image_pdfimage_print

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 3ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2001 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 27

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΝΟΜΟΣ 2676/1999 – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
2. ΕΔΟΕΑΠ: Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
3. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
4. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
5. Φ. ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΑΚΗΣ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
6. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ Α. ΜΑΛΗ ΚΑΙ Γ. ΓΙΑΝΝΗΛΟΥ
7. ΕΦΥΓΑΝ Δ. ΜΑΡΚΙΔΗΣ, Ε. ΜΠΙΣΤΙΚΑΣ
8. ΕΠΗΕΑ: Νέα πρωτοτυπία

 

1. ΝΟΜΟΣ 2676/1999 – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Δύο μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ο Νόμος 2676/1999 στους συνταξιούχους δημοσιογράφους που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ (σύμφωνα με τις επιταγές του ίδιου νόμου) προκειμένου να περισώσουν τη σύνταξή τους. Το πρώτο πρόβλημα είναι η διπλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ΤΕΒΕ τους υποχρεώνει να καταβάλουν εισφορές και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους χορηγεί βιβλιάριο ασθενείας παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΔΟΕΑΠ.
-Δεν εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι στα ΝΠΙΔ-
Αυτό συμβαίνει διότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ) δεν εξαιρεί από τον κλάδο υγείας (έγγραφο υπ’ αριθ. ΔΙ.ΑΣΦ/Φ14/29/28-7-2000) τους άμεσα ασφαλισμένους και σε Ταμεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν απαλλάσσονται από τον κλάδο υγείας (του ΟΑΕΕ) οι άμεσα ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ, στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Συλλόγων Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας και στα Ταμεία Υγείας των Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας και του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι που δεν έχουν τακτική συνεργασία με έντυπα αντιμετωπίζουν το δεύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Νόμο 2676/1999 υποχρεώνονται και αυτοί να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα να διαθέτουν όλο σχεδόν το πενιχρό εισόδημά τους από τη μη τακτική απασχόλησή τους στις εισφορές προς το ΤΕΒΕ.


2. ΕΔΟΕΑΠ: Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Με την εξισορρόπηση του εφάπαξ που έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ θα ασχοληθεί σύντομα (σύμφωνα με πληροφορίες μας) το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο για τον ΕΔΟΕΑΠ. Είχε απασχολήσει αρκετά το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά δεν είχε ληφθεί απόφαση καταβολής χρημάτων στους μετόχους – μέλη του Οργανισμού που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι και το 1999, προκειμένου να εξισορροπηθεί το εφάπαξ που έχουν πάρει και να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν γίνει σε βάρος τους.
Όπως τόνισε στις 31 Μαίου 2001 στην ομιλία του στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ ο πρώην Πρόεδρος του Ορέστης Φαράκος ένα κύριο μέλημα του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των νεοεξερχομένων σε σύνταξη ασφαλισμένων και κυρίως η εξισορρόπηση της χορηγηθείσης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των ήδη συνταξιούχων του Οργανισμού.
-Ολοκλήρωση από το νέο Δ.Σ.-
“Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις -είπε ο κ. Φαράκος και μελέτης σε βάθος διαφόρων οικονομικών προτάσεων υιοθετήθηκε ομόφωνα η πλέον αντικειμενικά δικαιότερη. Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο -πρόσθεσε- εν όψει των επικειμένων αρχαιρεσιών και του μικρού υπολοίπου της θητείας του πιστεύει ότι το εν λόγω θέμα της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, θα αντιμετωπισθεί και ολοκληρωθεί από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες της 12 Ιουνίου 2001”.
Με ερέθισμα την παραπάνω ομιλία του Ορέστη Φαράκου και επειδή αρκετοί συνάδελφοι τηλεφωνούσαν και ζητούσαν λεπτομέρειες δημοσιεύσαμε στο φύλλο του Ιουλίου ρεπορτάζ με το οποίο πληροφορούσαμε τους συναδέλφους ότι:
· Σχετικά με την εξισορρόπηση του εφάπαξ έχουν κατατεθεί στον ΕΔΟΕΑΠ έξη μελέτες ειδικών επιστημόνων σύμφωνα με τις οποίες όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι και το 1999 μπορούν (εφόσον εγκριθεί από το Δ.Σ. κάποια από τις μελέτες και ληφθεί η σχετική απόφαση πληρωμής) να εισπράξουν επιπλέον χρήματα σαν απώλεια στο εφάπαξ που έχουν πάρει.
-Μια ενδιαφέρουσα μελέτη-
· Μια ενδιαφέρουσα για τους συνταξιούχους και ταυτόχρονα “συγκρατημένη” για τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ μελέτη είναι αυτή που έχει καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2001 στον Οργανισμό το μέλος του Προεδρείου του νέου Δ.Σ., ο Ταμίας Κώστας Νικόλτσιος. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ως και το 1999 μπορούν να πάρουν μέχρι και 3.700.000 δρχ. ανάλογα με το έτος που συνταξιοδοτήθηκαν και τη συντάξιμη υπηρεσία τους.
Πιστεύουμε και εμείς -όπως και τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ που είναι στην πλειοψηφία τους και μέλη του νέου Δ.Σ.- ότι το θέμα της εξισορρόπησής του εφάπαξ θα ολοκληρωθεί και η αδικία που έχει γίνει σε βάρος των συνταξιούχων θα αποκατασταθεί.

