image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Απόφαση υπ’ αριθμ. 11/2014

 

Περίληψη:

Η συν. Ελένη Σπανοπούλου, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, για αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Ποινή: Ομόφωνα επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

 

 ================

 

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους Γιάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, του αναπληρωματικού μέλους συν. Χαρίλαου Τζανή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 12.03.14 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά της συν. Ελένης Σπανοπούλου.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα συνεδρίαση, δεν υπήρχε η ανάλογη απαρτία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 28.05.14 και 2η  παράταση δόθηκε στις 10.09.14.

 

Το ΠΠΣ στην από 34η συνεδρίασή του (12.03.14), αποφάσισε την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

 

«Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη την από 10.03.14 επιστολή του συν. Νίκου Κιάου, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά της συν. Ελένης Σπανοπούλου, με το ακόλουθο σκεπτικό:

 

Η συν. Ελένη Σπανοπούλου εγκαλείται για προσβλητική, υβριστική συμπεριφορά εναντίον του συν. Νίκου Κιάου, πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ. Ειδικότερα, μετά από κοινοποίηση απόψεων του συν. Ν. Κιάου, σχετικά με το αγγελιόσημο, εκείνη απέστειλε email  στην ιστοσελίδα “www.Enimerosi24.gr, το οποίο και δημοσιεύθηκε στις 21.01.14 και φέρει την υπογραφή της, υπό τον τίτλο: «Ο Κιάος σπάει τη σιωπή του! ΚΑΙ ; – Παλαιοαριστερή πομφόλυγα με παλαιοδεξιά απόκλιση».

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η συν. Σπανοπούλου επανειλημμένα και κατ’ εξακολούθηση αντί να τοποθετείται επί της ουσίας διαφόρων απόψεων συναδέλφων, μετέρχεται αδίστακτα την απαράδεκτη τακτική ειρωνείας και προσβολής της προσωπικότητάς τους, με προκλητικές αναφορές και διαστρεβλώσεις ως προς την πολιτικοσυνδικαλιστικές τους αντιλήψεις.

 

Την τακτική της αυτή δεν δίστασε επανειλημμένα να ακολουθήσει κατά το παρελθόν και κατά των μελών του ΠΠΣ. Ειδικότερα σε δημόσια επιστολή της που δημοσιεύτηκε στις 20.04.08 στην εφημερίδα «Παρόν» με απίστευτη θρασύτητα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Και επειδή η άσκηση κάθε εξουσίας απαιτεί αρετή, τόλμη και ελευθερία για να παράγει αποτέλεσμα, το αυταπόδεικτο μη αποτέλεσμα της περίπτωσης (…) μου επιτρέπει, ως πολίτη και ως μέλος της ΕΣΗΕΑ, να διαπιστώσω με πικρία και θλίψη ότι το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό δεν διακρίνεται για καμία από αυτές τις Αξίες».

 

Ανάλογη επιστολή της δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Παρασκευή+13», όπου διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, επιχειρεί να ευτελήσει τα μέλη του ΠΠΣ.

 

Βέβαια, ενώπιον του ΠΠΣ, ανακάλεσε τις αναφορές της αυτές, αλλά συνεχίζει την ίδια τακτική.

 

Παραβίαση κατ’ εξακολούθηση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και του άρθρου 1, παρ. 1, εδ. β’ και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 

Η επιστολή του συν. Νίκου Κιάου, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Με την επιστολή αυτή, αναφέρομαι σε υβριστική και συκοφαντική επίθεση, μέσω του διαδικτύου, την οποία εξαπέλυσε εναντίον μου η Ελένη Σπανοπούλου, μέλος της ΕΣΗΕΑ και προσέβαλε την προσωπικότητά μου ως πολίτη και δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΗΕΑ.

Στις 17.01.14 έστειλε στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ επιστολή, στην οποία αναφερόμουνα σε θέματα για το αγγελιόσημο και ειδικότερα τη διαφυγή και απώλεια του αγγελιοσήμου.

Τα θέματα αυτά τα είχα συζητήσει προηγουμένως με τους προέδρους και με μέλη του ΔΣ των φορέων και μου είχαν συστήσει να τα υποβάλω γραπτώς. Σημειώνω ότι τα είχα θέσει και σε Γενικές Συνελεύσεις της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Τέσσερις μήνες μετά, στις 17.01.14, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα “Enimerosi24” είδος απαντήσεως στην επιστολή υπό τον τίτλο: «Ο Κιάος σπάει τη σιωπή του! ΚΑΙ; – Παλιοαριστερή πομφόλυγα με παλαιοδεξιά απόκλιση». Το κείμενο αυτό φέρει την υπογραφή «Ελένη Σπανοπούλου, Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ».

Σα επισυνάπτω το κείμενο αυτό, φωτοαντίγραφο από την ιστοσελίδα, καθώς και αντίγραφο από την κατάθεση της επιστολής μου στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως φαίνεται από τη δημοσίευση, που γίνεται στην ίδια ιστοσελίδα…»

 

Η εγκαλούμενη δεν πρότεινε την εξέταση μαρτύρων. Το ΠΠΣ, κάλεσε αυτεπαγγέλτως ως μάρτυρες τους συν. Κώστα Μπετινάκη και Χριστίνα Κοψίνη, οι οποίοι προσήλθαν και κατέθεσαν τα ακόλουθα:

 

Κώστας Μπετινάκης:

«Είμαι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης.

