image_pdfimage_print

Η ΔΟΔ στηρίζει την απεργία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και τον αγώνα των εργαζόμενων για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η περιφερειακή της οργάνωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στην 24ωρη απεργία των Ελλήνων δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, οι οποίοι αγωνίζονται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
Οι Ενώσεις των εργαζόμενων στον Τύπο μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Συντακτών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Προσωπικού των ΜΜΕ προχώρησαν στην απεργιακή κινητοποίηση για να υπογραμμίσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στα ΜΜΕ.
Ο Αϊνταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ δήλωσε ότι «η κρίση στα ΜΜΕ της Ελλάδας έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις και έφτασε η στιγμή που οι εργοδότες και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να τερματίσουν την αδικία η οποία επικρατεί σε όλους τους τομείς των ΜΜΕ. Η διαπραγμάτευση νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η ποιότητα και ο επαγγελματισμός.
Οι ελληνικές Ενώσεις που κήρυξαν την απεργία γνωστοποίησαν καίρια αιτήματά που επικεντρώνονται στον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι Ενώσεις απαιτούν:
• Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
• Την πληρωμή των χρεών της εργοδοσίας στα ασφαλιστικά ταμεία
• των εργαζομένων.
• Την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διαπραγμάτευση νέων συμβάσεων με τις οποίες θα καταπολεμηθούν οι πρακτικές που εξωθούν τους εργαζόμενους να εργάζονται χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, χαμηλές αμοιβές και υπό επικίνδυνες συνθήκες. Επίσης τη διασφάλιση για τους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ των θέσεων εργασίας και συνθηκών μόνιμης απασχόλησης με την υπογραφή συμβάσεων μόνιμης εργασίας για όλους.
• Τη διασφάλιση της ισότητας ανδρών και γυναικών στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τον έλεγχο της ασυδοσίας των εργοδοτών.
Οι Ενώσεις απαιτούν τη θέσπιση μέτρων για τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ , συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση και ενδυνάμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ένα δίκαιο σύστημα κατανομής της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ.
Ο Αϊνταν Γουάιτ δήλωσε: «η απεργία αποτελεί πάντα το τελευταίο μέτρο που έχουμε τη δυνατότητα να καταφύγουμε αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ υπαγορεύει τη δυναμική αντίδραση για τον προβληματισμό που επικρατεί στην αίθουσα σύνταξης και στους χώρους εργασίας των ΜΜΕ. Τέλος, η εργοδοσία και η κυβέρνηση οφείλουν να ανοίξουν διάλογο με τις Ενώσεις για την άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων».