Κουρή πετύχαμε σημαντικό μέρος του στόχου μας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά άρχισε να εφαρμόζει τις ΣΣΕ.
Το πρόβλημα με τον Κουρή δεν λύθηκε οριστικά. Έγινε όμως ένα πολύ μεγάλο βήμα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και επιδιώκουμε την πλήρη εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. σε «ΑΥΡΙΑΝΗ» και «ΦΙΛΑΘΛΟ».
Η απεργία στον Κουρή έφερε αποτέλεσμα όχι μόνο γιατί οι συνάδελφοι που εργάζονται στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» και το «ΦΙΛΑΘΛΟ» έδειξαν θαυμαστή ενότητα και αγωνιστικότητα, αλλά και γιατί στην αγωνιστική κινητοποίηση μετείχαν όλα τα άλλα σωματεία που συγκροτούν το «Διασωματειακό».
Για όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωθεί αναλυτικά οι εκπρόσωποι και τα μέλη του Μικτού Συμβουλίου κατά τις συνεδριάσεις του.

Συνδικάτο Τύπου

Από την απεργία στον Κουρή, όμως, προέκυψε κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό: Η αναγκαιότητα δημιουργίας Συνδικάτου στο χώρο του Τύπου.
Όπως όλοι γνωρίζετε το πρώτο βήμα έχει γίνει. Στις 11 Φεβρουαρίου 2004, εννέα σωματεία υπέγραψαν «Πρωτόκολλο Συνεργασίας, Αγωνιστικής Δράσης και Αλληλεγγύης».
Μέχρι σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή του «Διασωματειακού» έχει συνεδριάσει 14 φορές και έχει ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.
Οι Ενώσεις που υπέγραψαν το πρωτόκολλο έχουν συμμετάσχει σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ. Τους ευχαριστούμε για τη συναδελφική τους αλληλεγγύη.

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρενέβη κατά τρόπο ουσιαστικό στο ΕΣΡ ζητώντας την εφαρμογή των σχετικών με την πολυφωνία συνταγματικών διατάξεων κατά την περίοδο των εκλογών.
Από το ΕΣΡ ζητήθηκε να ελέγξει αν οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί τηρούν την υποχρέωση που ορίζει ο νόμος όπως ο Υπεύθυνος Προγράμματος και ο Διευθυντής του Τμήματος Ειδήσεων είναι, οπωσδήποτε, και μάλιστα επί ποινή ανακλήσεως της αδείας, μέλη αναγνωρισμένης Ένωσης Συντακτών.
Μέχρι στιγμής το ΕΣΡ δεν έχει απαντήσει.

Μικτό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ευθύς εξ αρχής ενεργοποίησε το Μικτό Συμβούλιο. Χωρίς παράλειψη κάθε μήνα, όπως ορίζει το Καταστατικό, συγκαλούμε το Μικτό σε συνεδρίαση για να ενημερώνουμε τους εκπροσώπους αλλά και να ενημερωνόμαστε από αυτούς για όλα τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας στους χώρους δουλειάς.
Για πρώτη φορά το Μικτό Συμβούλιο απόκτησε ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν και άλλα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
Στους 11 μήνες από την εκλογή του Προεδρείου το Μικτό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει 15 φορές.

Εγγραφές

Το Μάρτιο του 2004 γράφτηκαν στην ΕΣΗΕΑ 246 νέα μέλη, από τα οποία τακτικά 173, δόκιμα 71 και αντεπιστέλλοντα δύο.
Στη Γραμματεία έχουν υποβληθεί 350 νέες αιτήσεις υποψηφίων μελών. Η Επιτροπή άρχισε την προεργασία εξέτασης των αιτήσεων για το 2004 προκειμένου, μέσα στο καλοκαίρι, το Δ.Σ. να προχωρήσει σε εγγραφές.
Επίσης, στις αρχές του Μάη 10 συναδέλφους μας, που παρέμεναν αδικαιολόγητα δόκιμα μέλη από 11/12/2002, τους μετατάξαμε σε τακτικά.

Μορφωτικό Ίδρυμα

Τον τελευταίο χρόνο το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης πραγματοποίησε με επιτυχία σημαντικές πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος καταξιωμένοι συνάδελφοι μας και προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης.
Τιμήθηκαν: Ο αξέχαστος Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ Γιώργος Καράντζας, οι μεγάλοι του θεάτρου Ασημάκης Γιαλαμάς, Αλέκος Λιδωρίκης, Αλέκος Σακελλάριος, Δημήτρης Ψαθάς, ο ζωγράφος της Ρωμιοσύνης Θεόφιλος, ο Γιάννης Καψής, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο ήρωας δημοσιογράφος και αγωνιστής Τάκης Φίτσος.
Οι εκδηλώσεις για τους Γιώργο Καράντζα και Τάκη Φίτσο έγιναν σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44.

