image_pdfimage_print

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Παναγιώτη Τσίρου και Αικατερίνης Δουλγεράκη, του αναπληρωματικού μέλους συν. Μανώλη Καραμπατσάκη, ο οποίος αντικαθιστά το απουσιάζον τακτικό Ιωάννη Στεβή, του αναπληρωματικού μέλους συν. Παναγιώτη Μπόσδα, ο οποίος αντικαθιστά το απουσιάζον τακτικό Παναγιώτη Βενάρδο, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί των υπ’ αριθμ. πρωτ.
1112/06.09.04 και 1161/11.10.04 εγκλήσεων του συν. Νίκου Φύριου κατά του συν. Σταύρου Γεωργακόπουλου.

Η έγκληση ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχω γίνει αναίτια στόχος κακόβουλης, δυσφημιστικής, συκοφανιτκής και σκόπιμης σε βάρος μου κριτικής από τους «συναδέλφους» της εβδομαδιαίας εφημερίδας «’ποψη»…
…Ο «πόλεμος» λάσπης άρχισε στις 06.09.03 πριν αποφασίσει το ΔΣ της εφημερίδας να μου αναθέσει την αρχισυνταξία του αθλητικού τμήματος. Στόχος ήταν να μην αναλάβω το τμήμα, κι αυτό όπως θα διαπιστώσετε προκύπτει από το δημοσίευμα που σας επισυνάπτω…
…Εγώ αφού ενημερώθηκα για τη ροή θεμάτων του τμήματος, ανέλαβα ουσιαστικά στις 15.09.03…
…Στο δημοσίευμα της «Α» στις 06.09.03, όπως έχετε την ευχέρεια να διαπιστώσετε από το σχετικό φωτοαντίγραφο που σας επισυνάπτω, υπάρχει η φωτογραφία μου και η λεζάντα που αναφέρει «Ενδεχομένως η συμπάθεια της εφημερίδας προς τον Γκαγκάτση να οφείλεται στον αρχισυντάκτη του αθλητικού τμήματος Νίκο Φύριο, η σύζυγος του οποίου εργάζεται στην ΕΠΟ…». Κι ενώ εδώ φαίνεται η ανάμειξη των συναδέλφων και σε οικογενειακά θέματα, σας αναφέρω πως η σύζυγός μου εργάζεται επί 23 χρόνια στην ΕΠΟ, είναι προϊσταμένη του τμήματος των εθνικών ομάδων και δεν έχει την ανάγκη στήριξης από μένα, καθώς ανέβηκε την ιεραρχία εργαζόμενη σκληρά, συνειδητά και φιλότιμα, στοιχεία που εκτιμήθηκαν και από προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ. Οι συνάδελφοι θέλουν να με πλήξουν ωστόσο καίρια, βάλλονται κατά του προσώπου μου, λέγοντας ουσιαστικά στην διοίκηση του «Ε.Τ.» να μη με κάνει αρχισυντάκτη –τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ για να κριθώ για τη θέση- βάζοντας τίτλο «Αυτογκόλ από τον Ελεύθερο Τύπο» και «καπέλο» «Ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο η εφημερίδα του ιδρύματος Τύπου στηρίζει τον Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ»…
…Μετά από αυτό το δημοσίευμα υπήρξαν κι άλλα στα οποία δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, μέχρι που φτάσαμε στο άκρως δυσφημιστικό, συκοφαντικό και προβοκατόρικο δημοσίευμα της 07.08.04 από την ίδια στήλη και τους ίδιους προφανώς συναδέλφους, που είχε ως τίτλο «Ελεύθερος Τύπος: Στηρίζουμε τους ανθρώπους του Σωκράτη» και καπέλο «Δούρειος Ίππος ο αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος Νίκος Φύριος για την πολιτική γραμμή της εφημερίδας». Κι ακόμα έχουμε και τον υπότιτλο να αναφέρει «έκπληκτοι οι αναγνώστες της εφημερίδας βλέπουν την άμεση στήριξη στους προέδρους της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ». Πάλι υπάρχει φωτογραφία μου και περιλαμβάνει μέρος μόνο ενός σχολίου που έχω γράψει στον «Ε.Τ.»…
…Το αποκορύφωμα όλων αυτών, που αποδεικνύει ότι οι συντάκτες των δημοσιευμάτων έχουν στόχο τη δική μου επαγγελματική εξόντωση και την διατάραξη της οικογενειακής μου γαλήνης, είναι κύριοι συνάδελφοι πως το αθλητικό τμήμα του «Ε.Τ.» έχει διευθυντή τον Κώστα Σαλαμούρα και αυτό φαίνεται από την ταυτότητα του αθλητικού που σας επισυνάπτω. Όλοι μας γνωρίζουμε, λοιπόν, πως παρόντος διευθυντή, ο ρόλος του αρχισυντάκτη και οι ευθύνες του είναι άλλες…».

