image_pdfimage_print

Απόφαση υπ’ αριθμ. 16/2013

Περίληψη:

Ύστερα από έγκληση του συν. Τάσου Αντωνίνη, ο συν. Κώστας Καραπαπάς, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Ποινή:

Με ψήφους 3 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 χρόνων από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ενώ το άλλο μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Γιάννη Αποστολόπουλου, λόγω απουσίας του προέδρου, και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, των αναπληρωματικών μελών ’ρη Καρρέρ, Αικατερίνης Φρύσσα, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 20.12.12 έγκλησης του συν. Τάσου Αντωνίνη κατάτου συν. Κώστα Καραπαπά.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 17.07.13 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 05.03.13 και 2 η παράταση δόθηκε στις 11.06.13.

Η έγκληση του συν. Τάσου Αντωνίνη, είχε ως εξής:

«Καταγγέλω ότι λίγο μετά τα  μεσάνυχτα της 20ης Δεκεμβρίου και το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΑΣπορ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Καραπαπάς με τηλεφωνική του παρέμβαση στην ΕΡΑΣπορ και στην εκπομπή του Σωτήρη Γεωργίου, απευθυνόμενος με προσβλητικό τρόπο προς το πρόσωπο μου -πέρα από το γεγονός ότι με τον τρόπο και την συμπεριφορά του με στοχοποίησε σε κάθε είδους ανεγκέφαλο-, άσκησε δριμεία κριτική(!) με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, για το δελτίο ειδήσεων που συνέταξα και εκφώνησα στις 11.00 και 12.00μμ, επειδή δεν του άρεσαν οι αναφορές στα γεγονότα της Πάτρας για τα οποία σήμερα αναφέρεται σύσσωμος ο πολιτικός και αθλητικός Τύπος! Η προσπάθεια φίμωσης του Τύπου έχει πλέον ονοματεπώνυμο!…».

Η έγκληση κρίθηκε βάσιμη και αποφασίσθηκε ομόφωνα η άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Κώστα Καραπαπά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Οι μάρτυρες του εγκαλούντος, κατέθεσαν:

Δημήτρης Κωνσταντινίδης:

«Είμαι αρχισυντάκτης στην «ΕΡΑΣπορ». Δεν είχα βάρδια εκείνη την ημέρα και δεν ήμουν αυτήκοος μάρτυρας του περιστατικού. Ο κ. Καραπαπάς επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά το επίμαχο βράδυ, προκειμένου να τον ενημερώσω ποιος εκφωνεί το δελτίο ειδήσεων και να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα που συνέβησαν στο περιθώριο του αγώνα Παναχαϊκή-Ολυμπιακός. Τον παρακάλεσα να μιλήσουμε πάλι αργότερα, προκειμένου να μιλήσω πρώτα με τον κ. Αντωνίνη, κάτι που δεν συνέβη τελικά.

Εμπιστεύομαι την κρίση και την εμπειρία του κ. Αντωνίνη και θεωρώ ότι είχε διασταυρώσει προτού συντάξει και εκφωνήσει την είδηση στο δελτίο ειδήσεων. Θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να είχε λυθεί εσωτερικά. Θεωρώ ότι ο κ. Καραπαπάς θα μπορούσε να περιμένει μια δεύτερη επικοινωνία μαζί μου, ώστε να έχω ενημερωθεί και να του απαντήσω στο θέμα που είχε θέσει αρχικά, για τη διασταύρωση της είδησης που εκφώνησε ο κ. Αντωνίνης».

Τάκης Μπάλτας:

«Είμαι αρχισυντάκτης στην ΕΡΑΣπορ και βρισκόμουν σε βάρδια στην ΕΡΑΣπορ εκείνο το βράδυ. Προ της εκφωνήσεως, ως αρχισυντάκτης, το οποίο διάβασα πριν την εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων την 12μμ, το οποίο εκφωνήθηκε ακριβώς εκείνη την ώρα. Μετά την εκφώνηση του δελτίου, που περιλάμβανε τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πάτρα στον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού-Παναχαϊκής για το Κύπελλο Ελλάδος, η αναφορά των γεγονότων προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΠΑΕ ΟΣΦΠ κ. Κ. Καραπαπά και συγκεκριμένα η φράση που ξεκινούσε το δελτίο «Μακελειό στην Πάτρα – Οπαδοί μαχαίρωσαν αστυνομικούς», κάτι το οποίο συνέβη διότι υπάρχει ηχογραφημένο όλο το δελτίο, το οποίο εκφωνήθηκε από τον συν. Αντωνίνη, αλλά και το δελτίο συμβάντων της αστυνομίας.