Διάβασα τα όσα αναφέρει η κα. Σπανοπούλου για τον συν. Ν. Κιάο, πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ και εκπλήσσομαι, διότι χρησιμοποιεί πολιτικούς χαρακτηρισμούς κατά προσβλητικό τρόπο για έναν συνάδελφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται τουλάχιστον από σεμνότητα και ουδέποτε έχει προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η όλη φρασεολογία και το ύφος της επιστολής είναι εξαιρετικά προσβλητικά για έναν συνάδελφο. Θεωρώ ότι παραβιάζει τη δεοντολογία. Με τον συν. Ν. Κιάο, γνωρίζομαι πολλά χρόνια και έχουμε βρεθεί και στην ΕΡΤ και σε εφημερίδες μαζί, τον θεωρώ αξιοπρεπέστατο συνάδελφο. Οι οποιεσδήποτε διαφωνίες μεταξύ συναδέλφων πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα ουσίας και όχι πολιτικού χαρακτήρα.

Τα λεγόμενα που αναφέρονται σε επιστολή της κας. Σπανοπούλου παλαιότερα για το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ότι τα μέλη του δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις και το ήθος για να επιβάλλουν ποινή σε άλλη υπόθεση, αποτελούν προσβολή στο θεσμό και στα πρόσωπα που συμμετέχουν».

 

Χριστίνα Κοψίνη:

«Είμαι δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ και εργάζομαι στην εφημερίδα «Καθημερινή». Είμαι σε γνώση του δημοσιεύματος που καταχωρήθηκε από τη συν. Ελένη Σπανοπούλου στο site “Enimerosi24” για τον συν. Νίκο Κιάο. Η κα. Σπανοπούλου αντί να απαντήσει στην ουσία των όσων έχει εκφράσει με επιστολή του ο κ. Κιάος για θέματα αγγελιοσήμου, προβαίνει σε πολιτικούς χαρακτηρισμούς που δεν είναι μεν εξυβριστικοί, αλλά είναι προσβλητικοί για τον κ. Κιάο και προφανώς δεν εστιάζουν στα προβλήματα που απασχολούν το Ταμείο μας, αλλά εκτρέπονται σε συζήτηση «καφενείου».

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για αντιπαραθέσεις με κομματικά ή παραταξιακά ή συναφή κίνητρα που δεν επικεντρώνονται στα προβλήματα του Ταμείου».

 

Ακολούθως, εκλήθη επανειλημμένα η εγκαλούμενη συν. Ελένη Σπανοπούλου προς απολογία, αλλά αρνήθηκε να προσέλθει.

 

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

 

Ο διάλογος, οι προτάσεις και η ανταλλαγή απόψεων σε προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, τα οποία συνεχώς οξύνονται, είναι μία εποικοδομητική διαδικασία, ανεξάρτητα διαφωνιών, για την καλύτερη προσέγγιση και αντιμετώπισή τους. Και η άποψη του οποιουδήποτε είναι σεβαστή, ανεξάρτητα από την αποδοχή της ή όχι.

 

Δυστυχώς, η εγκαλούμενη συνάδελφος, που έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, αντί να

εξετάσει τις απόψεις που εκθέτει ο συν. Νίκος Κιάος, άλλοτε πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και της ΕΣΗΕΑ, για το θέμα του αγγελιοσήμου, κατά απαράδεκτο τρόπο επιχειρεί να ευτελίσει τις διατυπούμενες θέσεις του και να τον προσβάλει προσωπικά. Χρησιμοποιώντας μειωτικές φράσεις για το πρόσωπό του, με αυθαίρετους και άσχετους πολιτικούς υπαινιγμούς, κάτι που δυστυχώς συνηθίζει.

 

Πέρα όμως από την παράβαση της δεοντολογίας, η συμπεριφορά της έρχεται σε απόλυτη αντίθεση και με το καθήκον της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ, που επιτάσσει απόλυτη υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων του Οργανισμού και του κλάδου, με υποχρέωση σεβασμού των απόψεων που εκτίθενται για τα ζητήματα αυτά, έστω και αν δεν τις αποδέχεται κατά την ελεύθερη γνώμη της και την δική της επιχειρηματολογία. Το να μετέρχεται όμως την προσπάθεια χλευασμού εναντίον των άλλων και πολύ περισσότερο έναντι προσώπων που έχουν θητεύσει σε υψηλές συνδικαλιστικές θέσεις και διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία, όπως στην προκείμενη περίπτωση, είναι συμπεριφορά απόλυτα καταδικαστέα, που προφανώς αποβλέπει και στην αποτροπή εκδήλωσης οποιασδήποτε γνώμης ως προς τα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, θεωρώντας ότι αρκεί η δική της τοποθέτηση.

 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η συν. Σπανοπούλου ακολουθεί αυτή την απαράδεκτη μεθοδολογία. Για άλλον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, που «τόλμησε» να έχει άποψη για θέματα που μας απασχολούν, σε δημόσια επιστολή της, τον χαρακτήρισε «σταλινικό». Ακόμη δεν εφείσθη δημόσιων προσβλητικών αναφορών και για τα εκλεγμένα μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως και στο κατηγορητήριο διαλαμβάνεται. Ανεξάρτητα αν εκ των υστέρων ανεκάλεσε τους χαρακτηρισμούς αυτούς.

Συνεπώς, η απόκλιση αυτή της συν. Σπανοπούλου από την δεοντολογία, με την προπεριγραφόμενη απαράδεκτη πρακτική που ακολουθεί, με δημόσιες προσβλητικές-εξυβριστικές αναφορές για άλλους συναδέλφους, γίνεται κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση, με ιδιαίτερη προκλητικότητα.

 

Κατόπιν αυτών, αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι η εγκαλούμενη συν. Ελένη Σπανοπούλου  είναι πειθαρχικά ελεγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. 1, εδ. β’ και άρθρου 6, παρ.1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή, ομόφωνα επιβλήθηκε η επίπληξη, με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 09.12.14.

Ο προεδρεύων                                                                             Η γραμματέας

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                                                  Μαρία Χριστοφοράτου