image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 8/2020

 

Περίληψη:

Ο συν. Γιώργος Πούλος, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη του Συμβουλίου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της απλής επίπληξης.

================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Γιώργου Μέρμηγκα, Δήμητρας Γκουντούνα, Γιώργου Γκιώνη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 15.05.20 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Γιώργου Πούλου.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση δόθηκε στις 28.07.20 και 2η παράταση δόθηκε στις 10.11.20.

Το ΠΠΣ, στην από 30η συνεδρίασή του (15.05.20), ύστερα και από καταγγελία πολίτη (Ε.Β.), αφού ερεύνησε το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης με το εξής κατηγορητήριο:

«Το ΠΠΣ, αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του εκδότη-διευθυντή της εφημ. ‘Espresso’ συν. Γιώργου Πούλου, επειδή στο από 23.04.20 πρωτοσέλιδο, φέρει ρατσιστικούς, σεξιστικούς τίτλους, ενώ παράλληλα προκαλεί αναστάτωση και φόβο στους κατοίκους για την επέκταση του κορωνοϊού.

 Συγκεκριμένα, εμφανίζεται ο κύριος τίτλος ‘Δομή βίζιτας με ιό’ και τους υπότιτλους ‘Σοκ! Μετανάστριες ψώνιζαν πελάτες από το Κρανίδι’, ‘Αφρικανές το έσκαγαν από το ξενοδοχείο και πουλούσαν το κορμί τους στα χωράφια’, ‘Πόσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν κολλήσει τη νόσο;’.

 Και στο ίδιο ύφος καταχωρίζεται στις εσωτερικές σελίδες αναλυτικό δημοσίευμα, χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται και να στοιχειοθετούνται οι αναφορές αυτές.

 Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. α’ και ε’ και του άρθρου 2, παρ. ζ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

Η πρώτη μάρτυρας του εγκαλουμένου,  που είναι και εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, στην κατάθεσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το δημοσίευμα αποδίδει την πραγματικότητα και πως την περίοδο εκείνη βασικό θέμα ήταν η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο δεύτερος μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο όρος «βίζιτες» έχει σχέση με την πραγματικότητα και πως καθημερινά γίνονται καταγγελίες για «…τις βρωμιές των αλλοδαπών στη συγκεκριμένη περιοχή, τις καταγγελίες στην αστυνομία για βιασμούς, κλοπές και τρομοκρατία των ηλικιωμένων…».

Η τρίτη μάρτυρας, διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας, χαρακτηρίζει άδικη την πειθαρχική δίωξη εναντίον του εγκαλουμένου, καθώς το ρεπορτάζ είναι αληθινό και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε.

Ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Πούλος, στο απολογητικό του υπόμνημα, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το δημοσίευμα: «…Αποτύπωνε πλήρως τα όσα διαδραματίζονταν εκείνες τις ημέρες στην περιοχή και απασχολούσαν έντονα την κοινή γνώμη.

…Οι συγκεκριμένες λέξεις του πρωτοσέλιδου τίτλου αποτύπωναν πλήρως λοιπόν το τι συνέβαινε στο ξενοδοχείο ‘Γαλαξίας’ στο οποίο φιλοξενούνταν μετανάστες. Οι πληροφορίες μας για την ύπαρξη 150 κρουσμάτων ήταν απολύτως εξακριβωμένες όπως και το γεγονός ότι ανάμεσα στις γυναίκες από την Αφρική που φιλοξενούνταν στην άτυπη ‘δομή’, υπήρχαν και κάποιες που επιδίδονταν σε αγοραίο έρωτα με ντόπιους! Αυτό το γνώριζαν οι πάντες στην περιοχή και για αυτό άλλωστε το θέμα τέθηκε και σε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στην περιοχή!…».

To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλούμενου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Ο ισχυρισμός που τόσο ο εγκαλούμενος όσο και οι τρεις μάρτυρές του (εργαζόμενοι στην ίδια εφημερίδα), προβάλλουν ότι δηλαδή το δημοσίευμα και ο τίτλος αποδίδουν την πραγματικότητα, δεν γίνεται δεκτός. Και τούτο, επειδή πέρα από τις γενικότητες για πληροφορίες και αόριστες καταγγελίες, δεν επικαλούνται συγκεκριμένα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να καταδεικνύεται η πραγματικότητα. Συνεπώς, δεν πρόκειται για απόδοση γεγονότων αλλά εντυπώσεων, που προβάλλονται κατά τρόπο ρατσιστικό και σεξιστικό, αλλά και προκαλώντας έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Λαμβάνεται βέβαια υπόψη ότι κατά την περίοδο εκείνη, υπήρχε ένα έντονο κλίμα με την έξαρση της πανδημίας, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί την παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που συντελείται με το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εγκαλούμενο συν. Γιώργο Πούλο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. α’ και ε’ και άρθρου 2, παρ. ζ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της απλής επίπληξης.

Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 08.12.20.

 

Ο πρόεδρος                                               Η γραμματέας

 

 

 

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                     Μαρία Χριστοφοράτου