image_pdfimage_print

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Ιωάννη Ευσταθίου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, ’ρη Καρρέρ, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση μετά την από 04.10.05 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου εναντίον του συν. Γιώργου Μητσικώστα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα ο συν. Γ. Μητσικώστας εγκαλείται ότι εμφανίζεται σε ειδικό σποτ, που προβάλλει ο τηλεοπτικός σταθμός “Alpha” κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2005, να διαφημίζει την τράπεζα “Alpha Bank”, παραβιάζοντας την ως άνω σχετική διάταξη του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που επιβάλλει στον δημοσιογράφο: «Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

Ο συν. Γ. Μητσικώστας δεν όρισε μάρτυρες.

Κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Με έκπληξή μου έλαβα το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1741/08.02.06 έγγραφό σας από το οποίο ενημερώθηκα ότι έχει ασκηθεί εναντίον μου αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη για τη συμμετοχή μου σε διαφήμιση της Alpha Bank. Για την εν λόγω δίωξη πρέπει να κριθώ αθώος και να μην μου επιβληθεί καμία ποινή, δεδομένου ότι δεν έχω υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό αδίκημα, όπως θα εκθέσω αμέσως παρακάτω.
…Διώκομαι, διότι έκανα μια διαφήμιση, η οποία είναι παρεμφερής με την επί 20ετία επαγγελματική μου ενασχόληση, η οποία διαφήμιση σημειωτέο προβλήθηκε επί δέκα συνολικά ημέρες. Με άλλα λόγια δηλαδή η συγκεκριμένη διαφήμιση, αποτέλεσε υπό κάποια έννοια συνέχεια της επαγγελματικής μου ειδίκευσης, η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους Έλληνες και προάγει το κύρος και την επαγγελματική αξιοπρέπεια της ιδιότητας του δημοσιογράφου. Σημειωτέον ότι ο κόσμος με γνωρίζει για το σατιρικό μου σχόλιο και όχι παραδείγματος χάριν ως συντάκτη και παρουσιαστή ειδήσεων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συνεπώς με την διαφήμιση αυτή δεν δημιουργήθηκε καμία εντύπωση ότι θίγονται ή προσβάλλονται οι αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος…
…Προβλήθηκε δε μόνο για δέκα ημέρες γιατί ήταν διαφήμιση κύρους και δεν έπρεπε να προβάλλεαι επί μακρόν…
Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 1 και 3 του Συντάγματος καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη, η δε προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη…
Στην κρινόμενη περίπτωση εμποδίζεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου, αφού εμποδίζεται η συμμετοχή μου στην οικονομική ζωή της χώρας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητά μου έγινε για λόγους βιοπορισμού και χωρίς να παραβιάζονται το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Οι περιορισμοί που τίθενται με τις διατάξεις, δυνάμει των οποίων διώκομαι αντίκεινται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και δεν έχουν ισχύ.
Επειδή από το συνδυασμό όλων των παραπάνω αποδεικνύεται ότι η ασκούμενη πειθαρχική δίωξη είναι νόμω αβάσιμη, αφού αντιβαίνει στις αρχές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ουσία αβάσιμη, αφού ουδέποτε παρέβηκα τις διατάξεις των άρθρων 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, πρέπει να αθωωθώ…».

Κατά την προσέλευσή του στο ΠΠΣ ο συν. Γιώρ. Μητσικώστας είπε τα εξής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:
«Πράγματι, για την διαφήμιση έλαβα χρήματα. Γνώριζα για την απαγορευτική διάταξη του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας σχετικά με την διαφήμιση. Θέλω, πάντως, να σημειώσω ότι στο χώρο μας υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και έχω περάσει πολλές περιόδους, όπου δεν καταβάλλονταν οι αμοιβές μου…».

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη την απολογία του εγκαλουμένου έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του είναι αβάσιμοι.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η διατύπωση του άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας είναι σαφής, ώστε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, καθώς δεν ορίζει μόνο τι δεν επιτρέπεται, αλλά προσδιορίζει την μία και μοναδική εξαίρεση που ανάγεται σε κοινωφελή σκοπό και προφανώς γίνεται αφιλοκερδώς. Η διάταξη αυτή αποβλέπει στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας, του κύρους και της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Επιπλέον, ο εγκαλούμενος δεν αρνήθηκε ότι γνώριζε την απαγορευτική διάταξη του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας σχετικά με τη διαφήμιση.

Συνεπώς αποδεικνύεται ότι ο εγκαλούμενος συνάδελφος Γεώργιος Μητσικώστας υποδυόμενος αθλητικό συντάκτη και με κίνητρο το οικονομικό όφελος, παραβίασε το ως άνω άρθρο 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος.

Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβάλλει την ποινή της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η μειοψηφία πρότεινε τη διαγραφή 1 έτους.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 04.04.06.

              Ο πρόεδρος                                           Η γραμματέας

          Παναγιώτης Τερζής                        Μαρία Χριστοφοράτου