image_pdfimage_print

Στις 18 Οκτωβρίου 2001 και ώρα 10.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συνάντηση του Προέδρου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Αρ. Μανωλάκου και της Γενικής Γραμματέως της Ενωσης Νανάς Νταουντάκη με κλιμάκιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με επικεφαλής το μέλος του ΕΣΡ Νικ. Καϊμάκη.
Οι απόψεις που αναπτύχθηκαν αναφέρονται στα παρακάτω ζητήματα:

1. Σχετικά με την από 15/10/01 ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τη σειρά των ρεπορτάζ – οδοιπορικών στο Αφγανιστάν που μεταδόθηκαν από τον Τ/Σ ΤΕΜΡΟ (28/9-29/9-30/9-2/10/2001) και την αυταπάγγελτη έρευνα του ΕΣΡ επί του ίδιου θέματος, παρατηρήθηκε το φαινόμενο στη μεν ΕΣΗΕΑ να αποσταλούν, ύστερα από αίτησή της, τα επίμαχα ρεπορτάζ σε βιντεοταινία κακής ποιότητας εικόνας και ήχου, που δεν επέτρεπε την “ανάγνωση” τους, στο δε ΕΣΡ να μην έχουν ακόμη αποσταλεί τα ρεπορτάζ, παρά το σχετικό έγγραφο του Συμβουλίου (Α.Π. 4747/15-10-01), που παραλήφθηκε αυθημερόν από τον Τ/Σ ΤΕΜΡΟ, και την υποχρέωση του σταθμού να προβεί στην αποστολή τους εντός δύο (2) εργασίμων ημερών, γεγονός που επιβαρύνει τη θέση του τηλεοπτικού σταθμού.

2. Τόσο το ΕΣΡ όσο και η ΕΣΗΕΑ επισήμαναν την ανάγκη, σε μια πολεμική συγκυρία όπως είναι η σημερινή, να αναχθεί η αντικειμενική ενημέρωση σε κεντρικό ζήτημα για τους θεσμούς και την κοινωνία. Μελετήθηκε κατά συνέπεια η δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 3§21 του ν. 2328/1995, σύμφωνα με το οποίο “οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου διάρκειας δύο πρώτων λεπτών της ώρας καθημερινά”, ούτως ώστε οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ, σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να μπορούν να ενσωματώνονται στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών.

3. Αναζητήθηκαν τρόποι για από κοινού ενέργειες των άμεσα εμπλεκομένων φορέων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΡ, τηλεοπτικοί σταθμοί) σε συνδυασμό και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για την εκπόνηση σχετικών μελετών και τη διοργάνωση ημερίδων, με τη συμμετοχή ενός ευρύτερου φάσματος ενδιαφερομένων (όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τα κανάλια CNN, al Jazeera, BBC κ.λπ.) και με σκοπό τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τα εχέγγυα αντικειμενικής μετάδοσης των ειδήσεων σε πολεμική περίοδο.

4. Ιδιαιτέρως, επισημάνθηκε η ανάγκη μίας σφαιρικής ρύθμισης των θεμάτων της επικοινωνίας, ανεξάρτητα από το είδος του μέσου που χρησιμοποιείται, ώστε να αντιμετωπίζονται συνολικά τα θέματα που αναφέρονται στην αντικειμενική ενημέρωση του κοινού (δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές) και στο δημοσιογραφικό επάγγελμα (βιωσιμότητα καναλιών, θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ …………………………………………………………………………………………………..ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
Αριστείδης Μανωλάκος ………………………………………………………………………………….Νικόλαος Καϊμάκης