 

3. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

· ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ:
“Ένα από καιρό οφειλόμενο μεγάλο “ευχαριστώ” στην ανεκτίμητη “Επιστολή”, εκδοτική μοναδικότητα, αν δε σφάλλω, στο είδος της εν Ελλάδι, που μετά τη συνταξιοδότησή μας (αλλά όχι και παροπλισμό μας όπως πολλούς βολεύει να πιστεύουν) μας κρατά ενήμερους για τα συμβαίνοντα στο χώρο μας: από τη δημιουργική μας δραστηριότητα (εκδόσεις βιβλίων συναδέλφων) και την πικρήν ενημέρωση για όσους απέρχονται (από την “Επιστολή” πληροφορήθηκα τη φυγή του αξέχαστου Καρόλου Βοττάρου: 12 ολόκληρα χρόνια, 1953-1965, τα γραφεία μας βρίσκονταν πλάϊ-πλάϊ στο μεταφραστικό της Καθημερινής 4ο πάτωμα της οδού Σωκράτους 57, αντίκρυ από το άδυτο του Αιμ. Χουρμούζιου. Διαβίβασε, σε παρακαλώ τα θερμότατα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του) ως το μείζον θέμα της αναπροσαρμογής του εφάπαξ, στο τελευταίο τεύχος. Βρισκόμουν στο εξωτερικό στις 31 Μαίου 2001 και δεν παρακολούθησα την γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, όπου, όπως έμαθα κατόπιν, το θέμα έθιξε στον απολογισμό του ο τέως πρόεδρος κ. Ορέστης Φαράκος. Η “Επιστολή” με κάλυψε απολύτως γύρω από το θέμα αυτό. Θερμότατα συγχαρητήρια”.

 

· ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ:
“Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΣΗΕΑ εκδίδεται τέτοιο ενημερωτικό έντυπο για τους απόμαχους της δημοσιογραφίας, αλλά που ενδιαφέρει και τους μάχιμους. Από τις στήλες της “Ε” έχουμε την ευκαιρία να πληροφορούμαστε για κρίσιμα θέματα που αφορούν τον κλάδο, όπως, π.χ. το θέμα της αναπροσαρμογής του εφάπαξ. Το σχετικό δημοσίευμα σου ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικό καθώς επιτέλους μάθαμε τι είναι αυτή η αναπροσαρμογή, που, φυσικά ενδιαφέρει πλήθος συναδέλφων.
Οσο για την κωμική (είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός) περιπέτεια του δημοσιεύματος σου σε άλλο φυλλάδιο -κάποιο έντυπο “μαϊμού”-, αυτή η ίδια, η κωμική περιπέτεια, ενισχύει την αδιαμφισβήτητη αξία της “Ε”.
Αγαπητή Ντίνα,
Ολοι γνωρίζουμε ότι υπήρξες δημοσιογράφος, ρεπόρτερ, ερευνήτρια και όχι ανακοινωσιογράφος, εξού και η υποδειγματική σύνταξη της “Ε”.
Προχώρει και περιφρόνει ό,τι προσπαθεί να εμποδίσει την πορεία της “Ε”.