Παγκόσμιο Συνέδριο

Η ΕΣΗΕΑ οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 25ο Παγκόσμιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της ΔΟΔ κάτι που αναγνωρίσθηκε και επαινέθηκε από όλους τους συνέδρους.
Στο Συνέδριο πήραν μέρος 250 περίπου δημοσιογράφοι από 105 χώρες. Πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για σοβαρά θέματα και προβλήματα που αφορούν τον δημοσιογραφικό κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για πρώτη φορά στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ, που αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο της Ομοσπονδίας, μετέχει μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Εκλέχτηκε τακτικό μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας Νίκος Μεγγρέλης και αναπληρωματικό μέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος.
Οφείλω να συγχαρώ τους Νίκο Μεγγρέλη, Κώστα Μπετινάκη και Φανή Πετραλιά για την άψογη οργάνωση του Συνεδρίου.
Έπαινος όμως ανήκει και σ’ όλους τους εργαζόμενους στην Ένωσή μας για τον ευσυνείδητο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο δούλεψαν για την επιτυχία του Συνεδρίου, τη διευκόλυνση και φιλοξενία των ξένων.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί οφείλουμε να προσπαθήσουμε για να ξαναγίνει το επάγγελμά μας λειτούργημα, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να ισχυροποιήσουμε την ΕΣΗΕΑ για να έχει ο λόγος της κύρος και να γίνεται σεβαστός.
• Καθημερινά πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού για αντικειμενική, πολυφωνική, ποιοτική πληροφόρηση, να περιφρουρούμε και να διευρύνουμε τις ελευθερίες του Τύπου.
• Έχουμε χρέος να αντιστεκόμαστε σ’ όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, να τους στιγματίζουμε και να τους καταγγέλλουμε.
• Η ΕΣΗΕΑ ως το μεγαλύτερο επαγγελματικό αλλά και πνευματικό σωματείο οφείλει να είναι παρούσα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
• Με τη δική σας βοήθεια και αγωνιστική παρουσία το Δ.Σ. πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη καλύτερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ΕΡΤ, τις εφημερίδες, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.
• Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και να βελτιώσουμε την οικονομική θέση των συνταξιούχων.
• Να εξασφαλίσουμε καλύτερες οικονομικές, εργασιακές και ασφαλιστικές συνθήκες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.
• Η ΕΣΗΕΑ να γίνει το Σωματείο όλων των δημοσιογράφων.
• Να περιφρουρήσουμε την αυτοτέλεια των Ταμείων μας και το Αγγελιόσημο.
Από πλευράς εργοδοτών, αναμένεται έντονη αντίδραση. Γι’ αυτό οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, ανυποχώρητοι.
Να κλείσουμε το δρόμο σ’ όσους, με διάφορους τρόπους, επιχειρούν την υπονόμευση του δίκαιου αγώνα μας.
Να απομονώσουμε όσους συναινούν, σιωπούν, ενδίδουν.
Διεκδικούμε:
• Όσα από χρόνια μας ανήκουν και μας οφείλουν.
• Εφαρμογή των ΣΣΕ από όλους και για όλους μέλη και μη μέλη.
• Εφαρμογή του ωραρίου και των αμοιβών για τα Σαββατοκύριακα.
• Εξομοίωση των αποδοχών των εργαζόμενων στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση με εκείνες που προβλέπονται από τις ΣΣΕ με την ΕΙΗΕΑ.
• Διασφάλιση και οριστική τακτοποίηση του προβλήματος των συμβασιούχων στην ΕΡΤ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Είναι καιρός να αντισταθούμε δυναμικότερα. Να βγούμε από τις γαλέρες στις οποίες έχουν ρίξει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.
Δεν κλείνουμε τις πόρτες διαπραγμάτευσης και αποδεχόμαστε το διάλογο. Οφείλουμε, όμως, τα δίκαια αιτήματά μας να τα διεκδικούμε μαζικότερα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα.
Απαιτούμε να μας σέβονται και να αναγνωρίζουν το μόχθο μας.
Γιατί χωρίς εμάς εκείνοι δεν μπορούν να υπάρξουν.