Το ΠΠΣ στην από 14.09.04 συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Σταύρου Γεωργακόπουλου, (που εργάζεται ως δημοσιογράφος παρότι μη μέλος της ΕΣΗΕΑ), για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο εγκαλούμενος συν. Στ. Γεωργακόπουλος απέστειλε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1176/08.11.04 υπόμνημα, το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«…Επειδή θεωρώ λειτούργημα την ενημέρωση της κοινής γνώμης και συνάμα έμαθα στη ζωή μου να αναλαμβάνω το βάρος οποιασδήποτε πράξης μου, ξεκαθαρίζω ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ο αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», συντάχθηκαν από τον υπογράφοντα. Επειδή, όμως, δεν γίνεται να τροποποιήσουμε τη βινιέτα της στήλης, δεν μπήκε η υπογραφή…
…Την απάντηση σε όσα μου καταλογίζει ο κ. Ν. Φύριος δεν χρειάζεται να την πάρετε από μένα. Τη δίνει ο ίδιος με το υστερόγραφο της έγκλησής του. Όπως αναφέρει, συνεχίζουμε την εκστρατεία λάσπης χωρίς να έχει ασχοληθεί στο παρελθόν μαζί μας. Γιατί δεν συμπεριέλαβε στα στοιχεία και τη φωτοτυπία του συγκεκριμένου δημοσιεύματος; Μα, διότι στο ρεπορτάζ της 21ης Αυγούστου 2004 αποκαλύπτω την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ με την παράταξη της σημερινής διοίκησης υπό τον πρόεδρο Βασίλη Γκαγκάτση. Ο κρίνων, δηλαδή, γίνεται και κρινόμενος, χωρίς την παραμικρή ευαισθησία της υποβολής παραίτησης…
…Αν εγκαλούμαστε επειδή εκφράζουμε ερωτήματα και καταγράφουμε γεγονότα έπειτα από σχετικές έρευνες, τότε ασφαλώς και ευθυνόμαστε…
…Συνοψίζω με μία λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ορθή κρίση σας και την αποφυγή της πλάνης. Στις 30 Οκτωβρίου 2004 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες της ΕΠΟ. Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε τον κ. Νικ. Φύριο μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2004, όμως, ο συνάδελφος διατήρησε τη θέση του αρχισυντάκτη στο αθλητικό ένθετο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Και κρίνων και κρινόμενος, δηλαδή!».

Στη συνέχεια, προσήλθε στις 16.11.04 ο μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Βάϊος Μπαλάφας, ο οποίος κατέθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είμαι δημοσιογράφος στον «Ελεύθερο Τύπο» και ασχολούμαι με αθλητικά θέματα. Γνωρίζω τα περισσότερα σχόλια από αυτά που αναφέρει ο κ. Φύριος στην έγκλησή του και τα περισσότερα εξ αυτών θεωρώ ότι έχουν στόχο να τον θίξουν επαγγελματικά και ηθικά. Κάποια από αυτά τα σχόλια τον κατηγορούν για παρεμβάσεις σε δημοσιεύματα που έχουν σχέση με δικά μου ρεπορτάζ. Κάτι το οποίο δεν ισχύει…
…Το πρώτο από αυτά τα σχόλια (περί της 06.09.03) της εφημ. «’ποψη» εξαπολύει επίθεση προς το πρόσωπό μου, ενώ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο κ. Φύριος δεν είχε αναλάβει την αρχισυνταξία του αθλητικού τμήματος…».