 

· ΤΑΣΟΣ ΓΑΒΑΘΑΣ:
Ο συνάδελφος Τάσος Γαβαθάς δεν έγραψε στην “Ε”. Μας κοινοποίησε όμως επιστολή που έχει στείλει στο προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στην οποία θίγει το καυτό θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών των δημοσιογράφων. Πατέρας ο ίδιος ενός παιδιού με σημαντικά πτυχία σπουδών στην Ελλάδα και στη Γαλλία εκφράζει την αγωνία του τόσο για το μέλλον του παιδιού του όσο και για το μέλλον των παιδιών των άλλων συναδέλφων.
Ο Τάσος Γαβαθάς μας κοινοποίησε και δεύτερη επιστολή που έστειλε στον νέο Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκο κάνοντας την πρόταση να αξιοποιούνται από την Ενωση για την επιμόρφωση των μάχιμων συντακτών οι επιστήμονες που είναι παιδιά δημοσιογράφων.

 

4. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

· ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ: (Η σταύρωση του Χριστιανισμού. Η ιστορική αλήθεια των γεγονότων της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη).
Συγκλονιστικό ντοκουμέντο των τουρκικών θηριωδιών που διαπράχθηκαν το 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είναι το βιβλίο του συναδέλφου συνταξιούχου δημοσιογράφου Δημήτρη Καλούμενου “Η σταύρωση του Χριστιανισμού”. Το βιβλίο (τέταρτη έκδοση) είναι γραμμένο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και περιέχει φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών το 1979 είναι αφιερωμένο “σ’ εκείνους που επετέλεσαν με πίστη, εντιμότητα και θυσία της ζωής τους το μέγα καθήκον προς το Γένος, σ’ εκείνους που η ιστορία αναφέρει τα ονόματά τους και σ’ εκείνους που μόνον ο Κύριος γνωρίζει”.

· ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ: (Ο σωστός οδηγός – όσα πρέπει να ξέρει ο οδηγός για το αυτοκίνητο, την οδήγηση, τον ΚΟΚ και την Ελλάδα των διακοπών).
Ο τίτλος τα λεει όλα! Είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο που έγραψε ο συνάδελφος συνταξιούχος δημοσιογράφος Κώστας Θάνος σε συνεργασία με τον αδελφό του Θανάση Θάνο. Ένα βιβλίο απαραίτητο για ΟΛΕΣ τις ελληνικές οικογένειες αφού σε κάθε ελληνική οικογένεια αναλογεί σήμερα κατά μέσο όρο ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο (2,5 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη χώρα μας).
Ο συνάδελφος Ηλίας Σπορίδης που το προλογίζει επισημαίνει ότι το βιβλίο αυτό επιδιώκει να καλύψει συγγραφικά το κενό που έχει αφήσει η Πολιτεία η οποία θα έπρεπε να είχε φροντίσει να εκπαιδεύσει σωστούς οδηγούς. “Ακόμα κι εκείνος -λεει- που είναι ή πιστεύει πως είναι σωστός οδηγός θα έχει “κέρδος” από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου”.

· ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΤΣΑΚΗ: (Η απόφαση της Μαρίας). Ένα τρυφερό ιστορικό μυθιστόρημα (Εκδόσεις Κέδρος) έγραψε η συνάδελφος Ιωάννα Κωτσάκη περιγράφοντας γλαφυρά την μακραίωνη ελληνική παράδοση στην Αίγυπτο εκεί όπου γεννήθηκε και η ίδια μεγάλωσε και μορφώθηκε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά εκπαιδευτήρια. Στο μυθιστόρημά της ένα μοιραίο παιχνίδι της τύχης ενώνει δύο αντίθετους κόσμους.
Το 1825 η Μαρία, μια νέα γυναίκα από τη Μεθώνη, συναντάει τον Σουλεϊμάν επιτελάρχη του Ιμπραήμ. Γύρω τους ο πόλεμος. Μέσα τους ο έρωτας. Την παίρνει μαζί του στην Αίγυπτο, κάνουν οικογένεια. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο από μια ρομαντική πάλη αισθημάτων. Μια ευαίσθητη ματιά σε αθόρυβες ζωές δυνατές εμπειρίες και ακριβές αναμνήσεις.

