image_pdfimage_print

Με μία πρωτοφανή ενέργεια ο υπουργός Εθνικής ’μυνας ζήτησε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων τη δέσμευση της περιουσίας των συναδέλφων Παύλου Δημητριάδη, Πάρι Καρβουνόπουλου και Πάτροκλου Ζώη, της εφημερίδας Press Time, αξιώνοντας αποζημίωση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για προσβολή της προσωπικότητάς του από ρεπορτάζ των συναδέλφων.
Είναι προφανές ότι σκοπός των ασφαλιστικών μέτρων – ειδικά από ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει ως γνωστόν όλες τις δυνατότητες να απαντά με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσο και φυσικά και από τις στήλες της συγκεκριμένης εφημερίδας – είναι η φίμωση όχι μόνο των παραπάνω συναδέλφων αλλά και όποιου άλλου θα ήθελε να ασχοληθεί, ασκώντας το δικαίωμα του ελέγχου σε έργα ή παραλείψεις του. Σκοπός αυτής της πρακτικής του υπουργού είναι η αποφυγή της κριτικής και του ελέγχου με την απειλή εξωφρενικών αποζημιώσεων και ποινικών συνεπειών. Είναι ο περιορισμός, εάν όχι η κατάργηση, αυτής της ίδιας της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι, τέλος, η παρεμπόδιση της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, της άσκησης κριτικής και της ενημέρωσης του πολίτη, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την κατάργηση του «τυποκτόνου» νόμου για την αστική αποζημίωση. Οι συνέπειές του είναι γνωστές. Εκατοντάδες είναι οι παρόμοιες αγωγές, που εκκρεμούν στα Δικαστήρια, επί χρόνια, ενώ συνάδελφοι κινδύνευσαν να χάσουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο ή να υποχρεωθούν σε εξευτελιστικές ομολογίες «ενοχής».
Το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στους διωκόμενους συναδέλφους, υπέρ των οποίων θα παρέμβει σε κάθε φάση της δίκης και θα ενεργήσει με κάθε μέσο και τρόπο για την υπεράσπισή τους. Ζητεί δε από τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν επιτέλους να κωφεύουν στο αίτημα που κατ’ επανάληψη έχει θέσει η ΕΣΗΕΑ και να συνεργήσουν να καταργηθεί η «τυποκτόνος» διάταξη του ν. 1178/81, αυτή που ισχύει σήμερα.