image_pdfimage_print

(Περίληψη: Κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, ο συν. Βασίλης Σκουντής, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη για διαφήμιση. Ποινή: Επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας (κατά πλειοψηφία)).

===============

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Περικλή Καπετανόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Χριστόδουλου Αξελού, και των αναπληρωματικών μελών Μανώλη Καραμπατσάκη και Ελένης Ανδριανού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 01.12.09 αυτεπάγγελτης δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν.Βασίλη Σκουντή. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα, οπότε υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία, κατά το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ.

Το ΠΠΣ είχε αποφασίσει ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης εναντίον του συν. Βασίλη Σκουντή με το εξής σκεπτικό:

Ο συν. Βασίλης Σκουντής στις 20.09.09, αλλά και σε άλλες ημερομηνίες, κατά την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα μπάσκετ της Εθνικής Ελλάδος από τον Τ/Σ ΕΡΤ, διαφήμιζε με τη φωνή του προϊόντα της εταιρείας ‘Γερμανός’.

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, εδ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Προδικαστικά, το Συμβούλιο κάλεσε για διευκρινίσεις τον εγκαλούμενο συνάδελφο, ο οποίος είπε για την υπόθεση:

«Πράγματι, στη τηλεόραση μετείχα με τη φωνή μου στη διαφήμιση της εταιρείας ‘Γερμανός’. Πρόκειται για ηχογράφηση της φωνής μου και αφενός δε γνώριζα ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και αφετέρου η εταιρεία αυτή είναι χορηγός του πρωταθλήματος μπάσκετ. Δεν πληρώθηκα γι’ αυτή τη διαφήμιση. Εάν μου προτείνει κάποιος τώρα να ξανακάνω διαφήμιση, σαφώς και δεν θα κάνω, αφού γνωρίζω πλέον ότι απαγορεύεται».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Νίκος Κατσαρός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Διαφήμισε ένα δικό του προϊόν. Διαφήμιζε ένα dvd με αγώνες μπάσκετ, που είχε ‘σπικάρει’ ο ίδιος. Προφανώς, ο ‘Γερμανός’ το κυκλοφόρησε σε συμφωνία μαζί του. Απ’ όσο γνωρίζω, επειδή το συζήτησα με το συν. Βασίλη Σκουντή, δεν πήρε χρήματα. Η διαφήμιση αυτή γινόταν στην τηλεόραση της ΕΡΤ με τη φωνή του συν. Σκουντή. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, υποθέτω ότι θα έπαιρνε κάποια χρήματα από την εταιρεία ‘Γερμανός’, μέσω της διαφημιστικής εταιρείας, που έκανε τη διαφήμιση, από τις πωλήσεις του dvd. Πιθανόν να μη γνώριζε τον Κώδικα Δεοντολογίας. Πιθανότατα να υπήρχε και συμφωνία με την ΕΡΤ για να γίνει αυτή η διαφήμιση, οπότε κατά κάποιο τρόπο να ήταν υποχρεωμένος να την κάνει ο Σκουντής, καθώς εργαζόταν σε μια εκπομπή της ΕΡΤ κάθε Σάββατο…».

Ο δεύτερος μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Δημήτρης Ευσταθίου, κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αρχικά, εκτιμώ και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω ότι ο Βασίλης Σκουντής, δεν ήξερε ότι απαγορευόταν να κάνει διαφήμιση, που ούτως ή άλλως δεν έκανε. Είναι γνωστό σε όλους τους αθλητικούς συντάκτες και όχι μόνο, ότι ο Βασίλης Σκουντής αγαπά υπερβολικά το μπάσκετ και επιδιώκει την προβολή και διάδοση του συγκεκριμένου αθλήματος με κάθε τρόπο. Ένας απ’ αυτούς τους τρόπους ήταν να δανείσει τη συγκεκριμένη φράση ‘Βάλ’το αγόρι μου’, στη συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς να πάρει χρήματα εξ όσων γνωρίζω και κατά δήλωση του ιδίου, είναι φίλος με το διευθυντή της συγκεκριμένης εταιρείας…».

Στο απολογητικό υπόμνημα που απέστειλε προς το ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος συν. Σκουντής, αναφέρει τα εξής:

«…Δεν γνώριζα την υφιστάμενη απαγόρευση συμμετοχής σε διαφημιστικά μηνύματα και επίσης, παρασύρθηκα από το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πολλοί συνάδελφοι σε αντίστοιχα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ.

Τονίζω, επίσης, ότι δεν εισέπραξα αμοιβή από τη συμμετοχή μου στο εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα, λόγω φιλικής σχέσης με στέλεχος της διαφημιστικής εταιρείας, η οποία το παρήγαγε και επειδή αφορούσε στο αντικείμενο της δημοσιογραφικής εξειδίκευσής μου (μπάσκετ).

Το διαφημιστικό μήνυμα περιλαμβάνει και την ατάκα ‘Βάλτο αγόρι μου’, η οποία προέρχεται από δική μου τηλεοπτική περιγραφή (ημιτελικός Ευρωμπάσκετ, Ελλάδα-Γαλλία, Σεπτέμβριος 2005) και παραχωρήθηκε από την ΕΡΤ, χωρίς εγώ να λάβω γνώση επ’ αυτού.

Δηλώνω ότι κατά την τριαντάχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία μου στο χώρο της δημοσιογραφίας, δεν έχω αμφισβητήσει ποτέ τους θεσμούς και τις αρχές, ούτε προέβην ποτέ σε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη ή συμπεριφορά.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι σέβομαι απολύτως το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ΔΣ και των Πειθαρχικών Οργάνων της».

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η δημοσιογραφική ιδιότητα συνδέεται άμεσα με το στοιχείο της αξιοπιστίας (ανεξάρτητα από τυχόν αρνητικά φαινόμενα, που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση). Ως εκ τούτου, ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν μπορεί να έχει σχέση με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της αποστολής του. Σχετικά ο Κώδικας Αρχών Δεοντολογίας στο άρθρο 5, παρ. 1, εδ. γ’, ορίζει ότι υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι: «Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

Ο εγκαλούμενος συνάδελφος, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, διαφήμιζε με τη φωνή του προϊόντα της εταιρείας «Γερμανός», κατά την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα μπάσκετ της εθνικής ομάδας μπάσκετ από τον Τ/Σ ΕΡΤ, με διαφημιστικά μηνύματα που μεταδόθηκαν στις 20.09.09, αλλά και σε άλλες ημερομηνίες.

Ο ισχυρισμός του, που προβάλλεται και από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν, πως δεν έλαβε αμοιβή, δεν μεταβάλει τον απαγορευτικό χαρακτήρα της σχετικής διάταξης.

Συνεπώς, ο συν. Βασίλης Σκουντής κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, εδ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με την συνεκτίμηση των όσων οι μάρτυρες καταθέτουν για την γενικότερη θετική επαγγελματική παρουσία του εγκαλουμένου συναδέλφου, επιβάλλεται κατ’ επιείκεια, με ψήφους 3 έναντι 2, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 20.07.10.

Ο προεδρεύων Η γραμματέας

 

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος Μαρία Χριστοφοράτου