Παρενέβη τηλεφωνικώς ο κ. Καραπαπάς, στην αμέσως επόμενη εκπομπή του συν. Σωτήρη Γεωργίου, ο οποίος δεν γνώριζε για το τι ακριβώς ήθελε να εκφράσει μέσω μικροφώνου, ο εν λόγω εκπρόσωπος. Αφού, λοιπόν, έκανε την παρέμβασή του, αισθανόμενος και θιγόμενος από το δελτίο ειδήσεων, ο συν. Γεωργίου του είπε ότι δίπλα του βρίσκεται ο συντάκτης του δελτίου Τ. Αντωνίνης, για να του απαντήσει. Απαξιωτικά ο κ. Καραπαπάς δεν δέχθηκε να συνομιλήσει, λέγοντας τη φράση «Ποιος είναι ο κύριος; Αυτός δουλεύει στην «Πράσινη»». Εννοώντας ότι είναι δημοσιογράφος, ο οποίος υποστηρίζει τον ΠΑΟ και μόνο, κάτι το οποίο έθιξε τον κ. Αντωνίνη και φυσικά, φωτογραφίζοντάς τον και δίνοντάς τον σαν στόχο απέναντι σε ανεγκέφαλους, που πολύ καλά ξέρουμε τι έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Επίσης, ότι δρα, ενεργεί και σκέφτεται ο κ. Αντωνίνης μόνο με παναθηναϊκά αισθήματα, κάτι που η 25χρονη πορεία του στην ΕΡΑΣπορ, κρινόμενος από τόσους προϊστάμενους που έχουν περάσει, έχει δείξει το αντίθετο.

Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε στοχοποίηση του συν. Αντωνίνη, ότι προβάλλει ψευδείς ειδήσεις και επίσης να επισημάνω ότι το επίμαχο παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ από τα επεισόδια, τα οποία έγιναν και τιμωρήθηκαν Παναχαϊκή και διαιτητής».

Σωτήρης Τριανταφύλλου:

«Είμαι ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ και ο Σύνδεσμος έλαβε θέση για το συγκεκριμένο θέμα και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, την οποία και καταθέτω. Επισημαίνω ότι αυτήν την ανακοίνωση την υιοθέτησε και η ΕΣΗΕΑ. Στη συνέχεια ο ΠΣΑΤ, εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση ως απάντηση της ανακοίνωσης του κ. Καραπαπά.

Το ένα το βασικό είναι ότι η παρέμβαση που έκανε στην ΕΡΑΣΠΟΡ ο κ. Καραπαπάς, ήταν μια πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης της ενημέρωσης και γι’ αυτό το λόγο έκανα τις παρεμβάσεις που προανέφερα.

Παλαιότερα ο κ. Καραπαπάς, όπως με ρωτάτε, είχε τιμωρηθεί από το Πειθαρχικό του ΠΣΑΤ για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Προσθέτω ότι όπως αναφέρει και στην έγκλησή του ο συν. Αντωνίνης, με τέτοιες παρεμβάσεις, δημιουργείται επιθετική ατμόσφαιρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τους πρώτους μήνες του 2013 (Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο), στο γήπεδο Καραϊσκάκη, έδρα του ΟΣΦΠ, δέχθηκαν επιθέσεις τρεις δημοσιογράφοι οι Δημ. Τομαράς (Φεβρουάριο 2013), Νίκος Γιαννόπουλος (Μάρτιο 2013) και Γιώργος Τσελίκας (Απρίλιο 2013).

Επιπλέον, ενδεικτικό της εντάσεως είναι ότι σε μια ιστοσελίδα “ Olympiacos 24”, γίνονται συνεχείς επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εμού του ιδίου και στοχοποιούνται συνάδελφοι. Ενδεικτικά είναι τα δυο δημοσιεύματα της ιστοσελίδας αυτής, τα οποία καταθέτω.

Σας καταθέτω τις ανακοινώσεις του ΠΣΑΤ και την απάντηση του εγκαλούμενου συν. Καραπαπά. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο από τον Ολυμπιακό χώρο, αλλά και από άλλες ομάδες, όπως με την ιστοσελίδα “ Greenzone. gr”, που αποπνέει φιλοπαναθηναϊκά αισθήματα».

Ο εγκαλούμενος συν. Κ. Καραπαπάς, δεν πρότεινε μάρτυρες, δεν προσήλθε να απολογηθεί, αλλά ούτε και απέστειλε απολογητικό υπόμνημα για την υπόθεση.

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη του τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, θεωρεί ότι:

Η τηλεφωνική παρέμβαση του εγκαλουμένου συν. Κώστα Καραπαπά, δημιουργεί επιθετική ατμόσφαιρα και ένταση απέναντι στον εγκαλούντα συν. Τάσο Αντωνίνη, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του ρεπορτάζ του στο χώρο του γηπέδου και τον στοχοποιεί σε φανατικούς οπαδούς της συγκεκριμένης ομάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η σωματική του ακεραιότητα.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Κώστα Καραπαπά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 χρόνων από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ενώ το άλλο μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

Το ΠΠΣ, επισημαίνει ομόφωνα την υποχρέωση όλων των δημοσιογράφων να αποφεύγουν οτιδήποτε προκαλεί έξαρση του φανατισμού σχετικά με το ποδόσφαιρο, και όχι μόνο, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες, στις οποίες εντάσσεται και η στοχοποίηση συναδέλφων από ανεξέλεγκτα στοιχεία.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 30.07.13.

 

Ο προεδρεύων                                                                                                                  Η γραμματέας

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                                                                                  Μαρία Χριστοφοράτου