 

5. Φ. ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΑΚΗΣ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η εκπρόσωπος των συνταξιούχων Ντίνα Εξάρχου έστειλε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την παρακάτω επιστολή (Αριθ. Πρωτ. 1338/2-7-01).
“Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μια προσωπικότητα του δημοσιογραφικού κόσμου, ο συνταξιούχος Φραντζής Φραντζισκάκης, επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1952 διακεκριμένος στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, εκδότης επί 28 χρόνια του πασίγνωστου περιοδικού Τέχνης “Ζυγός” βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον Πολιτισμό μας, δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος σε γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, δεν έχει δικαίωμα ψήφου, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε επικούρηση από τον ΕΔΟΕΑΠ.
Γράφτηκε στην Ενωση Συντακτών μόλις πριν από ενάμιση χρόνο ως αντεπιστέλλον μέλος λόγω της επτάχρονης παραμονής του στην Αμερική (από το 1992 ως το 1999)!! Εκτοτε παραμένει αντεπιστέλλον μέλος με μειωμένα δικαιώματα.
Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, να εξετάσετε το θέμα αυτό όσο μπορείτε συντομότερα και να του δώσετε την πρέπουσα λύση”.

 

6. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ Α. ΜΑΛΗ ΚΑΙ Γ. ΓΙΑΝΝΗΛΟΥ

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο άσκησε δίωξη κατά των εκπροσώπων των συνταξιούχων Αλέκου Μάλη και Γιώργου Γιαννήλου μετά από έγκληση της συναδέλφου Αφροδίτης Υψηλάντη. Η δίωξη έχει σχέση με την έκδοση εντύπου ομότιτλου με το παρόν έντυπο της ΕΣΗΕΑ.

 

7. ΕΦΥΓΑΝ Δ. ΜΑΡΚΙΔΗΣ, Ε. ΜΠΙΣΤΙΚΑΣ

Δύο διακεκριμένους συναδέλφους χάσαμε μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον Δημοσθένη Μαρκίδη και τον Ευάγγελο Μπίστικα.
Ο Δημοσθένης Μαρκίδης γεννήθηκε το 1924 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στις εφημερίδες “Ακρόπολις”, “Προοδευτικός Φιλελεύθερος”, “Αθηναϊκή”, “Νίκη”, “Βήμα”, “Ημερησία”, στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και στην κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Ο Ευάγγελος Μπίστικας γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Εργάστηκε:
· Στην “Καθημερινή” προϊστάμενος του πολιτικού και διπλωματικού ρεπορτάζ διευθυντής και σύμβουλος έκδοσης.
· Στην “Απογευματινή” αρχισυντάκτης του πολιτικού – διπλωματικού ρεπορτάζ.
· Στην ΕΡΤ1 διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης.
· Στον “Δημοσιογράφο” προϊστάμενος του πολιτικού – διπλωματικού ρεπορτάζ.
· Στον “Αναγνώστη”, διευθυντής και εκδότης.
· Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

8. ΕΠΗΕΑ: Νέα πρωτοτυπία

Η Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) πρωτοτύπησε πάλι. Από φέτος άρχισε να δίνει …εφάπαξ στα μέλη της που βγαίνουν στη σύνταξη! Μαζί με τα μέλη του αδελφού σωματείου που συνταξιοδοτήθηκαν φέτος πήραν εφάπαξ και όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι της ΕΠΗΕΑ!
Τα χρήματα για το εφάπαξ χορηγούνται στους συνταξιούχους από “Αλληλοβοηθητικό Λογαριασμό” του οποίου ο Κανονισμός Λειτουργίας ψηφίστηκε στην τακτική Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου 2000. Από τον Λογαριασμό αυτό χορηγούνται στα μέλη της ΕΠΗΕΑ και άλλα τακτικά και έκτακτα χρηματικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση διαφόρων αναγκών.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Αλληλοβοηθητικού Λογαριασμού υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης στα μέλη του σωματείου προκαταβολής πριν από την συνταξιοδότησή τους έναντι του εφάπαξ που δικαιούνται (όπως παλαιότερα χορηγούσε ο ΕΔΟΕΑΠ).