Στη συνέχεια, προσήλθε στις 11.12.04 ο μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Κώστας Σαλαμούρας, ο οποίος κατέθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Εργάζομαι στον «Ε.Τ.» ως διευθυντής σύνταξης και έχω την εποπτεία του αθλητικού. Γνωρίζω για ορισμένα δημοσιεύματα της εφημ. «’ποψη», τα οποία αναφέρονταν στο πρόσωπο του κ. Φύριου, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας «Ε.Τ.».
…Ο κ. Φύριος είχε κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ με την παράταξη Γκαγκάτση. Την περίοδο των δημοσιευμάτων δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του. Ο κ. Φύριος στις εκλογές εξελέγη στο ΔΣ της ΕΠΟ. Η θέση αυτή δεν είναι έμμισθη. Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, τα οποία δεν ήταν κομψά θα έλεγα. Πιστεύω τα δημοσιεύματα αυτά θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν κάποια προβλήματα, όσον αφορά την εργασία του. Με την μομφή ότι ήταν Δούρειος Ίππος της παράταξης Γκαγκάτση, ο κ. Φύριος θα μπορούσε να κληθεί για εξηγήσεις από τους προϊσταμένους. Πιστεύω ότι ο κ. Φύριος ηθικά εθίγη από τα δημοσιεύματα, αλλά επαγγελματικά δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην εργασία του».

Το ΠΠΣ αφού εξέτασε τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου καθώς και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1176/08.11.04 επιστολή του εγκαλούμενου συν. Σταύρου Γεωργακόπουλου, που με αίτημά του εξελήφθη ως απολογητικό υπόμνημα, θεωρεί ότι αποδείχθηκαν τα ακόλουθα:

Ο εγκαλούμενος, που είναι διευθυντής της εφημερίδας «Η ’ποψη» έχει κατά καιρούς καταχωρήσει στο έντυπο αυτό σχόλια που αφορούν τον εγκαλούντα συν. Νικ. Φύριο, ο οποίος εργάζεται ως αρχισυντάκτης στην ημερήσια εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τα σχόλια αυτά και οι αντίστοιχες αναφορές που εκθέτει στην έγκλησή του ο εγκαλών γενικά εντάσσονται μεν στο πλαίσιο σκληρής κριτικής αλλά δεν εκφεύγουν των ορίων της δεοντολογίας. Εξαίρεση αποτελεί ο χαρακτηρισμός του εγκαλούντα ως «δούρειου ίππου» στο φύλλο της 07.08.04, όπου κατά πλειοψηφία κρίνεται πως υπάρχει παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι η περιγραφόμενη στα ως άνω σχόλια και παραδεδεγμένη από τον εγκαλούντα συνάδελφο, ενεργός ανάμειξή του στον τομέα διοίκησης της ΕΠΟ, όπου εξελέγη μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας ως υποψήφιος συγκεκριμένης παράταξης, δημιουργεί ενδεχομένως θέμα ασυμβιβάστου προς την δημοσιογραφική ιδιότητα και μάλιστα εκείνης του αθλητικού συντάκτη και αρχισυντάκτη αθλητικών, αφού εποπτεύει ρεπορτάζ που αφορά και τη δική του δραστηριότητα ως μέλους της Διοίκησης της ΕΠΟ, θέμα που είναι ερευνητέο από το ΠΠΣ.

Κατόπιν των ανωτέρω, το ΠΠΣ με ψήφους 3 έναντι 2 κρίνει πειθαρχικά ελεγκτέο τον εγκαλούμενο συν. Σταύρο Γεωργακόπουλο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α και θ του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ και άρθρου 6, παρ. α του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Δεν υπόκειται όμως σε πειθαρχική ποινή, αφού δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 05.05.05.

 

 

                             Ο πρόεδρος                                                                  Η γραμματέας

                           Ιωάν. Αποστολόπουλος                                      Μαρία Χριστοφοράτου